Dicționar de orologerie

Taguri: Tehnologie și concepte | Clasice

10.5.2022 | 30 MIN

Alarmă (ceas cu alarmă)

O funcție (mai rar o particularitate a ceasurilor mecanice) prin care se emite un semnal sonor la o anumită oră (sau, în cazul unui smartwatch, vibrează).

Ceasuri analogice

Un ceas analogic sau, de asemenea, un ceas cu încărcare manuală afișează ora, minutele și uneori, chiar secundele prin intermediul acelor.  În mod excepțional, puteți găsi ceasuri care au un singur ac (de exemplu, brandul Meistersinger). Ceasurile digitale sunt o alternativă la ceasurile analogice.

Sticlă anti-reflexie

Sticlă tratată cu un strat de nanometri anti-reflexie. Datorită stratului anti-reflexie, ceasul este lizibil chiar și în lumina directă a soarelui. De cele mai multe ori este pe o singură față (pe partea interioară a sticlei), dar poate fi și pe două fețe, unde transmisia luminii este de aproape 100%. În termeni simpli, o astfel de sticlă este aproape invizibilă atunci când este privită direct.

Calendarul anual

Un calendar care determină automat durata lunii. Cu toate acestea, spre deosebire de calendarul perpetuu acesta trebuie resetat sau ajustat manual în fiecare an la data de 1 martie.

Antimagnetic

Capacitatea ceasului de a rezista la câmpuri magnetice. Primul ceas de mână antimagnetic a fost fabricat de Tissot în 1929. Pentru a fi considerat antimagnetic în prezent, un ceas trebuie să îndeplinească standardul ISO 764, care specifică o rezistență de cel puțin 60 gauss.

>> Mai multe despre magnetism

ATM (Atmosferă)

O unitate de presiune pentru presiunea atmosferică standard la nivelul mării. O atmosferă reprezintă o presiune de 1 kg/cm2 și corespunde unei adâncimi de 10 metri. Unitatea este utilizată pentru a indica rezistența la apă a unui ceas.

Automate, ceasuri automate

"Automate" este un termen scurt și argotic pentru ceasurile automate cu încarcare automată.

Bar

O unitate de măsură care se referă la presiunea pe care o poate suporta un ceas. Un bar este aproximativ egal cu presiunea atmosferică la nivelul mării și are o înălțime de aproximativ 10 metri. Unitatea de bară se găsește în marcajele de rezistență la apă ale cesului.

Bicolor

Finisaj color al suprafeței ceasului (carcasă, brățară) în două culori. Cel mai des întâlnit este oțelul în combinație cu aur sau aur roz.

Big Date

Afișarea datei într-o fereastră, unde numerele se află pe două coloane de date. În cazul ceasurilor mecanice, aceasta este o particularitate orologeră.

Co-Axial

Construcție modificată a mecanismului pas cu pas patentat de OMEGA, în care modificările au redus frecarea dintre roata pas cu pas și armătură. Ca urmare, ceasul are aceeași precizie ridicată pe o perioadă mai lungă de timp (mărind intervalul între revizii).

COSC

Certificat de precizie acordat de institutul independent Controle Officiel Suisse des Chronometres (COSC) din Elveția. Ceasul trebuie să îndeplinească standarde stricte de precizie. În cazul ceasurilor mecanice, aceasta este de -4 până la +6s/zi, iar în cazul ceasurilor cu quartz, abaterea poate fi de 0,07 secunde/zi. Certificarea se acordă numai ceasurilor elvețiene, iar ceasurile certificate poartă denumirea de cronometru.

Cadranul

Acesta este situat sub sticla ceasului și are cel mai adesea o formă circulară. În cazul ceasurilor analogice, există ace, indecși și altele. Acesta modelează în mod semnificativ caracterul ceasului. Diferă în ceea ce privește materialul, decorarea și formele. În cazul ceasurilor digitale, se folosește de obicei termenul de ecran.

Damaskeening

O formă a artei de decorare a metalelor (mecanismul ceasului). Termenul este mai frecvent utilizat în mediul american, în Europa întâlnim dungi de Geneva (uneori și Fausses Côtes, Côtes de Genève).

Indicator de dată (afișarea datei)

Afișajul datei se află de obicei într-o fereastră mică și indică ziua lunii printr-un număr. De asemenea, poate afișa ziua săptămânii (uneori în mai multe limbi), ceea ce se numește Day-Date. De obicei, se află pe unul sau două câmpuri (coloane de date). O dată afișată cu ajutorul a două câmpuri de date se numește Big Date. Aceeași funcție ca și fereastra de dată poate fi realizată într-un cadran secundar, în care data, ziua sau luna sunt afișate de un ac.

Day-Date

Day-Date se referă la afișarea datei și a zilei săptămânii pe cadran, de obicei în fereastra cu dată. În cazul ceasurilor mecanice, aceasta este o particularitate orologeră.

Day/Night indicatortor (AM/PM indicator)

Se găsește de obicei la ceasurile cu două fusuri orare. Indică dacă este zi sau noapte printr-un afișaj specific (de exemplu, soare și lună, indicație verbală).

Diaflex

Diaflex este numele dat spiralei de acționare al ceasurilor mecanice care este fabricat dintr-un aliaj special. Se mai numește și " indistructibil, incasabil", așa că nu trebuie să ne facem griji că arcul se rupe în timpul înfășurării. Seiko s-a lăudat pentru prima dată cu această inovație prin intermediul Seiko 5.

DiaShield

Acesta este finisajul metalic al ceasurilor Seiko. Ceasurile cu strat Dia-Shield (denumit oficial super-hard coating) sunt mai dure și mai puțin sensibile la zgârieturi. Un tratament cu proprietăți similare este folosit, de exemplu, de Citizen pentru ceasurile din titan (numit Duratect).

