Scara de scufundare: un ajutor pentru scafandri și băutori de bere

Taguri: Tehnologie și concepte | Clasice | Scufundări

Când spui scară de scafandru, te gândești că un astfel de ceas probabil nu este pentru mine, la urma urmei, sunt fericit să fac snorkeling în Croația la o adâncime de doi metri. Nu vă înșelați, o scală de scafandru poate fi găsită la încheieturile executivilor la fel de mult ca scafandrii înșiși în zilele noastre. Cum așa? Nu căutați niciun mister, este pur și simplu o chestiune de stil. Mai mult decât un ghid tehnic despre cum să te pregătești pentru o scufundare în Groapa Marianelor, acest articol își propune să lărgească orizonturile în materie de lunetă de ceas, mai exact în ceea ce privește lunetă de scufundare.

Foto Pavel Škoda

Principiul lunetă de scufundare

Lunetă de scafandru sau și lunetă de cadran este una dintre cele mai populare în zilele noastre și nu este o problemă să întâlnești una în orice magazin de ceasuri. Cu toate acestea, semnificația sa poate să nu fie evidentă pentru toată lumea, așa că nu va strica să clarificăm câteva informații generale.

Ideea de bază este o lunetă rotativă cu o scală 0-60, calibrată în intervale de 5, 10, uneori chiar 15 minute. În marea majoritate a cazurilor, scara este situată pe perimetrul exterior al sticlei de pe lunetă și este rotativă. Când spun rotativă, la un ceas conceput în principal pentru scufundări, aceasta trebuie să fie glisată numai în sens invers acelor de ceasornic. Vom explica de ce mai în detaliu mai târziu în acest articol. Mai rar, scara cadranului este apoi situată sub sticlă. Luneta interioară a cadranului este acționată de o coroană suplimentară.

Ei bine, deoarece scara de adaos este destinată în primul rând să măsoare timpul scurs, principalii protagoniști ai acestei operațiuni vor fi mâna de minute împreună cu lunetă rotativă. Este foarte simplu, atunci când începeți orice măsurătoare, trebuie doar să mișcați lunetă pentru a compara numărul 0 (sau 60) de pe această scală, cu minutarul de pe cadran. Apoi, putem verifica cât timp a trecut, aruncând o privire la ceas. Atunci de ce numele de scafandru? Timpul petrecut sub apă este, printre alți factori importanți, cum ar fi adâncimea scufundării și oxigenul rămas în sticlă, prioritatea scafandrului.

Foto Pavel Škoda

Punctul de pornire al luntrei era aliniat cu acul de minute, adică timpul începea să fie măsurat.

Foto Pavel Škoda

După 10 minute, rezultatul ar fi arătat astfel.

O lunetă de numărare nu înseamnă neapărat o lunetă de scufundare.

Criterii pentru un ceas potrivit pentru scufundări

O scală de la zero la șaizeci este un lucru, dar un ceas trebuie să îndeplinească o mulțime de alte criterii pentru a fi considerat totuși un ceas de scafandru. Ați ghicit bine, este vorba despre rezistența la apă, cu 200M și peste, în general recomandată. Un nivel puțin mai ridicat sunt modelele care îndeplinesc standardul ISO 6425. Acestea sunt etichetate ca fiind ceasuri de scafandru, eticheta Diver's fiind foarte des plasată direct pe cadranul ceasului. Îndeplinirea acestui standard înseamnă trecerea mai multor teste de rezistență, inclusiv rezistența la presiune, lizibilitatea, etanșarea coroanei și altele.

