» Blog » Suunto

Suunto 7: Tradiția finlandeză îmbogățită de inteligența Google

Taguri: Recenzii | Suunto | Smartwatch

Smartwatch și Suunto. Acestea sunt două cuvinte care cred că nu ar putea fi scrise niciodată unul lângă celălalt. Până acum. Google a dat o mână de ajutor brandului finlandez Suunto și împreună au adus în lume o combinație de smartwatch și ceas sportiv - Suunto 7.

Know-how finlandez cu sosul american al Google

Suunto este de mult timp în domeniul ceasurilor sport, dar când vine vorba de funcții inteligente, sunt puțin în urmă. La urma urmei, chiar și atleții, după ce își dau jos colanții de sport, trăiesc viața unor simpli muritori care apreciază funcțiile unui ceas inteligent. Este o adormire pe care încearcă să o compenseze prin Suunto 7. De fapt, ei au amestecat experiența Suunto în ceea ce privește ceasurile sport cu sistemul de operare Wear OS de la Google care oferă funcții inteligente.

Dacă ar fi să enumăr câteva modele similare din start ca acesta, probabil că aș menționa Samsung Galaxy Watch Active2, Fitbit Versa2 sau Xiaomi Amazfit Stratos. Cu toate acestea, eticheta de preț a Suunto 7 este destul de mult mai mare decât modelele enumerate. Așadar, merită să le cumperi?

"În zilele noastre, indiferent dacă sportul este pasiunea ta sau reprezintă relaxarea în timpul unei pauze, diferitele componente ale vieții noastre sunt interconectate, așa că avem nevoie de un partener tehnologic care să nu rămână în urmă în ceea ce privește funcțiile sportive chiar și în utilizarea de zi cu zi. Suunto a decis să accepte această provocare și să creeze un smartwatch cu funcții sportive extinse, dar și de altă natură, pentru a-i ajuta pe utilizatori să se bucure pe deplin de activitățile sportive și de viața agitată de zi cu zi", a declarat Heikki Norta, CEO al Suunto.

1 683 lei Vânzarea s-a încheiat

Corpul robust al Suunto 7 este acum completat de un ecran tactil OLED

Toate funcțiile sportive și inteligente sunt ascunse într-o carcasă din poliamidă întărită, completată de o lunetă din oțel inoxidabil. Carcasa rezistentă este completată armonios de un ecran tactil OLED de 1,39", bogat în culori, cu o rezoluție de 454x454 pixeli. Acest afișaj este protejat de Corning Gorilla Glass 3. Nu se poate spune că display-ul ceasului este încastrat în carcasă, dar cel puțin cele patru părți proeminente ale luntrei de oțel din jurul perimetrului cadranului servesc drept protecție minoră.

Întregul ceas este fixat la încheietura mâinii de o curea de silicon confortabilă la atingere. În total, ceasul are un diametru de 50 de milimetri și cântărește aproximativ 67 de grame, ceea ce nu este prea puțin, dar nici prea mult. Pe mine personal nu m-a deranjat să-l port la încheietura mâinii în timpul zilei, dar aceasta este pur și simplu o chestiune de opinie. Dar, ca să fiu sincer, nu am dormit cu el. Cadranul este considerabil proeminent, așa că nu m-am simțit confortabil cu el.

1 906 lei Vânzarea s-a încheiat

Ecranul tactil și degetele umede nu se înțeleg prea bine. Din fericire, finlandezii s-au gândit la asta

Adversarii ecranelor tactile vor aprecia cu siguranță faptul că carcasa ceasului este completată de patru butoane pe părțile laterale, pe care utilizatorul le poate folosi în timpul antrenamentului în locul ecranului tactil. Ecranele tactile sunt un pic cam problematice pentru a fi utilizate cu o mână udă sau transpirată, lucru pe care finlandezii cu siguranță nu l-au neglijat. În partea de jos a ceasului (ca de obicei) se ascunde un senzor optic de ritm cardiac.