Ceasuri digitale

Ceasuri electronice (alimentate cu baterii) care afișează ora cu ajutorul unui afișaj digital. Alternativa este un ceas analogic, sau cu încărcare manuală. Dacă un ceas combină ambele afișaje, se numește analogic-digital (ana-digi).

DLC (Diamond Like Carbon)

DLC este un fel de strat de acoperire, cel mai adesea de culoare gri-negru. Un strat DLC este o structură amorfă care conține carbon și hidrogen (ca diamantul) și nu are granule cristaline. Acest lucru sporește duritatea, netezește suprafața și crește rezistența la zgârieturi. DLC este similar cu acoperirea PVD dar este considerat chiar mai rezistent la zgârieturi și coroziune.

DS Concept

DS înseamnă Double Security (dublă securitate). Este un sistem care sporește durabilitatea ceasurilor Certina, care include un cristal de safir, inel de etanșare pe arborele de înfășurare, etanșare dublă pe coroană, etanșare specială pe capac și capac armat.

Capacul

Închiderea carcasei ceasului (din partea din spate), care blochează accesul la mecanism. De asemenea, veți întâlni și termenul de capac cu șurub sau capac cu filet, care, împreună cu garnitură de etanșare, protejează mai bine împotriva pătrunderii apei prin capac.

Duratect

Tehnologie patentată de Citizen care crește duritatea suprafețelor. Citizen folosește în prezent patru metode de întărire a Duratect: placare cu ioni (IP), plasmă rece, stingere cu gaz și placare duplex.

>> Mai multe despre tehnologia Duratect

Ebauché

Se referă la un mecanism de ceas incomplet sau neasamblat și la componentele aferente.

Ceasuri electronice

Astăzi aproape sinonim cu ceasul cu quartz (care funcționează cu baterii). Inițial, însă, au existat ceasuri electronice care nu conțineau încă un oscilator cu quartz. Așadar, erau electronice (aveau o baterie și un mecanism), dar nu erau încă quartz. Alternativa la ceasul electronic este ceasul mecanic mai vechi din punct de vedere istoric.

EOL (End of Life)

O funcție de ceas electronic (alimentat cu baterii) care vă avertizează atunci când bateria se termină. Diverși producători folosesc metode diferite, una dintre cele mai comune este că acul secundar începe să salte după două sau mai multe secunde.

Extensie (extensie de scafandru)

Extensia este un sistem de extindere a brățării cu până la câțiva centimetri (de exemplu, sub forma unei mici închizători pliabile sau a unui sistem glisant). Acesta este cel mai frecvent întâlnit la ceasurile de scafandru, unde scafandrii folosesc extensia ușoară după ce au îmbrăcat un costum de neopren.

Fazele lunii

O caracteristică sau o particularitate a ceasului care indică faza actuală a lunii. Cel mai adesea prin intermediul unei ferestre.

Flame Fusion

Sticlă minerală (și, de obicei, antireflexie) cu un strat de safir pentru a crește rezistența la zgârieturi. Folosit, de exemplu, de brandul Invicta.

Fly-Back Chronograf

Un ceas cronograf, în care, printr-o singură apăsare de buton, putem reseta cronometrul și îl putem porni din nou fără a fi nevoie să îl oprim mai întâi. În cazul cronografelor convenționale, este obișnuit să porniți cronometrul cu o singură apăsare de buton, să îl opriți cu o altă apăsare, să îl resetați cu o altă apăsare de buton și apoi să îl porniți din nou cu o altă apăsare de buton. Această funcție (particularitate) este folosită în special la ceasurile pilot, pentru a economisi timp, când este suficientă o singură apăsare pentru a reporni în loc de trei apăsări.

Frecvență

Frecvența de inerție a mecanismelor mecanice indică de câte ori pe secundă se deplasează întregul angrenaj și, prin urmare, de câte ori pe secundă se desfășoară ușor arcul de acționare. Cele mai frecvente frecvențe ale mecanismelor în hertzi, în semicercuri pe oră (bph) și numărul de mișcări ale acelor secunde pe secundă:

3 Hz/21.600 bph/6 ticuri ale acului secundar
4 Hz/28.800 bph/8 ticuri ale acului secundar
5 Hz/36.000 bph/10 ticuri ale acului secundar ( mecanismulse numește Hi-Beat)

Galvanoplastia

În cazul galvanizării, un strat de aur este depus pe obiectul aurit prin electroliză. Acest strat este exprimat în microni, un micron având de obicei o durată de viață de un an în condiții normale de purtare a ceasului. Pierderea stratului de aur este motivul pentru care galvanoplastia a fost adesea înlocuită de PVD în orologerie.

Guillochet (Guilloche)

Un model decorativ care este gravat manual sau mecanic în substrat. Acest element decorativ se găsește cel mai adesea pe cadranul unui ceas, are o lungă tradiție și adaugă valoare ceasului.

GMT (Greenwich Mean Time)

Este ora de vârf a Soarelui la Observatorul Regal din Greenwich, Londra, numărată de la miezul nopții, situat pe meridianul zero. Funcția GMT (particularitate) a ceasului permite utilizatorului să urmărească ora medie de la Greenwich, pe lângă fusul orar local; cu toate acestea, putem alege între două fusuri orare la alegere.

Sincronizare GPS

Ceasul are încorporat un receptor de semnal de satelit miniatural care, spre deosebire de semnalul pentru ceasurile cu radiocomandă, este disponibil practic oriunde pe Pământ (cu excepția celor subterane, de exemplu, tunel etc.). Este cea mai precisă sincronizare a timpului. Ceasurile sincronizate prin GPS consumă multă energie, așa că sunt echipate cel mai adesea cu energie solară.

