» Blog » Edox

Galerie foto a ceasurilor sport EDOX + 5 fapte care vă vor schimba părerea asupra brandului

Taguri: Galerie foto | Edox | Pentru bărbați | Clasice

1.2.2024 | 10 MIN

Adevărul este că nu auziți prea mult despre Edox, spre deosebire de nume orologere mai celebre. Și chiar și în revista noastră, nu acordăm ceasurilor Edox atenția pe care o merită. Dar există mai multe motive întemeiate pentru care nu ar trebui să o facem. De îndată ce pătrundeți mai adânc, Edox vă poate convinge cu ușurință de calitatea ceasurilor sale. Parcurgerea rapidă de astăzi a colecției sport este doar o mică mostră...

1) Edox SkyDiver. Ceasuri pentru scufundări pline de istorie

În general, Edox se ocupă mai mult de ceasuri sport, cu un accent puternic pe rezistența la apă și pe modelele de scufundări. Linia SkyDiver, cu care vom începe, este apoi și mai interesantă pentru legătura sa cu rădăcinile sale istorice. De fapt, baza de design poate fi urmărită până în anii 1970, când a început gama.

Iar SkyDiver include și colecția Neptunian, care a apărut abia la sfârșitul anului 2020, dar care, în opinia mea, este una dintre cele mai interesante din producția actuală a Edox. Acestea sunt ceasuri pentru scafandri robuste, cu tot ceea ce ar trebui să aibă un astfel de ceas, și la un preț foarte bun.

Edox s-a concentrat aici pe o rezistență ridicată la apă, pe care o afișează pe luneta interioară a cadranului. Nu lipsește nici remontoarul cu șurub cu etanșare dublă, cadranul înșurubat și, deoarece ceasul este potrivit pentru scufundări de saturație, supapa de heliu de la ora 9. Sticla este din safir de 3 mm grosime, cea mai groasă pe care o putem găsi la un Edox - și, de asemenea, o necesitate pentru un ceas cu o rezistență la apă atât de mare.

Dar este, fără îndoială, un design care va atrage pasionații de ceasuri de scufundări, indiferent dacă sunt sau nu pregătiți pentru o scufundare adevărată. Aspectul modelului Neptunian este foarte clasic. Bazat în principiu pe ceasurile de scufundări din anii '60 și '70, este foarte funcțional și nu mi-e teamă să scriu, atemporal.

Diametrul carcasei este de 44 mm, dar ceasul este foarte bine echilibrat. De altfel, nu am găsit nici o imperfecțiune în ceea ce privește calitatea și precizia manoperei. Totul se potrivește foarte bine și nu există nimic de reproșat nici în ceea ce privește materialele.

Edox Skydiver Neptunian – Divin, dar subestimat?
18.8.2022
Edox Skydiver Neptunian – Divin, dar subestimat?

Luneta rotativă cu scala esențială de scufundare este ceramică, foarte plăcută de folosit, iar pe ace, indici și punctul zero al lunetei găsim Super-Luminova X1, care are proprietăți luminoase excelente.

Modelul Neptunian se bazează pe un model din anii 1970, care a devenit celebru pentru povestea sa "secretă". Se zvonește că, în 1973, un colonel elvețian bogat a comandat o colecție de ceasuri SkyDiver pentru unitatea sa de parașutiști de elită.

Colonelul a ales Edox pentru calitatea sa premiată și durabilitatea generală, care era esențială pentru parașutiști. Se pare că colonelul a insistat ca întregul proiect să fie ținut strict secret. Așa că atunci când a fost găsit un ceas pe care era gravat "1973. Producție specială în ediție strict limitată", a început căutarea originii. O parte din informații au fost aduse de un fost ceasornicar Edox care a povestit povestea misteriosului ordin secret.

Cu toate acestea, în concluzie, rezultatul este un mecanism frumos în stil scafandru care atrage la fel de mult astăzi ca și în anii 1970. Și, bineînțeles, cu colecția SkyDiver Millitary, Edox a avut mare grijă să asigure robustețe și precizie în execuție. Cadranul prezintă o gravură a parașutiștilor elvețieni, amintind de această poveste magică, iar în interior, ca și în cazul modelului Neptunian, un Sellita SW200 ticăie la 28.800 de semi-frecvențe pe oră.

Edox fabrică și modele cu cuarț în același design din anii 1970, folosind mecanisme de la producătorul elvețian Ronda. Seria include atât ceasuri clasice cu trei ace, cât și cronografe. Frumoase sunt, de exemplu, edițiile limitate cu cristal de safir convex și scară telemetrică Edox SkyDiver Chronograph 10116.

Edox SkyDiver 10116 s telemetrickou stupnicí.

Edox SkyDiver 10116 cu scară telemetrică.

Și aici găsim o rezistență fantastică la apă de 30 ATM și o trimitere la colaborarea istorică a Edox cu Forțele Aeriene. În plus, setul include întotdeauna o brățară din oțel și o curea de rezervă din piele, ceea ce face ca modelul să fie foarte versatil. În plus - cu cadrane frumoase în gradient, nu-i așa?

Faptul nr. 1: Au început cu mult, mult timp în urmă

Edox are o poveste de fondare foarte fermecătoare. Aceasta se datorează și soției fondatorului Christian Ruefli-Flury, care l-a convins de talentul și potențialul propriului atelier de orologerie. Astfel, Edox a fost fondată în 1884 în Biel, Elveția, unde a avut sediul până în 1983, înainte ca actualul proprietar să o mute în frumoasa zonă Les Genevez.

Printre cele mai recente adăugiri la populara colecție SkyDiver se numără Neptunian Grande Reserve, introdusă în 2023. Și, după cum sugerează și numele, aceste modele de scufundări ating o rezervă de putere de 68 de ore.

Rezerva mare a fost obținută la Edox datorită noului calibru Edox Calibre 808 construit pe modelul elvețian La Joux-Perret G100. Acesta funcționează la o rată de 28.800 de semifrecvențe pe oră și se pretinde că are o precizie de +-12 secunde pe zi.

LJP G100 je taková vymazlenější alternativa k ETA 2824-2.

LJP G100 este o astfel de alternativă mai rafinată la ETA 2824-2.

Din punct de vedere al designului și al funcțiilor, rămâne la standardul Edox, care include o manoperă excelentă, materiale premium precum safirul, luminozitate puternică Super-Luminova, lunetă ceramică și rezistență la apă de 30 ATM.

Carcasa și brățara sunt din oțel și sunt disponibile în mai multe culori, modelul albastru și alb ieșind cel mai mult în evidență.

Fapt nr. 2: Se află în mâinile familiei

Actualul proprietar este Victor Strambini, care a cumpărat Edox în anii 1980, salvându-l de două destine probabile - fie ar fi sfârșit ca parte a unei mari corporații, fie ar fi dat faliment, ca multe alte mărci de ceasuri elvețiene la acea vreme.

Acest lucru a permis ca Edox să rămână o afacere de familie autonomă, ceea ce nu este atât de obișnuit în lumea orologeriei pentru o marcă cu o colecție atât de vastă. Ei bine, din moment ce acesta este un ceas Swiss Made, puteți fi siguri că asamblarea și inspecția finală se face în cadrul Edox.

La fel ca și propriile lor modele. Fabrica Edox este, de asemenea, locul în care are loc dezvoltarea carcasei, cu un mare accent pe precizie - toleranța de fabricație este de 1/100 de milimetru, de exemplu, pentru a se asigura că totul se potrivește cu adevărat exact. Iar ceea ce nu fac ei înșiși, au făcut la comandă, cum ar fi mâinile, cadranele sau curelele.

2) Delfin. Original din 1961.

Din punct de vedere al designului, puteți recunoaște modelele Delfin după câteva elemente tipice. În primul rând au o lunetă cu 12 laturi, care a apărut pentru prima dată la gama Delf

in în 1973.

