» Blog » Timex

Istoria Timex - Ceasuri americane pentru toată lumea. Chiar și pentru președinți  

Taguri: Despre marcă | Timex | Clasice | Fashion | Tradiționale

18.5.2022 | 10 MIN

Există branduri care reprezintă ceasuri pentru societatea obișnuită. Nu sunt accesoriile de lux ale ținutelor, nici minunile tehnice ale soluțiilor mecanice - ele nu sunt simboluri de statut, ci lucrători de zi cu zi. Sunt peste tot, dar în același timp par să nu fie nicăieri. Iar una dintre aceste branduri este cu siguranță Timex. Vechea zicală spune că timpul înseamnă bani - aceasta este o poveste despre ambele.

Ce au în comun Mickey Mouse, Snoopy și Bill Clinton? Unde sunt Timex-urile mecanice? Ce se ascunde în spatele numelui ciudat INDIGLO? Și despre ce cânta Louis Armstrong? Să verificăm astăzi.[[M3191]]

Waterbury, ceasuri de un dolar și Mickey Mouse

Primele ceasuri Timex au văzut lumina zilei în 1950, dar la acea vreme compania, deși sub nume diferite, avea deja o istorie de aproape un secol de activitate în domeniul orologeriei. Inițial numită Waterbury Clock Company, compania avea sediul în Connecticut și producea ceasuri de buzunar ieftine pentru a concura cu alternativele europene scumpe.

1854. Fondator Waterbury Clock Company în Connecticut Joem Bastianichem.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, compania a făcut echipă cu un alt producător numit Ingersoll și împreună au introdus ceasul de buzunar Ingersoll Yankee, care costa doar un dolar și care, prin urmare, a fost cunoscut ca "ceasul care a făcut celebru dolarul". Sigur, un dolar era mai mult la acea vreme decât este astăzi, dar în contextul orologeriei, chiar și atunci puteai vorbi despre ceasuri foarte ieftine. Timex era deja alegerea oamenilor care "aveau nevoie doar de un ceas”.

Dolarové hodinky vyráběla společnost Waterbury pro firmu Ingersoll.

Ceasuri Dollar au fost fabricate de Waterbury pentru Ingersoll.

Din nefericire pentru viitorul Timex, prețurile agresive s-ar putea să nu fie întotdeauna modelul de afaceri potrivit. Înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, compania se afla în pragul falimentului, principalele motive fiind atribuite unui management defectuos.

Dar lumea ceasurilor era pe cale să se schimbe în mod fundamental. Ceasurile de mână, considerate până atunci mai mult un accesoriu pentru doamne, au ajuns la încheieturile soldaților din Primul Război Mondial, iar Timex a reușit să fie prezent. Prin modificarea unuia dintre modelele de damă cu un cadran mai mic, mutarea coroanei și adăugarea unei curele, a fost creat ceasul așa cum îl cunoaștem astăzi. Iar Timex, datorită vitezei cu care a dezvoltat modelul, a beneficiat de această schimbare.

K původně kapesním hodinkám přinýtovali nožky, posunuli korunku a na světě byly náramkové hodinky. O něco později vznikla spolupráce s Disneym.

Au nituit ansele la ceasurile de buzunar originale, au mutat coroana și s-au născut ceasurile de mână. Puțin mai târziu, a apărut o colaborare cu Disney

După război, compania era într-o stare mai bună decât înainte, dar apoi a venit Marea Depresiune. Dar Timex a reacționat într-un mod cu adevărat creativ, a încheiat un acord cu Disney și în 1933 a introdus primul său ceas Mickey Mouse de mare succes, care a adus companiei milioane de dolari în vânzări.

1933. A fost prezentat primul ceas Mickey Mouse realizat pentru Ingersoll.

Ceasuri americane pentru toată lumea

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, compania a fost redenumită The United States Time Corporation, iar principalul său obiect de vânzare a fost reprezentat de cronometrele pentru bombe furnizate armatei americane. După război, stimulentele pentru a le produce au scăzut, iar compania s-a reorientat către ceasurile de mână, cu același obiectiv ca și cu 50 de ani mai devreme - să producă ceasuri ieftine, precise și durabile pentru toată lumea.