>> Mai multe despre sincronizarea timpului GPS

Hacking

Hacking-ul este o caracteristică pe care o au majoritatea ceasurile mecanice. Atunci când coroana este trasă în poziția de setare a orei, funcția de hacking oprește acul secundar. Acest lucru înseamnă că ora poate fi setată la cea mai apropiată secundă. În cazul mecanismelor mai vechi fără hacking (de exemplu, mecanismele 7S de la Seiko), acul secundar nu poate fi oprit și, prin urmare, nu este ușor să setați ora cu precizie.

Hallmark

Un marcaj ștanțat pe carcasa ceasului care oferă informații despre metalul utilizat, originea ceasului, anul de fabricație și numele producătorului carcasei. Unele branduri afișează, de asemenea, brandul companiei de ceasuri, numărul de referință și numărul de serie.

Hardlex

Hardlex este o sticlă minerală întărită dezvoltată și utilizată exclusiv de Seiko pentru ceasurile sale. Sticla Hardlex (clasificată 7 pe scara de duritate Mohs) nu este la fel de rezistentă la zgârieturi ca sticla de safir (clasificată 9 pe scara de duritate Mohs), dar este de obicei mai accesibilă. În comparație cu sticla minerală convențională, aceasta are o rezistență mai mare (la zgârieturi, presiune) și este standard pe ceasurile Seiko.

Haute horology/horlogerie (înaltă orologerie)

Cea mai bună orologerie constă în măiestria și finisajul ceasului. Termenul a apărut în anii 1970 ca reacție a ceasornicarilor elvețieni la ceasurile cu quartz ieftine, pentru a se diferenția pe piață. Aceasta cuprinde complexitatea mecanismelor, dar și decorațiile artistice, precizia mecanică și finisajele meticuloase.

Arbore

Partea rotativă alungită a mecanismelor de ceas. Acest termen este folosit cel mai frecvent în legătură cu arborele coroanei, care este utilizat pentru a înfășura spirala în cilindru de transmisie sau pentru a regla ora, data etc.

Chapter ring

Inelul interior din jurul cadranului de sub sticlă, care poate conține indecși sau alte elemente. Este cunoscută și în termeni simpli ca "armătură".

Cronograf (cronometru)

O funcție (particularitate la ceasurile mecanice) care permite măsurarea perioadelor de timp. Un buton special este cel mai adesea utilizat pentru a porni/opri cronometrul. Unele ceasuri au capacitatea de a înregistra un timp intermediar sau o memorie pentru a păstra înregistrări. Pentru ceasurile mecanice, aceasta este o particularitate destul de complexă.

Cronometru

Ceas de fabricație elvețiană, a cărui precizie a fost testată de institutul COSC. Pentru a primi certificarea, ceasurile mecanice trebuie să îndeplinească o precizie de -4 până la +6 s/zi, iar cele de cuarț de 0,07 s/zi.

Indiglo

Denumire pentru iluminarea electroluminiscentă a ceasurilor, inventată și utilizată de brandul Timex. De obicei, întregul cadran este iluminat atunci când se apasă coroana.

In-house

Mecanisme și componente de ceasuri pe care brandul  le fabrică singur. Doar anumite branduri își pot permite să fabrice mecanismele în interiorul fabricii și este o procedură de mare prestigiu.

Tratamentul de suprafață IP

IP, sau placarea cu ioni, este una dintre metodele PVD, prin care particule ionice dintr-un anumit material (de exemplu, aur, titan) sunt literalmente injectate la viteză mare într-o suprafață acoperită (de exemplu, oțel).

Cabochon

O piatră prețioasă tăiată în formă de emisferă. Cel mai adesea se găsește în coroana unui ceas. Are o funcție pur ornamentală.

Calendar

O funcție (particularitate la ceasurile mecanice) care indică ziua lunii, uneori săptămâna, luna și anul. A se vedea și calendarul anual și perpetuu.

Calibru (calibre)

Identificarea unui anumit mecanism de ceas prin numere și litere. Folosit pentru a identifica mecanismul, de exemplu Seiko 4R36, ETA 2824-2 etc.

Kinetic

Seiko Kinetic este un tip de mecanism cu quartz în care energia nu este furnizată de o baterie, ci este produsă de rotor. Acesta este pus în mișcare de mișcarea acelor și transformă energia cinetică în energie electrică, care apoi face să oscileze oscilatorul de quartz, sau quartzul. Acest lucru ne oferă un ceas cu precizie de quartz, dar nu trebuie să schimbăm bateria. În plus, excesul de energie este stocat într-un condensator, iar un ceas kinetic complet încărcat poate dura până la 6 luni. Seiko a venit cu această tehnologie în 1988.

Cadran combinat

Afișarea timpului cu ajutorul acelor în combinație cu afișajul digital.

Particularități

O particularitate horologică la un ceas mecanic este orice funcție a mecanismului dincolo de afișarea timpului. De exemplu, un afișaj al datei, un cronograf (cronometru), un mecanism de înfășurare automată etc. Cu cât sunt mai multe particularități, cu atât este mai dificil de proiectat, de fabricat și de întreținut mecanismul. Printre cele mai complicate particularități se numără, de exemplu tourbillonul.