O mică surpriză pentru mine a fost faptul că, în condiții normale de utilizare, senzorul detectează ritmul cardiac la fiecare cincisprezece minute. Acest lucru este, sincer, insuficient pentru standardele actuale. Din fericire, în timpul antrenamentului, ceasul detectează ritmul cardiac în mod continuu.

Suunto 7 oferă un design modern pentru orice ocazie

Ce putem spune, finlandezii știu pur și simplu cum să facă design. Ceasul arată sportiv la încheietura mâinii, dar în același timp cumva elegant. De aceea, nu va jigni în timpul unei alergări pe traseu, dar nici în companie. În plus, producătorul oferă acest model în cinci variante de culoare, astfel încât aproape toată lumea poate alege. Din păcate, este disponibil doar într-o singură mărime, așa că, sincer, nu știu cum s-ar simți doamnele cu un astfel de ceas la încheietura mâinii. La urma urmei, un ceas cu diametrul de cinci centimetri nu este tocmai mic. Oricum, în ceea ce privește aspectul, cu siguranță nu există nimic de reproșat ceasului. Este pur și simplu bun.

Finlandezii au pregătit cinci combinații de culori pentru viitorii utilizatori.

Noile comodități au făcut un mare sacrificiu. Suunto 7 trebuie să fie reîncărcat aproape în fiecare zi

Încorporarea sistemului de operare Wear OS în corpul finlandezilor a dus la pierderea unuia dintre principalele atribute ale acestui brand - autonomia bateriei. În timp ce Suunto 9 se laudă cu o autonomie de peste o săptămână, Suunto 7 ajunge la doar două zile cu o utilizare normală. Cel puțin conform producătorului. Al meu a durat mai ales o zi. Dar, așa cum am spus, nu am dormit cu ceasul noaptea, așa că l-am lăsat să se încarce peste noapte în schimb.

Cu GPS-ul activat (ceasul primește, de asemenea, semnale de la sateliții GALILEO, GLONASS, QZSS și BEIDOU), durata de viață a bateriei scade la douăsprezece ore. Durata scurtă de viață a bateriei se datorează, desigur, sistemului de operare solicitant Wear OS, dar și ecranului OLED la fel de solicitant. Durata de viață a bateriei poate fi prelungită până la 40 de zile prin activarea modului de economisire a energiei, care afișează ora, data, ziua săptămânii și starea bateriei. Partea pozitivă este că ceasul se descarcă rapid, dar se și încarcă. O sută la sută va apărea pe afișaj într-un timp plăcut de nouăzeci de minute.

Așa cum este tipic pentru ceasurile sport (în acest caz, de jumătate de mărime) cu afișaj OLED, afișajul se stinge după un anumit timp și, prin urmare, nu este permanent aprins. Un pic enervant pentru mine a fost întârzierea de cinci secunde între pornirea și oprirea afișajului. Am căutat în zadar o prelungire a acestui timp în setări. Da, în zadar. Oricum, ceasul are opțiunea unui mod de afișare Always-on (afișaj permanent aprins), în care afișajul se întunecă, dar nu se stinge complet. Nu aș recomanda însă această opțiune. Cu o astfel de setare, durata de viață a bateriei ar scădea și mai mult. Iar acest model nu își mai poate permite acest lucru.

Pe de altă parte, trebuie să evidențiez lumina de fundal foarte puternică de 1000 de nits, care poate face din ceas și o lanternă ocazională. Mai important, trebuie să menționez că, datorită luminii de fundal foarte puternice, nu există nicio problemă de vizibilitate în lumina directă a soarelui. Acesta este un lucru cu care se luptă o mulțime de ceasuri cu afișaje OLED. Pentru Suunto 7, însă, soarele nu este o problemă.

Chiar și în lumina directă a soarelui, Suunto 7 nu are nicio problemă cu lizibilitatea.

În detrimentul duratei de viață a bateriei, Suunto 7 oferă o experiență de utilizare plăcută

Dacă iertați Suunto pentru durata de viață a bateriei, acesta oferă o bună compensație. O interfață de utilizator plăcută și facilități de la Google - Google Play cu o gamă largă de aplicații și jocuri, dar și Google Pay pentru a plăti în mod convenabil cu ceasul. Din păcate, încă nu puteți plăti cu ceasul pe plan intern, dar sperăm că în curând. Dacă mergeți la vecinii noștri polonezi, de exemplu, puteți încerca deja plățile cu ceasul acolo.

Un ceas hibrid, trei aplicații necesare

Combinația dintre Suunto și Google a adus un pic de confuzie în ceea ce privește aplicațiile. Chiar când îl porniți, ceasul vă cere să instalați aplicația Wear OS folosită pentru a vă conecta la telefon și să configurați setările de bază ale ceasului (notificări, interfață utilizator, chip de ceas etc.). Odată cuplat cu telefonul, veți fi notificat să instalați aplicația Google Fit, utilizată pentru a vă monitoriza activitățile zilnice (ritm cardiac, pași etc.). În cele din urmă, vi se va solicita să descărcați aplicația Suunto, utilizată pentru a monitoriza activitățile sportive. Descărcarea a trei aplicații diferite pentru a utiliza un smartwatch este mai mult decât neobișnuită.

Apropo de monitorizarea activităților zilnice și sportive, ceasul din fabrică nu poate monitoriza somnul și nu vă permite să conectați o curea de piept. Ambele pot fi compensate, din fericire, cu o aplicație din Google Play. Cu toate acestea, lipsa unui pulsoximetru și a unui indicator VO2 Max nu poate fi compensată de nicio aplicație. Din păcate, va trebui să se descurce fără aceste funcții.

Puteți arunca manualul de utilizare al Suunto 7

Recenzile de până acum par oarecum negative, așa că acum dintr-un butoi ușor diferit. Când am pus mâna pe ceas, sincer, mi-a plăcut. La prima vedere, emană o calitate a execuției și un design impresionant. La urma urmei, același lucru este valabil și pentru experiența de utilizare. Culorile vii și bogate ale ecranului OLED se proiectează într-o experiență de utilizare intuitivă în care este poate imposibil să te pierzi.

Ceasul este operat printr-o combinație de atingere și apăsare de butoane. Apăsarea butonului din stânga sus te duce la pagina principală cu cadranul sau la meniul aplicațiilor. Butonul din dreapta sus lansează monitorizarea activității sportive de la Suunto. Celelalte două butoane rămase sunt la alegerea ta. Puteți să le atribuiți orice funcție. Personal, am pus ca butonul din dreapta mijlocului să controleze media, iar cel de jos să controleze cronometrul.

Ceasul oferă o gamă largă de aplicații de la terți și spațiu de stocare pentru muzică

Dacă vă aflați pe pagina principală cu fața de ceas, deplasarea spre stânga vă va duce la Google Assistant. Mutarea spre dreapta vă duce apoi la patru ecrane diferite din care puteți alege (cum ar fi urmărirea ritmului cardiac, rezumatul activității săptămânale, vremea etc.) Ceea ce nu găsiți pe aceste ecrane, puteți găsi cu siguranță în meniu sau în Google Play cu o gamă largă de aplicații terțe (cum ar fi Strava, Endomondo, Viber și Spotify).

Puteți da comenzi simple către Google Assistant în limba engleză.

Vorbind de Spotify, trebuie să ridic un mic lucru. Dacă ascultați muzică pe telefon, o puteți controla și de pe ceas. Nici măcar nu m-am logat în contul meu Spotify pe ceas și tot am putut trece de la o melodie la alta. Cu acest lucru, dezvoltatorii de la Suunto 7 m-au făcut foarte fericit.

Dar dacă nu sunteți un fan al serviciilor de streaming, potrivit producătorului, ceasul oferă 8 Gb de stocare pentru aplicații, dar și pentru muzică. Cu toate acestea, aproximativ 3,5 Gb sunt ocupați de sistem, lăsând pentru tine 4,5 Gb (încă respectabil). Și împerecherea cu căști wireless? În aproximativ trei secunde, fără probleme.

Ca și în cazul smartphone-urilor, acest smartwatch oferă o bară superioară și una inferioară. În bara de sus, puteți activa modul de economisire a energiei, activați lanterna, funcția Find My Phone, precum și modul Do Not Disturb (ceasul nu vă avertizează la notificările primite), modul Cinema (afișajul este permanent oprit) și modul Airplane (ceasul nu primește și nu trimite niciun semnal). Bara de jos afișează toate notificările de la ceas și telefon.

Majoretele, surferii și iubitorii de zăpadă vor adora Suunto 7

Suunto 7 nu este doar un smartwatch, ci și un ceas sportiv. Așadar, cum se comportă pe plan sportiv? Sincer, așa cum am mai menționat o dată, lipsa unui pulsoximetru, a unui indicator VO2Max, a monitorizării somnului, a incapacității de a conecta o curea toracică și a detectării ritmului cardiac la fiecare cincisprezece minute vorbește de la sine. Toate aceste caracteristici sunt prezente în ceas chiar și cu prețul mai mic.

Cu toate acestea, ceasul oferă în schimb peste 70 de activități sportive. Pe lângă sporturile "clasice", cum ar fi alergarea, ciclismul, înotul și mersul pe jos, "operatorii de sporturi mai puțin obișnuite" vor găsi, de asemenea, ceva de care să se bucure. Ceasul poate monitoriza, de exemplu, majoretele, sporturile cu motor, echitația, plimbările cu rachete de zăpadă, surfingul, frisbee și multe altele. Ceasul nu oferă, de exemplu, triatlon. Dar, sincer, în momentul în care l-ați termina, ceasul ar fi probabil mort.

Nu trebuie să vă faceți griji că ceasul se va strica în timpul sportului. Ceasul este testat în Finlanda și, potrivit producătorului, poate rezista la șocuri, apă, praf, ploaie, noroi și zăpadă. Toată această afirmație este susținută și de o rezistență la apă de 5 ATM.

În timpul antrenamentului, ceasul poate fi controlat în mod convenabil prin butoane mecanice

În ceea ce privește activitatea sportivă, de exemplu, la alergare, primul ecran afișează pe margini ora, distanța parcursă, viteza actuală, ritmul mediu și ritmul cardiac. Pe al doilea ecran veți găsi măsurătorile turului, iar pe ultimul ecran o hartă. Un mare avantaj în cazul activității este controlul butoanelor, unde butonul din dreapta sus oprește sau anulează antrenamentul, cel din mijloc trece la ecranul următor, iar cel de jos înregistrează turele.

Statisticile de antrenament sunt mai mult sau mai puțin aceleași ca la modelele anterioare

După antrenament, ceasul va genera un rezumat în care puteți vedea durata, distanța, statisticile turelor înregistrate, o estimare a caloriilor arse, urcarea și coborârea, cadența medie a pașilor, ritmul cardiac mediu, timpul de recuperare, PTE (o estimare a efortului depus și a eficacității antrenamentului) și EPOC (speciile de oxigen produse de care organismul are nevoie pentru o recuperare adecvată după antrenament).

Utilizatorul poate citi apoi informații mai detaliate în aplicația Suunto, unde poate găsi o urmărire GPS a traseului și informații mai detaliate despre antrenament. De exemplu, o reprezentare grafică a ritmului cardiac și a ritmului în timpul antrenamentului.

Producătorul oferă, de asemenea, hărți detaliate care funcționează offline

De asemenea, Suunto a integrat recent hărți în acest ceas. Nu trebuie să vă bucurați de ele doar prin Wi-Fi, ci chiar și offline. Desigur, nu veți avea hărți detaliate offline ale întregii lumi sau ale Republicii Cehe, dar aveți opțiunea de a alege un punct de pe hartă, iar ceasul va descărca o rază de 65 de kilometri în jurul acelui punct atunci când este conectat la încărcător. Puteți mări harta până la zece metri. În plus, hărțile sunt actualizate în mod regulat atunci când sunt conectate la încărcător.

Na mapě si zvolíte bod na mapě a hodinky stáhnou radius několika desítek kilometrů okolo tohoto bodu.

Selectați un punct de pe hartă, iar ceasul va descărca o rază de zeci de kilometri în jurul acelui punct.

Căutați un nou traseu pentru o alergare sau o plimbare cu bicicleta? Nicio problemă cu Suunto 7

Toată lumea o știe. Te-ai săturat să parcurgi mereu același traseu și vrei să descoperi ceva nou. Acest ceas vă va face acest lucru puțin mai ușor. Și nu mă refer la hărțile clasice. De fapt, Suunto oferă așa-numitele Heat Maps (hărți de căldură) care arată traseele parcurse cel mai des de utilizatorii ceasului Suunto. Traseele sunt pur și simplu marcate pe hartă cu portocaliu. Cu cât portocaliul este mai strălucitor, cu atât mai mulți utilizatori au folosit acel traseu.

Traseele pentru alergare și ciclism, de exemplu, pot fi diferite, astfel că ceasul oferă Heat Maps diferite în funcție de activitatea aleasă (până la cincisprezece opțiuni de activitate). Bineînțeles, acest lucru are multiple beneficii. De exemplu, dacă sunteți un fan al alergării pe traseu, ceasul vă poate ajuta să găsiți un traseu sigur.

Hărțile termice au devenit literalmente caracteristica dominantă a întregului ceas, deoarece acestea se află și în fundalul cadranului de bază, unde se ajustează în funcție de locația dvs. Și, sincer, acea combinație de culori negru și portocaliu este poate cel mai bun cadran de ceas sportiv din punct de vedere vizual pentru mine. În plus, este practică.

Cui este potrivit acest ceas?

"În zilele noastre, indiferent dacă sportul este pasiunea ta sau reprezintă relaxarea în timpul unei pauze", a declarat directorul Suunto în citatul de la începutul acestui articol. Da, exact asta cred că este publicul țintă al acestui smartwatch. Oameni care iubesc sportul, dar cu siguranță nu sportivi de top. Absența câtorva senzori importanți pentru sport și durata scurtă de viață a bateriei nu este pentru ei. Așadar, dacă nu ești un atlet de top și poți supraviețui autonomiei reduse a bateriei, vei primi un aparat care te va uimi la propriu cu aspectul său, cu ecranul premium și te va însoți în rutina zilnică. În plus, vă puteți personaliza ceasul descărcând aplicații, dintre care există o mulțime în ofertă.

Am pus o întrebare la început, așa că ar fi nepoliticos să nu răspund. Merită să îl cumpărați? Prelucrarea exterioară se potrivește cu siguranță cu eticheta de preț. Ceasul este fabricat din materiale de calitate și emană încredere că poate suporta multe. Fie că este vorba de ploaie, praf, apă sau șocuri. Sunt un pic dezamăgit că nu au finisat niciuna dintre părțile acestui hibrid. Le lipsesc câteva funcții și senzori din partea sport. Din partea inteligentă, le lipsește posibilitatea de a efectua apeluri telefonice direct de pe ceas, de exemplu. Oricum, încă nu am răspuns la întrebare. S-ar putea să sune prezumțios, dar, în opinia mea, Suunto 7 este cel mai bine conceput ceas din acest moment, așa că, chiar dacă are un număr comparabil de funcții cu un ceas cu un preț mai mic, doar aspectul merită. Și să recunoaștem, mulți oameni aleg în funcție de aspect.

În cazul în care aspectul nu merită prețul mai mare, Samsung Galaxy Watch Active 2 sau poate Xiaomi Amazfit Stratos ar putea fi alternative ideale. Acestea oferă o cantitate comparabilă de caracteristici împachetate într-un interval de preț mai plăcut.

Pro și contra:

design superb
experiență de utilizare intuitivă
combinație de butoane tactile și mecanice
gamă largă de activități sportive
hărți online și offline
recepție de semnal de la cinci sateliți
durabilitate ridicată

preț ridicat
nu dispune de oximetru de puls, VO2Max și monitorizare a somnului
nu există o curea de piept disponibilă din fabrică
trei aplicații diferite pentru a controla ceasul
autonomie scurtă a bateriei

Ceasurile menționate în articol

1 906 lei nu este disponibil
2 417 lei nu este disponibil