1941.Thomas Olsen cumpără Waterbury și mai târziu o redenumește Timex Corp. Numele Timex a fost creat prin combinarea numelor revistelor populare de atunci Time și Kleenex.

În 1950, au apărut pentru prima dată ceasuri sub binecunoscutul brand Timex. Principalul său avantaj? Era cel mai ieftin ceas de pe piața americană. Dar acest lucru a fost realizat printr-o inovație controversată care va afecta pentru totdeauna reputația brandului.

Prețul de producție al ceasului a fost optimizat prin renunțarea la așa-numitele pietre care se găsesc și astăzi în ceasurile mecanice. Acestea sunt paturi de rubin fabricat sintetic, cu o rezistență minimă la frecare, în care sunt ancorate componentele mobile. Aceste rubine, așa cum mai sunt numite, erau și încă sunt o componentă scumpă a ceasurilor, iar simplul fapt că Timex a reușit să înlocuiască această soluție poate fi considerat un succes. Acest lucru a fost realizat prin utilizarea unui nou aliaj dur și neted dezvoltat în timpul războiului pentru a fi utilizat la rulmenți.

1950. Primul ceas sub numele Timex. Rubinele folosite în mod obișnuit au fost înlocuite cu Armalloy.

Deși Timex susținea că caracteristicile ceasurilor sale ieftine erau comparabile sau chiar mai bune decât cele ale concurenților tradiționali, acest lucru era adevărat doar pe jumătate. Ceasurile erau, într-adevăr, ieftine de produs și rezistente la deteriorări mecanice, dar omiterea rubinelor a înrăutățit precizia, cu care, de exemplu, cronometrele elvețiene nu puteau concura absolut deloc.

Odată cu introducerea noilor ceasuri, a fost lansată o amplă campanie publicitară în ziare, la radio și la televiziunea care apărea la acea vreme, prezentând Timex ca un ceas american. A existat chiar și un spectacol de jazz Timex în care Louis Armstrong a promovat ceasul. Până în 1962, unul din trei ceasuri vândute în SUA era un Timex.

1962. Unul din trei ceasuri vândute în SUA a fost un Timex.

Unul dintre modelele cheie ale brandului și încă de actualitate, Timex Marlin, a apărut pe piață în anii 1960. Ceasul elegant, cu un puternic efect sunburst, a fost reintrodus pe piață în urmă cu câțiva ani, iar reacția pe care a generat-o a confirmat în mod clar caracterul de cult al originalului (încă mai puteți găsi pe Ebay piese la prețuri rezonabile din anii 1960, dar prețul a crescut în ultimii ani).

Era quartzului, Ironman și ceasul președinților

În acest moment, însă, cursa cronometrelor din observatoarele astronomice începuse să se stingă, iar era mecanică a devenit inevitabil era digitală. Seiko a pătruns în lumea orologeriei în forță, cu ajutorul intuiției sale în ceea ce privește rezonanța siliciului, iar criza quartzului a început. Toți producătorii de ceasuri mecanice au fost afectați, indiferent de tradiție sau de mărimea companiei. Și fiecare dintre ele a făcut față, în felul său, avalanșei de mecanisme japoneze extrem de ieftine și de o precizie de neegalat.

Timex a fost grav afectat de criză, fabricile au fost nevoite să facă disponibilizări, iar parteneriatul de licențiere cu Disney a expirat. Ca și în trecut, însă, răspunsul conducerii a fost rapid, iar Timex a început să se concentreze din nou pe producerea celor mai ieftine modele, de data aceasta echipate cu tehnologie quartz. Astfel, în anii '80 a apărut modelul fundamental pe care Timex l-a dezvoltat în colaborare cu sportivii și care a fost timp de zece ani(!) cel mai bine vândut ceas la nivel global - Timex Iron Man.

1986. Timex prezintă primul ceas sportiv Ironman din lume. Va deveni cel mai mare vânzător de ceasuri de sport în anii următori.

În 1992, inginerii Timex au inventat, de asemenea, lumina de fundal originală a cadranului - tehnologia INDIGLO, care este încă aproape fără rival în ceasurile ieftine de astăzi. Timex s-a restabilit astfel ca producător experimentat de ceasuri ieftine și de calitate pentru toată lumea - lucru care a rămas până în prezent.

Ceasurile Timex cu iluminare Indiglo din spate au devenit extrem de populare atunci când, în timpul atacului din 1993, un funcționar a folosit ceasul pentru a conduce un grup de oameni de la World Trade Center pe o scară întunecată.

În anii 1990, ceasurile Timex ieftine puteau fi văzute la încheieturile multor americani bogați sau chiar președinți. Atât Bill Clinton, cât și G.W. Bush au avut ceasurile lor Timex - Timex a făcut o ediție specială cu steagul american doar pentru cel din urmă.

Bill Clinton nosil Timex Ironman. Zdroj: https://www.thegentlemansjournal.com/

Bill Clinton a purtat un Timex Ironman. Sursa: thegentlemansjournal.com

În 2001, Timex a închis un întreg capitol al orologeriei. Producția de ceasuri pe teritoriul american a fost întreruptă; MADE IN USA a trebuit să cedeze locul accesibilității. Unele modele și ediții speciale sunt încă fabricate în SUA, cum ar fi American Documents, dar este extrem de rar, iar producția curentă nu mai poartă moștenirea îndepărtată a orologeriei americane.

2008. Compania s-a restructurat și și-a schimbat numele în Timex Group USA.

Timex American Documents. Foto: Hodinkee.com

Timex American Documents. Fotografie: Hodinkee.com

Care este situația lor în secolul 21?

Și cum se descurcă Timex în acest moment? Produce un număr mare de modele, care acoperă majoritatea categoriilor dorite. Acesta recreează modele iconice din istorie. Acesta concurează pentru clienții din categoria ceasurilor inteligente de fitness. Îl are pe Snoopy pe cadrane. În același timp, însă, se pare că pierde în segmentul crucial al "ceasurilor de lux ieftine" - așa cum se numește uneori, pe jumătate în glumă, ascensiunea accesoriilor de modă fabricate în China, puternic comercializate și extrem de scumpe.

În ultimii ani, probabil că toți cei interesați de ceasuri au observat apariția unor branduri care sună bine, precum Daniel Wellington, MVMT, Michael Kors etc., care au intrat pe piață cu toată forța unui marketing masiv și au atras multă atenție într-o categorie în care până atunci regii erau încoronați în mod clar - printre care, desigur, Timex și Casio. Este greu de spus ce s-a întâmplat în companiile de ceasuri consacrate, dar răspunsul adecvat încă nu a venit, astfel încât categoria ceasurilor sociale ieftine cu quartz a fost distorsionată în mod bizar sub asaltul unor piese practic identice fără valoare care proclamau o revoluție în orologerie și distrugerea ordinii stabilite.

Realitatea rămâne, din păcate, că, deși într-o comparație directă Timex câștigă adesea în ceea ce privește specificațiile și calitatea manoperei, de multe ori clientul preferă mai degrabă să aleagă alternativa de designer și de aspect plăcut din imagine.  Și astfel ajungem la cea mai mare provocare cu care se confruntă Timex în prezent: Cum să își găsească locul în segmentul dens saturat al ceasurilor de designer la prețuri accesibile și să fie din nou regele soluțiilor ieftine și fiabile.

Oferta

Scafandrul retro, un clasic elegant sau o certitudine de zi cu zi? Timex are un ceas pentru fiecare.  Așadar, haideți să aruncăm o privire mai atentă asupra câtorva modele actuale care merită văzute.

