» Blog » Suunto

Suunto 9 G1 Baro HR - ceasul de exterior cu o pereche de muște

Taguri: Recenzii | Suunto | Smartwatch

Suunto 9 Baro, un ceas lansat de producătorul finlandez de ceasuri Suunto în 2018, este a doua versiune imaginară a seriei Spartan, cu o mulțime de caracteristici noi. Am avut ocazia să testez acest ceas timp de 7 zile și nici măcar o zi nu a stat acasă. Așadar, cum a ieșit și cum m-am descurcat eu, ca utilizator Garmin, cu acest aparat?

Spre deosebire de producătorii concurenți, Suunto a mers în direcția celor mai bune caracteristici outdoor posibile, în detrimentul unor gadgeturi precum un player de muzică sau un ceas cu plată, și așa este construit acest ceas, iar atât pasionații de outdoor, cât și cei care fac curse profesioniste îl vor adora. Haideți să aflăm ce poate face acest aparat.

Recenzia noastră video:

Faceți cunoștință cu Suunto 9

Încă de la scoaterea din cutie, ceasul dă impresia unui ceas elegant și robust, care atrage atenția nu doar atunci când alergi. Cu o lățime a carcasei de 50 mm, nu este de mirare că ceasul se potrivește mai bine pe o încheietură mai lată. Având în vedere că am o mână la fel de lată ca laba unui ogar mediu, mi se pare destul de dificil să potrivesc cureaua exact așa cum trebuie pentru ca senzorul de ritm cardiac să funcționeze corect.

Ceasul are un afișaj cu ecran tactil cu un cristal de safir montat într-o carcasă din plastic. Ceasul se așează la încheietura mâinii cu o curea de silicon de 24 mm lățime și, urmând modelul mai multor companii care au deja ceasuri de viteză, curelele pot fi schimbate rapid și în voie.

Partea dreaptă a ceasului aparține celor trei butoane de control realizate din oțel, iar partea stângă găzduiește difuzorul ceasului. Ceasul ne alertează la orice notificare de pe telefon sau ne anunță că alergăm prea încet și ar trebui să accelerăm, toate acestea datorită difuzorului care este destul de puternic.

Apropo de difuzor, dacă te trezești devreme pentru antrenament dimineața, așa cum fac eu, nu este ideal să fii trezit de ceasul tău. Este foarte tare, iar prietena ar putea avea o mică problemă cu el. Bineînțeles, nu este o problemă să setați o trezire prin vibrație. Dar asta nu mi-a trecut prin cap decât după câteva dimineți în care lucrurile zburau spre mine. În partea de jos a ceasului se află senzorul optic și conectorul de încărcare. Senzorul optic iese ușor în afară de corpul ceasului, dar abia dacă se observă pe mână în timpul activității.

Eu am pus mâna pe varianta HR. Aceasta înseamnă că ceasul are deja o curea de piept inclusă în cutie, ceea ce este pur și simplu perfect. Trebuie să recunosc, cea mai bună pe care am purtat-o vreodată. Suunto are un senzor uimitor de mic și nu îl simți deloc atunci când alergi sau în timpul oricărei alte activități.

balení obsahuje hodinky, hrudní pás, nabíječku a návod

Pachetul include ceasul, încărcătorul și cureaua pentru piept

Afișaj cu ecran tactil pe ceasul sport. Da sau nu?

Este un lucru foarte controversat la ceasurile outdoor. Ecranul tactil transflectiv LCD de 320x320 pixeli oferă o vedere frumoasă, dar... Pentru sporturile în aer liber, cum ar fi alergarea, ciclismul și altele, afișajul ecranului tactil poate deranja mai degrabă utilizatorul. Acest gadget este folosit mai mult la ceasurile inteligente "urbane".

Acest lucru se datorează faptului că afișajul nu răspunde atunci când se toarnă apă pe el, în condiții de frig extrem atunci când mâinile sunt înghețate sau peste anumite tipuri de mănuși de ciclism. Acesta răspunde, însă, atunci când cineva atinge hainele peste ceas. Este posibil așa ceva? Acesta a fost un comentariu al ambasadorului Suunto cu care am alergat anul trecut în jurul Mont Blanc. El mi-a spus: "Eu îl am oprit în timpul activității, pentru că dacă ai umezeală pe jachetă se comută, sau poți să pornești lumina de fundal".

