» Blog » Swatch

Swatch x Centre Pompidou – Un ceas ca o galerie pariziană

Taguri: Recenzii | Swatch | Clasice | Fashion

13.5.2022 | 7 MIN

În 1985, când Swatch a început o lungă serie de colaborări cu artiști și galerii de artă, a fost cu Centrul Pompidou, centrul cultural din Paris. În 2022, Swatch revine cu colecția de artă Swatch x Centre Pompidou ne invită din nou să facem o plimbare prin această legendară galerie de artă modernă franceză. Veniți să aruncați o privire?   

Orice pasionat de artă și-a dorit la un moment dat să viziteze Centrul Pompidou din Paris, o raritate arhitecturală modernă, plină de lucrări emblematice ale unora dintre cei mai faimoși artiști ai secolului XX. După ce am stat și eu în fața acestei structuri de oțel avangardiste în urmă cu câțiva ani, mărturisesc că am fost puțin surprins. Era ceva iritant, care tulbura aspectul spațiului înconjurător și liniștea conservatorilor... La urma urmei, așa cum au făcut-o și lucrările din interior la vremea lor.

Centrul Pompidou este un centru cultural și o galerie de artă modernă din Paris, care, pe lângă spațiile de expunere, găzduiește și o bibliotecă, magazine, cafenele, cinematografe și multe altele. Galeria conține lucrări ale unor artiști importanți ai secolului XX, precum Pablo Picasso, Vasily Kandinsky, Robert Delunay, Joan Miró, Marcel Duchamp, Jackson Pollock și alții.

...

Palatul de sticlă cu șapte etaje este înconjurat de o structură portantă din oțel, permițând întregului interior al clădirii să "respire" - fără stâlpi sau suporturi. Structura include, de asemenea, conducte, care se disting prin diferite culori: albastru pentru conductele de aer condiționat, verde pentru conductele de apă, galben pentru liniile electrice și roșu pentru lifturi, scări rulante etc. Țevile albe sunt țevi de ventilație pentru spații subterane.

O plimbare prin ofertele Swatch arată destul de asemănător, un ceas modern, colorat și îndrăzneț care se profilează pe fundalul lumii orologere, la fel ca Pompidou din Paris. Cu siguranță că nu va fi pe gustul tuturor, dar pentru gânditorii liberi care gravitează în jurul acestui stil, își atinge ținta.

Swatch - Povestea companiei care a salvat orologeria elvețiană
20.5.2022
Swatch - Povestea companiei care a salvat orologeria elvețiană

Nu sunt prea multe de descris în ceea ce privește aspectele tehnice ale ceasului în sine. Este doar un Swatch obișnuit din plastic din seria Originals, în care găsim doar elementele de bază - un mecanism quartz pe baterie, care se află în afara părții din spate a ceasului, astfel încât schimbarea bateriei este foarte ușoară (datorită faptului că nu trbuie să intrați în ceas și că mecanismul este presat în interior) și rezistență la apă de 30M. Ceea ce este interesant aici este că se presupune că aceasta este o adâncime realistă, iar ceasul, conform producătorului, nu poate fi înecat.

Cel mai important lucru, desigur, este designul artistic original care descrie picturi populare. Și ceea ce este grozav, datorită prețului, chiar și studenții săraci de la școlile de artă își pot permite Swatches, care nu trebuie să își limiteze rezervele financiare, altfel dedicate hectolitrilor de cafea, hainelor ciudate și vopselelor de păr.

Și acum să analizăm șase picturi iconice pe care Swatch le-a reprodus pe cadranul și pe cureaua de silicon a ceasului.

(1) Frida Kahlo – The Frame

Cea mai importantă piesă din colecție, o ramă din 1938 a pictoriței mexicane Frida Kahlo, este prezentă pe ceasul Swatch x Centre Pompidou SUOZ341.

Acesta este unul dintre sutele de autoportrete faimoase ale Fridei Kahlo, bazate pe suferința fizică, pe care a trăit-o o mare parte din viață, sau pe pasiunile sale romantice. Cel mai puternic aspect al tuturor acestor lucrări este însă coloritul îndrăzneț, elementele folclorice și, mai ales, privirea ei hipnotizantă și încrezătoare.

...

Frida a pictat acest tablou pe o foaie de aluminiu și l-a așezat într-o ramă de sticlă vopsită invers, destinată inițial unei oglinzi, unei fotografii sau unei imagini religioase.

Toate ceasurile din colecția Swatch x Centre Pompidou sunt însoțite de o cutie cool cu celebra pictură.

(2) Vassilij Kandinskij – Blue Sky

Artistul rus Vasily Kandinsky a devenit unul dintre cei mai importanți pionieri ai revoluției în pictură, atunci când a renunțat în mod deliberat la reprezentarea realistă și s-a îndreptat spre abstracție. Pictura în ulei Cer albastru din 1940, care reprezintă opera târzie a lui Kandinsky, este expusă în galeria de la Centre Pompidou. Swatch prezintă munca pe un ceas Swatch x Centre pompidou UOZ342.

