» Blog » Edox

Edox Skydiver Neptunian – Divin, dar subestimat?

Taguri: Recenzii | Edox | Pentru bărbați | Clasice | Scufundări

18.8.2022 | 6 MIN

Avem în ofertă mai mulți scafandri divini, dar scafandrii care îndrăznesc să se ridice în fața zeilor romani? Edox Skydiver Neptunian țintește foarte sus (sau mai degrabă adânc) cu numele său și, după părerea mea, este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care actuala colecție Edox le are de oferit. Dar cum se compară cu alte competiții elvețiene, mai populare?

Un nume vechi, un ceas contemporan

Neptunienii s-au alăturat gamei Edox abia în 2020 și, pentru cât de puțină atenție (să recunoaștem) a atras brandul, acești scafandri au făcut furori pe internet și în atenția iubitorilor de ceasuri.

La vremea respectivă, aceste modele au fost descrise ca oferind o specificație pe care puține alte modele o puteau egala: "O adâncime totală de 1.000 de metri este relativ rară, iar Edox o realizează la un preț surprinzător de accesibil" (Erik Slaven, Monochrome-wacthes 2020). Și, în general, s-a impus ca un "ceas de scufundări de mare adâncime cu toate funcțiile și bine făcut", susținut de un brand de încredere și pentru care nu veți plăti o avere. (Brice Goulard, Monochrome-watches, 2021).

Nu aș putea fi mai mult decât de acord. Rezistența la apă de până la 1000 M este destul de rară și nu mă pot gândi decât la câteva piese Invicta (de exemplu, aceste StarWars), care ating și ele această valoare. Apoi, prețul este, de asemenea, favorabil pentru o astfel de dinamică durabilă, cu atât mai mult dacă luăm în considerare faptul că brandul Edox nu face parte din Swatch Group, ca mulți dintre concurenții săi mai populari (Tissot, Certina, Hamilton...) și, prin urmare, trebuie să depindă de el însuși.

Cu toate acestea, nu mă bazez pe faptul că toți cei care se gândesc la Neptunieni se gândesc și la scufundări adânci. Dar însăși cunoașterea durabilității sale proclamate este dezarmantă... La fel ca și Neptun însuși, cu puternicul său trident care își scoate pieptul bărbătesc pe un capac (pur și simplu un lucru bărbătesc, acest ceas, nu-i așa? ;) ).

Dýnko je samozřejmě šroubovací a krom Neptuna zaujme také vroubkováním po obvodu, připomínající vroubkování lunety.

Capacul este, bineînțeles, înșurubat și, pe lângă Neptun, impresionează, de asemenea, prin festonul din jurul perimetrului, care amintește de o lunetă, și prin finisajul elaborat și detaliat.

Capacul este, desigur, plin, ceea ce ar trebui să fie o caracteristică normală la astfel de ceasuri rezistente la apă (doar Seastars 2000 sunt surprinzătoare în acest sens, care dezvăluie mecanismul mecanic în ciuda rezistenței lor la apă... Da, țineți-vă bine, nu voi rezista comparațiilor cu acești favoriți ai mei de-a lungul acestui articol). Dedesubt rulează fiabilul mecanism elvețian Sellita SW 200, cu o rezervă de putere de 38 de ore care funcționează la 4 Hz și 26 de pietre.

Neptunian se încadrează în seria Skydiver, care se mândrește cu o poveste interesantă! Sky Diver este inspirat de modelele din anii 1970 pe care un colonel elvețian le-a realizat pentru unitatea sa de parașutiști de elită. Acestea trebuiau să fie potrivite atât pentru aviatori, cât și pentru scafandri. Întregul proiect trebuia să fie strict secret. Povestea misterioasei comenzi a fost spusă de un fost ceasornicar Edox abia atunci când au început cercetările privind originea ceasurilor găsite și gravate cu cuvintele "1973. Producție specială în ediție strict limitată".

Galerie foto de ceasuri sport EDOX
1.2.2024
Galerie foto de ceasuri sport EDOX

Design atractiv și plăcut de purtat

Un ceas potrivit pentru scufundări de saturație și, cu toate acestea, nu vor exista niciodată nici un fel de urme în mecanism (poate așa ceva în unele SF). Iar dacă îi dai unui ceas numele de Neptunian, acesta trebuie să se potrivească. Ceasul de scufundări din oțel greu, cu o grosime de 16 mm și un diametru de 44, probabil că nu va fi pe placul domnilor cu încheieturi slabe. Pe de altă parte, în comparație cu mai popularul Tissot Seastar 2000, menționat mai sus, pe care îl adorăm cu toții în unanimitate, nu este o valoare atât de exorbitantă. Seastar 2000 (cu o rezistență la apă de 600 m) are 46 mm, astfel încât dimensiunea și greutatea sa pot fi o povară nu numai pentru "tipii slabi".

