» Blog » Tissot

Tissot PRC 200 - ceasuri la caliatea elvețiană

Taguri: Recenzii | Tissot | Pentru bărbați | Clasice | Tradiționale

31.5.2022 | 7 MIN

Un crono mare și sportiv, dar cu o notă de eleganță? Ceasul Tissot PRC 200 face față cu adevărat cu grație tuturor rigorilor vacanțelor de vară și utilizării zilnice. Mai mult, vă va surprinde cu un design de calitate la un preț care nu vă va da gata portofelul.

Un client m-a rugat odată să-i recomand ceasul ideal pentru el: îmi cerea un ceas mai mare, cu aspect modern, mai sportiv, dar care să fie util atunci când se "îmbracă elegant" pentru cina cu soția sa, și de preferință elvețian. De asemenea, a vrut unul cu care să poată înota în siguranță în vacanță, fără să se teamă că se va intra la apă. "Doar un ceas care să arate bine, să dureze o vreme și să nu fie nevoie de întreținere."

Și, deși oferim mai multe modele și branduri care îndeplinesc aceste cerințe, i-am prezentat în mod spontan mai întâi vitrina Tissot și ceasul PRC 200. Acestea îndeplinesc toate cerințele menționate mai sus, ad literam.

Nu ascund faptul că sunt un pic părtinitor - am ales PRC pentru recenzia de astăzi nu numai pentru că este un ceas interesant și popular de la un brand elvețian cu o bună reputație, ci și pur și simplu pentru că îmi place și știu că mă pot baza pe Tissot pentru calitate. Dar, la o privire mai atentă, cum a rezistat la examinare?

Precis, robust și clasic

Ce înseamnă de fapt denumirea oarecum misterioasă PRC 200? Este simplu: PRC înseamnă "precise", "robust", "classic" (adică "precis", "robust" și "clasic"), iar 200 reprezintă ratingul de rezistență la apă de 200M, ceea ce face ca toate ceasurile din această gamă să fie capabile de scufundări recreaționale. De asemenea, toate au un cristal de safir, dar acest lucru este valabil pentru ceasurile Tissot în general (cu câteva excepții pentru unele modele de epocă).

Acest lucru le conferă PRC-urilor un aer clasic, mai elegant, dar în ceea ce privește durabilitatea, acestea nu se compară cu ceasurile elegante obișnuite. De aceea, face parte din colecția T-Sport, unde nu se face niciun compromis în această privință.

Foto: Hodinky-365.cz

Colecția T-Sport include ceasuri cu rezistență sporită la apă (minimum 100 M) și modele sportive dinamice care fac adesea referire la colaborările Tissot cu asociații și evenimente sportive profesioniste. Tissot este sponsorul și cronometrul oficial al multor sporturi importante, inclusiv Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA și altele.

Povestea brandului Tissot - Inovatori prin tradiție
19.5.2022
Povestea brandului Tissot - Inovatori prin tradiție

Gama PRC 200 se află de mult timp pe piață... De când anume, însă, nu știu cu siguranță. Așa că am făcut pe arheologul de ceas, am săpat în adâncurile internetului și am descoperit că primele referințe supraviețuitoare la PRC 200 datează din 2009 (dar dacă aveți alte informații, nu ezitați să mă corectați în comentarii).

În orice caz, în această perioadă mai lungă de timp, Tissot a inclus o gamă destul de largă de modele în linia PRC 200 - putem găsi ceasuri automate și quartzuri (acestea sunt mai multe în zilele noastre), ceasuri pentru bărbați și femei (acestea sunt mult mai puține în zilele noastre), majoritatea cu cronograf (cronometre), dar și fără. Dimensiunile medii variază de la 40 mm (în special pentru modelele mai vechi) până la 45 mm, cele mai frecvente fiind în jur de 42-43 mm, ceea ce corespunde mai mult sau mai puțin tendinței actuale.

Cu toate acestea, toate PRC 200 sunt unite de un detaliu esențial - o lunetă din oțel foarte subțire și elegantă (întotdeauna fără scală), care formează "C" în aspectul ceasului - Classic.

Prima impresie este un pic înșelătoare - modele T114.417

Această recenzie va fi mai degrabă centrată pe PRC200T114.417 pentru că le-am ales pentru o " senzație" mai profundă, ca reprezentanți ai întregului clan PRC 200. Am pus mâna în mod special pe cel mai pur model de design T114.417.11.037.00.

Primul lucru care m-a frapat la acest ceas a fost că pare mai mare decât diametrul real de 43 mm. Totuși, aceasta este o iluzie optică hilară, care se explică ușor: Suntem mai obișnuiți cu o lunetă mai largă la ceasurile sport cu cronograf și scală tahimetrică - dar aici lunetă este subțire și discretă, oferind cadranului mai mult spațiu. Acest lucru a sporit impresia că ceasul este mai mare.

Cu toate acestea, cu diametrul de 43 mm menționat mai sus și curbura ușoară a urechilor, se potrivește majorității încheieturilor bărbaților și, de exemplu, se potrivește destul de bine și pe mâinile bărbaților mai subțiri, cu o circumferință de 17 cm.

Odată cu dimensiunea cadranului, vine și o mai bună lizibilitate. Iar PRC-urile sunt ușor lizibile, în ciuda faptului că există un număr destul de mare de elemente diferite - pe lângă contoarele cronografului și subcadranul pentru acul principal al secundelor (în locul acului principal al secundelor există un cronometru), există și o scală tahimetrică (concepută pentru a măsura viteza medie cu ajutorul cronometrului), o scală a minutelor, cifre arabe mari și chiar o fereastră pentru dată.

Tissot si s detaily rozhodně pohrát umí (povšimněte si například ocelového orámování sčítačů a soustředěných kruhů)

Tissot știe cum să se joace cu detaliile (observați, de exemplu, încadrarea din oțel a contorului și cercurile concentrice din interiorul ceasului)

Toate aceste elemente au beneficiat de un spațiu propriu datorită dimensiunii cadranului și sunt, de asemenea, redate în contrast, adică negru pe un fundal de fildeș (fildeșul este o nuanță mai caldă de alb - diferența este mai vizibilă pe fundalul alb al plăcuței cu data). Fundalul cadranului este apoi mat și apare granulat în lumina soarelui, astfel încât chiar și acele simple din oțel lucios cu luminozitate nu se confundă cu fundalul.

Nožky a indexy jsou opatřeny luminiscenční vrstvou, Tissot používá švýcarskou Super-Luminovu, která svítí intenzivně i několik hodin.

Stratul luminescent de pe ace și indexuri, Tissot folosește Super-LumiNova elvețian, care strălucește intens timp de câteva ore după ce a fost "încărcat" cu lumină naturală și artificială.

Detalii interesante pot fi găsite și pe carcasa din oțel, de exemplu canelurile tăiate brusc pe părțile laterale. Robustețea generală a carcasei și coroana înșurubată cu un capac arată că rezistența la apă promisă de până la 200M va asigura o rezistență fără probleme.

Brățara este adecvată, elementele de legătură sunt lucrate cu precizia inerentă Tissot și se presupune (după spusele subiectului meu de test de sex masculin) că este o brățară care nu epilează. Brățara adaugă, bineînțeles, greutate, iar ceasul cântărește 155 g... Ceea ce este, desigur, o cifră mai mult decât acceptabilă pentru un ceas de corp întreg mai mare. Închizătoarea este de tip "flip-over", cu sistem de închidere de siguranță. De fapt, a fost un pic mai greu de deschis și trebuie să exerciți puțină forță pentru a face "clic" pe ea.

Cronometrul măsoară cu o precizie de 1/10 de secundă, are o capacitate maximă de 30 de minute și capacitatea de a măsura timpul intermediar. Și cum rămâne cu mecanismul în sine?

În interior se află un mecanism elvețian ETA G10.212 alimentat de o baterie ( quartz) cu patru pietre, care funcționează la 32'768 Hz. Durata de viață a bateriei ar trebui să ajungă până la 38 de luni (fără utilizarea cronografului). Apoi, PRC 200 se mândrește cu o funcție de hacking care permite reglarea timpului la secundă exactă (când coroana este trasă în poziția de reglare a timpului, acul secundar se oprește).

Alte versiuni și variante colorate

Modelul PRC 200 T114.417 este disponibil într-o varietate de culori, pe metal și silicon, și există, de asemenea, ediții speciale create în colaborare cu evenimentele sportive menționate mai sus (de exemplu,  PRC 200 Quartz IIHF 2020 Special Edition este asociat cu Federația Internațională de Hochei pe Gheață IIHF).

Cronograful PRC 200 Quartz Chronograph T114.417.17.057.00 pe o curea de silicon negru cu accente roșii contrastante conferă o notă sportivă.

Un aspect sportiv și ușor retro datorită cadranului panda se regăsește pe ceasul T114.417.17.037.02 cu o curea din silicon roșu închis.

Modelul T114.417.11.057.00 pe brățara de oțel, din nou, tinde spre o eleganță mai simplă. Cu toate acestea, este îmbunătățit cu accente galbene care se detașează frumos de fundalul negru al cadranului.

Concluzie

Ca să fiu sincer, nu am găsit nicio caracteristică negativă la PRC 200. Pentru mine, este o piesă foarte solidă. Sunt durabile, moderne, elegante și nu trebuie să ai rețineri în a le lua practic oriunde (am citit în discuții, de exemplu, că domnii sapă cu ele în grădină, apoi merg la înot sau fac sport în alt mod, iar seara le iau la o petrecere cu sacou). Deci, concluzia: PRC 200 este un ceas grozav pentru care nu trebuie să vă faceți griji.

Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri
23.3.2022
Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzii – Biciclete de curse și direcția sportivă
25.5.2022
Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzii – Biciclete de curse și direcția sportivă

Alternative

Dacă ar fi să caut alte modele și branduri care să îndeplinească cerințele (adică un aspect mai sportiv, dar elegant, dimensiuni mai mari, durabilitate și origine elvețiană), aș alege cu siguranță Certina și gama DS Podium.

Modelele din seria DS Podium fac parte din colecția sportivă Certina cu numele distinctiv Sport, care se inspiră din sporturile cu motor - astfel, ceasurile DS Podium au adesea o funcție de cronograf (cronometru), unele dintre ele având o precizie chiar și de 1/100 de secundă (chiar și zecimile de secundă joacă un rol important în sporturile cu motor).

Mai exact, m-am gândit la noul Certina DS Podium Chronograph Automatic, care este foarte bun.

Cu toate acestea, deoarece acestea sunt mecanice, prețul este ceva mai mare decât cel al PRC-urilor cu quartz analizate. Ca o alternativă alimentată cu baterii, cronograful Certina DS Podium Quartz Precidrive Chronograph este prevăzut cu un cadran într-o senzațională culoare smarald.