Foto www.hodinky365.cz

Modele cu ceasuri de scafandru (de la stânga la dreapta: Orient Sport Triton, Certina DS Action Diver, Seiko Prospex Sea)

Așadar, dacă vedeți acel cuvânt magic pe cadranul ceasului, ceasul dvs. nu vă va trăda sub apă. În introducere, am menționat faptul că lunetă unui ceas de scufundări poate fi rotită doar în sens invers acelor de ceasornic. Dacă scafandrul s-a împiedicat din greșeală de lunetă și astfel a deplasat-o, el nu poate decât să scurteze timpul petrecut sub apă. Dacă ceasul ar fi fost rotit în sens invers, scafandrul s-ar fi uitat la ceas și ar fi avut impresia că a petrecut mai puțin timp sub apă decât a petrecut în realitate. O astfel de dezinformare poate fi absolut fatală în adâncurile oceanului. În plus, curelele metalice ale ceasului au o așa-numită extensie pentru scafandri, care permite ca cureaua (brățara) să fie extinsă pentru a ține cont de grosimea costumului de neopren. Curelele clasice sunt mai lungi decât în mod normal.

De ce unele au 15-20 de minute evidențiate?

Foarte des, pe o scală de numărare, se poate observa că primele 15-20 de minute de pe lunetă sunt afișate într-o culoare diferită, indicii de minute sau numerele sunt îmbogățite cu luminozitate. Acest decor, acum destul de tradițional, provine dintr-o istorie în care timpul maxim de scufundare nu depășea 30-40 de minute. Să presupunem că un scafandru avea o limită de timp de 35 de minute, 60 - 35 = 25. Astfel, chiar înainte de a începe scufundarea, el alinia 25 pe lunetă cu acul minutelor - de îndată ce acul minutelor trecea de numărul 60 (sau numărul 0) de pe lunetă, se întorcea la suprafață. Cele 15-20 de minute evidențiate ulterior au ajutat la o urmărire mai precisă a timpului în timpul ascensiunii și al opririlor de decompresie. Deși această metodă de marcare își are originea în anii 1950 și nu mai este la fel de răspândită în prezent, tradiția rămâne și mulți producători o folosesc în continuare.

Afișaj clasic 15-20 de minute (Seiko Prospex Sea, Mido Ocean Star, Edox Delfin)

Când scara este mai mult pentru efect

Cu toate acestea, există cazuri în care o astfel de scală poate fi găsită pe un ceas, dar rezistența la apă este de numai 50M, de exemplu, sau lunetă este rotativă în ambele direcții, sau nu este deloc. Scufundarea cu astfel de ceasuri iese din discuție, în cele mai multe cazuri acestea au doar o funcție decorativă, le-aș numi wannabe divers.

Aici ceasul are un cadran, dar este total nepotrivit pentru scafandri

În versiunea cu rotație bidirecțională, desigur, puteți măsura timpul, dar cu siguranță nu m-aș baza pe el în apă. Un adevărat ceas de scafandru poate fi identificat și prin faptul că cifra de pe lunetă va fi afișată "cu susul în jos" la ora șase. Dacă întoarceți lunetă la 180°, aceasta va fi afișată din nou corect. Scara trebuie să fie clar lizibilă chiar și atunci când este manipulată.

O listă de markeri de încredere

Dacă vă gândiți serios să cumpărați un ceas de scufundări, iată câteva mărci cu care nu puteți da greș. Compania japoneză Seiko este cu siguranță una dintre ele. Nu sunt începători în acest domeniu, îl perfecționează de zeci de ani, iar măiestria lor este de top. Modelele Seiko Prospex Sea sunt un exemplu strălucitor în acest sens.

Seiko Marinemaster cu rezistență la apă de 1000M

Certina, care provine din Elveția, aparține cu siguranță acestui grup. Acesta din urmă folosește propriul sistem de securitate - DS Concept (Double Security), care reprezintă caracteristici de protecție precum un cristal de safir întărit, sigilii duble ale coroanei etc. Caracteristicile ideale pentru scufundări includ gama Aqua. Să rămânem puțin în Elveția, de unde provine o altă marcă cu ceasuri de scufundări de calitate, și anume Edox. În afară de colecțiile Delfin și Skydiver, merită menționat și Hydro Sub, care se mândrește cu o rezistență la apă de chiar 500M! Citizen, Mido, Mido, Hamilton, Alpina, sunt multe nume și fiecare poate alege în funcție de gustul său. Dacă nu aveți buzunare adânci, un pariu pe celebra marcă Rolex, celebră în întreaga lume, este un pariu sigur.