Ansele sunt apoi ușor conice, astfel încât să se potrivească bine la încheietura mâinii.

Tissot Seastar 2000 Professional – primul ceas de scafandru certificat de Tissot
31.5.2022
Tissot Seastar 2000 Professional – primul ceas de scafandru certificat de Tissot

Designul, deși foarte clasic, poate cu siguranță să placă și să atragă atenția. Nu are structura din ce în ce mai populară în prezent, dar suprafața netedă în culori strălucitoare (dar nu stridente), care trece ușor la un ton mai închis pe margini, este fără exagerare frumoasă.

Apropo, este acoperit de un cristal de safir de 3 mm grosime (cel mai gros pe care îl putem găsi la Edox).

Carcasa este apoi completată de o lunetă ceramică cu marcaje albe și un punct zero luminescent. În mod tradițional, este negru, dar recent au apărut variații de culoare mai interesante (atât pe oțel, cât și pe cauciuc: consultați întreaga colecție de până acum).

Datele sunt foarte ușor lizibile, iar acest lucru este valabil și pentru ceasul în sine. Forma dreptunghiulară clasică a indecșilor a fost reînviată de Edox cu un unghi la orele 6, 9 și 12, acul tip săgeată a fost decorat cu un model "catedrală", iar acul secundar are un finisaj tip acadea. Este clar că brandul Edox își desenează și proiectează propriile modele și trebuie remarcat faptul că știu cum să facă clasicele interesante. Totul, de la cadran la brățară, pare foarte echilibrat, finisat, nu exagerat... Pe scurt, o lucrare reușită.

Oh, lumina...

Indecșii sunt apoi, după cum se pare, acoperiți cu Super-Luminova elvețiană de cea mai înaltă calitate. Și iată că vine prima rană. Ceasul aproape că strălucește atunci când este aprins, iar în ceea ce privește durabilitatea, cea mai înaltă calitate a acestei lumini ar trebui să dureze foarte mult timp. Cu toate acestea, rezultatele recentului nostru test de luminescență ne-au surprins puțin. În timp ce Tissot Seastar, cu aceeași luminozitate, a excelat, Neptunian... Ei bine, poate că am avut ghinion cu o piesă defectă și cu siguranță vom testa din nou acest model:

TOTUL DESPRE: Luminescență – Confruntare între branduri
30.6.2022
TOTUL DESPRE: Luminescență – Confruntare între branduri

La examinarea luminescenței, " orificiul " de după marcarea datei devine și mai proeminent. Da, este o complicație practică și mulți nu o dau în vileag. Cu toate acestea, nu-mi voi ierta o mică eroare de prudență atunci când recunosc că fereastra, din moment ce trebuie să fie acolo, ar putea fi mutată puțin mai în spate, astfel încât marginea ei să se alinieze cu marginile indecșilor.

Un ultim detaliu care mă deranjează puțin mi-a fost semnalat de recenzia lui Jovan Krstevski de la Wristreview (2020): " Un alt detaliu minor care cred că ar fi putut fi evitat este textul privind rezistența la apă de pe inelul capitolului. În opinia mea, un inel curat ar fi arătat mai bine, iar indicatorul de adâncime ar fi putut să se amestece cu textul de deasupra numărului 6."

Și colegul meu străin are dreptate, fără datele ușor deranjante de pe inelul capitolului, întregul aspect al ceasului ar fi mai ușor și zona frumos colorată a cadranului ar avea mai mult spațiu. Ceea ce nu ar fi un lucru rău, deoarece cu lunetă largă și inelul capitolului care asupresc cadranul, ceasul pare vizual mai mic decât ar trebui.

Šroubovací korunka je chráněna a musím říct, že se s ní manipulovalo pohodlně a nedocházelo k žádnému viklání nebo jiným nešvarům šroubovacích korunek.

Coroana înșurubată este protejată și trebuie să spun că a fost confortabil de manevrat și nu a existat nicio clătinare sau alte nereguli ale coroanei înșurubate.

V-ați putea aștepta la o certificare oficială ISO 6425 pentru scufundări pentru un ceas atât de rezistent. Cu toate acestea, acesta este mai scump și nu l-am văzut la un brand independent mai mic. Și ar putea adăuga o sumă destul de mare la preț.

Dar acestea sunt lucruri cu adevărat minore care exprimă ușoara mea slăbiciune pentru ceas și, așa cum am spus de mai multe ori, ceasul este foarte bine făcut și cu siguranță nu îi diminuează frumusețea. Și oricine își dorește un brand mai puțin mainstream și un ceas cu un design masculin, clasic, dar interesant și cu tradiție elvețiană are un câștigător aici.