Coroana

Coroana este o componentă tipică pentru ceasurile analogice (cu ace). Acesta este cel mai adesea situat în dreapta, în poziția de la ora 3, și este utilizat pentru a seta ora, data, ziua săptămânii și alte valori. Marea majoritate a ceasurilor mecanice pot fi înfășurate și cu ajutorul coroanei. Coroana trebuie să fie trasă în sus pentru a seta valorile. Dacă ceasul are o dată sau alte particularități reglabile, atunci coroana poate fi ridicată în mai multe poziții. Unul pentru setarea orei, altul pentru setarea datei. Marea majoritate a ceasurilor se vor opri atunci când coroana este trasă în sus. Această funcție se numește hacking și permite ajustarea precisă a timpului, inclusiv a secundelor.

Particularitate regală

vizualizați Tourbillon

Motor electric

Parte a unui ceas electric (cu baterii). Se referă la un motor electric care se rotește numai în "pași" (de obicei la secundă, dar nu în mod obligatoriu) și care mișcă acele.

Kyklop

O lentilă de mărire (lupă), de obicei pe sau sub cursor în locul ferestrei de dată. Asigură o mai bună lizibilitate a datelor.

Pietre portante (încrustare de pietre, rubine)

Piesele rotative ale ceasurilor mecanice sunt cel mai adesea încrustate în pietre (uneori și rubine, de obicei marcate Jewells pe ceasuri). În trecut, se foloseau pietre prețioase reale; în prezent, acestea sunt sintetice. Rubinul (de culoare roz) sau safirul (de culoare albastră) sunt cele mai comune pietre prețioase, iar calitățile lor estetice sunt exploatate.

Pur și simplu, cu cât un mecanism are mai multe pietre, cu atât mai bună este calitatea. Setările din piatră reduc frecarea pieselor și prelungesc astfel durata de viață a acestora. Numărul obișnuit de pietre este de 17-42, iar această informație poate fi găsită listată pe majoritatea ceasurilor (pe cadran, pe capac).

Pietrele se găsesc și la ceasurile cu quartz, unde numărul este semnificativ mai mic și nu este la fel de important ca la ceasurile mecanice.

Luminiscența

Luminescența este folosită la ceasuri pentru o mai bună lizibilitate a orei în condiții de iluminare redusă. În funcție de sursa de luminescență, se disting fotoluminescența, radioluminescența și electroluminescența. Primele două tipuri se găsesc cel mai adesea pe ace și indecși, în timp ce electroluminescența luminează de obicei întregul afișaj.

>> Mai multe despre luminiscență

Luneta

Inel circumferențial al carcasei ceasului plasat în jurul cadranului ceasului. Poate fi fixă sau mobilă, în cazul în care blocarea (rotația) poate fi într-o singură direcție (de exemplu, lunetă de scufundare) sau bidirecțională (de exemplu, lunetă azimutală).

>> Mai multe despre luneta de scufundare

>> Mai multe despre luneta cu logaritmi

Magnetism

Câmpul magnetic este peste tot în jurul nostru. Cu toate acestea, în zilele noastre, ceasurile sunt expuse la surse puternice de câmpuri magnetice (uscătoare de păr, telefoane, carcase magnetice pentru tablete, laptopuri, agrafe magnetice pentru cabluri, difuzoare,...), care pot magnetiza unele componente, în special în cazul ceasurilor mecanice, și pot afecta precizia mișcării. Prin urmare, producătorii de astăzi aleg adesea aliaje pentru producția acestor componente care sunt rezistente la aceste efecte (a se vedea antimagnetism).

Ceasuri mecanice

Ceasurile mecanice funcționează numai pe baza componentelor mecanice (spirală, roți dințate, volantă, ect.) etc.) și nu conțin componente electronice (circuite electronice, motoare sau baterii). Marea majoritate a ceasurilor mecanice se încarcă automat, astfel încât nu este nevoie să se încarce manual coroana.

Ceas mecanic cu încărcare automată

Prescurtat "automate". Acestea sunt ceasuri mecanice (fără baterie), care, spre deosebire de ceasuri macanice cu încărcare manuală, au un mecanism (rotor) pentru încărcarea automată a spiralei. Astfel, atunci când este purtat, ceasul se încarcă singur și nu este nevoie să fie încărcat manual cu ajutorul coroanei.

Ceas mecanic cu încărcare manuală

Este un ceas mecanic (fără baterie sau componente electronice) care trebuie încărcat manual cu ajutorul unei coroane. Mecanismele cu încărcare manuală sunt destul de rare în zilele noastre și sunt produse în mare parte ca reeditări ale modelelor originale vechi de mai multe decenii. Mecanismele cu încărcare manuală, spre deosebire de ceas mecanic cu încărcare automată, nu dispun de rotorul, care încarcă automat ceasul atunci când este purtat.

Microreglarea

Indică un sistem prin care se poate prelungi/scurta brățara de pe închizător fără a fi nevoie să se îndepărteze sau să se adauge zale la brățară.

Sticlă minerală

Cel mai frecvent utilizat tip de sticlă de ceas. În comparație cu cristale de safir, acestea sunt mai ieftine, mai puțin predispuse la strălucire și, de asemenea, mai rezistente la șocuri. Pe de altă parte, acestea sunt mai predispuse la zgârieturi.

Repetor de minute

Repetorul de minute este o particularitate destul de complicată a ceasurilor mecanice, în care ceasul poate bate nu numai ora întreagă și sfertul de oră, ci și fiecare minut.

Multi Band 6

Multi Band 6 este o tehnologie de control radio pentru ceasurile Casio care poate primi un semnal de timp de la una dintre cele șase stații terestre. Un astfel de ceas nu are nevoie să fie setat manual și totuși va merge întotdeauna exact.

>> Mai multe despre Multi Band 6.

Punte (Bridge)

O placă metalică plată, de obicei îngustă, care susține angrenajele rotative.

Brățara

Brățara, este una dintre opțiunile pe care se poate purta un ceas. Cel mai adesea este compusă din legături metalice.

