Smartwatch-uri - Durata de viață a bateriei și factorii care o afectează

Taguri: Tehnologie și concepte | Smartwatch

6.6.2024 | 7 MIN

Adesea, cea mai mare dorință a clienților și a noastră este ca smartwatch-urile să dureze cât mai mult timp. În acest articol, voi rezuma toți factorii care afectează durata de viață a bateriei.

Factorii care afectează durata de viață a bateriei smartwatch-urilor în condiții normale de utilizare

În ceea ce privește factorii care afectează durata de viață a bateriei, prima alegere a echipei editoriale este cu siguranță setarea aspectului principal al ceasului. În cazul ceasurilor inteligente, avem adesea opțiunea de a seta ca aspect principal o fotografie la alegere, un dinozaur animat care face genuflexiuni sau un glob pământesc rotativ. Bineînțeles, am ales doar cazurile cele mai bizare, dar există multe posibilități. Mi se pare ingenios să împart aceste look-uri în clase de dificultate de la 1 (cel mai puțin dificil) la 3. Iată cum procedează Huawei, de exemplu.

Clasele de dificultate sunt împărțite de la 1 la 3. 1 este cea mai puțin solicitantă, ceea ce înseamnă că cadranul nu afișează multe date, nu este colorat prea mult și poate nu se reîmprospătează la fiecare secundă. Unul de 2 poate conține culori, multe câmpuri de date și se reîmprospătează la fiecare secundă. Apoi, unul de 3 conține de obicei animații, cum ar fi globul rotativ menționat mai sus. De exemplu, aș clasifica aspectul unui Casio din imaginea de mai jos ca fiind de dificultate 2.

Někdo chce zaručenou Casio klasiku i na chytrých hodinkách

Cineva vrea un Casio clasic garantat chiar și pe un smartwatch. Adaptat de pe reddit.com

În general, însă, toate look-urile animate (adică look-urile cu mai multe afișaje care se reîmprospătează la fiecare secundă, de exemplu) sunt consumatoare de baterie, iar ceasul va rezista mai puțin zile după o încărcare. Eu am un cadran de ceas minimalist setat pe un aspect de mână a datei, cu secundarul dispare atunci când accelerometrul nu detectează mișcare.

Cele mai bune aplicații și cadrane pentru ceasurile smart Garmin (de la Connect IQ)
23.3.2022
Cele mai bune aplicații și cadrane pentru ceasurile smart Garmin (de la Connect IQ)

Un alt factor este utilizarea efectivă a ceasului. Dacă dați constant click pe ceas, acest lucru va afecta rezistența. La fel și numărul de notificări pe zi. Dacă limitați numărul de notificări (adică de aplicațiile de la care le primiți), puteți economisi o parte din acest procent.

Třeba takový Tamagochi na hodinkách bude ubírat spousty baterie, ale je to Tamagochi!

De exemplu, un Tamagochi pe ceas va consuma multă baterie, dar este un Tamagochi!

Un alt punct este cu siguranță frecvența măsurarea ritmului cardiac și a pulsoximetrului. O mulțime de producători au dificultăți în a implementa un interval de secunde în ceasurile lor, așa că aleg intervale mai mici (de obicei 1-10 minute). Acest lucru se leagă apoi de probabil cea mai frecventă problemă de anduranță - puls-oximetrul. Acest LED roșu descarcă foarte repede ceasul și, de multe ori, măsurarea pulsoximetrului rulează inutil pe parcursul zilei. Pentru mine, cu siguranță nu este necesar și, pentru a economisi bateria, este mai bine să pornesc doar verificarea manuală.

Rezistența medie și comparația rezistenței între smartwatch-uri

Anduranța este unul dintre cei mai frecvent menționați parametri ai smartwatch-urilor. La urma urmei, nimănui nu-i place să își încarce ceasul în fiecare zi. Dar acest lucru este în mare măsură o sabie cu două tăișuri. Oamenii își doresc adesea minuni de la smartwatch-urile lor... mă întreb dacă se vor spăla pe dinți pentru asta. Și cer, de asemenea, o durată lungă de viață a bateriei.

Întreaga problemă ar putea fi împărțită în rezistența medie a smartwatch-urilor urbane și rezistența medie a ceasurilor sportive.

Ceasuri urbane

Ei bine, vom începe cu primul grup, adică cu ceasurile urbane. De la acestea ne dorim caracteristici care ar trebui să ne țină piept în orice situație "urbană". Așadar, plăți, apeluri, muzică, conexiune la internet, răspunsuri la mesaje și alte x funcții.

Aceste ceasuri au o autonomie medie a bateriei de aproximativ 2-4 zile. Pentru unii, ar putea părea insuficient, dar pentru un ceas care poate face aproape totul, este decent. Desigur, an de an, producătorii încearcă să crească capacitatea bateriei pentru ca ceasul să reziste cât mai mult.

Apple Watch 7 recenzie – Ecranul, încărcare rapidă și... Merită?
22.7.2022
Apple Watch 7 recenzie – Ecranul, încărcare rapidă și... Merită?

Ceasuri sport

Bineînțeles, există ceva mai mult pentru ceasurile mai sportive care se ocupă de cele mai importante funcții sportive. Aici, putem vorbi de o medie de aproximativ 9 zile, în funcție de marca ceasului, de frecvența antrenamentelor, de senzorii activați și de intensitatea luminii de fundal. Fiind sportiv, am stabilit o astfel de regulă de aur că un ceas trebuie să depășească o săptămână de anduranță pentru a putea vorbi despre un dispozitiv rezonabil (nu aplic această regulă la ceasurile de tip urban).

Activități sportive și durata de viață a bateriei (cu / fără GPS activat)

Ceasurile sport / inteligente sunt, bineînțeles, pentru sport. Acest lucru are sens. Iar activitățile sportive necesită probabil cea mai mare cantitate de baterie în general dintre toate funcțiile. Cu excepția activităților cu GPS-ul pornit.

Și aici, durata de viață a bateriei este foarte variabilă în funcție de tipul de ceas. O mulțime de branduri urbane precum Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi sau Amazfit nici măcar nu dau adesea această cifră, deoarece nu o consideră importantă. Iar cu conceptul de ceasuri urbane, înțeleg foarte bine. Dar, din propria mea experiență, este în jur de 10 ore cu GPS-ul pornit.

În cazul ceasurilor sportive, se joacă mult cu această cifră și de aceea dau o cifră cu GPS-ul pornit, în timp ce detectează sateliții la fiecare secundă. Și cum tehnologia se îmbunătățește de la an la an, nu mai avem doar GPS, ci și alte sisteme de sateliți care defacto rafinează doar semnalul GPS de bază (traseul, măsurarea vitezei și x alți parametri se bazează pe precizie). Așadar, pe lângă rezistența cu GPS activat, există și alte cifre care indică rezistența cu două semnale de satelit, cu GPS multibandă și așa mai departe.

Pentru anduranța doar cu GPS, vedem adesea o cifră respectabilă de 24 de ore. Aș spune că, prin acest lucru, producătorii vizează un tip de sport în creștere - ultramaratonul/ultratrailul. Dacă un ceas are o anduranță de aproximativ 24 de ore pe GPS, de obicei celelalte cifre de anduranță sunt mai mici (mă refer la anduranța pe mai multe sisteme de sateliți).

Desigur, cu cât încărcați ceasul cu mai multe funcții, cu atât bateria se consumă mai mult. Cel mai mare factor de acest tip este rularea directă a funcțiilor de navigație sau a hărților de bază. Funcțiile de navigație sunt încă destul de mișto, dar dacă lăsați ecranul de date al bazei de hărți să ruleze tot timpul, bateria se poate descărca prematur.

Pentru monitorizarea fără GPS, vorbim de zile de anduranță. Dacă eu am 27 de ore de anduranță pe Fenix 7X la 13%, la o încărcare completă vorbim de peste o săptămână de utilizare în activitate sportivă fără GPS la o încărcare completă.

Un alt factor în cazul activității de alergare este reprezentat de cantitatea de senzori conectați la dispozitiv. De exemplu, senzor de ritm cardiac, senzor de cadență, senzor de temperatură și așa mai departe.