Cuvintele lui cu jacheta s-au confirmat, iar eu am reușit să comut ecranul și cu mâneca atunci când am intrat în contact cu tricoul silon în timpul antrenamentelor pe intervale. Nici nu vreau să speculez nenorocirea pe care mulți dintre noi am simți-o dacă antrenamentul nu ar mai fi cronometrat și kilometrajul din jurnalul de bord ar lipsi. Dar Suunto s-a gândit la toate în această privință, iar ecranul tactil poate fi într-adevăr dezactivat în timpul activității și ceasul poate fi controlat cu trei butoane de bază.

hodinky mají výbornou čitelnost i na přímém slunci

Ceasul are o lizibilitate excelentă chiar și în lumina directă a soarelui

Îmi doresc un ceas pe care să nu trebuiască să îl încarc des. Este aceasta alegerea potrivită?

Din acest punct de vedere, Suunto 9 este ideal pentru activitățile de anduranță, deoarece durata de viață a bateriei este remarcabilă. Încă de la început, puteți seta până la trei moduri de detectare GPS (performanță, anduranță, ultra). Acest lucru înseamnă că putem alege intervalul după care ceasul comunică cu sateliții, ceea ce afectează foarte mult durata de viață a bateriei. În modul de performanță, ceasul recuperează datele de poziție la fiecare secundă, iar durata de viață a bateriei este de 25 de ore. În modul de anduranță, ceasul recuperează datele de poziționare la fiecare minut ( 50 de ore), iar în modul ultra la fiecare două minute (durata de viață a bateriei este de 120 de ore).

De asemenea, ceasul monitorizează automat nivelul bateriei și, dacă acesta scade sub un anumit procent, va propune trecerea la unul dintre cele mai multe moduri de economisire a energiei pentru a finaliza activitatea. Atunci când programați un antrenament în aplicația lor, aceștia urmăresc, de asemenea, procentul de baterie și vă anunță din timp dacă dispozitivul trebuie încărcat. Dacă nu programați antrenamente și totuși doriți să urmăriți câte ore de antrenament cu GPS mai aveți la dispoziție, ceasul vă va arăta această valoare înainte de a începe antrenamentul.

O informație importantă este că, chiar și în modul ultra, datele de ieșire de pe hartă nu arată ca niște mâzgăleli, iar acest lucru se datorează algoritmului unic al Suunto numit FusedTrack, care folosește accelerometrul pentru a calcula și rafina datele GPS. Acest tweak este utilizat și pentru determinarea ritmului - FusedSpeed și, de asemenea, pentru altitudine cu ajutorul unui barometru - FusedAlti. Așadar, dacă o persoană dorește să stea pe pistă mai mult de 24 de ore, acest ceas îi va permite în mod confortabil să facă acest lucru.

Sistemul de operare al ceasului și (in)operabilitatea și (in)claritatea acestuia

La exterior, ceasul arată ideal, iar bateria poate face față aproape oricărei distanțe... Partenerul perfect, nu-i așa? Dar sistemul de operare este cealaltă jumătate a ceasului, cea din interior și foarte importantă pentru utilizator. La acest model, avem posibilitatea de a-l controla în două moduri. Ecranul tactil și butoanele. Cu ajutorul ecranului tactil, putem intra în toate colțurile acestui ceas, chiar și în unele opțiuni care nu pot fi afișate cu ajutorul butoanelor, cum ar fi toate diagramele barometrice, altimetrul, etc. Acest control este destul de simplu, intuitiv și destul de fin.

Cu toate acestea, atunci când se controlează ceasul prin intermediul butoanelor, este uneori aproape lacrimogen cât de mult trebuie să dai click pentru a ajunge acolo unde trebuie să ajungi. Una dintre cele mai mari critici este că ceasului îi lipsește un buton mecanic"back", care ar merge întotdeauna înapoi, și nu ar trebui să se petreacă dimineața derulând înapoi prin listă prin intermediul butonului soft "Back", care se află întotdeauna în partea de sus a listei.

Prima dată când am "defilat" prin listă, am fost foarte amuzat de numele unora dintre activități. De exemplu, activitatea "alergare pe traseu" este scrisă ca "alergare de fond" sau, dacă doriți să vă uitați la istoricul antrenamentelor în ceas, trebuie să căutați cuvântul logger. Am crezut că ceasul mă va ajuta în sfârșit cu lista de cumpărături, iar când am dat click pe ea, am putut vedea doar antrenamentele mele. Având în vedere că ceasul este pe piață de ceva timp, s-ar putea să apară o actualizare a limbii, așa cum fac alte companii, cum ar fi Garmin.