Timex Originals

Ediția Timex Original este un participant direct la luptele pe care le-am discutat mai sus. Aruncați o privire la acest ceas, la prețul la care îl puteți avea și, bineînțeles, la superba lumină de fundal INDIGLO pe care o primiți împreună cu el. Dintr-o dată, alegerea nu mai pare atât de complicată, nu-i așa? Motivul pentru care veți vedea mai multă concurență (mai scumpă) pe mai multe încheieturi decât Originals este pur și simplu din cauza accentului pus pe marketing, a cărui absență a afectat Timex în mod evident în ultimii ani.

Weekender

Continuăm cu probabil cel mai iconic Timex universal, modelul Weekender. Ceasul se încadrează în categoria "ceasurilor de teren" - adică un ceas ușor lizibil, clar, cu o rezistență de bază la intemperii și, bineînțeles, cu un cadran retroiluminat. Dimensiunea ceasului este aproape ideală, potrivindu-se practic oricărei încheieturi. Este disponibil în multe combinații de culori, astfel încât există într-adevăr ceva pentru toată lumea.

Timex Weekender

Timex Weekender

Q Reissue

Acest model a făcut multă vâlvă în cercurile de ceasuri de modă veche cu ceva timp în urmă.  Reintroducerea Modelul Q, care nu s-a remarcat la vremea sa, dar în secolul XXI a venit la momentul potrivit, când foamea de "dive vintage" era cea mai mare.

A funcționat pentru Oris, Tudor și alții, așa că de ce nu și pentru Timex? În comparație cu acești concurenți, modelul Q este încă oferit la un preț semnificativ mai mic. Dar asta nu înseamnă că ceasul este ieftin - un limbaj rău ar putea spune chiar că prețul pentru specificațiile de școală veche este de-a dreptul inadecvat. Judecați singur - sticlă de plastic, rezistență la apă de 50 m și un mecanism cu quartz în interior. Un pseudo-divertisment și un moft de design sau o bunătate retro bine poziționată? Judecând după interesul, descoperirile de pe piața secundară și entuziasmul general, se pare în mod clar că acesta din urmă.

Marlin

Iconicul model Marlin, un ceas elegant din adâncurile secolului al XX-lea, a fost reintrodus și a fost foarte apreciat. Mecanismul automat, designul frumos și curat și dimensiunile tradiționale fac din acest model o alegere greu de rezistat, mai ales dacă sunteți în căutarea unui ceas mai respectabil, cu un farmec retro discret și fermecător.

Waterbury

În cele din urmă, să aruncăm o privire la încă o serie de modele, de data aceasta oferind, printre altele, cronografe elegante și funcționale – Timex Waterbury. Designul curat, combinat cu caracterul practic al cronometrului integrat, este un memento unic care ne amintește de ce Timex a ajuns pe atât de multe încheieturi. Este un ceas accesibil, și arată bine pe mână, chiar va face proprietarul fericit de fiecare dată când verifică ora.

Timex. Un ceas pentru toată lumea

Ce să spunem în concluzie?  Febra oricărui pasionat de ceasuri trebuia să înceapă de undeva, iar dacă nu era Casio, probabil că Timex se afla la începutul imaginar. Nu este un ceas perfect, dar pur și simplu face bine ceea ce a fost proiectat să facă, la prețuri mai mult decât adecvate. În același timp, nu au defecte majore de semnalat - poate doar în cazul modelelor analogice, ticăitul secundarului este destul de puternic, ceea ce poate să nu fie pe placul tuturor.

Nu este un ceas perfect, dar pur și simplu face bine ceea ce a fost proiectat să facă, la prețuri mai mult decât adecvate.

Timex este exact brandul de care ar trebui să ai cel puțin o piesă acasă. Și dacă ar trebui să fie doar unul, noroc, pentru că catalogul Timex oferă o mulțime de opțiuni bune și alegerea va fi o provocare plină de bucurie.

Timex este pur și simplu încă un ceas pentru toată lumea.