Spre deosebire de alți reprezentanți contemporani ai expresionismului abstract, Kandinsky nu se bazează pe agresivitate și tensiune emoțională. Dimpotrivă, Blue Sky are un efect calmant asupra observatorului.

Lucrarea este, de asemenea, remarcabilă pentru că figurile, desigur nerealiste, dar detaliate, ar fi reprezentat motivul central al picturii într-o concepție mai tradițională. Cu toate acestea, aici, fundalul în sine și culoarea albastră bogată sunt adevăratul element central.

Ce a vrut Kandinsky să realizeze cu această abstracțiune? Se presupune că trebuia să afecteze spectatorul la nivel emoțional și psihologic. În scrierile sale despre arta abstractă, Kandinsky a sugerat, de asemenea, că arta cea mai expresivă este, de obicei, cea mai puțin coerentă, iar atunci când ne punem întrebarea "ce?" despre o pictură, este ceea ce alimentează spiritul.

(3) Amadeo Modigliani – Portrait Of Dédie

Prima expoziție personală a lui Modigliani a stârnit atâta indignare încât șeful poliției din Paris a ordonat închiderea acesteia după câteva ore. Portretul melancolicei Dédie Hayden din 1918 este însă atât de tandru, încât ne întrebăm ce reputație avea creatorul său. Swatch a făcut o mișcare bună încadrând frumosul Dédie cu o carcasă roz, iar în general Swatch x Centre Pompidou GZ356 a fost redus la un diametru de 34 mm de-a dreptul feminin (cele două modele anterioare au 41 mm), ceea ce face ca ceasul să arate și mai delicat.

Interesant este faptul că, după ce s-a mutat la Paris, artistul italian Modigliani și-a inversat percepția asupra propriei opere, distrugându-și aproape toate lucrările anterioare, deoarece pentru el erau doar "mâzgăleli copilărești", și a transpus acest caracter distructiv în propriul stil de viață. A devenit un fel de legendă pariziană, o figură tragică a artistului blestemat.

Picturile de fete și femei sunt caracteristice pentru liniile lor alungite, erotismul subtil și așa-numita frumusețe imobilă, care are un efect aproape captivant asupra observatorului.

na zápěstí vypadají perfektně

(4) Robert Delaunay – Carousel

Artistul francez Robert Delaunay credea că însăși culoarea poate fi subiectul unei picturi, deoarece are propria sa putere. Și exact asta vedem cu Swatch x Centre Pompidou GZ712 un ceas cu motivul tabloului Carousel din 1922. Este mai mic, cu diametrul carcasei de 34 mm, la fel ca și ceasul precedent cu Modigliani.

Robert Delaunay a fost inspirat de culoare și de dragostea pentru experimente, iar Caruselul a devenit una dintre cele mai importante lucrări ale sale. Carousel se remarcă prin utilizarea impresionantă a culorilor vibrante și a formelor care, la prima vedere, seamănă cu un caleidoscop. Swatch a îmbunătățit apoi motivul jucăuș de pe ceas cu un detaliu inteligent care funcționează pe principiul coroanei de date, în care culorile se schimbă în decupajul de pe cadran, creând un efect și mai caleidoscopic.

(5) Robert Delaunay – Eiffel Tower

Robert Delaunay a "împrumutat" Swatch cu un alt tablou - Turnul Eiffel din 1926: Swatch x Centre Pompidou GZ357.

Ceasul este unul dintre cele mai delicate din colecție. Carcasa translucidă de culoare albastru deschis este mai mică, de 34 mm, cadranul este simplu, iar adevărata senzație are loc pe curea, cu imaginea colorată a turnului.

Pictura face parte dintr-o serie în care se lucrează cu culori vii și geometrie, și este adesea folosită ca un exemplu al modului în care s-a dezvoltat mișcarea artistică Orphism (din care Delaunay a fost co-fondator), adăugând dinamism și culoare cubismului.

(6) Piet Mondrian – Red, Blue And White

Mondrian a avut o influență incredibilă în rândul artiștilor din secolul al XX-lea, iar compozițiile sale continuă să inspire designeri și artiști din întreaga lume și astăzi. Swatch a ales tabloul său "Red, Blue and White" pentru ceasul: Swatch x Centre Pompidou SUOZ344.

Pictorul olandez Piet Mondrian a devenit celebru ca unul dintre pionierii artei abstracte. El a considerat că arta este mai mult decât realitatea și și-a exprimat adesea convingerea că este mult mai legată de spiritualitate. În lucrările sale, s-a angajat în căutarea unei estetici universale, ajungând în cele din urmă la utilizarea culorilor primare simple și a compoziției verticale sau orizontale.

Și tot cu Mondrian îmi voi permite să închei turul nostru de astăzi. Sper că v-ați bucurat la fel de mult ca și mine, pentru că, în spațiul limitat pe care brandul l-a avut la dispoziție, a reușit să surprindă perfect motivele cheie și spiritul general al picturilor originale. Și ce părere aveți despre ceas?

S-ar putea să vă intereseze și: