» Blog » Mido

Mido Commander Gradient recenzii – Un ceas care tachinează imaginația

Taguri: Recenzii | Mido | Pentru bărbați | Clasice | Tradiționale

25.5.2022 | 5 MIN

Gama Commander este pentru Mido ceea ce Turnul Eiffel este pentru Paris - un simbol atemporal. Și o dovadă că un brand poate evolua și avansa, păstrându-și în același timp identitatea. Dar cu cel mai recent Mido Commander Gradient, Mido a mers mai departe decât s-ar fi așteptat cineva. Și cum rămâne cu identitatea?

Nume puternic, concept puternic

Fanii Mido nu vor fi surprinși de comparația mea între seria Commander și Turnul Eiffel. Cu toate acestea, pentru cei care vin la Mido fără să fie inițiați, o scurtă reamintire a contextului va fi utilă. Ce ar trebui să știți despre Mido?

În afară de faptul că ceasurile elvețiene Mido sunt admirate de fani pentru designul lor clasic, conservator, dar rafinat și pentru faptul că sunt întotdeauna mecanisme de înaltă calitate cu cristal de safir, acestea sunt renumite mai ales pentru ceva unic în lumea orologeră - inspirația din arhitectură.

Povestea brandului Mido - Bijuterii mecanice inspirate de arhitectură
22.11.2022
Povestea brandului Mido - Bijuterii mecanice inspirate de arhitectură

Și seria Commander? Modelele la care Mido a lucrat din 1959 au primit atât un nume puternic, cât și un concept. Ceasul a fost inspirat de nimic mai puțin decât de unul dintre cele mai faimoase repere din lume, Turnul Eiffel. Cu toate acestea, așa cum este tipic pentru Mido, inspirația este prezentată cu bun gust și doar prin indicii subtile, care pot să nu fie complet evidente la prima vedere. Mido nu se joacă cu siguranță cu primordialitatea.

Linia Commander Mido aduce un omagiu siluetei inimitabile a Turnului Eiffel. Carcasa din oțel, cu lunetă subțire și lustruită, este concepută pentru a evoca arcurile acestui monument cu forma sa rotundă, în timp ce indecșii și acele scheletului dreptunghiular evocă construcția din fier. Brățara, alcătuită dintr-un singur rând de verigi, este, de asemenea, tipică, formele sale amintind de structura masivă.

Scheletul în neglijeu

Pentru prima dată în istoria seriei Commander, Mido a îndrăznit să meargă mai departe cu inspirația, să dea frâu liber imaginației și să dezvăluie scheletul mecanic al unui ceas. Efectul rezultat este mai brut, mai tehnic și cumva mai "arhitectural" decât am văzut vreodată cu Mido. Dar nu ar fi Mido dacă ne-ar arunca toate aceste inovații fără o "cenzură" de bun gust.

Spre deosebire de tipicile ceasuri schelet, unde lipsește cadranul, Mido a învelit cu cast mecanismul sub un voal translucid, care în acest caz constă într-un cadran acrilic cu un frumos efect de fum. Mecanismul este astfel dezvăluit treptat, de la marginile mai întunecate spre centru.

Sub cadran vedem mecanismul Mido Caliber 80, o mecanism automat de nouă generație care oferă o rezervă de putere de până la 80 de ore, adică de două ori mai mult decât calibrele convenționale. Aceasta este un mecanism al brandului ETA (mai exact, se bazează pe ETA C07.621), dar Mido l-a modificat după propriile standarde. Este rezistent la șocuri, își păstrează precizia pe termen lung datorită arcului de acționare antimagnetic Nivaflex și este, de asemenea, subtil decorat (pe care îl putem vedea datorită cadranului transparent). Funcționează la o frecvență de 21.600 BPH și are 25 de pietre.

Recunosc că designul m-a cucerit prin sofisticarea sa. Dar ceea ce nu am reușit să înțeleg la început a fost coroana cu dată vizibilă, care nu mi s-a părut foarte elegantă și, deși data este o complicație practică, probabil că m-aș fi putut descurca fără ea aici. Dar acest ceas ar trebui să fie elegant?

