» Blog » Prim

Trecut strălucitor, viitor strălucitor sau Prim Orlik într-o prezentare modernă

Taguri: Recenzii | Prim | Pentru bărbați | Clasice | Retro

22.4.2024 | 4 MIN

Astăzi vom vorbi despre una dintre cele mai mari legende ale orologeriei cehe, sau chiar cehoslovace. Ne vom uita la ceasul Prim Orlik, și anume la reeditarea sa modernă Orlik 38 Manufacture 105-001-487-00-1. În plus, vom spune și povestea sa foarte interesantă, care va fi, în principal, povestirea mea liberă a bibliei orologere a lui Libor Hovorka.

Ordinul Ministerului Apărării Naționale

Nașterea ceasului Orlik datează de la începutul anilor 1950 și 1960, când Ministerul Apărării Naționale din Cehoslovacia de atunci avea nevoie să producă un ceas durabil și mai ales rezistent la apă pentru scafandrii din armată. Această sarcină a fost preluată în cele din urmă de fabrica Chronotechna Nové město nad Metují.

Zdroj: http://photowatches.eu

Model Orlik vechi. Sursa: http://photowatches.eu

La acea vreme, Orlik trebuia să îndeplinească mai multe cerințe exigente, cum ar fi rezistența mecanică sporită și rezistența la fluctuațiile de temperatură, rezistența la apă până la 6 ATM, o bună vizibilitate în ape întunecate și tulburi sau rezistența la o suprasarcină de 8 G.

Modelul original era acționat de un calibru 50 modificat (tip 0-51), care avea un oscilator cu o curbă breguet și era echipat, printre altele, cu caracteristici inedite pentru epoca sa, cum ar fi un amortizor Incabloc sau un inel de amortizare special în care era găzduit calibrul.

Zdroj: http://photowatches.eu

Sursa: http://photowatches.eu

Scoateți-l pentru noapte!

Cadranele și punctul de lunetă ale primului Orlik au fost acoperite cu vopsea radioactivă luminoasă RSB-3, care a fost aplicată la Institutul de cercetare, producție și utilizare a radioizotopilor din Praga (ÚVVVR) și, mai târziu, la Mikrotechna Jablonec nad Nisou.

Současné hodinky mají zdravotně nezávadnou a kvalitní fotoluminiscenci.

Ceasurile actuale au o fotoluminescență sigură pentru sănătate și de înaltă calitate.

În 1964, a fost aplicat experimental elementul înalt radioactiv Promethium, despre care se spune că este de peste 100 de ori mai luminos. Acest element este atât de periculos încât reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MND) au refuzat să emită prototipuri dotate cu acest element și au făcut acest lucru numai după ce au fost făcute presiuni din partea Ministerului Apărării Naționale (MND).

Rezistența vopselei folosite este evidentă și din faptul că viitorii proprietari de ceasuri Orlik au fost instruiți să își scoată ceasurile noaptea și să nu le poarte continuu.

Sfântul Graal al colecționarilor

Deși cerința inițială a MNO era de 600 de ceasuri de mână - în cele din urmă au fost fabricate doar 300. Acest lucru s-a datorat, în principal, unor probleme legate de aprovizionarea cu tipul special de oțel care a fost folosit pentru ceasurile Orlik.

Totuși, pentru a ajunge la cifre reale, trebuie să mai reducem puțin acest număr - doar câteva zeci de piese au supraviețuit, în principal din cauza tratamentului dur pe care ceasurile de mână Orlik l-au primit în armată. Acesta este motivul pentru care acestea sunt astăzi unul dintre cele mai dezirabile modele de epocă din familia Prim. Iar prețul lor corespunde acestui fapt - a ajuns până la 154.000 CZK (aprox. 6000 euro) în ultima licitație publică pe care am găsit-o în 2014.

S-a ridicat această reeditare la înălțimea numelui său?

Cum arată ceasurile Orlik astăzi? Imediat după ce am deschis cutia,  a respirat asupra mea spiritul vremurilor demult apuse - nu am ținut niciodată în mâini un ceas Orlik autentic și nealterat din anii 1960, dar pot spune că, la prima vedere, cele moderne sunt cu adevărat fidele modelului lor.

Acestea se remarcă prin dimensiunile compacte de 38 mm în lățime și 49 mm în lungime. Înălțimea este de 14 mm, chiar și în cazul sticlei de safir convexe superioare cu strat anti-reflexie. Este ceea ce aș dori să laud, deoarece nu am mai văzut nicăieri un design similar, iar aspectul său este aproape imposibil de distins de sticlele acrilice (din plastic) din acea vreme. Personal, însă, mi-ar fi plăcut să văd carcasa " adâncită" puțin mai jos și ceasul mai aproape de grosimea originală de 12 mm.

Sub sticlă găsim un cadran (foarte fidel originalului) cu inscripțiile "ORLIK" și "24 RUBÍNŮ" care indică numărul de pietre folosite în mecanism. În ceea ce privește mecanismul, găsim aici calibrul 105 in-house, care, ca și întregul ceas, a fost proiectat și fabricat în Nové Město nad Metují. Însuși Kalibr Prim 105 funcționează pe o frecvență de 3Hz, cu o rezervă de putere de 48 de ore. Bineînțeles că există și înfășurare manuală și hacking. Ceea ce îi lipsește acestui mecanism, din păcate, este o înfășurare automată pe două fețe.

Frumusețea este ascunsă sub capacul din spate

Pentru mine, mecanismul ceasului este cea mai mare laudă a acestuia. Prin capacul din spate de sticlă putem vedea șuruburile albastre și alte câteva piese redate în auriu.

Punțile calibrului, decorate cu șlefuire circulară, sau rotorul, decorat cu dungi de Geneva, ies și ele în evidență. Pe rotor găsim, de asemenea, motivul leului ceh și mândra inscripție CZECH MADE.

HyCeram - materialul viitorului?

Merită menționată și lunetă de 60 de grade, pe partea stângă a ceasului, care este prevăzută cu o inserție neobișnuită realizată cu tehnologia HyCeram; Prim o folosește și la cadrane - de exemplu, în modelele Traktor sau în cea mai recentă ediție limitată cu un porumbel.

Luneta ceasului are o mișcare excelentă, însoțită de un "clic" înăbușit caracteristic, fără o oscilație neplăcută în pozițiile individuale.

Verdictul final

Merită noile ceasuri Orlik să păcătuim și nu fac de rușine predecesorul lor?

Mie personal îmi place noul Orlik și îl văd ca pe o mare șansă de a vâna o piesă istorică a orologeriei cehoslovace. Pentru un preț corect, primim un ceas cu o poveste legendară, fabricat în întregime în Republica Cehă, inclusiv un calibru in-house bazat pe mecanisme originale Prim.

Așadar, dacă râvniți cu adevărat după un ceas Orlik și nu aveți răbdare să așteptați dacă nu apare un exemplar în sălile de licitație (ca să nu mai vorbim de un preț cel puțin dublu) - acest compromis este pentru dvs. și nu are rost să așteptați. Puteți purta la încheietura mâinii o legendă militară a orologeriei cehoslovace...

Ceasurile menționate în articol