» Blog » Tissot

Recenzie Tissot PRX Digital - PRX în spatele oglinzii

Taguri: Recenzii | Tissot | Clasice | Tradiționale

13.3.2024 | 7 MIN

Ceasurile Tissot PRX sunt ca un baton de ciocolată - nu știi niciodată ce gust va avea următorul. De fapt, de la faimoasa sa lansare din 2021, gama de "arome" diferite a crescut și a devenit un adevărat deliciu dulce. Începând cu clasicele ceasuri cu trei ace în cuarț sau automate cu carcase frumoase, urmate de cronografe mecanice mari și terminând cu modele cu diametrul de 35 mm... Ei bine, nu chiar. Cutia Tissot oferă acum, cel mai recent, și un PRX digital. Le-am testat, iar care este rezultatul? 

Când am avut plăcerea de a prezenta senzaționalul PRX pe blogul nostru, cu ceva timp în urmă, am scris că Tissot se afla pe valul retro. Astăzi, spun că Tissot se află pe valul PRX. Și, de asemenea, că versiunea "digitalizată" a adus, din păcate, un val de deziluzie în primul rând.

Cu toții iubim ceasurile PRX și da, de mai multe ori Tissot a dovedit că într-adevăr știe să le facă într-o mulțime de moduri și, cel mai important - le face bine. Acest lucru este confirmat nu numai de numărul mare și în continuă creștere al fanilor de ceasuri care s-au îndrăgostit de ele. Acum, la câțiva ani de la lansare, se poate spune că experiența în sine vorbește în favoarea PRX.

De ceva vreme se numără și acest model printre ceasurile mele favorite și sunt fericită să le întind mâna cu orice ocazie (și asta nu este doar o frază goală) pentru că sunt pur și simplu luxoase de purtat și de privit. Din nou, nu este o frază goală, pentru că punctul lor forte a fost întotdeauna faptul că par mult mai scumpe decât sunt în realitate.

Tissot PRX - Galerie foto de nostalgie genială
30.6.2022
Tissot PRX - Galerie foto de nostalgie genială

Dar ce să spunem despre cele digitale?

Dragă Tissot,
Mi-aș dori atât de mult să îmi placă acest ceas...

Nu vreau să fiu foarte răutăcioasă de la început, dar mi se pare că Tissot a luat niște decizii ușor absurde aici, aparținând poate unei lumi de genul poveștii Alice în țara minunilor, în țara de după oglindă. Iar prima dintre ele este chiar "oglinda" în sine. Într-adevăr, suprafața cadranului (mai ales pe versiunea complet argintie) ar putea fi considerată cu ușurință o oglindă de buzunar ("de mână?").

Zdroj: www.fratellowatches.com

Sursa: www.fratellowatches.com

Acest lucru, împreună cu sticla de safir (predispusă la strălucire) fără antireflex, poate permite o anumită utilizare practică (puteți verifica, de exemplu, că nu aveți o coafura stricată sau că nu v-au rămas resturi de mâncare între dinți după prânz), dar nu adaugă prea multe la lizibilitate... Și cadranul pare imediat la prima vedere ca și cum ar fi pe el amprente. Pe de altă parte, la prețul pe care îl au, nu le-aș ierta altceva decât sticla de safir, așa că aș propune în primul rând un tratament antireflex și în al doilea rând tratament anti-touch ca sugestie pentru a-l "repara".

Apoi, a doua maladie este ceea ce se ascunde sub sticlă - fereastra dreptunghiulară îngustă a afișajului digital. Care în sine ar fi perfect în regulă dacă nu ar arăta atât de ciudat și mai ales dezechilibrat pe o suprafață mare și rotundă, și într-o carcasă rotundă. Ați văzut vreodată ochii unei capre domestice? Îmi pare rău, dar exact asta mi-am amintit când am văzut prima dată PRX Digital.

Dar, desigur, este doar o chestiune de gust.

Dar ca să nu scot în evidență doar aspectele negative, trebuie să apreciez conceptul de design minimalist. Ceasul arată foarte simplu, curat și de calitate. Nimic nu a fost îndepărtat din calitatea deosebită a manoperei inerentă tuturor PRX-urilor. Butoanele lustruite au dimensiunea potrivită și sunt foarte ușor de manipulat. Nu sunt prea adâncite (astfel încât chiar și persoanele cu burice de degete mai late să le poată manevra cu ușurință) și nici nu ies prea mult în afara carcasei. Iar brățara integrată, tăiată cu precizie, nu mă poate lăsa rece.

Brățara are o închidere tip fluture care păstrează caracterul uniform al brățării. De asemenea, este ușor de îndepărtat, iar dacă ați vrea să încercați să o schimbați cu una din piele (care nu mai este fabricată pentru PRX, de exemplu), trebuie doar să apăsați pe mânerele mici de pe spate, între anse.

Čistá plocha dýnka skoro až vybízí ke gravíru s osobním věnováním.

Suprafața curată a carcasei în spate aproape că invită la gravarea cu o dedicație personală.

Rezistența la apă este, desigur, de până la 10 ATM, altfel nici măcar nu ar fi PRX.

