» Blog » Suunto

Suunto 9 Peak – Putere mare într-un design mic

Taguri: Recenzii | Suunto | Smartwatch

17.5.2022 | 9 MIN

În sfârșit, a sosit. Și am așteptat foarte mult timp. Suunto 9 Peak a  fost lansat oficial înainte de sărbători, dar abia acum au ajuns la noi. În ziua de azi, când există smartwatch-uri și sporttestere, este greu să lansezi un dispozitiv unic. Totuși, Suunto a reușit cumva să facă acest lucru.

Menționez la începutul întregii povești că, din păcate, nu avem încă Suunto 9 Peak în oferta noastră, deoarece sunt puține piese pe piață. Așa că iată cel puțin o recenzie, pentru care am reușit să obținem o bucată.

Diferențe între Suunto 9 și Suunto 9 Peak

Așa cum am sugerat deja un pic, Suunto a reușit să lanseze un dispozitiv ușor diferit, unic. Acest lucru se datorează faptului că ceasul a pierdut rapid din greutate în comparație cu predecesorii săi, păstrând în același timp aceleași specificații în ceea ce privește bateria și echipamentul senzorilor. Cea mai mare schimbare este aspectul, greutatea și dimensiunile. Nimic din toate astea. Dar au existat schimbări și la nivel intern, Peak adăugând un pulsoximetru și un senzor de lumină ambientală pentru a regla luminozitatea.

Ei bine, din păcate, unele lucruri au rămas la fel. Dar asta e suficient pentru început, și acum să o facem cum trebuie.

Vlevo Suunto 9 Peak a napravo Suunto 9 Baro

În stânga Suunto 9 Peak și în dreapta Suunto 9 Baro

După o dietă, în sfârșit se potrivește chiar și pe o încheietură mică

Ceea ce o mulțime de oameni și-au dorit, Suunto a ascultat în sfârșit. Până acum, ceasurile 9 erau pur și simplu ceasuri masive pentru majoritatea oamenilor care, din păcate, nu se potriveau la încheietura mâinii tuturor. Mai ales nu pentru cele de sex feminin. Dar cu dimensiunile de 43 x 43 x 10,6 mm, întregul joc se schimbă. O altă schimbare este greutatea, care a scăzut la 62 g în varianta din oțel. Varianta din titan cântărește cu 10 grame mai puțin.

Ceea ce este specific pentru Suunto este aspectul și manopera, care le întrece pe toate cu mult. Aspectul minimalist și elegant al carcasei din oțel inoxidabil (sau titan), completat de o carcasă din poliamidă armată cu fibră de sticlă. Curbele grațioase sunt completate de cele 3 butoane mecanice din partea dreaptă și de inscripția Suunto, care este ascunsă pe carcasă la numărul 6. Am fost un pic derutat de cele 4 șuruburi de pe capac, crezând că sunt doar pentru a fixa ansele la carcasă. Ei bine, nu sunt. Dacă le deșurubați, puteți arunca o privire la placa de bază și la toate componentele.

Strigați glorie și bucurați-vă de cinci ori. Peak a primit, în sfârșit, o curea normală de 22 mm lățime, cu dispozitiv Quick Release. Sincer, este una dintre cele mai confortabile curele de silicon pe care am avut-o vreodată pe mână. Se potrivește foarte bine la încheietura mâinii, iar perforațiile de lângă orificiile de fixare asigură o ventilație maximă. Catarama este din oțel și, în loc de o buclă, la capătul curelei există un dispozitiv care se fixează într-unul dintre orificiile de fixare. În general, ceasul se potrivește perfect la încheietura mâinii și nu există nimic de reproșat în ceea ce privește aspectul.

Doar un diamant are o șansă

Utilizarea materialelor premium a continuat și în cazul ecranului. Sticla de safir este un mare avantaj în activitățile în aer liber, deoarece nu se zgârie pur și simplu și cu ușurință. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă la o cădere directă, deoarece este posibil ca sticla să nu supraviețuiască. Dar nu am întâlnit încă acest caz. După părerea mea, inclusiv pentru că au ales safirul, nu au abordat niciun fel de protecție pentru ecran și sincer nu-mi pot imagina să lipească o folie de protecție acolo. Nu s-ar potrivi.

Dar ecranul este locul unde se termină toată distracția. Regimul alimentar de pe carcasă s-a reflectat și asupra acestuia, iar rezoluția a scăzut la 240 x 240 pixeli. Este într-adevăr păcat că există un inel la o jumătate de centimetru de la marginea carcasei. Mi-aș dori ca inelul să se micșoreze, iar ecranul să crească. Dar nu-i pot învinovăți atât de mult Forerunner 745 de dimensiuni similare, este exact la fel în ceea ce privește ecranul. Tehnologia utilizată rămâne aceeași, astfel încât ecranul este transflectiv, cu o lizibilitate excelentă în lumina directă a soarelui.

Suunto 5 Peak review - Afaceri în exterior, petrecere în interior
23.3.2022
Suunto 5 Peak review - Afaceri în exterior, petrecere în interior

Dar ceea ce mă deranjează puțin la Suunto este combinația dintre butonul și controlul tactil, în care niciuna dintre ele nu poate controla întregul dispozitiv și îi lipsește orice logică (din nou, nu există un buton mecanic de revenire). Reacția sistemului este pur și simplu slabă, iar dacă am umblat mult, pentru a ajunge de la zona de bază la bătăile inimii durează o veșnicie. Un gigant ca Suunto ar fi putut gestiona mai bine această problemă.

Senzorii s-au extins pentru a include un oximetru și o corecție a luminozității

Echipamentul senzorului este corect în exterior. Există un barometru, un altimetru, un accelerometru, un monitor de ritm cardiac și un receptor GPS (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou și QZSS). Printre noile caracteristici se numără un pulsoximetru și un senzor de lumină ambientală pentru corectarea automată a luminozității. Este bine că Suunto încearcă să țină pasul cu alte branduri. Puls-oximetrul este un lucru pe care brandul l-a introdus pentru prima dată și poate că se vede în acuratețe, așa că deocamdată nu voi fi complet strict în evaluarea mea și o voi păstra după unele actualizări.

Ca de obicei, Suunto a folosit tehnologiile FusedTrack și FusedAlti pentru a rafina datele GPS și barometrice. Pentru barometru, acesta folosește un altimetru și combină GPS-ul cu un accelerometru. Văd o mulțime de rafinament în altitudine și în GPS... Ei bine, uneori este mult mai bine, iar alteori mi se pare că ceasul depășește cu mult limitele. Nu e de mirare că utilizatorii Suunto obțin întotdeauna atât de mulți kilometri pe an :-)

"Unele moduri ale bateriei Suunto 9 prelungesc durata de viață a bateriei prin modificarea intervalului dintre poziționările GPS. Cu toate acestea, pentru a preveni degradarea calității urmăririi GPS în timpul exercițiilor fizice, Suunto 9 utilizează FusedTrack. FusedTrack utilizează senzori de mișcare pentru a înregistra mișcarea între poziționarea GPS, oferind o mai bună urmărire a exercițiilor fizice." (explicație despre FusedTrack direct de la Suunto)

Suunto 9 Peak – černá linie, Garmin Enduro – červená linie

Suunto 9 Peak – linie neagră, Garmin Enduro – linie roșie

Cum am spus, uneori indică bine, alteori rău.

Senzorul de ritm cardiac a suferit, de asemenea, o schimbare rapidă, iar Suunto a promis o măsurare foarte precisă. Cred că am avut o mână nefavorabilă, pentru că am ajuns de câteva ori la un maxim de 210 bătăi ale inimii și, deși mi-ar fi plăcut, din păcate nu este cazul. Pentru o dublă verificare, am pus ceasul pe mâna unui coleg și nici măcar ritmul său cardiac nu a ieșit foarte precis... Pe de altă parte, lumina dispozitivului de monitorizare a ritmului cardiac este foarte puternică și ar putea servi ca o lanternă bună.

Bateria este încă din titan

Suunto, cu excepția modelului  Suunto 7, este un adept al durabilității. Orice am crede, este adevărat. În cazul lui Peak, durata de viață în modul smartwatch este de 7 zile și de 14 zile dacă funcționează doar ora și data. Punctul de cotitură, însă, vine în activități, unde Suunto poate funcționa până la 25 de ore la cea mai bună înregistrare posibilă după o secundă. Dacă aruncați o privire la setări, veți descoperi că puteți afecta înregistrarea cu ajutorul modurilor de funcționare a bateriei. Există patru moduri de înregistrare din care puteți alege: performanță (25 de ore), rezistență (50 de ore), extrem (100 de ore) și drumeție (170 de ore). Pentru fiecare, Suunto scrie intervalul de măsurare GPS și cât de bună consideră că este înregistrarea traseului.

Activități sportive și SuuntoPlusTM

Ceasul oferă 80 de activități sportive, inclusiv alergare, ciclism, înot, aerobic și multe altele... Noul Peak împarte chiar și alergarea de fond (a se citi alergare pe traseu) în "alergare de fond (de bază)" și "alergare de fond (de munte)". Cumva, nu am înțeles cu adevărat această diviziune, dar cred că este vorba în principal de o diviziune a câmpurilor de date.

La Suunto, rămâne un clasic faptul că, pentru a schimba câmpurile, trebuie să vă creați propriul mod sport și doar acolo să personalizați câmpurile de date și ecranul după bunul plac. Ceea ce este cu siguranță grozav este că blocarea ecranului este setată de la început atunci când se monitorizează activitatea, astfel încât nu se pot întâmpla greșeli precum anularea sau întreruperea unui antrenament.

SuuntoPlus merită cu siguranță atenție, deoarece continuă să se îmbunătățească cu fiecare actualizare. Acesta ne aduce diverse ajustări, cum ar fi caloriile arse  (SuuntoPlus Burner) sau ajutor pentru antrenamentul în pantă (SuuntoPlus Climb), de exemplu. Toate aceste caracteristici sunt descrise pe site-ul SuuntoPlus, unde chiar invită sportivii să îi ajute să creeze mai multe îmbunătățiri. SuuntoPlus este, de asemenea, disponibil în acces limitat pe modelele Suunto 5 și Suunto 3.

Suunto 9 Peak recenzii – Putere mare într-o ediție mică
17.5.2022
Suunto 9 Peak recenzii – Putere mare într-o ediție mică

Un mediu clasic care nu s-a schimbat

Când vine vorba de mediul ceasurilor, Suunto este pur și simplu Suunto. Își respectă logica. Atât la nivelul comenzilor, cât și la trecerea de la un widget la altul. Adică, mutarea butonului de sus sau de jos vă duce la widget-uri precum somn, pași etc. iar deplasarea în jos sau pe butonul de sus vă duce la istoricul antrenamentelor, la navigare și/sau la setări.

De fiecare dată când ajungeți la sfârșit, trebuie fie să vă întoarceți prin toate widgeturile, fie să vă întoarceți atingând dreapta. Puteți folosi în continuare apăsarea lungă a butonului din mijloc pentru a face acest lucru, dar mi se pare un pic plictisitor să țineți apăsat butonul, deoarece vă duce înapoi doar cu un pas. Pe ecranul principal, atunci când apăsați butonul din mijloc, puteți vedea starea bateriei, puteți controla muzica și vizualiza notificările.

Devine din ce în ce mai deștept

Suunto, în afară de Suunto 7, nu și-a făcut niciodată reclamă ca fiind un ceas inteligent sau, în limbajul Frisbee, un smartwatch. Dar a adăugat un pic de inteligență. Acesta a adăugat controlul muzicii și chiar posibilitatea de a răspunde la notificări cu mesaje prestabilite la toate cele 9 modele (nu doar la Peak). Așadar, limitarea deocamdată este că funcționează doar pe Android, la fel ca și celelalte branduri. Pe lângă noile funcții, există și funcții clasice precum alarma, cronometrul, numărătoarea inversă etc.

Suunto vă are în vizor

La fel ca și alte companii, Suunto monitorizează utilizatorii 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în ceea ce privește pașii, caloriile, sarcina de antrenament și somnul. Este bine că nu trebuie să ne deschidem telefoanele pentru a dormi. Ceasul vă indică cât timp ați dormit, ritmul cardiac mediu pe timp de noapte, precum și calitatea și durata somnului profund. VO2 Max și vârsta în funcție de fitness apar, de asemenea, în widget-uri. Deoarece senzorul este puțin mai puțin precis, aș recomanda atașarea unei centuri de piept la Suunto pentru a vă monitoriza ritmul cardiac în timpul exercițiilor fizice. Datele vor oferi ulterior o imagine mai precisă a performanțelor dvs.

Aplicația Suunto

Suunto, la fel ca mulți alți producători, a ales calea unei aplicații pentru smartphone și a renunțat la platforma de internet pentru PC. Ceea ce este un dezamăgitor pentru mine, dar vă obișnuiți să trăiți și cu asta. Aplicația este clară și puteți găsi tot ceea ce aveți nevoie. Evaluarea de formare este suficientă atât pentru pasionați, cât și pentru experții numerici, care nu vor rata nicio metrică.

Peak ca instrument al unui atlet

Trebuie să recunosc că am propria mea părere despre Suunto, care uneori nu se potrivește cu superlativele, dar așteptam cu nerăbdare Peak. Mă bucur că ceasul este mai mic și că poate face același lucru ca predecesorul său, adăugând noi funcții. Mă bucur că se poate răspunde la mesaje și controla muzica de pe ceas. În mod paradoxal, mă bucur pentru ei. :-)

Sunt un pic dezamăgit de precizia mai mică a ritmului cardiac, dar, desigur, acest lucru se poate rezolva și cu o centura de piept. Așadar, ceasul a trecut prin toate rigorile alergării pe traseu și ale vieții de zi cu zi și da, îl pot recomanda. Voi spera ca într-o zi să primească hărți, muzică, plată și binențeles vor fi grozave.

Ca alternativă, aș recomanda rivalul Garmin Fenix 6, care are ceva mai multe funcții inteligente și o baterie mai mare în monitorizarea de bază. Din partea yankeilor, aș fi fericit să vă recomand Coros Vertix sau Apex Pro,care au o precizie excelentă a senzorilor. De la prietenii noștri finlandezi de la Suunto modele Polar Grit X sau Vantage V2 ar putea, de asemenea, să înlocuiască marea lucrare sporttester.

Ceasurile menționate în articol

1 900 lei nu este disponibil
1 900 lei nu este disponibil
2 002 lei nu este disponibil
2 002 lei nu este disponibil
1 662 lei nu este disponibil
2 240 lei nu este disponibil
2 375 lei nu este disponibil
928 lei nu este disponibil
1 424 lei nu este disponibil