Nu mă pot abține să nu menționez un ceas unic din Elveția. În anii 1960, compania de ceasuri Doxa a pus la punct o echipă care vedea ceasurile mai mult ca pe un instrument de siguranță. Testele au fost efectuate sub supravegherea unor scafandri profesioniști și au dus la apariția colecției SUB în 1964. Pe lângă carcasa robustă din oțel și elementele de culoare portocalie strălucitoare, aceasta prezenta o scală brevetată care afișa direct două scale diferite. Pe lângă clasicul interval de timp 0-60, a inclus și indicații de adâncime date în picioare. Combinația dintre aceste două indicații le indica scafandrilor timpul maxim posibil petrecut la o anumită adâncime fără a fi nevoie de decompresie.

Doxy SUB 1200T mají navíc stupnici s údají o hloubce

În plus, doxele SUB 1200T dispun de o scală cu indicarea adâncimii de scufundare

Cum a început totul

Dacă ne referim strict la rezistența la apă, gigantul orologer Rolex a lansat primul ceas de mână din lume în 1926, care se mândrea cu titlul - "rezistent la apă". Era un model cu numele destul de amuzant de Oyster. Pe de altă parte, atunci când căutăm originea ceasului cu lunetă de cadran, ajungem în anii 1930, când Longines a venit cu modelul Weems, care a fost inițial conceput pentru piloții de avion. Abia după ce marca Rolex, menționată mai sus, a venit cu ideea de a combina aceste două caracteristici împreună în scopuri de scufundare. Era 1953 când un ceas numit Submariner, cu o rezistență la apă de 100M, a văzut lumina zilei.

Zdroj: www.bobswatches.com

Rolex Submariner din 1953

Numele arată deja direcția pe care urma să o ia acest model. Cu toate acestea, 1953 nu a fost doar un an marcat de noi modele Rolex, modelul Fifty Fathoms al companiei elvețiene Blancpain nu a fost un concurent mai slab. Dimpotrivă, acesta avea o rezistență la apă de un respectabil 300M, iar lentila era rotativă într-o singură direcție, astfel încât nevoile scafandrilor erau prioritatea numărul unu pentru Fifty Fathoms.

Zdroj: www.hautetime.com

În același an ca și Submariners, modelul Fifty Fathoms de la Blancpain

Pe măsură ce timpul a trecut, multe alte mărci s-au aventurat în fabricarea de bărci de scufundări. Interesant este că aspectul ceasurilor de scufundări a rămas practic neschimbat chiar și odată cu apariția unor modele mai noi. De ce să schimbi ceva care există de peste o jumătate de secol?

La birou sau pe mare, timpul poate fi măsurat oriunde

Deoarece scopul unei lunetă de numărare/plimbare este în principal acela de a măsura o anumită perioadă de timp, cu puțină imaginație, aceasta poate fi folosită în viața unui navigator de uscat obișnuit. De exemplu, puteți măsura timpul în saună, în timp ce gătiți și așa mai departe. În plus, o lunetă rotativă poate servi ca ajutor antireflex (confirmat în timp ce scriam acest articol) sau ca un contor. De exemplu, dacă sunteți un băutor de bere (ca mine), puteți număra numărul de halbe pe care le-ați băut mișcând scara cu un indice după fiecare înghițitură. Cele 15-20 de minute evidențiate ar putea fi suficiente pentru o seară.

În ceea ce privește aspectul, până la urmă, trebuie să privim orice ceas și ca pe o bijuterie, o podoabă la încheietura mâinii pe care ne place să o arătăm celorlalți. Cu siguranță va fi mai ușor să uimești pe oricine în metrou, la birou sau oriunde altundeva într-un loc public decât în adâncurile oceanului.