Un alt element este sistemul de prindere specific al curelei. Nu doar cele două picioare clasice ies din carcasă, ci și un al treilea picior mai mic - un element de design foarte interesant. Din nefericire, ușor nepractic, deoarece în caz de înlocuire va fi nevoie să apelați din nou la originalul de la Edox și nimic universal nu se va potrivi acolo. Dar Edox vrea să fie original și lasă în urmă mainstream-ul.

Întreaga colecție Delfin este concepută ca modele de scufundări durabile care beneficiază de istoria bogată a Edox ca producător de ceasuri de scufundări. Ele nu coboară niciodată sub 20 ATM de rezistență la apă, iar componentele înșurubate, un remontoar protejat și o bună lizibilitate sunt standard. Mecanismul are o protecție specială la Delfin - fie prin montarea în carcasă, fie printr-un inel special de amortizare a șocurilor.

În 2023, au apărut pe piață cronografele cu carcasă octogonală și lunetă. Acest lucru le-a conferit un stil și mai dinamic și un aspect sportiv. Rezistența la apă de 20 ATM și robustețea generală sunt, de asemenea, susținute de carcasa cu două bijuterii.

Edox Delfin Chronograph.

Edox Delfin Chronograph atrage imediat atenția cu carcasa sa teșită care copiază luneta.

Una dintre cele mai noi modele este Edox Delfin Mecano - un scheleton automat cu o lunetă cu un design interesant.

Edox Delfin Mecano Automatic recenzie – Skeleton sportiv până la capăt
8.11.2022
Edox Delfin Mecano Automatic recenzie – Skeleton sportiv până la capăt

În interior se află calibrul Edox 102 construit pe baza Sellita SW200, cu o rezervă de putere de 42 de ore, pe care o puteți observa și prin cadranul transparent. Este foarte interesant modul în care Edox a reușit să combine aici stilul sportiv al seriei Delfin, păstrând rezistența la apă de 20 ATM și o lizibilitate decentă în ciuda cadranului scheletat.

Multora le amintește de Defy de la Zenith, dar la o fracțiune din preț, bineînțeles. Succesul modelului se reflectă în noile variante de culoare.

Fapt nr. 3: Au un brevet care se folosește încă și astăzi

Anii șaizeci au fost într-adevăr bogați în exploatări de scufundări. Multe mărci își arătau tot ce aveau mai bun în acea perioadă, iar Edox a fost cu siguranță unul dintre jucătorii importanți. Încă din 1961, au introdus deja colecția Delfin și, datorită propriului brevet pentru un sigiliu dublu al remontoarului, modele cu o rezistență la apă (pe atunci nemaiîntâlnită) de 50 ATM. Astfel, pe Edox s-au putut baza nu numai mulți scafandri profesioniști. Și producția actuală de modele Delfin se bazează pe această tradiție.

3) CO-1. De-a dreptul este numărul unu.

Seria ChronOffshore 1, prescurtat CO-1, se concentrează pe ceasuri sport cu rezistență ridicată la apă și materiale premium. O definiție plictisitoare, știu, dar se potrivește de minune. Sau fibră de carbon.

Cel mai interesant este modelul care combină o carcasă pe bază de oțel și plăci din fibră de carbon. Apoi, carbonul este și lunetă pivotantă. CO-1 din carbon se referă la bărcile de curse XCAT din carbon, unde Edox a devenit partenerul oficial al piloților Pal Virik Nilson și Brett Luhrmann.

Inițial, Edox a folosit un mecanism automat Valjoux 7750, dar situația din jurul ETA i-a forțat să apeleze la Sellita, o alternativă la fel de calitativă, chiar și cu câteva avantaje s-ar putea spune. Este vorba de Sellita SW500, care are o rezervă de putere de două ore în plus față de Valjoux 7750 la aceeași frecvență, iar data se derulează frumos la miezul nopții exact.

Puteți observa funcționarea acestui cronograf automat prin intermediul cadranului transparent, ceea ce reprezintă o performanță admirabilă pentru Edox, având în vedere rezistența la apă de 500 de metri.