>> Mai multe despre tipurile de curele și brățări

Nituirea

La nituire, are loc o întărire chimico-termică a suprafeței metalice, unde se pot obține variații de culoare a metalului.

Nivachron

Nivachrom TM este denumirea comercială a unui aliaj de inerție a firului fin de aliaj, dezvoltat de Swatch Group în colaborare cu Audemars Piguet. Aliajul are la bază titanul, iar resortul este foarte rezistent la câmpuri magnetice, șocuri și schimbări de temperatură, putând astfel să asigure, printre altele, o mai mare precizie în cazul ceasurilor mecanice. Acesta poate fi găsit în branduri selectate aparținând grupului Swatch, cum ar fi Certina, Tissot și altele. Nivachron a fost prezentat publicului în 2018 și a apărut pentru prima dată pe ceasurile Swatch FLYMAGIC în 2019.

No-Decompression limit (NDL)

Există valori care indică cât timp poate sta un scafandru la o anumită adâncime. În cazul în care depășește acest timp, ar trebui să facă opriri de decompresie înainte de a urca la suprafață. În caz contrar, poate apărea boala de decompresie. Uneori, limita N.D. se găsește pe curelele ceasurilor de scufundări.

Anse

Ansele sunt fixate pe carcasa ceasului, iar cureaua este fixată între picioare, cel mai adesea cu ajutorul unor telescoape sau cu șuruburi (mai recent, quick fit sau quick release).

Abaterea de funcționare

Deviația unui ceas indică abaterea de la ora exactă, de obicei în secunde. În cazul ceasurilor mecanice aceasta poate fi de câteva zeci de secunde pe zi (în funcție de mecanismul specific), iar în cazul ceasurilor cu quartz abaterea este de câteva zeci de secunde pe lună. Ceasurile cu quartz sunt mai precise atunci când sunt controlate prin radio sau GPS sincronizare de timp. În special pentru ceasurile mecanice, întâlnim certificări de precizie, cea mai cunoscută fiind COSC.

Open Heart

O vedere prin cadran, cel mai adesea pe volanta unui ceas mecanic.

Panda

"Cadran panda" este un termen comun pentru cadranele care au un contrast de culoare de fundal, de obicei, cu două subcadrane. Cel mai adesea, este vorba de un fundal deschis și de subcadrane negre. Combinația de culori evocă cromatica unui panda mare.

Perlage (Perlée)

Un tip de dispozitiv de decorare care utilizează cercuri mici, suprapuse. Aceasta ia forma unei rectificări și, mai ales dacă este făcută manual, crește valoarea ceasului.

Arc (spirala de acționare)

Este o parte a unui ceas mecanic. Este un resort spiralat, găzduit într-o bară de resort. Prin înfășurarea coroanei (sau prin mișcarea rotorului la ceasurile automate), arcul este înfășurat. Derulându-l, datorită elasticității materialului din care este confecționat, acesta rotește resortul, care la rândul său rotește angrenajul. Prin urmare, acesta reprezintă forța motrică a unui ceas mecanic. Rezerva de energie depinde de lungimea arcului.

Cilindrul

Parte a unui ceas mecanic în care se înfășoară o spirală. Pe măsură ce spirala se derulează, ea împinge împotriva roții dințate a roții de spire, care învârte și mai mult roțile dințate ale mecanismului.

Calendar perpetuu

Calendarul perpetuu este o caracteristică (o complicație la ceasurile mecanice) prin care calendarul determină automat durata lunii, inclusiv a anului bisect. Spre deosebire de calendarul anual acesta nu trebuie resetat la sfârșitul anului.

Sticlă de plastic

Sticlă acrilică. Este flexibilă, dar se poate zgâria destul de ușor. Se găsește cel mai adesea la ceasurile pentru copii, la modelele retro sau la testerele sportive.

Zgârieturile sticlei

Sticlele de ceas ating diferite niveluri de rezistență la zgârieturi. Plasticul este cel mai ușor de zgâriat, mineralul este mai rezistent, iar safirul este cel mai rezistent. Unele branduri folosesc propriile marcaje pentru sticlele lor (de exemplu, Hardlex).

>> Mai multe despre sticlă

Carcasa

Carcasa ceasului este construcția solidă (carcasa) a ceasului, care adăpostește mecanismul, cadranul și sticla. De obicei, este fabricată din metal, ceramică sau plastic.

Precidrive

Tehnologie utilizată de Certina care mărește precizia mecanismelor cu quartz la +/- 10 secunde/an, ceea ce reprezintă o precizie de 8-10 ori mai mare decât cea a mecanismelor cu quartz convenționale.

>> Mai multe despre Precidrive

Închizătoare de fixare

Închizătoare metalică care se fixează prin plierea părților individuale. În special în cazul ceasurilor sport, este de asemenea obișnuit să aibă o închidere pliabilă cu un dispozitiv de siguranță, care protejează împotriva desprinderii accidentale prin cădere.

Cataramă

Tipul de fixare a curelei. Cel mai adesea ne întâlnim cu o cataramă simplă sau duplă (cataramă)..

Finisaj PVD

PVD (depunerea fizică în stare de vapori) este o metodă modernă de tratare a suprafețelor în care microparticulele sunt evaporate/pulverizate dintr-o substanță solidă în vid, iar acestea sunt depuse sub presiune ridicată pe materialul acoperit.

Microparticulele evaporate sunt lipite direct de materialul pe care sunt aplicate prin acest proces. Prin urmare, ele reproduc perfect suprafața, iar tonurile de culoare nu sunt doar o peliculă sau un strat, ci fac parte din metal. Acest lucru previne desprinderea vopselei de pe suprafața ceasului.