Și ceea ce apreciez mai presus de toate - direct două dimensiuni ale carcasei. Modelul T137.463 cu diametrul de 40 mm se potrivește mai degrabă pe o încheietură puțin mai mare, iar modelul T137.263 de 35 mm se potrivește atât bărbaților care preferă ceasurile mai mici, cât și femeilor. Pentru ambele variante, puteți alege între auriu și argintiu, varianta argintie oferind posibilitatea de a alege între un cadran "oglindă" sau negru lucios.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Sursa: www.fratellowatches.com

Un omagiu adus trecutului - Tissot știe cu adevărat cum să facă ceasuri digitale

Potrivit Tissot, PRX Digital este, la propriu, "a tribute to the past and a toast to the future" (un omagiu adus trecutului și un toast pentru viitor). Și într-adevăr, aceasta este o încercare de a uni cele mai bune lucruri pe care Tissot le face acum și pe care le-a făcut în trecut. Așa că a luat carcasa de la PRX-ul actual deja perfect funcțional (care este inspirat tot de un model din anii '70), și l-a combinat cu o piesă de epocă Tissot Digital din 1977 cu brățară integrată:

Uneori credem că ne-am săturat de reeditări retro. Dar, fir-ar să fie, în acest caz mi-ar plăcea mult mai mult o astfel de reeditare decât încercările de a crea cocteiluri "trecut-prezent". Și cred că tot deziluzia din mine vorbește, dar poate că pare aproape o lene din partea Tissot să ia o carcasă rotundă existentă și să pună un afișaj digital în ea.

La modelul original, Tissot a folosit, de asemenea, o structură mai întunecată de "velur", care cred că este o soluție mai inteligentă - din punct de vedere al designului, completează frumos afișajul și nu interferează cu lizibilitatea. Dar poate cel mai important lucru legat de acest model, în general, este că ne-a arătat cât de bine poate funcționa acest concept într-o carcasă unghiulară.

În anii '70 a existat o criză a cuarțului, toată lumea știe asta. Dar s-ar putea să-i surprindă pe unii că adevărata nebunie a fost cauzată de ceasurile digitale: Hamilton Pulsar din 1972. Și astfel, digitalul a început să domine scena. Din Japonia, în SUA (gândiți-vă la Computron de la Bulova, de exemplu) și pși până în Elveția însăși. Tissot însuși a oferit atunci o gamă frumoasă de ceasuri digitale care ar fi meritat păcatul.

Cum a trecut timpul cu ceasurile digitale Tissot:

Este interesant de urmărit tendințele în materie de ceasuri. Stratos din 1976, de exemplu, răspund în mod clar la valul "tech" la modă (gândiți-vă la Computron-urile menționate mai sus din același an), iar acestea (sau reeditările lor) ar putea fi o completare foarte bună pentru mine.

Cât de ușor de utilizat sunt acestea?

Ceasul dispune de funcții de bază, cum ar fi data și ziua săptămânii, cronometru, alarmă, timer, oră dublă și, de asemenea, o lumină de fundal foarte decentă. Și apreciez, de asemenea, modul 12/24. Și cum se lucrează cu acestea?

Mărturisesc că nu-mi plac manualele de utilizare. Iar când iau un ceas, întotdeauna încerc să îmi dau seama mai întâi singură cum funcționează. Este probabil cel mai fiabil test pentru a vedea cât de intuitive sunt comenzile, pentru că dacă o blondă poate face asta fără manual, atunci e bine. Aici, din nefericire, nu am reușit să o fac bine din prima încercare, așa că, după câteva apăsări confuze, am căutat manualul.

Dar principiul s-a dovedit a fi simplu în cele din urmă (dacă ești obișnuit cu Casio, e invers) și chiar nu ai de ce să-ți faci griji aici. Odată intrat în modul de configurare, totul merge de la sine. Alarma nu are un sunet enervant (dar în același timp este suficient de puternică), lumina de fundal, care durează 5 secunde când este apăsată, este foarte puternică și, în general, ceasul funcționează așa cum trebuie fără prea mult efort.

Ceasul este acționat de calibrul DGT-2040, care se presupune că nu va avea nevoie de schimbarea bateriei timp de 4 ani dacă folosiți ceasul "standard". Ce înseamnă asta, însă, nu am urmărit. Așa că nu am nicio cifră exactă, dar presupun că, dacă te joci cu ceasul în fiecare minut, rulezi cronometrul și aprinzi afișajul de 20 de ori pe zi, nu va rezista 4 ani. Cu toate acestea, ora poate fi citită, bineînțeles, în condiții normale de iluminare, fără a fi nevoie de o iluminare de fundal.

Alternative

Dacă aș căuta ceasuri digitale elvețiene din aceeași familie swatchgroup, ar trebui să bag mâna în vitrina Hamilton. Și acolo, ceasurile digitale retro într-un concept modern sunt magistrale: Hamilton PSR:

Apoi, din alte producții, poate nu pot să nu menționez americanul Bulova Computron, care personal m-a cucerit, în ciuda unui preț similar și a unor parametri mai slabi decât PRX Digital:

1 611 lei în stoc

Iar dacă ești în continuare intrigat de designul cu carcasă rotundă/ecran pătrat mic, dar nu vrei să cheltuiești câteva mii de lei pe un ceas digital, aruncă o privire la Casio A171:

Concluzie

Deși ceasurile digitale Tissot nu au ieșit din recenzia mea complet imaculate, cu siguranță nu vreau să descurajez potențialii cumpărători. Toate criticile mele au fost legate de design. Și asta, să recunoaștem, este o chestiune pur de gust personal. Deși Tissot nu s-a nimerit de data asta pe gustul meu, sunt mulți cei care au apreciat acest "amestec" digital retro și, din contră au lăudat PRX Digital. În ceea ce privește manopera: foarte frumos. Din punct de vedere parametric: minunat. Pedigree-ul și tradiția mărcii elvețiene: îndeplinite.

Așadar, cui îi plac, să-i dea drumul! :)

Iar eu aștept cu nerăbdare următoarea completare din oferta PRX. Va fi un PRX cu acul secundar descentrat? Cu Big Date sau cu complicația GMT care a fost destul de populară anul acesta? Ce părere aveți?

Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri
23.3.2022
Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri