» Blog » Casio

Cum se configurează Casio G-Shock GA-110 (manual, instrucțiuni)

Taguri: Tutoriale | Casio

18.1.2023 | 9 MIN

Casio G-Shock GA-110 împreună cu fratele său mai mare GA-100 sunt modele foarte apreciate. Acestea au caracteristici pe care majoritatea proprietarilor lor nu le cunosc. În acest manual voi încerca să vi le prezint.

casio g-shock ga-110

Cuprins

Cum să comutați între module pe GA-110?

Gasio G-Shock GA-110 are 5 module. Ora locală, cronometru (STW), cronometru cu numărătoare inversă (TMR), ora universală (WT) și alarmă (ALM). Abrevierile pentru aceste module sunt prezentate în paranteze și sunt afișate pe displayul ceasului pe măsură ce parcurgeți fiecare modul.

Comutați între module cu ajutorul butonului (MODE). Din ultimul modul, puteți reveni la primul modul. Modul de bază (TIME) este recunoscut prin abrevierea în limba engleză din trei litere a zilei, de exemplu MON ca Monday (așa cum se vede în fotografia de pe copertă). Majoritatea ceasurilor G-Shock vă permit să treceți rapid la modul de bază prin menținerea apăsată a butonului MODE timp de două secunde. Din păcate, modelele GA-100 până la GA-200 nu au această funcție. Modulele sunt parcurse în următoarea ordine:

TIME >> STW >> TMR >> WT >> ALM >> (înapoi la modul TIME)

G-Shock GA-110 manuál, návod

GA-110 are 4 butoane laterale pentru a controla funcțiile sale.

Sunt calibrate corect acele analogice?

Ceasurile combinate afișează ora în două moduri. Digital pe display și analogic cu ajutorul acelor. Atunci când setați ora corectă, setați întotdeauna doar ora digitală, iar cea analogică se adaptează automat la aceasta. Uneori, însă, cele două sisteme pot fi "dezacordate" și ceasul afișează două ore diferite. Mă pot gândi la patru cauze: un șoc mecanic puternic, o influență puternică a câmpului magnetic, din cauza unei baterii slabe și întotdeauna după schimbarea bateriei.

Vă puteți da seama cu ușurință dacă acele analogice cu cele digitale sunt calibrate corect în modul de bază. Acesta afișează întotdeauna aceeași oră atât pe cadranul analogic, cât și pe cel digital. În caz contrar, acele trebuie să fie calibrate. În modul de bază, poate fi afișată și data curentă. Puteți comuta între dată și oră cu ajutorul butonului .

Acul mic de pe cadranul din stânga tahimetrului trebuie să indice 0 în modul de bază. Acest lucru nu este cazul în imaginea de mai jos (arată aproximativ 60) și va trebui să fie calibrat.

gshock ga110 kalibraze ruček

Displayul și acele trebuie să arate aceeași oră în modul de bază. În caz contrar, trebuie să fie calibrat.

Cum să calibrați acele de pe G-Shock GA-110?

  1. Treceți în modul de bază.Comutați între module cu ajutorul butonului
  2. În modul de bază, numele din trei litere al zilei, de exemplu SUN, va apărea pe displayul superior ca Sunday (duminică).
  3. Țineți apăsat butonul din dreapta jos pentru mai mult de 5 secunde până când pe displayul superior apare H-SET (hand set).
  4. "Sub" luminează intermitent în partea de jos, indicând că calibrați mai întâi acul de sub cadranul din stânga. Ar trebui să fie îndreptat perpendicular spre stânga la 50. În caz contrar, apăsați butonul în mod repetat pentru a muta acul până când acesta indică 50.
  5. Faceți clic pe (MODE) pentru a trece la calibrarea acelor de ceas și de minute. Pe display va clipi ora 0:00 (miezul nopții), iar acele vor începe să se miște și ar trebui să se oprească amândouă în poziția 12 sau miezul nopții. În caz contrar, acestea trebuie să fie calibrate.
  6. Folosiți cele două butoane din partea dreaptă și pentru a deplasa acele înainte și, respectiv, înapoi, până când ambele ace ajung în poziția 12. Pentru a mișca acele mai repede, trebuie doar să țineți apăsat butonul sau timp de 2 secunde.
  7. Pentru a încheia calibrarea, apăsați butonul .

Cum se activează/dezactivează iluminatul automat

Ceasul are o funcție de iluminare automată. Acest lucru înseamnă că poate activa automat lumina atunci când ridicați brațul și înclinați încheietura mâinii cu ceasul spre față. Unele G-Shock-uri (solare) au iluminare complet automată. Lumina nu se activează inutil în condiții de lumină bună, economisind energie. GA-110 nu are această funcție, iar lumina se va activa în timpul zilei, atunci când iluminarea automată este pornită. Iluminarea automată se dezactivează singură după 6 ore. Lumina se aprinde prin apăsarea butonului . Cum pornesc iluminatul automat?

  1. Treceți în modul de bază. Comutați între module cu ajutorul butonului .
  2. Țineți apăsat butonul timp de cel puțin 3s. Aceasta pornește/oprește lumina automată.
Atunci când iluminarea automată este activă, textul "A.LIGHT" este complet aprins în partea de jos a displayului inferior. În setări, este posibilă selectarea timpului în care lumina trebuie să fie aprinsă. Opțiunile din care puteți alege sunt 1,5 secunde și 3 secunde. Pentru mai multe informații, consultați capitolul privind modul de setare a fusului orar, a orei și a datei.

Cum se setează fusul orar, ora și data?

Pe ceas este setată doar ora de pe displayul digital. Displayul analogic se ajustează automat la cel digital. În caz contrar, iar acele afișează o oră diferită de cea digitală, este necesar să fie calibrate. De asemenea, va trebui să activați și să dezactivați manual ora de vară (DST) pentru a afișa ora corectă. Funcția de oră universală depinde de setarea corectă a orașului dumneavoastră de domiciliu, altfel funcția nu ar funcționa bine. Vă vom arăta cum să setați toți acești parametri.

  1. Treceți în modul de bază. Comutați între module cu ajutorul butonului .
  2. Țineți apăsat BUTON-A până când indicația fusului orar (de exemplu, LON, ca Londra) începe să clipească în partea superioară a displayului.
  3. Utilizați butoanele și pentru a selecta valoarea dorită.
  4. Butonul trece întotdeauna la următoarea setare de date. Puteți ajusta treptat:
    - fusul orar (orașul de domiciliu)
    - DST (ora de vară ON on, OFF off)
    - formatul orei 12/24 (de exemplu, 6:00 PM sau 6:00 PM)
    - secunde, ore, minute (dacă apăsați atunci când setați secundele, timpul este rotunjit la minute întregi)
    - anul, luna, data
    - LT (timpul de iluminare / LT1 = 1,5 secunde / LT3 = 3 secunde)
  5. Pentru a ieși din configurare, apăsați butonul A
Dacă DST, sau ora de vară, este activă, atunci semnul DST este vizibil în dreapta orei în modulul de bază.

Cum funcționează cronometrul la G-Shock GA-110?

Cronometrul are o capacitate de 24 de ore și o precizie (sau mai degrabă o rezoluție) de 1/1000 de secundă. Cronometrul are două module: SPLIT și LAP

În modul SPLIT, puteți măsura timpii intermediari. Atunci când parcurgeți un traseu cu puncte de control, puteți vizualiza timpul parțial la fiecare punct de control fără a opri sau a pune pe pauză cronometrul.

  • Treceți în modul cronometru (STW). Comutați între module cu ajutorul butonului .
  • Utilizați butonul pentru a selecta între modul LAP și SPLIT. Selectați SPLIT.
  • = pornește cronometrul
  • = pentru a arăta timpul intermediar
  • = vă întoarceți la timpul total urmărit
  • = pentru a vedea următorul timp intermediar
  • = vă întoarceți la timpul total urmărit
  • = opriți cronometrul
  • = resetați cronometrul
În modul LAP, puteți cronometra ture individuale, de exemplu, dacă alergați în jurul unui circuit.
  • Treceți în modul cronometru (STW). Comutați între module cu ajutorul butonului .
  • Utilizați butonul A pentru a selecta între modul LAP și SPLIT. Selectați LAP.
  • = pornește cronometrul
  • BUTON-A = afișează timpul primului tur de circuit
  • BUTON-A = afișarea timpului celui de-al doilea tur de circuit
  • BUTON-A = afișează timpul celui de-al treilea tur, etc..
  • BUTON-D = afișează timpul ultimului tur de circuit
  • BUTON-A = resetarea cronometrului
Timpii intermediari sau timpii pe tur nu sunt stocați nicăieri pe acest ceas. Un antrenor care urmărește timpul altcuiva poate să le noteze. Dacă cronometrul este folosit de un alergător care trebuie să țină timpii, atunci aș recomanda un ceas cu un cronometru mai avansat, cum ar fi GBA-800,/ pe care îl puteți conecta la smartphone prin bluetooth.

Tachimetru - calculul vitezei medii

Cadranul din stânga (împreună cu pictogramele din partea superioară a displayului) este utilizat pentru a afișa viteza medie calculată. Funcția sa poate fi utilizată numai în modul cronometru. După ce opriți cronometrul, ceasul va afișa viteza medie, pe care o calculează conform formulei cunoscute v=s/t (viteză = distanță / timp). Timpul este preluat din cronometru atunci când îl opriți. Pista sau distanța trebuie stabilită în prealabil. Dacă nu ați mai modificat-o niciodată, aceasta va fi presetată la valoarea implicită de 1 km.

Cum citește vitezometrul viteza calculată? Există trei indicatori:

  1. Indicator zecimal - acul mic de pe cadranul din stânga afișează viteza de la 0 la 99 km/h. În imaginea de mai jos apare 0.
  2. Indicatorul de sute - dacă sunt aprinse pictograme suplimentare (săgeata 2 din imagine), adăugați 100 la viteză pentru fiecare dintre ele. În imagine sunt 9 pictograme aprinse, deci adăugați 900.
  3. Indicatorul de mii - dacă există un triunghi (săgeată) îndreptat spre 1000, adăugați 1000 la viteză.
tachymetr na casio gshock ga-110

Exemple:

  • Dacă setez 1 km și opresc cronometrul la 1 minut, vitezometrul îmi va arăta 60. Într-un minut am parcurs 1 km, deci într-o oră trebuie să parcurg 60 km, iar viteza medie este de 60 km/h. Acul mic va indica 60 și nu se va aprinde niciun alt simbol.
  • Dacă parcurg aceeași distanță (1 km) în 15 secunde, primele două pictograme se aprind în partea de sus, iar acul indică 40. Viteza medie va fi atunci de 240 km/h.
Cum pot modifica distanța presetată?
  1. Treceți în modul cronometru (STW). Comutați între module cu ajutorul butonului .
  2. Țineți apăsat butonul (ADJUST) timp de 3 secunde.
  3. Un număr reprezentând kilometrii va clipi. Folosiți butoanele din dreapta și pentru a o modifica la valoarea dorită în intervalul 0-99.
  4. Apăsați butonul pentru a trece la setarea pentru zecimi de kilometri (sau, cu alte cuvinte, sute de metri). Setați din nou cu butoanele și .
  5. Pentru a ieși din configurare, apăsați butonul .
Distanța poate fi setată de la 0,1 km la 99,9 km.

Cum funcționează alarma cu repetiție (snooze) și cum o pot seta?

Ceasul are 4 alarme zilnice și o alarmă cu repetiție. Treceți ceasul în modul alarmă (ALM). Acum puteți utiliza butonul pentru a comuta între alarme în următoarea ordine:

AL1 >> AL2 >> AL3 >> AL4 >> SNZ >> SIG

Intrați pe SNZ (alarmă repetată). Pentru a-l seta, țineți apăsat butonul BUTTON- A. Folosiți butoanele și pentru a seta ora alarmei, apoi apăsați . Minutele vor începe să clipească. Reglați din nou cu și . Apăsați pentru a încheia setarea. O apăsare scurtă a butonului controlează pornirea/oprirea alarmei respective.

Alarma cu repetiție repetă trezirea după 5 minute până când o dezactivați manual.

Cum se activează/dezactivează ora de vară (DST)?

  1. Treceți la modul de bază (comutați modulele cu BUTON-C).
  2. Țineți apăsat BUTON-A (reglaj) până când indicația fusului orar începe să clipească
  3. Apăsați butonul pentru a trece la următoarea setare de date. DST (Daylight Saving Time) este setat ca al doilea parametru pentru fusul orar.
  4. Utilizați butonul pentru a activa sau dezactiva ora de vară.
  5. Pentru a ieși din configurare, apăsați butonul .

Dacă este activată ora de vară, abrevierea DST este afișată în dreapta orei în modul de bază (TIME).

Cum dezactivez/activez alarma ceasului?

  1. Treceți în modul alarmă (ALM). Schimbați modulele cu butonul până când vedeți ALM (ca alarmă, sonerie) pe displayul din dreapta.
  2. Acum puteți utiliza butonul pentru a parcurge cele patru alarme, alarma Snooze (SNZ) și setarea semnalului (SIG). Apăsați până când SIG este afișat în dreapta.
  3. Sub abrevierea SIG (indicație sonoră), aceasta este fie ON, fie OFF. Pentru a comuta starea, apăsați butonul .
Există ceva ce vă depăşește? Scrieți-mi în comentarii cu ce anume vă putem ajuta.