» Blog » Suunto

Povestea Suunto - De la busole la smartwatch

Taguri: Despre marcă | Suunto | Smartwatch

23.3.2022 | 6 MIN

Precizie finlandeză care a salvat la propriu cel puțin o viață umană. Aceasta este brandul Suunto. Poate că a ajuns la ceasuri pe o cale ocolită, prin intermediul busolelor, dar nu există un pasionat de activități în aer liber care să nu cunoască acest brand. Și de aceea ne uităm mai atent la el astăzi.

În 1936, Tuomas Vohlonen a fost de-a dreptul dezamăgit de gama și precizia busolelor de la acea vreme. Pe lângă faptul că a fost un orientator, a fost și un inginer foarte inovator. Nu a fost leneș și a inventat o busolă umplută cu lichid, unde acul era mult mai liniștit, mai clar și, bineînțeles, mai precis. Și-a brevetat soluția și a pus bazele brandului Suunto.

Sub apă și în munți se simte cel mai bine

Suunto s-a concentrat întotdeauna pe dispozitive de scufundare, pentru care este cel mai renumit. Nu știu exact cum s-a întâmplat, dar iată cum îmi imaginez că s-a întâmplat. Într-o bună zi, o scrisoare a sosit la sediul Suunto (sau o bufniță a zburat) spunând: "Am testat busola dvs. în timp ce făceam scufundări, am atașat-o de braț cu o curea și a funcționat sub apă." Astfel, începând din acel moment (1965), brandul s-a concentrat pe instrumente pentru scufundări. Apropo, acest incident s-a întâmplat cu adevărat.

První kompas s možností přidělání na ruku

Prima busolă care poate fi atașată la mână.

Încă de la începuturile sale în aceste ape (adică la adâncimi), Suunto a fost un titan în domeniul informaticii de scufundări. A fost primul care a venit cu computere portabile care numărau timpii de scufundare etc. Prin intermediul seriei SME-ML și Spider, au ajuns la cele două produse finale, care sunt seriile EON și D. Acestea sunt încă în producție și astăzi.

Vlevo Suunto EON, vpravo Suunto D5

Suunto EON în stânga, Suunto D5 în dreapta.

În 1998, Suunto a preluat un alt element. Și a fost la pământ. Vector este un model sportiv iconic care a depășit încă o dată tot felul de limite până la capătul lumii. Și la propriu. Deși cel mai înalt munte este de 8.849 de metri, Vector poate măsura până la 9.000 de metri deasupra nivelului mării. Pe lângă altimetru, modelul avea și un barometru, o busolă și un termometru.

Ikonický Suunto VectorIconic Suunto Vector

După aceea, Suunto a continuat prin linii cu un accent similar cu Vector pentru sportivi și ceasurile inteligente de astăzi. Pentru cei care se întreabă exact cum a decurs totul, iată o cronologie a evenimentelor:

  • 1965 – prima busolă de scufundare
  • 1987 – primul computer care putea calcula lungimea unei scufundări
  • 1997 – primul computer de scufundări de tip ceas pentru utilizare ocazională
  • 1998 – primul ceas Suunto outdoor
  • 2004 – introducerea Suunto t6, seria pentru atleți (contorizarea EPOC și a efortului de antrenament)
  • 2007 – prezentarea Suunto Core
  • 2009 – prezentarea Suunto Elementum
  • 2010 – lansarea platformei Movescount
  • 2012 – primul ceas cu GPS de la Suunto, Suunto Ambit
  • 2015 – a fost prezentat modelul Suunto EON
  • 2016 – a fost prezentată seria Spartan, pe care se bazează Suunto 9Thoman Vohlonen – zakladatel značky Suunto

Tuomas Vohlonen – fondatorul Suunto.

Brand finlandez deținut de China

Deși Suunto este un brand pur finlandez, proprietatea sa nu a rămas în Finlanda. Fondatorul Vohlonen a murit la 3 ani de la înființarea brandului, iar istoricul proprietății este destul de neclar. În istoria modernă, Suunto este asociat cel mai mult cu Amer Sports (cu Suunto din 1999), care deține multe branduri, inclusiv Salomon, Atomic și Wilson. Având în vedere că Amer Sports este, de asemenea, o companie finlandeză, deocamdată totul se încadrează într-o singură țară. Lovitura vine în 2018-2019, când corporația chineză ANTA Sports a cumpărat Amer.

Suunto 9 Peak recenzii – Putere mare într-o ediție mică
17.5.2022
Suunto 9 Peak recenzii – Putere mare într-o ediție mică

Apoi, un alt anunț vine la sfârșitul anului 2021, când Suunto se desprinde de Amer Sports (de aici ANTA Sports) și anunță că este cumpărată de o altă corporație chineză numită Liesheng, sub care ar trebui să funcționeze în totalitate din primăvara anului 2022. Heikki Norta (actualul CEO) a emis o declarație că nu se schimbă nimic pentru clienți.

Heikki Norta – aktuální CEO Suunta

Heikki Norta – actualul CEO Suunto.

Vechea bătălie în care Garmin merge în toate direcțiile și Suunto merge drept

Garmin are familia sa, iar Suunto are familia sa. Așa a fost, așa este și așa va fi. Fiecare brand are avantajele și dezavantajele sale, bineînțeles. Această secțiune se va concentra doar pe smartwatch-uri, sau sporttesters.

Nalevo Suunto 9 Peak a napravo Garmin Fenix 7X

În stânga Suunto 9 Peak şi în dreapta Garmin Fenix 7X.

Dacă ne uităm mai în profunzime la acest aspect, merită să remarcăm un fapt care, de fapt, bate la ochi. Dacă ne dorim un ceas Garmin, avem de ales între trei linii imaginare: Forerunner, Fenix şi City (Venu, Venu 2, Vivoactive...).  În fiecare dintre aceste serii putem găsi mult mai multe subserii, în baza cărora putem alege varianta ideală în raportul dintre caracteristici și preț.

Suunto 5 Peak review - Afaceri în exterior, petrecere în interior
23.3.2022
Suunto 5 Peak review - Afaceri în exterior, petrecere în interior

Suunto, pe de altă parte, alege calea directă, cu 4 tipuri de ceasuri care înlocuiesc toate liniile și subliniile Garmin.Acestea sunt modelele 3, 5, 7 și 9 de la Suunto. Îmi place cu siguranță simplificarea alegerii, în care nu trebuie să treci printr-un miliard de informații, ci ai 4 linii clare, fiecare cu ceva specific. Cu toate acestea, toate au rădăcini comune în robustețea și calitatea renumită a manoperei.

Indiferent dacă sunteți un Suuntian sau un Garminian: berea după cursă are același gust pentru toată lumea, așa că nu este nevoie de emoții inutile și opinii hotărâte despre calitate sau alte aspecte.

Patru motive pentru a alege Suunto

În primul rând, busola va fi întotdeauna precisă. Aceasta este o certitudine pe care nimeni nu o poate lua. Dar serios. Există câteva lucruri pe care Suunto le face pur și simplu. Pe puncte:

  • Primul este garantat a fi un design care evocă o mulțime de emoții. Cândva, designul robust care a definit Suunto era un mare favorit al cultului. Frumosul rafinament sub forma oțelului finlandez și a curbelor grațioase nu poate fi negat. Ceasul Peak, așadar, are un design mai elegant, cu o robustețe redusă.
  • Al doilea va fi mai ușor. Nu-i așa că vă place Garmin și aveți încredere în ceasurile de calitate europeană.
  • Eficiența sportivă - un simplu sporttester.
  • Este doar un suport care va dura secole întregi.

Și de ce are Suunto o asemenea reputație de robustețe și durabilitate?

Compasuri care pot rezista la împuşcături

Probabil că vă întrebați cine a salvat viața celor de la Suunto. Povestea palpitantă are loc în timpul războiului de iarnă din 1939, când locotenentul finlandez Norrback a fost lovit de un lunetist rus. În mod normal, ar fi fost declarat exitus, dar busola de teren M-311 a interceptat glonțul și a salvat viața unui locotenent. De atunci, Suunto s-a mândrit, desigur, cu robustețea sa.

Prostřelený kompas Suunto M-311

Compas Suunto M-311a M-311 a interceptat glonţul.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Suunto a furnizat busole M/40 pentru ofițerii de artilerie și pentru toți cei care aveau nevoie de un instrument precis pentru azimut sau pentru orientarea obiectelor.

Apoi, în anii 1950, Suunto a luat calea busolelor marine și clasice. Prima lor busolă marină, denumită K-12, avea o carcasă din alamă și era considerată o operă de artă la acea vreme. Ca urmare, brandul a furnizat busolele sale în peste 50 de țări din întreaga lume.

Perspective de viitor?

Aceasta va fi mai mult o fantezie dacă, dar... Cred că și Suunto va evolua sub noul proprietar și, pe măsură ce primește mai mult sprijin financiar, ar putea evolua la proporții mai mari. Nu, nu mă refer doar la dimensiunea carcasei, ci ar putea adăuga și un pic din acea inteligență, păstrând toate caracteristicile sportive și cool pe care le are. Vă puteți imagina un Suunto cu plată cu cardul, suport pentru hărți și alte funcții inteligente? Da.

Vă plac ceasurile Suunto? Spuneți-ne în comentarii care dintre ele ați alege și de ce preferați Suunto.:-)