TOP 6 : Ceasuri retro ieftine care relatează o poveste

Taguri: Cele mai bune | Pentru bărbați | Pentru femei | Clasice | Retro

7.4.2022 | 10 MIN

Au trecut zece, poate cincisprezece ani de când interesul pentru ceasurile în stil retro a început să crească vertiginos. Înconjurați de timpul digital peste tot și tot timpul, pe telefoanele noastre mobile care ne sunt mereu la îndemână, pe ecranele calculatoarelor noastre, se pare că tânjim brusc după ceva mai clasic. Ceva care ne amintește de vremurile bune de altădată, când funcția unui ceas de a spune cât e ceasul era o valoare universal apreciată.

Puține branduri de ceasuri nu au reacționat la această tendință retro. Unii au cercetat adevăratele profunzimi ale istoriei lor și și-au amintit modele chiar și la un secol distanță. Dar mă identific cu opinia că retro începe cândva în anii 1990. Cea mai mare atracție pare să fie autenticitatea sau, mai degrabă, un sentiment imediat de nostalgie. Și trebuie spus că mulți au făcut acest lucru mai mult decât bine.

De multe ori, noile retușuri nu sunt o afacere ieftină. Le cumpărăm din nostalgie, din indulgență sau chiar ca investiție. Dar există și unele care își spun propriile povești și totuși nu trebuie să economisești ani de zile pentru ele. Iată câteva exemple strălucite din ultima vreme.

(1) Timex Pac-Man: două simboluri ale anilor '80 într-unul singur

În data de 22 mai 1980, primul calculator de joc Puck-Man a fost instalat în Japonia. Acesta a fost creat de designerul de jocuri Toru Iwatani când avea 24 de ani. Aparent, nu avea nicio idee că va revoluționa lumea jocurilor video cu o urmărire de labirint.

Până atunci, shooterele erau mai apreciate, iar Iwatani ar fi vrut ceva mai drăguț care să fie acceptat de femei. Înainte ca jocul să fie lansat în America, nu a avut prea multe reacții, dar apoi a devenit un simbol literal al industriei jocurilor de noroc și un simbol al culturii pop a anilor '80. Deoarece distribuitorul american s-a temut că numele original Puck-man va fi folosit în mod greșit (înlocuind P cu F), numele a fost unificat în Pac-Man.

Atât Pac-Man, cât și spiritele au apărut pe diverse materiale de produs, iar până în ziua de azi jocul are, la propriu, un statut de cult. Alegerea temei de pe digitalul retro a fost o mișcare perfectă de joc de către Timex.

378 lei Vânzarea s-a încheiat

Două simboluri ale anilor '80 într-unul singur și la un preț senzațional reprezintă un vis pentru orice fan, colecționar și, de fapt, pentru oricine căruia îi place să aibă un pic de jovialitate în colecția sa. În plus, este și un succes în materie de design, iar ceasurile digitale nu duc lipsă de caracteristici practice, cum ar fi cronometrul, alarma sau lumina de fundal Indiglo. Și cea mai bună parte de la sfârșit - la apăsarea unui buton, vor cânta melodia Pacman! Timex Pac-Man este pur și simplu minunat.

TOP 6: Cele mai interesante ceasuri bărbați Timex
23.3.2022
TOP 6: Cele mai interesante ceasuri bărbați Timex

(2) Swatch 1983. Ceasuri elvețiene care știu că viața ar trebui să fie o aventură

Secolul trecut a adus o revoluție majoră care a devenit o criză pentru orologeria elvețiană. Un secol de tradiție în domeniul orologeriei a fost amenințat de producția japoneză de ceasuri cu quartz ieftine produse în masă. Trebuia să se producă ceva nou care să poată concura - ceasuri elvețiene ieftine cu quartz.

Cu acest obiectiv în minte, o mică echipă de vizionari a început să lucreze la începutul anilor 1980; inginerii șefi au fost Elmar Mock și Jacques Müller de la ETA. Ei au dus la bun sfârșit proiectul secret "Revolution 51". Aceștia au creat o carcasă de ceas dintr-o singură bucată de plastic, partea de jos formând baza pentru mecanism. Acesta era format din doar 51 de componente. S-au născut Swatches. Numele a fost inventat de Franz Sprecher, specialistul în marketing, ca o combinație între Swiss Watch, dar și Second Watch - un ceas elvețian care știe că viața ar trebui să fie o aventură. Cel puțin așa era sloganul.