Quartz

Quartz sculptat, ale cărui proprietăți fizice sunt folosite pentru a obține precizia ceasurilor electronice.

Ceasuri cu quartz

Ele nu au angrenaje mecanice, ci un circuit integrat. Alimentarea cu energie este asigurată de o baterie (acumulator), iar precizia este asigurată de tăietura de quartz, nu de quartz. Acestea pot fi analogice sau digitale (sau ana-digitale). Acestea sunt mult mai precise decât cele mecanice și, în general, mai durabile. Primul ceas cu quartz pe piață a fost introdus de Seiko la 25 decembrie 1969.

Quick fit

O metodă de atașare a curelei la ceas fără a fi nevoie de instrumente suplimentare. Cureaua este "ruptă" și "ruptă" din nou, iar telescopul rămânând în brățară. Alternativa este quick release.

Quick release

O modalitate de a atașa cureaua la ceas fără a fi nevoie de instrumente suplimentare. Telescopul are o prindere pe partea interioară a curelei care poate fi mutat pentru a slăbi telescopul. Astfel, spre deosebire de quick fit cureaua nu se scoate. Această variantă se numește uneori „ajustare rapidă“.

Ceasuri radiocomandate (RC)

Ceasurile radiocomandate primesc semnale (de unde lungi) de la stațiile radio (emițătoare). Sincronizarea este automată (de obicei noaptea, în jurul orei 2), dar poate fi pornită și manual. Sincronizarea durează câteva minute (de obicei între 2 și 15 minute), iar semnalul este disponibil doar în anumite locuri de pe planetă (de exemplu, nu este disponibil deloc în emisfera sudică)..

>> Mai multe despre ceasurile radiocomandate

Rattrapante

Un tip de cronograf, în care ceasul are două cronografe independente pentru urmărirea a două evenimente temporale. Alte denumiri sunt și cronograf dublu, cronograf divizat, cronograf cu fracțiune de secundă. Denumit anterior FlyBack al doilea, de aceea este adesea confundat cu cronograful FlyBack..

Retrograde

O funcie (particularitate) a unui ceas în care acele din secțiune se întorc înapoi atunci când se ajunge la sfârșitul secțiunii. Astfel, nu se rotește în cerc, ci are o mișcare de întoarcere. Aceasta este o particularitate a ceasului. Un exemplu ar fi ziua săptămânii (ziua retrogradă) într-o secțiune semicirculară.

Rezerva de putere

Rezerva de putere indică perioada de timp în care un ceas mecanic complet înfășurat va funcționa. După acest timp, ceasul se oprește și trebuie înfășurat din nou. Rezerva de putere este influențată în principal de lungimea arcului. Timpul obișnuit este de 40 de ore, dar puteți găsi mecanisme cu o rezervă de putere de 50, 70, 80, 90 de ore și chiar mai multe zile. Un exemplu de un aparat bine cunoscut cu o rezervă de putere de 80 de ore este Powermatic 80. Ceasul este de obicei cel mai precis la o înfășurare completă sau la jumătate, la înfășurări mai mici abaterea abaterea poate crește.

Rotor

De obicei un semicerc metalic, care este folosit pentru a întinde arcul în bobină. Mișcarea mâinii modifică poziția ceasului și, prin urmare, a rotorului, care se rotește în jurul axei sale datorită greutății sale. Rotorul poate fi găsit la ceasurile mecanice cu încărcare automată - adică cu rotor) sau la ceasurile cu quartz (adică cinetice, fără baterie).

Ace, ace mici

Acele de la un ceas analogic indică ora. Cele mai frecvente sunt ora, minutul și secunda, dar nici măcar aceasta nu este o regulă. Acele mâini pot avea diferite forme și denumiri.

Curea (centură)

Cureaua este una dintre opțiunile pentru a purta ceasul. Poate fi o curea din piele, dar și o curea din silicon (plastic) sau o curea din material textil.

>> Mai multe despre tipuri de curele și brățări

 

Sticlă de safir

Sticlă realizată din safir sintetic. Principalul său avantaj este rezistența excelentă la zgârieturi, dar dezavantajul este o sensibilitate mai mare la strălucire și, de asemenea, o rezistență mai mică la impact decât, de exemplu sticla minerală.

Sapphlex

Este o denumire comercială pentru o sticlă minerală dezvoltată de Seiko pentru ceasurile sale. Baza sa este sticla minerală Hardlex, care are un strat subțire de safir sintetic (corindon) pe suprafața sa. Acest lucru îl face durabil și foarte greu de zgâriat. Sapphlex este folosit de Seiko pentru unele dintre modelele sale sportive.

Inerția

Volantul, denumit colocvial "agitația", este oscilatorul unui ceas mecanic și are rolul de a regla ceasul la un ritm precis. Acesta este alcătuit dintr-un resort plat (filament), care asigură energia volantului, și o coroană pe arbore, masa volantului. Ritmul ceasului este setat fie în hertzi, fie în bătăi pe oră (bph). În general, cu cât frecvența este mai mare, cu atât mecanismul este mai precis. Volantul este, de asemenea, cunoscut sub numele de inima ceasului și poate fi văzut printr-un capac transparent.

Sticla sferică

Sticla sferică sau, de asemenea, convexă, este un tip de sticlă, convexă în formă de lentilă și astfel dobândește proprietățile sale optice. În practică, aceasta permite o mai bună lizibilitate. Cu toate acestea, nu toate lamelele convexe sunt sferice în același timp; ele trebuie să aibă o formă rotunjită tipică.