Ceasul oferă multe moduri de ceas sportiv și monitorizare 24/7

Printre funcțiile nou adăugate se numără monitorizarea zilnică 24/7 a ritmului cardiac, monitorizarea somnului și un indicator al timpului de recuperare după antrenament. Toate aceste citiri vă pot ajuta să aveți performanțe mai bune și, în consecință, să obțineți rezultate mai bune.

În ceea ce privește modurile de sport, Suunto oferă posibilitatea de aalege până la 80 de activități. Cred că există într-adevăr ceva pentru toată lumea, deoarece selecția de activități începe cu alergarea și continuă cu baschetul și se termină cu golful. Pentru alergători, există mai multe moduri din care puteți alege, cum ar fi alergare clasică, traseu, antrenament cu intervale sau chiar modul cursă.

Fiecare mod are un câmp de date dispus în funcție de accentul activității. Spre deosebire de competiție, însă, din păcate, nu este posibilă modificarea dispunerii câmpurilor de date pe activitățile implicite, iar dacă doriți să aranjați singuri câmpurile, trebuie să creați un nou mod de sport prin intermediul telefonului, ceea ce mi se pare foarte enervant, iar în acest caz termenul "user friendly" iese din păcate din discuție. De asemenea, noul mod de sport nu poate fi creat cu ajutorul dispozitivului și trebuie creat pe telefonul mobil și apoi transferat pe ceas.

Suunto App, Movescount... Pe ce să încarc un antrenament?

Suunto App este o nouă aplicație mobilă (2019) care înlocuiește în același timp Suunto Movescount. Aceasta servește atât ca "afișaj mare al ceasului", cât și ca mediu pentru ținerea unui jurnal de antrenament, pregătirea traseelor, analize și, de asemenea, mediază notificările de pe telefonul mobil. Această aplicație comunică, de asemenea, cu multe alte aplicații, cum ar fi Strava, Endomondo sau TrainingPeaks.

Utilizatorii Suunto Movescount nu trebuie să își facă griji, iar dacă folosesc versiunea desktop a aplicației (versiunea mobilă nu mai este disponibilă), aplicația Suunto oferă și transferul jurnalelor de antrenament către Movescount. Dezavantajul noii aplicații este că nu există o versiune pentru PC, așa că totul trebuie gestionat prin intermediul telefonului mobil dacă nu se folosește Movescount. Și este foarte enervant faptul că aplicațiile nu sunt legate prin conturi, așa că trebuie să ai două conturi dacă vrei să le folosești pe amândouă.

Merită cu adevărat? Pentru cine?

Ceasul a fost testat timp de mai bine de o săptămână și trebuie să spun că, în acest timp, cu siguranță nu am reușit să îmi dau seama de toate funcțiile și ajustările pe care le oferă acest ceas. Având în vedere că dispozitivul este foarte robust, l-aș recomanda mai mult bărbaților cu o mână potrivită. Ceasul oferă funcții atât pentru pasionații de activități în aer liber, cât și pentru atleții de top. Toată lumea își va găsi partea sa de ceas, fie că este vorba de designul deosebit sau de caracteristicile și durata de viață a bateriei pentru cele mai dure condiții.

Suunto 9 Peak recenzii – Putere mare într-o ediție mică
17.5.2022
Suunto 9 Peak recenzii – Putere mare într-o ediție mică

Desigur, lucruri mărunte, cum ar fi personalizarea profilului, aplicațiile doar pentru mobil sau navigarea complicată prin meniuri, scad din atractivitatea acestui ceas. Cel puțin pentru mine. Dacă m-aș gândi să cumpăr acest ceas, m-aș uita cu siguranță la modelele Garmin Fenix pentru a vedea dacă se întâmplă să fie o alternativă mai bună. O alternativă bună la acest ceas ar putea fi, de asemenea, Polar Vantage V sau, dacă nu vă deranjează durata de viață mai mică a bateriei, noul Suunto 7, despre care am scris deja într-unul dintre articolele noastre. Deocamdată, însă, sunt încă mulțumit de modul în care se comportă Suunto 9, așa că abia aștept să testez în continuare aceste frumuseți finlandeze.

Když testuji, tak vždycky nosím dvoje

Atunci când fac teste, port întotdeauna două

Ceasurile menționate în articol

2 002 lei nu este disponibil
2 002 lei nu este disponibil
1 662 lei nu este disponibil
928 lei nu este disponibil
1 424 lei nu este disponibil