Colecția include, de asemenea, modele cu cuarț cu lunetă integral ceramică și carcase din titan sau oțel chirurgical clasic. Pentru a menține rezistența ridicată la apă (100 ATM!), nu doar remontoarul este înșurubat, ci și împingătoarele cronometrului. Și aici, așteptați-vă la o supapă de heliu, la garnituri duble de etanșare a coroanei și la un cristal gros de safir, precum și la luminozitate.

Anul 2023 a adus o ușurare de design pentru această linie sportivă sub forma unor modele cu tematică albă care au devenit (poate neașteptat) un succes uriaș.

Modely Edox CO-1 Chronograph s bílými řemínky.

Modele Edox CO-1 Chronograph cu curele albe.

Fapt nr. 4: Nu se teme să se adapteze la noile tendințe

În ciuda faptului că este o companie de familie, cu siguranță nu se poate spune că se sfiește să se orienteze către inovație și materiale moderne. Este adevărat că se simte cel mai încrezător în reîncarnările modelelor sale istorice, dar gama CO-1 dovedește că ia, de asemenea, foarte în serios cererea de premium și de actualitate.

Astfel, folosește materiale durabile precum carbonul și titanul pentru carcase, alături de oțelul standard. Utilizarea carbonului este foarte interesantă, iar aici Edox nu l-a folosit doar ca armătură pentru carcasă, ci a realizat și lunetă și, la unele modele, cadranul. Materialul super-rezistent, dar foarte ușor, este, de asemenea, izbitor din punct de vedere vizual cu structura sa pliată.

4) Din punct de vedere cronologic. Le puteți recunoaște după butonul mare și data mare

Un ceas pur sportiv pentru pasionații de sporturi cu motor. Aceasta este o descriere simplificată a gamei Chronorally.

Probabil că cea mai populară parte a colecției este Chronorally 38001, cu elementele sale de design ușor de recunoscut. Fundul carcasei, de exemplu, are forma unei roți de mașină, modelul de anvelopă se regăsește pe curea și, bineînțeles, butonul superior pentru pornirea cronometrului are dimensiuni și culori corespunzătoare.

Rezistența la apă este de 10 ATM, au o carcasă din titan, deci sunt ușoare, lucru la care contribuie și cureaua din cauciuc de înaltă calitate. În interior se află Ronda 8040.N, cu o funcție retrogradă pentru ziua săptămânii la ora 12. Există o dată mare pentru o schimbare la ora șase, iar cronometrul este precis la 1/10 de secundă, cu o capacitate de 30 de minute.

Mai multe modele Chronorally X-treme au fost create, de asemenea, în colaborare cu BMW. Ediția limitată (care a inclus 555 de bucăți) este acum epuizată, dar acestea pot fi găsite, desigur, și în colecția nelimitată și în populara - și destul de tipică pentru Edox Chronorally - culoare portocalie.

Fapt nr. 5: Chiar și BMW le poate auzi

Cronometrul campionilor - un slogan pe care Edox l-a ales cu mare grijă. Edox are un număr cu adevărat admirabil de colaborări cu evenimente sportive de importanță mondială. Se remarcă în special WRC, unde este cronometrul oficial din 2010. De asemenea, a fost implicat în Raliul Dakar, în Campionatul Mondial de Rallycross al FIA și în Formula 1 (echipa Sauber). Ambasadorul seriei Chronorally este Dominique Aegerter, un pilot de motociclete elvețian.

În 2021, el a început apoi să lucreze cu un alt nume mare - BMW, mai exact cu divizia BMW M, care se concentrează pe producția de modele sportive.

Pentru a marca această ocazie, au fost create și ediții limitate într-o compoziție albastră și albă.

Acestea atrag atenția nu numai prin designul lor, ci și prin mărimea lor. Cu un diametru de 48 mm și cu butonul mare tipic de pornire a cronometrului de la încheietura mâinii, Chronorally nu se va potrivi cu siguranță.

Așadar, v-au atras atenția ceasurile marca Edox?