S(G)P aurire

SGP (Seiko Gold Plated) este o tehnică de placare cu aur patentată de Seiko. Aurul este depus electrolitic pe oțel, unde este strâns legat de material. Seiko folosește cel mai frecvent aur de 12-14 carate și a folosit, de asemenea, această metodă pentru a obține aur roz. Această metodă de aurire prezintă o mare stabilitate și, pentru comparație, este echivalentă cu aproximativ 11 microni de galvanizare. Alte branduri folosesc adesea metoda de tratare PVD pentru a obține culoarea aurie.

Shock resist

Shock resist, sau "rezistența la șocuri" este o caracteristică a tuturor ceasurilor  Casio G-Shock. Acestea sunt proiectate și fabricate pentru a rezista la niveluri de șoc mult mai mari decât alte branduri concurente.

>> Mai multe despre Shock resist

Skeleton

Termen folosit pentru ceasurile care au mecanismul expus prin sticlă, astfel încât cadranul este în mare parte vizibil, cadranul lipsește.

Sticla

Sticla protejează cadranul ceasului. Cel mai adesea este clar, în ceasurile de modă ne putem întâlni cu colorit. Aceasta poate fi plană sau convexă (sferică) și este cel mai adesea fabricată din minerale, safir sintetic sau plastic.

>> Mai multe despre sticlă

Roata de coloană

O roată verticală, zimțată și rotativă din cronograf care funcționează ca un braț glisant pentru a acționa diferitele pârghii care pornesc și opresc cronograful și readuc acele cronografului în poziția zero.

Ceas solar

Ceasuri cu quartz, care sunt reîncărcate de panouri solare, situate de obicei sub cadran. Acestea nu au o baterie convențională, ci o celulă solară în care este stocată energia transformată din lumină (atât artificială, cât și solară).

Spring Drive

Spring Drive este un mecanism de ceas unic de la Seiko. Este un mecanism mecanic cu precizie de quartz, în care angrenajul mecanic este reglat de o frână electromagnetică cu precizie de quartz. Primul mecanism Spring Drive a fost introdus de Seiko în 1999. Spring Drive poate fi găsit la unele dintre cele mai luxoase modele din brandurile Prospex, Presage și Grand Seiko și Credor

>> Mai multe despre Spring Drive

Telescopul

Un mic tub gol, terminat cu arcuri, cu ajutorul căruia cureaua sau brățara este fixată la ansele carcasei.

Cadran secundar (de asemenea, subdial, cadran auxiliar)

În funcție de particularitatea ceasului, cadranele auxiliare afișează informații diferite. De exemplu, în cazul unui cronograf, acestea servesc ca numărătoare a timpului urmărit. Dar acestea pot afișa, de asemenea, ora dublă, valorile calendaristice și multe altele.

Super-Clear Coating

Tratament anti-reflexie al sticlei de safir pentru o lizibilitate excelentă, de exemplu, chiar și la soare. Această denumire se găsește pe Seiko Watch Corporation.

Super-Hard Coating

Seiko folosește acest termen pentru a se referi la un strat de acoperire a carcasei sau a tensiunii din metal, oțel sau titan, care oferă o rezistență mai mare la zgârieturi (cunoscut sub numele de DiaShield printre fani). Avantajul său constă în transparența "stratului protector", care nu modifică culoarea metalului. Cu toate acestea, întâlnim și tratamente de culoare, cum ar fi Super-Hard Black Coating.

Super Titanium

Un material din titan pe care Citizen îl modifică cu ajutorul tehnologiei sale brevetate Duratect.  Datorită acestui tratament, Super Titanul are proprietăți mai bune și o rezistență la zgârieturi de până la cinci ori mai mare.

Swiss Made

Desemnare pentru ceasurile care îndeplinesc anumite criterii pentru a fi fabricate în Elveția: industria producătoare trebuie să fie în Elveția, fabricarea are loc în Elveția, la fel ca și inspecția finală, cel puțin 60% din costuri trebuie să fie de origine elvețiană și mecanismul trebuie să fie elvețian (swiss movement).

Swiss movement

Denumire pentru un mecanism de ceas care îndeplinește anumite criterii: trebuie să fie fabricat în Elveția, inspectat în Elveția, cel puțin 60% din costurile de fabricație trebuie să provină din Elveția și 50% din componente trebuie să fie de origine elvețiană.

Coroană cu șurub

Unele ceasuri (cel mai adesea ceasuri de scafandru sau ceasuri cu rezistență sporită la apă) au o coroană înșurubată. Acesta protejează mai bine împotriva pătrunderii apei. Coroana nu poate fi ridicată imediat pentru a seta valorile, ci trebuie deșurubată și apoi înălțată până la nivelul dorit. Pentru a menține rezistența la apă, coroana trebuie să fie din nou înșurubată complet.

Tachimetru

Vă permite să aflați viteza medie folosind timpul urmărit și o distanță predefinită (de exemplu, un kilometru). În cazul ceasurilor analogice, determinăm viteza medie cu ajutorul scării tahimetrice de pe lunetă, iar în cazul ceasurilor ana-digitale sau digitale, reglăm distanța în ceas.

Etanșări

Etanșarea ceasului asigură acestuia, rezistența la apă.  Cel mai adesea se găsește în cele trei locuri cele mai expuse riscului de pătrundere a apei: între coroană și gâtul carcasei, între capac și carcasă și, eventual, între butoane și gâtul carcasei. Materialul inelelor de etanșare este întotdeauna din cauciuc. Prin urmare, este o idee bună să schimbați garniturile, în mod ideal la fiecare 5-8 ani, deoarece cauciucul tinde să se întărească, să se zgârie și poate deteriora rezistența la apă a ceasului..

