TOTUL PE TEMA: Tipuri de displayuri pentru smartwatch

Taguri: Tehnologie și concepte | Smartwatch

26.10.2022 | 7 MIN

Smartwatchurile sunt dotate, de obicei, cu unul dintre cele mai comune cinci tipuri de display. Unele sunt mai potrivite pentru oraș, iar altele sunt mai potrivite pentru activități outdoor. Nu reușiți să vă familiarizați cu aceste tehnologii și să o alegeți pe cea potrivită? Oricum, în articolul de astăzi vă voi prezenta toate tipuri de displayuri.

În cazul smartwatchurilor, cel mai adesea ne uităm la patru tipuri de display - AMOLED, LCD, TFT LCD și LCD transflectiv. Mai puțin cunoscut este un tip de display numit E-Ink. Oricum, nu vă voi plictisi cu soluțiile de rezolvare și voi trece la explicații.

E-Ink Display

Cunoașteți dispozitivele de citire electronică și displayurile lor care economisesc energie și care pot dura până la câteva luni? Acestea sunt exact genul de displayuri cu cerneală electronică care și-au făcut loc în cadrul smartwatchurilor. Dar, de cele mai multe ori, acestea nu sunt la fel de smart ca un smartwatch "adevărat".

Acest display este deosebit de popular în special în cazul smartwatchurilor urbane și simple (de cele mai multe ori hibride), care nu au atât de multe funcții și mai ales acele funcții care nu consumă atât de multă baterie. Brandul care a fermecat cel mai mult lumea este Sony, care a implementat acest display simplu chiar și în curea, putând schimba stilul atât al cadranului, cât și al curelei.

Adesea găsim pe piață hibrizi cu acest display de la branduri precum Skagen, dar un astfel de smartwatch este realizat chiar de un brand clasic de ceasuri – Citizen.

Avantaje:

Durata de viață a bateriei

Dezavantaje:

Frecvența de reactualizare
Complexitatea funcțiilor

Frecvența de reactualizare măsoară viteza de reactualizare a displayului ceasului (sau monitorului, televizorului etc.). Această frecvență se măsoară în hertzi și numără de câte ori se reactualizează displayul la fiecare secundă. Și, bineînțeles, cu cât rata de reactualizare este mai mare, cu atât este mai bun displayul.

Din punctul meu de vedere, displayul E-ink mi se pare ideal pentru un smartwatch pur urban, care poate cel mult să facă notificări și să măsoare ritmul cardiac în timpul zilei. Pentru a menține durata de viață a bateriei la un nivel ridicat, nu pot exista prea multe funcții. Ceea ce îmi place foarte mult la ceasurile Sony din această categorie este posibilitatea de a-ți crea propriul design de curea.

AMOLED

Claritate radiantă. Nimic mai mult, dar nici mai puțin. Acest tip de display a fost inventat de Samsung, care a început să îl producă în masă în 2007. Prescurtat AMOLED - Active Matrix Organic Light Emitting Diode (diodă organică cu matrice activă de emisie de lumină), este construit pe baza tehnologiei OLED, care sporește profunzimea nuanțelor negre, are o rată de reactualizare mai mare și, în general, culori mai clare.

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Epix 2

Exemplu de display pe ceasul Garmin Epix 2

Smartwatchurile AMOLED au, de asemenea, de obicei, un strat tactil. Cu un nivel mai sus decât AMOLED se află displayul Super AMOLED, care are un strat tactil și un strat de imagine fuzionate într-unul singur, obținând astfel o calitate superioară în ceea ce privește lizibilitatea.

Jak funguje AMOLED

Cum funcționează AMOLED

Deoarece acest display este mare consumator de energie, se găsește de cele mai multe ori pe smarthwatchuri urbane, care pe lângă faptul că trebuie să fie funcțional trebuie să și arate bine Dar, bineînțeles, displayul își pune amprenta asupra bateriei, care durează mult mai puțin datorită tehnologiei AMOLED. Dacă vă întrebați unde puteți găsi acest tip de display, verificați ceasurile de la branduri precum Samsung, Huawei, Apple (Retina) sau de exemplu Xiaomi.

Garmin a revoluționat ușor displayul, folosindu-l pe Epix 2, care se bazează pe modelul Fenix. mai nepopular. De fapt, am văzut AMOLED doar pe un singur model outdoor până în acel moment, T-Rex și T-Rex 2.

Avantaje:

Culoarea și contrastul displayului
Rezoluție mai mare

Dezavantaje:

Durată de viață mai mică a bateriei
Lizibilitate mai slabă în lumina directă a soarelui

Culori și contraste uimitoare. Iată cum aș descrie o astfel de expoziție în propriile mele cuvinte. Este uimitor să te uiți la el și, de asemenea, este uimitor să vezi cum se maturizează tehnologia. La început, era foarte greu lizibil în lumina directă a soarelui, dar treptat, pe măsură ce displayurile au devenit mai puternice, acum este ușor lizibil aproape oriunde.

Încă domină modelele mai urbane, dar niște păsărele ne ciripesc că aceasta este tehnologia viitorului pe toate modele de smartwatchuri.

Garmin Epix 2 review - Nici măcar Lada nu ar putea picta un astfel de ecran
19.5.2022
Garmin Epix 2 review - Nici măcar Lada nu ar putea picta un astfel de ecran

 Amazfit T-Rex 2 recenzie – Greul pe încheietura mâinii
30.6.2022
Amazfit T-Rex 2 recenzie – Greul pe încheietura mâinii

LCD

Liquid Crystal Display este un pic mai slab în ceea ce privește "capacitatea de afișare" decât AMOLED, dar este totuși foarte contrastant și este mult mai ieftin de produs. Este o matrice de cristale lichide alimentată de o lumină de fundal care proiectează elemente pe ecran. Deoarece este mai ieftin de fabricat, displayul se regăsește, de obicei, în cazul smartwatchurilor mai ieftine.

Ukázka displeje na hodinkách Xiaomi Mi Watch Lite

Mostră de display pe ceasul Xiaomi Mi Watch Lite

În general, displayul are o lizibilitate bună în lumina directă a soarelui și un contrast de culoare suficient. Dezavantajul este consumul de energie ușor mai mare, iar stratul tactil poate fi un pic nesăbuit.

Cea mai avansată tehnologie este apoi displayul IPS LCD, care sporește contrastul culorilor și vizibilitatea din diferite unghiuri.

Avantaje:

Producție ieftină
Contrast ridicat în medii exterioare

Dezavantaje:

În comparație cu AMOLED, poate părea slab
Nu acceptă modul Always-on
Consum mai mare al bateriei

Având în vedere că displayurile sunt folosite pe modele mai ieftine, îl putem găsi inclusiv pe apreciatul Xiaomi Redmi Watch 2.

Când mă uit la un display LCD pur, mă întreb întotdeauna dacă este AMOLED sau LCD. Deși uneori poate părea mai slabă în comparație cu AMOLED, în majoritatea timpului sunt comparabile. Și, din moment ce este utilizată pe "porțile de acces" către lumea smartwatch, nu am nimic împotriva acestei tehnologii.

TFT LCD

Tranzistorul cu peliculă subțire este un dispozitiv de afișare adesea asociat cu tehnologia LCD (Liquid Crystal Display). Dar gata cu acronimele - un display TFT funcționează pe baza unor tranzistori cu peliculă subțire care sunt plasați chiar sub ecranul cu cristale lichide (LCD) pentru a-l controla. Fiecare pixel are un tranzistor care controlează luminozitatea pixelului respectiv.

Istoria displayului TFT LCD datează din secolul trecut, mai exact din 1973, când a fost inventat.

Ukázka displeje na hodinkách Garmin Lily

Un exemplu de display de pe ceasul Garmin Lily

De cele mai multe ori, acest display se regăsește pe smartwatchuri mai ieftine, dar poate fi găsit și pe gama Garmin, de exemplu. Acest lucru se datorează faptului că displayul este ieftin de produs și, prin urmare, produsul final poate fi, de asemenea, mai ieftin.

Avantaje:

 Producție ieftină
Lizibilitate bună în lumina directă a soarelui

Dezavantaje:

Culorile sunt "mai terne"
Vizibilitate mai slabă din unghiuri

Displayurile TFT LCD pot fi găsite și pe modelele mai ieftine de ceasuri, dar și pe cele din clasele superioare, unde se dorește pur și simplu să se economisească durata de viață a bateriei. Ca un reprezentant mai ieftin aș alege seria Amazfit BIP și din cea mai scumpă, de exemplu, modelul pentru femei Garmin Lily.

Un alt ajutor la îndemână atunci când vă familiarizați cu smartwatchurile. Displayul poate reda totul după bunul plac și are cu siguranță multe de oferit în ceea ce privește calitatea.

LCD transflectiv

Acest display se bazează pe clasicul elcidiu, cu excepția faptului că are un strat optic suplimentar care reflectă lumina. În termeni simpli, acest lucru înseamnă că, cu cât acest display este mai luminat, cu atât este mai lizibil și mai contrastant. Cele mai mari probleme pentru display sunt într-o clădire cu lumină insuficientă, unde culorile pot apărea fără contrast și chiar mai rău. Displayul este iluminat permanent și are o opțiune de iluminare din spate.

Transflektivní Memory in pixel LCD displej na hodinkách Garmin Instinct 2 Solar

Memorie transflectivă în pixeli display LCD pe ceasul Garmin Instinct 2 Solar

Cel mai mare avantaj este durata de viață a bateriei, care cu acest tip de display poate ajunge până la luni sau ani (dacă este susținută de energie solară). Adesea, la această tehnologie se adaugă și MIP - Memory in Pixel -. Cu această tehnologie, pixelii rămân "înghețați" și sunt schimbați doar cei care trebuie schimbați, economisind astfel semnificativ bateria. Această tehnologie poate fi văzută, de exemplu, în Garmin Instinct 2 Solar.

Avantaje:

Display iluminat permanent
Lizibilitate excelentă în lumina directă a soarelui
Consumul redus al bateriei dispozitivului

Dezavantaje:

Displayul poate apărea slab și necontrastant
Capacitate mai slabă de vizualizare din unghiuri

O mulțime de producători optează în mod intenționat pentru acest tip de display datorită vizibilității sale în lumina directă a soarelui și a duratei de viață a bateriei. De exemplu, se regăsește exclusiv pe ceasurile Coros, dar și pe multe alte ceasuri sport, cum ar fi Suunto 9 Peak Pro, Garmin Fenix 7 sau Polar Grit X Pro.

Tansflektivní displej na hodinkách Garmin Fenix 7X

Display cu reflexie pe ceasul Garmin Fenix 7X

Pentru sportivi, acesta este cel mai bun display. Vizibil în orice moment, foarte ușor lizibil și nu consumă prea multă baterie. Este o explozie care nu se învechește niciodată. Acum, puțin mai serios, pentru sportivii care practică sportul, acesta este cel mai utilizat display care are sens și cred că nu va fi înlocuit de orice, datorită caracteristicilor sale excelente și iluminării constante.

S-ar putea să vă intereseze:

Suunto 9 Peak PRO recenzie - Înviere
11.10.2022
Suunto 9 Peak PRO recenzie - Înviere

Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?
23.3.2022
Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?

Polar Grit X Pro recenzie – Un adevărat sportiv cu elemente elegante
23.3.2022
Polar Grit X Pro recenzie – Un adevărat sportiv cu elemente elegante