Îndrăznesc să spun că, mai important decât designul clasic și elegant, este acea tehnicitate austeră care face trimitere la Turnul Eiffel, așa că, în cele din urmă, se potrivește perfect conceptului. Și câteva puncte în plus pentru efectul caleidoscopic satisfăcător care apare la setarea datei, când poți vedea coroana rotindu-se sub cadran (de altfel, coroana este, de asemenea, ușor de manevrat la setare, chiar dacă este subțire și aderă vizual la carcasă ca și cum ar fi lipită).

Designul este atât de dinamic și, mai ales în cazul modelului hilar cu accente portocalii (culoarea Mido) și curea textilă neagră cu cusături portocalii, se remarcă sportivitatea ușoară a modelului.

Interesant este faptul că fiecare dintre cele trei modele pe care le oferim negru-portocaliu pe o curea textilă, din oțel cu PDV negru și clasicul în întregime din oțel cu cadran albastru – a primit o culoare diferită de luminozitate. Una care se potrivește perfect și care, de asemenea, îmbunătățește aspectul general.

Ceasul stă cu un picior în categoria celor elegante, așa că nu vă așteptați la niciun spectacol de lumini aici. Există într-adevăr o cantitate subtilă de strat luminescent (Swiss Super-Luminova), pe banda îngustă din mijlocul acelor și în jurul marginilor indecșilor.

Všimněte si, jak se vždy bílé číslice zrcadlí na lesklém vnitřním okruží lunety.

Apropo, observați cum cifrele și indecșii albi de pe chapter ring sunt întotdeauna oglindite pe inelul interior strălucitor al lunetei.

Chiar și rezistența la apă este doar crescută, doar atât cât să nu trebuiască să vă scoateți ceasul la duș. Capacul este înfiletat, ceea ce ajută semnificativ la rezistența la apă declarată.

Iar în ceea ce privește ușurința de purtare, proprietarii de încheieturi mai mici sau "medii" au mai multe șanse de a se bucura de ele. În plus față de diametrul carcasei de 40 mm, ceasul este, de asemenea, subțire. Grosimea ceasului este de 11 mm, iar acest lucru include și cristalul de safir ușor convex, astfel încât puteți introduce confortabil ceasul sub orice mânecă.

Și vorbind de confort, chiar și modelele cu brățară din oțel sunt foarte ușoare, ceea ce atribui atât subțirimii și dimensiunii carcasei, cât și brățării în sine, ale cărei zale sunt surprinzător de subțiri. În ciuda acestui fapt, totuși, arată cumva ordonat și - mai presus de toate - sofisticat.

Observați șlefuirea pe partea din față a zalelor și lustruirea în jurul marginilor acestora. Frumos. Apropo, o astfel de brățară nu vă provoacă neplăceri.

Cum rămâne cu identitatea? A rămas Mido fidel lui însuși?

Mido Commander Gradient este mai distinctiv decât ceasurile cu care suntem obișnuiți cu Mido, dar, după cum știm, ieșirea din zona de confort este aproape întotdeauna o modalitate bună de a avansa și de a nu te bloca. În opinia mea, Mido nu a exagerat, iar pașii neconvenționali pe care i-a făcut nu au făcut decât să demonstreze priceperea și simțul jocului subtil al designului.

Și cu cât mă uit mai mult la detalii, cu atât mă îndrăgostesc mai mult de ceas. Uitați-vă la modul în care indecșii neobișnuiți, cu luneta cu fațete, sunt parțial înfundați în inelul capitolului, la nuanța sepia atenuată a cadranului fumuriu, sub care mecanismul arată ca și cum ar fi fost scos dintr-o fotografie veche, la legăturile îngrijite de pe brățară... Și felul în care totul se îmbină pentru a forma un întreg armonios.

Cu Mido mi se întâmplă suspect de des să tânjesc după o încheietură mai lată și mai puțin feminină decât am, iar astăzi acest lucru este de două ori mai adevărat. Mai rar, aș trece cu vederea peste cât de mare îmi vine un ceas, dacă acesta mi-ar putea ține companie. Da, Mido, poate într-o zi...

Mido Coliseum of Rome recenzii - Imposibilitatea nu trebuie să fie ostentativă
23.3.2022
Mido Coliseum of Rome recenzii - Imposibilitatea nu trebuie să fie ostentativă