Swatch ne-a reintrodus în această perioadă în 2020 cu colecția "1983", anul în care primele Swatch-uri au fost prezentate oficial la Zurich. Pe atunci, designul aproape tuturor modelelor a fost creat de duo-ul Marlyse Schmid și Bernard Müller. Dar colecția se întoarce la modelele lor din alte motive decât încercarea de a fi retro.

Echipa de dezvoltare știa deja atunci că va fi nevoie de o abordare și de materiale inovatoare. Iar un ceas făcut din plastic pe bandă într-o fabrică era o adevărată schimbare față de orologeria de calitate a vremii. Swatch nu a uitat importanța inovației, chiar și după patruzeci de ani. În 2020, a prezentat primul său ceas realizat din material Bioreloaded.

382 lei Vânzarea s-a încheiat

Toate componentele din plastic au fost înlocuite cu material derivat din materii prime biologice, și anume ricină. Aceasta este prima producție de masă de acest tip din industria orologieră, iar modelele din colecția "1983" sunt primele care au fost realizate din Bioreloaded. Această legătură este bine surprinsă de Swatch prin sloganul colecției "Născut în 1983, fabricat în 2020".

Nu numai pentru gândirea sa bio, ci și pentru designul său care nu îmbătrânește niciodată, Swatch merită să fie pe listă.

(2) Orient Multi-Year Calendar.O complicație inutilă pentru care avem o slăbiciune.

Din 1965. De atâta timp Orient produce ceasuri Multi-Year Calendar și este încă extrem de popular. Pentru că este diferit de gama actuală și aceeași cu cea de acum x ani.

În general, Orient oferă câteva piese retro frumoase. De exemplu ceasul Orient Bambino este unul dintre cele mai respectate ceasuri de gală pentru bărbați. Iar Calendarul Multianual este o afacere elegantă și sportivă care distrează cu complicația sa interesantă de calendar.

Complex la prima vedere, surprinzător de simplu după un studiu rapid. Trebuie doar să setați anul curent la luna curentă și întregul sistem începe să aibă sens.

În timp ce primele ceasuri erau doar cu încărcare manuală, cele de astăzi sunt, de obicei, automate, fără încărcare manuală. Dar mecanismul simplu din interiorul Orientului își face singur meseria și este un lucrător de încredere. Mecanismul cu angrenaje din interior contribuie, de asemenea, la stilul retro al acestui ceas. Și toate la un preț acceptabil.…

(3) Timex Q Reissue Peanuts cu Snoopy în rolul principal

Timex a făcut o mare vâlvă în 2019 când a lansat modelul Q Reissue. Aceasta a fost o întoarcere la colecția sa din anii 1970, când a produs modele cu quartz cu "Q" inscripționat cu mândrie pe ele. La acea vreme, ceasurile cu quartz erau încă rare, așa că a simțit nevoia de a face o declarație despre unicitatea ceasului. Q Reissue a copiat apoi destul de fidel ceasul introdus în 1979.

În 2020, a luat acest model popular și mereu vândut și l-a asociat cu Snoopy. Mai exact, cu o celebrare a benzii desenate Peanuts, care a fost publicată încă din 1950.

Unii au acuzat Timex Q Reissue de copiere ieftină a Rolex GMT Master, dar este greu de negat că Timex-urile arată grozav și sunt accesibile. Versiunea Pepsi, în special, a fost un succes global, iar când pui pe cadran figura faimosului beagle, obții drăgălășenie și iconicitate, toate într-unul singur.

Timex nu a lăsat sărbătorirea celei de-a 70-a aniversări a benzii desenate Snoopy doar pentru Q Reissue, dar cred că este cel mai fantezist. Modelul retro nu este lipsit de tipul de brățară originală, care arată grozav, dar este pur și simplu blănos. Cu toate acestea, toate celelalte ceasuri cu Snoopy le veți îndrăgi.