Dungi Tokyo

Decorul mecanismului, foarte asemănător cu dungile de la Geneva, întâlnite, de exemplu, la brandul japonez Seiko.

Tough Solar

Tough Solar este tehnologia de alimentare cu energie solară a ceasurilor Casio. Toate ceasurile alimentate cu energie solară au avantajul de a nu mai fi nevoie să schimbați bateria atât de des. Bateria este reîncărcabilă.

>> Mai multe despre Tough Solar

Trimatic

Trimatic este numele colectiv al celor trei tehnologii brevetate de Seiko: Spron, Diashock și Magic Lever. Trimatic poate fi găsit în anumite mecanisme automate Seiko, cum ar fi linia Presage.

Spron este un aliaj special care este utilizat în anumite mecanisme Seiko pentru filament și dispozitivul de acționare al spiralei. Diashock-ul este o componentă care protejează arborele volantului împotriva șocurilor, prelungindu-i astfel durata de viață. Levierul Magic Lever are forma unei furci și mărește semnificativ transferul de energie cinetică de la rotor îmbunătățind astfel eficiența de înfășurare a ceasurilor automate.

Tourbillon

Tourbillou, numit uneori și "particularitatea regală", a fost inventat de A.-L. Breguet în 1795 pentru a compensa efectul câmpului gravitațional asupra preciziei ceasurilor de buzunar. Roata pas cu pas și volantul sunt adăpostite într-o " grilă " care se rotește periodic. Astăzi, este mai interesant pentru pasionații de ceasuri și există o oarecare controversă cu privire la faptul dacă Tourbillon este o așa-numită particularitate.

Particularitate mare (Grand Complication)

Definiția exactă nu a fost stabilită, dar, în general, se consideră că este un ceas care are mai multe (de obicei trei) particularități (repetiție de minute, faze lunare, clopote mici și mari, calendar perpetuu, cronograf cu fracțiune de secundă

Filament

Filamentul este un arc plat spiralat care este atașat la volant la capătul interior. Aceasta îi permite să oscileze înainte și înapoi, conferind astfel ceasului un anumit ritm. Prin prelungirea sau scurtarea lungimii efective a filamentului, accelerăm sau încetinim funcționarea ceasului. Filamentul este cea mai fină parte a ceasului (aproximativ de mărimea unui fir de păr uman) și este realizat din diferite aliaje, în funcție de producător.

Rezistența la apă a ceasului

Valoarea rezistenței la apă ne spune ce grad de protecție are ceasul împotriva pătrunderii apei. Cel mai adesea se exprimă în metri (M), bari (BAR)  sau atmosfere (ATM),  unde BAR și ATM corespund la 10 metri. Valorile sunt măsurate în condiții ideale de laborator, deci nu sunt adâncimi reale.

Cel mai adesea distingem:

Rezistent la umiditate - ceasul poate suporta doar umiditatea normală din aer, ideal ar fi să nu fie expus la apă

3 ATM (30 M) - ceasul poate rezista la spălarea normală a mâinilor, la stropire, nu este conceput pentru apă.

5 ATM (50 M) - ceasul poate suporta un duș normal, dar nu este recomandat pentru înot.

10 ATM (100 M) - ceasul este conceput pentru înot, uneori pentru scufundări la mică adâncime

20 ATM (200 M) - un ceas conceput pentru scafandri de agrement (până la aproximativ 40 de metri de adâncime reală)

Rezistența la apă este asigurată de mai multe atribute, unul dintre cele mai importante fiind garnitura de etanșare dar și coroana înșurubată și capacul filetat (înșurubat).

Impermeabilizare

Rezistența la apă a unui ceas este o denumire "interzisă" pentru determinarea gradului de rezistență la apă a unui ceas și nu mai este utilizată în practică. Niciun ceas nu este 100% rezistent la apă în orice moment.

Altimetrul (altimetru)

Un dispozitiv care determină înălțimea deasupra nivelului mării (altitudine) prin reacția la modificările presiunii barometrice.

lustruire Zaratsu

Zaratsu este o tehnică de lustruire a metalelor care oferă o strălucire excepțională, ca o oglindă, carcasei și părții mobile a anumitor ceasuri Seiko. Lustruirea Zaratsu se face în întregime manual și se bazează pe arta antică a Zaratsu, care era folosită, de exemplu, pentru a lustrui săbiile samurailor. Datorită Zaratsu, ceasurile au aceeași textură și strălucire pe întreaga suprafață. Tehnica este folosită pe oțel, dar și pe aur și titan. Doar o mână selectă de meșteri de la Seiko stăpânesc această artă și poate dura mai mulți ani pentru a o învăța.

Aurire prin placare

În această formă de aurire, o foaie mai subțire de aur este sudată pe o placă groasă și apoi presată. Astăzi nu mai este atât de comună, dar este încă folosită, de exemplu, pentru carcasele de ceasuri.

Magnetizare

Unele componente ale ceasului (în special mecanismele mecanice) sunt sensibile la câmpurile magnetice. În cazul în care are loc magnetizarea, aceasta poate avea un efect major asupra funcționării și preciziei ceasului. Ceasurile pot fi demagnetizate cu ajutorul unui dispozitiv special.

Sigiliul de la Geneva

Pur și simplu o calitate superioară de Swiss Made. Sigiliul de la Geneva dovedește că ceasul a fost fabricat chiar în leagănul orologeriei elvețiene, în cantonul Geneva. Acesta trebuie să îndeplinească criterii exigente, pe care puține branduri de ceasuri le îndeplinesc în prezent.

Dungile de Geneva (Côtes de Genève)

O formă de decorare a metalului, care se găsește în principal pe mecanismele de ceasuri. În mediul american, de asemenea, sub denumirea de damaskeening.