Tipul de afișaj determină, de asemenea, timpul de anduranță al smartwatch-ului

În funcție de tipul de afișaj, depinde, desigur, și durata de viață a bateriei per încărcare. Cel mai adesea ne întâlnim cu afișaje AMOLED sau MIP transflective.

TOTUL PE TEMA: Modele de displayuri pentru smartwatch
26.10.2022
TOTUL PE TEMA: Modele de displayuri pentru smartwatch

Concluzia este că toate afișajele LED consumă mai multă baterie decât cele transflective. Acest lucru se datorează tehnologiei afișajului și "strălucirii" finale. Cu cât ecranul ”strălucește” mai mult, cu atât consumă mail multă baterie.

AMOLED displej na nových Garmin Epix 2 PRO, 51 mm

Ecranul AMOLED de pe noul Garmin Epix 2 PRO, 51 mm.

Afișajele AMOLED sau OLED se estompează "la negru" pentru a economisi bateria. Dar dacă rulați modul Always-on, în care ecranul nu se stinge, consumul de baterie crește într-adevăr foarte mult. Se spune (și nu pot decât să confirm acest lucru) că un ceas care rulează Always-on bateria îi va rezista doar jumătate din durata de viață.

Afișajul transflectiv strălucește tot timpul - și totuși este foarte prietenos cu bateria datorită culorilor mai slabe și a stratului transflectiv care folosește lumina soarelui pentru contrast.

Transflektivní displej na Forerunner 955

Afișajul transflectiv de pe Forerunner 955

Setări de iluminare din spate

În general, cu cât afișajul este mai luminos și cu cât nivelul de iluminare din spate este mai ridicat, cu atât funcția afișajului consumă mai multă baterie. Adesea puteți seta la ce nivel se activează lumina de fundal în ceas. Dacă îl atingeți, întoarceți mâna, apăsați un buton sau poate o notificare. Din nou, cu cât se aprinde mai mult lumina, cu atât mai multă solicitare pentru baterie.

În cazul unui afișaj AMOLED, cel mai solicitant lucru este să folosiți LED-urile individuale în lumina directă a soarelui pentru ca afișajul să fie clar vizibil. Pentru tehnologia transflectivă, este vorba de lumina de fundal - intensitatea și frecvența iluminării acesteia.

Ceasul inteligent utilizează o baterie Li-Pol

În cele mai multe cazuri, bateriile Litiu-Polimer apar la smartwatch-uri, care în raportul preț/performanță nu au până acum niciun cuceritor. Aceste baterii au evoluat de la modelul mai vechi de tip Litiu-Ion care era folosit anterior. Dar noua baterie are avantajele sale incontestabile - greutate mai mică, capacitate mai mare, autodescărcare minimă și performanță ridicată.

Li-Pol baterie k hodinkám Garmin Vívoactive 3. Omluvte kvalitu fotky

Baterie Li-Pol pentru ceasul Garmin Vívoactive 3.

O celulă complet încărcată are până la 4,23 V, iar dacă tensiunea scade sub 2,7 V, bateria poate fi distrusă ireversibil. Celula trebuie să fie protejată intern printr-un circuit electronic împotriva supraîncărcării, supradescărcării și supraîncălzirii.

Aceste baterii Li-Pol nu sunt utilizate doar în ceasurile inteligente, ci în aproape toate electronicele personale, cum ar fi telefoane, camere foto, laptopuri, modele RC și multe altele... Deși raportul preț/performanță este bun, producția unor astfel de baterii este foarte solicitantă din punct de vedere tehnologic și energetic.

Avantajele bateriilor Li-Pol:

  • Capacitate mare într-o baterie de dimensiuni mici
  • Autodescărcare minimă
  • Durată de viață lungă
  • Interval de temperatură ridicat
  • Încărcare rapidă

Dezavantaje:

  • Capacitatea bateriei scade atunci când nu este utilizată
  • Tensiunea scade sub 2,7 V (în mod normal 4,23 V) și poate distruge ireversibil bateria
  • Bateria se poate aprinde sau exploda dacă este scurtcircuitată