Recenzie MeisterSinger Bell Hora

Taguri: Recenzii | MeisterSinger | Clasice

15.3.2024 | 5 MIN

–"Sonnerie au Passage"

Brandul MeisterSinger nu încetează de douăzeci de ani să ne demonstreze că poate face piese interesante. Asta în ciuda faptului că folosește un singur ac la ceasurile sale. Unii ar putea crede că trebuie să fie plictisitor... dar dimpotrivă. Această marcă germană și-a rafinat atât de mult modelele cu un singur ac, încât este cu adevărat ceva de admirat. Cazul de astăzi, MeisterSinger Bell Hora Automatic "Sonnerie au Passage" de la MeisterSinger Bell Hora cu notificare de oră.

Ceas cu un singur ac. Acesta este numele dat unui tip de ceas care se regăsește în repertoriul mai multor mărci - de exemplu, marca elvețiană Jaquet Droz, germană Botta sau belarusă Luch... Dar cel mai cunoscut și, fără îndoială, cel mai mândru purtător al acestui design inedit este marca germană MeisterSinger. Un brand care nu irosește inutil cu ace pentru ceasuri. De ce ar face-o, dacă este suficient un singur ac.

Pentru cei care au luat lecții de franceză, numele poate că v-a dat un indiciu... din păcate nu și pentru mine. Așa că haideți să o luăm pas cu pas. Ceasul cu notificare de oră poate fi împărțit în două categorii de bază - "Sonnerie" și "Repeater".

În timp ce "Repeater" ne va oferi informația despre ora curentă "la cerere" (de obicei prin glisarea unui cursor pe partea laterală a carcasei), "Sonnerie" ne va spune ora de la sine - va emite un anumit ton la un anumit moment. S-ar putea spune că MeisterSinger de astăzi este (cu un preț de aproximativ 4.000 de euro) o poartă de intrare în lumea ceasurilor cu avertizare sonoră. Acestea sunt echipate cu un fel de sonerie care produce un ton simplu, dar cu adevărat liric la fiecare oră.

Designul ceasului

Dar nu totul se rezumă doar la niște lucruri așa de mărunte, iar un ceas ca lumea trebuie să arate și ca atare. De aceea, vom arunca o privire la manopera acestuia.

Carcasa rotundă a ceasului este completată de finisaje periate (pe părțile laterale ale carcasei) și lucioase (pe lunetă și pe ansele grațioase și subțiri). La ora 3, găsim o coroniță mare care se potrivește perfect cu ceasul.

Pe coroniță este sigla firmei și are o "fermata" caracteristică MeisterSinger - un semn de notație care îi indică muzicianului când trebuie să prelungească o notă sau o liniuță. Este, prin urmare, un semn al unui fel de "încetinire", care se referă la filozofia dezinvoltă a ceasului cu un singur ac. La ora două, găsim un buton pentru a întrerupe funcția de notificare sonoră, care se realizează prin tragerea acestuia în sus.

În ceea ce privește dimensiunile, pe hârtie, ceasul are 43 de milimetri fără coroniță, 13,5 în înălțime și puțin sub 50 de milimetri de la un capăt la altul. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor mari, se potrivește foarte bine pe încheietura mea de 17,5 cm. Și asta se datorează în principal anselor rotunjite.

Povestea brandului MeisterSinger - Perfecțiunea nu vine în câteva secunde
23.3.2022
Povestea brandului MeisterSinger - Perfecțiunea nu vine în câteva secunde

Spațierea anselor este aici de 20 mm, ceea ce, în opinia mea, adaugă, de asemenea, destul de mult la compactitatea generală a ceasului. Pe ceas găsim o curea din piele cu o cataramă de tip fluture cu sigla firmei pe ea. Aici ajung la marele, dar probabil singurul, dezavantaj al ceasului... catarama. Din păcate îmi dă o impresie foarte ieftină, mai ales la punerea și scoaterea ceasului. Pe de altă parte, cureaua este, desigur, interschimbabilă și îmi pot imagina ceasul pe o brățară milaneză, de exemplu, ceea ce ar fi o potrivire cu adevărat minunată pentru eleganța sa.

O privire în interior

Întorcând ceasul, putem observa un mecanism decorat cu așa-numitele "côtes circulaire" (echivalentul circular al dungilor de Geneva), șuruburi albastre și un rotor cu numele mărcii inscripționat în aur.
În ceea ce privește calibrul în sine, MeisterSinger se bazează aici pe SW200 de la atelierul elvețian Sellita, pe care l-a modificat după propria imagine.

Aici, a adăugat chiar și propriul modul, pe care l-a încorporat între mecanism și cadran. Acest modul este responsabil pentru notificarea sonoră menționată mai sus și este foarte asemănător, din punct de vedere constructiv, cu modulul regăsit la modelele Salthora. Acolo, însă, îndeplinește o funcție complet diferită, și anume "jumping hour".


După cum putem vedea în videoclip, sub cadran este un mecanism care înfășoară treptat un mic ciocan. Exact la fiecare oră întreagă, ciocanul este apoi "lăsat să cadă", făcând să sune o spirală metalică de o formă caracteristică care oferă urechii umane un ton plăcut.

Calibrul SW200, cu 26 de pietricele, funcționează la o frecvență de 28.000 de bătăi pe oră și este echipat cu un șurub pentru micro-reglarea inerției. Rezerva de funcționare este aici clasica de 38 de ore. În ceea ce privește precizia, marca nu o declară direct... Totuși, în testul meu de cronometrare, ceasul a înregistrat un rezultat absolut excelent, fără niciun "salt" de la -2 la +2 secunde în niciuna dintre poziții.

Spirala orelor

Cadranul ceasului, la fel ca și calibrul, este un "meisterstück" complet. Este redat într-un efect de explozie solară și prezintă logo-ul mărcii, inscripția elegantă "Bell Hora" și o mică imagine a unui clopoțel care face referire la funcția de notificare sonoră. Indicii ceasului formează o spirală care arată ca cochilia unui melc. Trebuie să recunosc, totuși, că abia am observat-o la prima vedere - așa mi se pare că arată cadranul ceasului.

Și cum se citește? Simplu. Chiar dacă ceasul pare un pic confuz la prima vedere, este foarte ușor să te obișnuiești cu sistemul. Indicii scurți de aici indică intervale de 5 minute, iar cei lungi de 15 minute. Acul lung ajunge până la marginea cadranului și contribuie astfel la lizibilitate.

Concluzie

Ce pot spune în concluzie? În ciuda sentimentelor mele sobre inițiale, trebuie să recunosc că ceasul m-a cucerit cu adevărat - fie că este vorba de calitatea manoperei (în afară de catarama ceasului), de precizia mecanismului sau de sunetul propriu-zis al ceasului, care mi-a pus de mai multe ori zâmbetul pe buze în timp ce scriam această recenzie.

Așadar, dacă vreunul dintre voi s-a săturat de toate posibilele cronografe, faze de lună, tourbillon sau GMT și caută un ceas cu adevărat interesant și neobișnuit pe care nu toată lumea îl are - MeisterSinger Bell Hora Sonnerie au Passage este alegerea potrivită pentru dumneavoastră.