» Blog » Tutoriale

Cum să ajustați o brățară metalică la domiciliu? Tutorial foto detaliat despre cum să scurtați și să prelungiți o "brățară metalică"

Taguri: Tutoriale | Clasice | Curele, brățări

18.8.2022 | 6 MIN

Este posibil să vă fie familiar - cumpărați un ceas, dar mărimea brățării metalice nu se potrivește. Distribuitorii profesioniști o vor scurta gratuit pe loc sau vor comanda piese suplimentare și vor prelungi brățara (piesele suplimentare vă vor costa probabil ceva). Dar ce să faceți dacă ați cumpărat online și ați aflat despre necesitatea ajustărilor abia după livrare? Mai ales când maestrul ceasornicar din piața locală cu vitrina plină de ceasuri deșteptătoare și de perete se arată deranjat de cererea dvs. că nu ați cumpărat din magazinul său bine aprovizionat? Și totuși i-ați oferit cu tupeu o înțelegere pentru câțiva lei?

În principiu, opțiunile dumneavoastră sunt: Găsiți un ceasornicar mai binevoitor sau aranjați să trimiteți ceasul înapoi la dealer, care - dacă este solid - va face ajustarea și vă va returna "ceasul"  cu toate acestea, cea mai aventuroasă cale este să aveți curajul de a o face singur.

Această din urmă opțiune este, de obicei, gestionabilă chiar și în condiții casnice, dar un avertisment este totuși necesar: fără experiență prealabilă, încercați totul - dacă este posibil - pe un ceas mai ieftin, chiar dacă nu ar trebui să existe consecințe fatale. Poate că nu este nevoie să-i avertizăm pe proprietarii de "rulouri" de lux sau de "grăsime solidificată" (nu sunt termeni alimentari aici, ci o referire familiară la faimoasele branduri Rolex și Omega), care nu sunt familiarizați cu mecanica fină, că, fără o experiență adecvată, ar trebui să uite de ceasurile de mână DIY de dragul lor.

Modificarea unei brățări metalice secționale

ATENȚIE! Următoarea procedură se referă la modificarea brățărilor în cazul în care piesele sunt conectate între ele prin clipsuri ("pini"), nu, de exemplu, prin șuruburi (care sunt pur și simplu înșurubate) sau prin legături speciale de conectare (care sunt menționate la sfârșitul acestui tratat). De asemenea, pot exista mai multe tipuri de nituri. De exemplu, sub forma unui băț de hochei sau sub forma unui tub. Fiecare brand rezolvă un pic în felul său cum să conecteze legăturile, vom prezenta cele două tipuri cele mai comune de pini (pini cu capse) și modul de lor de abordare.

Články ocelových tahů mohou být spojeny mnaha způsoby. Postup v článku zmiňuje spojení závlačkami, a to jak v podobě trubičky, tak ve tvaru hokejky

Elementele brățării din oțel pot fi conectate în mai multe moduri. Procedura din articol menționează conectarea prin cui de siguranță, atât sub forma unui tub, cât și sub forma unui băț de hochei.

Veți avea nevoie de:

  • Cub de plastic (pad) pentru scurtarea brățărilor (poate fi cumpărat de pe internet; cu toate acestea, poate fi înlocuit în totalitate cu două bucăți de scândură așezate paralel, astfel încât să fie separate de un spațiu de aproximativ un centimetru). Cubul este util în cazurile în care verigile sunt conectate cu ajutorul unor cuie de siguranță în formă de tuburi.
  • Un perforator, care este o unealtă al cărei vârf se potrivește într-o gaură în care se află un ac  în formă de tub. Acesta poate fi achiziționat și de pe internet, dar un burghiu subțire aruncat la gunoi, cu diametrul corespunzător, poate face un serviciu similar (acesta se introduce în gaura din brățară cu tija mai întâi și se bate cu vârful!).
  • Un ciocan mic (în caz de nevoie, de exemplu, o bară combinată folosită poate fi folosită ca ciocan)
  • Clipsuri mici de combinație, pe care le puteți folosi dacă brățara dvs. este conectată cu clipsuri în formă de bețe de hochei
  • O pensetă (sau un clește fin) este de asemenea utilă pentru manipularea închizătoarei, care poate fi împiedicată să fie îndepărtată fără probleme, de exemplu, din cauza unor urme de fabricație neglijate sau - în cazul ceasurilor folosite - a urmei de murdărie.
  • Recomand celor cu o fire mai explozivă să verifice dacă nu cumva există și o sticlă cu ceva mai tare în casă, pentru a calma emoțiile și a se asigura că operațiunea decurge fără probleme.
Bude se hodit vyrážeč i jemné kleště

Este esențial să dispuneți de instrumentele potrivite. Cele mai multe pot fi găsite pe internet, sau înlocuite cu rechizite de casă

Cum se procedează:
- Dacă este necesar, calmați-vă gustând conținutul unei sticlei.

- Desfaceți închizătoarea cu o pensetă pentru a putea întinde brățara.

Uvolníme sponu a rozložíme náramek, aby se nám s ním lépe pracovalo

Desfaceți închizătoarea și întindeți brățara pentru a fi mai ușor de manevrat.

- Priviți cu atenție interiorul brățării și căutați săgețile mici care se află de obicei lângă marginea pieselor cele mai apropiate de închizătoare. Dacă săgeata este îndreptată "spre exterior", spre marginea brățării, aceasta indică direcția în care ies cataramele. În cazul în care este îndreptat spre interior, indică direcția în care trebuie să fie introduse cuie de siguranță. Dacă săgețile nu se găsesc, este foarte probabil ca părțile brățării să fie conectate printr-un alt sistem (vezi mai sus), sau închizătorul poate fi tras în ambele direcții.

Opțiunea 1. Cuiul de siguranță în formă de tub

- Dacă cuiul de siguranță are forma unui tub, așezați brățara lateral pe cubul de plastic/planșa pregătită, astfel încât sub cuiul în formă de tub demontat să existe un spațiu în care această piesă să poată aluneca.

- Atașați un perforator/un burghiu vechi de sus și loviți ușor clema selectată pentru a o slăbi; ar trebui să fie destul de ușor, iar partea slăbită nu ar trebui să fie o problemă pentru a fi îndepărtată chiar și fără a folosi o pensetă și cu siguranță nu cu o forță excesivă

U typu řemínků, kde jsou závlačky ve tvaru trubičky, položíme náramek na kostku a jemnými poklepy vybranou závlačku vysuneme

Pentru tipul de brățări ale căror închizători au forma unui tub, așezați brățara pe cub și atingeți ușor închizătorul selectat pentru a-l glisa.

Vysunutí závlačky by mělo jít bez nutnosti nadměrné síly

Extinderea cuielor de siguranță ar trebui să fie posibilă fără a fi nevoie de o forță excesivă.

Opțiunea 2. Cârlig de cheiță în formă de băț de hochei

- Dacă cuiul de siguranță este în formă de băț de hochei, împingeți cuiul în gaură în direcția săgeții pentru a-l ridica.

Ve směru šipek uvolníme závlačky, které drží jednotlivé články

În direcția săgeților, eliberați cuiele de siguranță care fixează fiecare piesă.

- În caz contrar, gustați pentru a vedea dacă conținutul sticlei nu s-a stricat. După ce ne calmăm, verificăm direcția săgeților, ne mustrăm și încercăm direcția corectă. Dar, în orice caz, orice manipulare violentă este nepotrivită!

Závlačky ve směru šipek vysuneme, mělo by to jít lehce, bez použití nadměrné síly

Scoateți cuiele de siguranță în direcția săgeților, ar trebui să fie ușor, fără a folosi o forță excesivă.

- În cazul în care operațiunea este reușită, vom îndepărta/scoate piesele necesare pentru a vă satisface pe deplin. Este necesar să se acorde atenție simetriei, astfel încât închizătorul brățării să nu ajungă pe marginea încheieturii mâinii din cauza îndepărtării/adăugării pieselor pe o singură parte. Glisați închizătoarele înapoi în poziție cu degetele, cât de mult puteți; continuați cu lovituri ușoare dacă este necesar. Alinierea finală cu marginea brățării se face printr-un distanțier adecvat (bucată de plastic dur, alamă...) pentru a preveni contactul nedorit al ciocanului/pieselor de combinație cu brățara prin "ciocănire puternică".

Závlačky odebíráme symetricky, článek na jedné, článek na druhé straně náramku, aby nedošlo k tomu, že zapínání bude třeba na hraně zápěstí

Îndepărtați închizătorile simetric, verigă pe o parte a brățării, verigă pe cealaltă parte a brățării, astfel încât închizătorul să nu fie pe marginea încheieturii.

- Dacă operațiunea nu reușește, lăsați deoparte ceasul și uneltele și gustați conținutul sticlei până când vă liniștiți complet. A doua zi, căutăm ajutor de la experți și concepem un comentariu pentru acest articol care să ironizeze la maximum autorul lui.

Ajustarea brățării cu ochiuri de plasă

Așa cum am menționat în articolul Pe ce tip de brățară să purtați un ceas, nu doar o brățară metalică este o alternativă. Dacă alegeți un model cu ochiuri, de exemplu, trebuie doar să eliberați ușor catarama glisantă pentru a o scoate.U tzv. mesh náramku stačí nadzvednout sponu a posunout kam potřebujete.

Pentru așa-numita brățară cu ochiuri, trebuie doar să ridicați catarama...

...a posunout kam potřebujete

...și să o mutați acolo unde aveți nevoie.