(3) Timex Q Reissue. Au avut sens acum 40 de ani și au sens și astăzi.

Timex a făcut o mare vâlvă în 2019 când a lansat modelul Q Reissue. Aceasta a fost o întoarcere la colecția sa din anii 1970, când a produs modele cu quartz cu "Q" inscripționat cu mândrie pe ele. Ceasurile cu quartz erau în plină ascensiune și reprezentau un simbol al progresului. Q Reissue a copiat apoi destul de fidel ceasul introdus în 1979.

726 lei nu este disponibil

Unii au acuzat Timex Q Reissue de copiere ieftină a Rolex GMT Master, dar este greu de negat că Timex-urile arată grozav și sunt accesibile. Versiunea Pepsi, în special, a fost un succes global. Modelul retro nu este lipsit de tipul original de brățară, care arată foarte bine, dar este pur și simplu șiret.

Datorită dimensiunilor mai mici, acestea se potrivesc la încheieturile femeilor, dar Timex a pregătit și modele pentru femei. Mai ales modelul Malibu colorat, cu o curea flexibilă, este perfect pentru cele mai frumoase momente de vară.

Dámské Timex Q Reissue Malibu ve zlato-oranžovém provedení.

Ceasuri de damă Timex Q Reissue Malibu în varianta auriu-portocaliu.

(4) Casio F-91. Cool și fără terorist

A fost purtat de președintele SUA și de cel mai faimos terorist din lume. S-ar putea scrie un articol întreg despre Casio F-91W. Stați, chiar am scris asta în revistă:

Stilul său retro este de netăgăduit aici, la fel ca și influența sa culturală. Dar dacă există un lucru pe care îl iubesc cu adevărat la F-91, acesta este caracterul său practic absolut pentru câteva sute. Acest ceas are de toate: un afișaj clar al orei, o alarmă, o lumină (rătăcitoare, dar suficientă pentru a vedea ora), un cronometru. Orice altceva în plus ar fi aproape inutil.

Casio nici măcar nu ar trebui să schimbe ceva pentru a păstra acest model retro iconic în funcțiune astăzi. Dar se pare că agenții săi de marketing au descoperit că negrul poate să nu fie suficient și că, prin adăugarea de variații de culoare, poate atinge o țintă și mai largă. Și așa a fost. Acum poți avea o ținută asortată cu un accesoriu cool.

Ideea de a face curele scheletate și ceva de genul unei carcase cu sclipici a adus modelul din timpul Revoluției de Catifea mai aproape de generațiile tinere și de sexul frumos. Cu toate acestea, nu-i lipsește niciuna dintre caracteristicile importante și trebuie să îl iubești la încheietura mâinii.

Dacă nu altceva retro, aceste exemplare digitale retro ar trebui să se afle în casa fiecărui fan adevărat. Iar noua colecție de culori 2020 oferă o diversitate binevenită de opțiuni. Dacă sunteți de acord cu mine ridicați degetul mare în sus.

(5) Timex Navi XL. America în stil militar

Compania americană Timex a fost întotdeauna cunoscută pentru ceasurile sale foarte accesibile. Nu degeaba este încă amintită pentru ceasurile (la acea vreme încă de buzunar) care au făcut celebru dolarul. Pur și simplu pentru că acestea costă în jur de un dolar. Iată cum avem Timex fixat în toate escapadele istorice ale brandului. Dacă s-ar fi apucat să facă modele scumpe, probabil că nu ar fi pătruns în piață.

Istoria Timex - Ceasuri americane pentru toată lumea. Chiar și pentru președinți
18.5.2022
Istoria Timex - Ceasuri americane pentru toată lumea. Chiar și pentru președinți

Cu toate acestea, în ultimii ani, el a realizat importanța îmbunătățirii calitative și, printre altele, a observat și, în opinia mea, a înțeles corect nu numai popularitatea în creștere a ceasurilor mecanice, ci și a ceasurilor în stil vintage. Apoi le-a combinat pe cele două în modelul de succes Marlin, de exemplu. Și, mai recent, în Timex Navi XL.

Černá
1 130 lei Vânzarea s-a încheiat

Navi XL nu se bazează pe niciun model anume din istoria Timex. Dar se inspiră puternic din vechea școală militară și din ceasurile de scafandru și le aduce la viață în propriul concept. Scara de 24 de ore de pe cadran se referă la stilul militar, în timp ce lunetă pentru minute, de exemplu, se referă la stilul de scafandru. Există, de asemenea, "fauxtina", o luminescență intenționat gălbuie pe indecșii și pe acele de formă tipică.

Dar principalul motiv pentru care merită să i se acorde atenție nu este doar designul hilar și, în această gamă de prețuri, manopera ușor peste medie, ci și mecanismul mecanic. Apreciez faptul că Timex nu se joacă aici și recunoaște direct originea în mecanismul de bază al japonezilor de la Miyota. Nu oferă ornamente sau o rezervă de funcționare peste medie, dar pentru stilurile retro în care încercați să păstrați prețul scăzut, este o alegere excelentă.

În plus, modelele sunt oferite și în varianta cu quartz, care, de asemenea, funcționează foarte bine. Seria Navi XL este una dintre cele mai interesante aventuri ale Timex din ultimii ani, iar acul scheletat al orelor este cu siguranță distractiv.

(5) Festina retro. Când un brand de modă se întoarce la rădăcinile sale

Sincer, Festina nu este nici pe departe un brand la care să mă gândesc în ceea ce privește ceasurile retro. De obicei, ne referim la el ca la un brand de modă care răspunde la, dacă nu creează uneori tendințe în curenții de modă ale ceasurilor.

Dar apoi colega mea Elishka a scris despre colecția retro Festina din 2021. Și când le-am văzut în fotografiile marilor noștri fotografi, le-am dat o șansă în persoană. Și trebuie să recunosc, am fost surprinsă de modul în care Festina a reușit să aducă un sentiment vintage destul de autentic la un preț foarte bun.

Așa cum se întâmplă cu ceasurile vintage (și cu ceasurile Festina), nu este un ceas care să satisfacă exigențele oricărui iubitor de ceasuri. Dar am o slăbiciune pentru stilul anilor '50. În plus, Festina încă mai făcea ceasuri ca acesta în perioada în care era elvețian. Deci, acreditările sunt acolo. Și finalul fericit al poveștii Festina, de fapt.

Festina Retro 6869/1

Festina Retro 6869/1.

Dimensiunea și materialele au fost păstrate până în prezent. Diametrul carcasei este de 42 mm, iar colecția este destul de vastă. Aceasta variază de la culorile cadranului cu texturi interesante, la materialele brățării (ca în cazul brățării milaneze) dar este de menționat și faptul că Festina nu a iertat nici măcar o colecție mai mică, cu un diametru de 36 mm ceea ce face ca ceasul să arate foarte retro.

(6) Casio CA-53: calculator pentru secolul XXI

Un calculator la încheietura mâinii cu butoane pidi te aduce înapoi în anii '80 ca prin magie. Casio CA-53 face parte dintre celelalte modele pe care Casio le împrospătează de ani de zile în producția sa. Și încă nu au rămas în urmă. De aceea, Casio le-a lăsat practic neschimbate, punându-le doar în culori noi.

Nu doar calculatorul este cel care conferă ceasului caracterul său iconic. Filmele în care a apărut CA-53 sunt cele care i-au dat și mai mult farmec. Gingerbread Daddy, Back to the Future, The Big Bang Theory, Stranger Things și am putea continua.

Ceasurile Casio care au jucat în filme și emisiuni TV
23.3.2022
Ceasurile Casio care au jucat în filme și emisiuni TV

De aceea, apreciez eforturile Casio de a păstra aceste modele în viață și de a ajuta un pic aici și acolo, dar cu sacrificii funcționale sau minim structurale.

Casio a introdus un retro la fel de elegant și cu tentă cinematografică în 2021, sub forma Casio Ripley A100 –  ceasul care a jucat în Alien.

S-ar putea să vă intereseze:

Ceasurile menționate în articol