» Blog » Tissot

Povestea brandului Tissot - Inovatori prin tradiție

Taguri: Despre marcă | Tissot | Clasice | Tradiționale

19.5.2022 | 7 MIN

Astăzi brandul Tissot este văzut de fani ca o poartă de intrare în lumea ceasurilor elvețiene de calitate, care este cunoscut în primul rând pentru colaborările cu evenimente sportive celebre, ceasurile tactile T-Touch și, mai recent, modelele vintage de mare succes, la care Tissot se referă lunga sa tradiție. Și exact la asta ne uităm astăzi. Când, unde și cum a început povestea acestui mare elvețian?

A fost odată ca niciodată - când și unde a început totul?

Răspunsul la întrebarea "când?" va fi probabil cunoscut de oricine care a privit vreodată mai atent cadranul oricărui ceas Tissot modern. Fiecare dintre ele poartă un logo cu un indiciu: Tissot - 1853. Și atunci începe povestea lui Tissot.

Foto: Hodinky-365.cz

Ne aflăm la jumătatea secolului al 19-lea, în orașul montan elvețian Le Locle, situat în faimoșii Munți Jura, "Mecca" orologeriei elvețiene, unde a început povestea multor altor mari ceasornicari elvețieni - în Munții Jura, în apropiere de Le Locle, se află și alte orașe orologere celebre, precum Biel sau La Chaux-de-Fonds (unde se află și controversatul brand Invicta).

Invicta – Povestea unuia dintre cele mai controversate branduri de ceasuri
6.6.2022
Invicta – Povestea unuia dintre cele mai controversate branduri de ceasuri

Încă din secolul al 18-lea, principala resursă economică a orașului Le Locle a fost industria de ceasuri, așa că nu este o coincidență faptul că acolo Charles-Félicien Tissot și fiul său Charles-Émile Tissot și-au fondat propriul brand de ceasuri, pe care l-au numit Chs Tissot & Fils.

Otec a syn Charles-Félicien Tissot a Charles-Émile Tissot s původním logem firmy.

Tatăl și fiul Charles-Félicien Tissot și Charles-Émile Tissot cu logo-ul original al companiei.

La fel ca majoritatea companiilor elvețiene de ceasuri din acea vreme (între secolele 18 și 19), Chs Tissot & Fils și-a fondat producția de ceasuri și mecanisme pe baza unei "simple" asamblări de componente obținute de la mici producători individuali din regiune.

Până în 1853, sau mai degrabă în primul an de la înființare, compania reușise deja să furnizeze aproximativ 1.200 de ceasuri în zona din jurul orașului Le Locle. Tissot a început astfel prima producție de masă de ceasuri de buzunar din lume.

Na erb rodu Tissot se nachází motivy květin, které můžeme najít i dnes na dýnku některých dámských hodinek.

Stema familiei Tissot prezintă motive florale care pot fi regăsite și astăzi pe cadranul unor ceasuri de damă.

Tissot cucerește lumea - realizări, repere și personalități celebre la cumpăna dintre secolele 19 și 20

În același an în care a fost fondată compania, Tissot a venit cu o idee revoluționară: un ceas de buzunar care arată ora în două fusuri orare. Poate că Tissot nu a fost primul din lume care a venit cu această idee, dar designul său inovator, inventiv și precis a continuat să inspire întreaga lume a orologeriei. všechny hodinky zlaté. Zdroj: watchtime.net

Ceas de aur cu două fusuri orare. Sursa: watchtime.net

În 1858, a avut loc una dintre cele mai importante descoperiri din istoria Tissot, atunci când Charles-Émile, cel mai tânăr dintre Tissot, a mers în Imperiul Rus cu o ofertă de ceasuri produse în masă. Inutil să mai spunem că ceasurile elvețiene au avut un succes uriaș și, cu binecuvântarea țarului Alexandru al II-lea, ceasornicarul elvețian a reușit să-și facă un nume. Nikolayevich, au fost vândute în tot imperiul.

Interesant este faptul că, din 1866, Tissot a fost furnizorul oficial de ceasuri al Curții Imperiale Ruse.

Până la începutul Revoluției din Octombrie 1917, Imperiul Rus a fost cea mai mare piață de desfacere pentru Tissot.

1887 – Moskva, maloobchod na Rudém náměstí. Zdroj: lugaro.com

1887 – Moscova, magazinul de vânzare cu amănuntul al fraților Chetun, care au lucrat îndeaproape cu Tissot. Sursa: https://german242.com/wiki

La acea vreme, ceasurile Tissot erau deja un succes în Statele Unite și apoi în întreaga lume.

De fapt, Tissot a produs recent un videoclip foarte frumos și informativ despre propria sa istorie:

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, pe parcursul sfârșitului secolului al 19-lea, Tissot a primit numeroase premii la mai multe expoziții industriale. Printre premiile pe care le-a obținut se numără o diplomă de onoare la Zurich în 1888, Marele Premiu și premiul pentru metal auriu la Anvers în 1890, Marele Premiu la Paris în 1900 și premiul întâi pentru un cronometru și pentru un cronometru marin la concursul Observatorului din Neuchâtel în 1907.

Cronometru este numele dat unui ceas elvețian extrem de precis pe care producătorul l-a testat la Institutul COSC. Ceasurile certificate COSC trebuie să îndeplinească standarde stricte de precizie: pentru ceasurile mecanice, aceasta este de -4 până la +6s/zi, iar pentru ceasurile cu cuarț, abaterea poate fi de 0,07 secunde/zi.

Faima lui Tissot de la începutul secolului a fost susținută și de o icoană a vremii - Sarah Bernhardt, una dintre cele mai importante actrițe franceze din punct de vedere istoric și muza pictorului Art Nouveau Alphonse Mucha, care deținea un ceas Tissot.

Kapesní hodinky éry Sarah Bernhard měly jak jinak než úžasné secesní zdobení.

Un ceas de buzunar de la începutul secolului al 19-lea și al 20-lea cu decor Art Nouveau - pentru a semăna cu stilul Art Nouveau, alături de posterul actriței Sarah Bernhardt, realizat de Mucha.

Alte ceasuri notabile din această perioadă au fost "ceasurile țarului" din 1904. În acel an, compania a devenit furnizor de ceasuri pentru armata rusă.

Tzv. „carské hodinky

Așa-numitul ceas al țarului, destinat ofițerilor din Garda țarului, cu stemele gravate ale regimentelor rusești. Sursa: http://www.jevel.ru/

În 1907, Tissot a înființat o fabrică pe Chemin des Tourelles, una dintre străzile din Le Locle, unde compania își are sediul și astăzi (astăzi, Tissot se referă la această parte a istoriei sale prin eleganta linie Chemin des Tourelles).

Și ultima piatră de hotar importantă din această perioadă? 1916 și primul ceas de mână Tissot, celebrele "banane" Art Deco, renumite pentru forma neobișnuit de curbată a carcasei (de unde și porecla "Banana").

Ceasurile "Banana" au devenit deosebit de populare în Rusia, ceea ce este legat de un fapt interesant: în 1916, o piesă rusească defectă a fost trimisă în Elveția pentru reparații. Cu toate acestea, odată cu răsturnarea țarului și evenimentele care au avut loc în Rusia în 1917, a devenit ilegal să se trimită ceva în Rusia, astfel că acest ceas se află încă în fabrica din Le Locle. Un alt fapt interesant este că "bananele" se spune că sunt populare în Rusia astăzi, doar într-o nouă haină și cu numele de patrimoniu – ceasul Tissot Heritage Banana.

Compania a fost transmisă din tată în fiu, dar, pe măsură ce proprietatea s-a schimbat de-a lungul timpului, la fel s-a întâmplat și cu numele brandurilor și, odată cu ele, cu logo-urile. Urmăriți un videoclip despre istoria logo-ului Tissot:

Parteneriat, inovație și modele legendare ale secolului 20

În 1930, Tissot a încheiat un parteneriat cu Omega, aducând-o sub umbrela SSIH (Société Suisse pour l'Industrie Horlogère), o fostă grupare de companii elvețiene de ceasuri care includea mărcile Omega, Tissot și Lemania.

În 1925, Tissot a încheiat un acord de parteneriat de afaceri cu directorii Omega din Bienne, care a dus la crearea SSIH în 1930. Gruparea a fost formată pentru a contracara efectele Crizei economice (1929). SSIH a fuzionat ulterior cu ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), care 53 de ani mai târziu (1983) a dus la crearea Swatch Group, din care Tissot face parte și astăzi.

În același an (1930), Tissot devine un pionier tehnologic în domeniul antimagnetismului, lansând primul ceas antimagnetic din lume.

Două modele interesante din punct de vedere istoric au apărut în anii 50. Primul este celebrul Tissot Navigator, primul ceas produs în serie cu 24 de fusuri orare, din 1953.

Tissot Navigator. Zdroj: https://wornandwound.com/

Tissot Navigator. Sursa: https://wornandwound.com/

Un an mai târziu, ceasul Tissot Visodate cucerește piața. Se distingea prin complicația neobișnuită de atunci a unei date care se schimba automat, care i-a dat și numele "Visodate" (tradus ca "vezi data").

Urmăriți reclama originală pentru ceasul Tissot Visodate:

Odată cu apariția anilor '60, '70 și '80, relaxați și pop-art, Tissot s-a mai "relaxat" puțin. Și, bineînțeles, acest lucru a fost însoțit de modele de ceasuri îndrăznețe și de colaborări interesante cu designeri și artiști contemporani.

Modelele realizate din materiale neobișnuite pentru ceasuri la acea vreme erau, de asemenea, frecvente - un exemplu este futuristul Tissot Astrolon din 1971, cunoscut și sub numele de IDEA 2001, care a devenit primul ceas mecanic din plastic din lume.

În anii 80, mai exact în 1985, 1987 și 1988, Tissot a lansat trei modele cu adevărat iconice: un ceas de piatră din granit alpin, un ceas cu perle și, în cele din urmă, un ceas din lemn.

Priviți reclama pentru ceasurile de piatră, de exemplu:

Tissot pătrunde în lumea sporturilor și a curselor auto

Tissot a început să sponsorizeze curse auto în 1974.

Z této závodní tradice vychází dnešní modelová řada PR 516.

Actuala serie de modele PRS 516 se bazează pe această tradiție de curse.

Interesant: Se pare că sigla Tissot poate fi văzută și pe mașinile din filmul Rush (Rivals), care urmărește povestea piloților de Formula 1 James Hunt și Nikki Lauda din anii 1970.

Începând cu anii 90, Tissot și-a aruncat plasele în alte activități sportive, inclusiv în campionatele mondiale de ciclism și hochei pe gheață. În prezent, Tissot este sponsorul și cronometrul oficial al multor sporturi importante, printre care Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA și altele.

Concluzie

Tissot se referă la istoria sa bogată prin linia Heritage în care găsim modele inspirate de aceste piese istorice importante. Acestea se numără în prezent printre cele mai populare modele Tissot. Și nu e de mirare, Tissot are multe motive de mândrie când vine vorba de propria istorie și tradiție. Și, așa cum spune și sloganul Tissot, este un adevărat inovator prin tradiție.

S-ar putea să vă intereseze și:

Povestea brandului Mido - Bijuterii mecanice inspirate de arhitectură
22.11.2022
Povestea brandului Mido - Bijuterii mecanice inspirate de arhitectură

Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri
23.3.2022
Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri