» Blog » Edox

Edox Delfin Mecano Automatic recenzie – Skeleton sportiv până la capăt

Taguri: Recenzii | Edox | Pentru bărbați | Clasice | Tradiționale

8.11.2022 | 4 MIN

Edox Delfin Mecano Skeleton nu este o noutate. A fost lansat în 2020, dar încă atrage multă atenție. La urma urmei, Edox a adăugat noi culori la colecția sa și este clar că skeletonul Mecano este în continuare unul dintre punctele forte ale brandului elvețian.

Design rezistent

Primul și, probabil, principalul lucru care vă frapează la Edox Delfin Mecano este, desigur, designul. Scheletul distinctiv, cu o articulație în formă de rază care amintește de un pocal, nu iartă menționarea unui alt model - Zenith Defy Skeleton.

Și ar fi inutil să negăm că asemănarea este mai mult decât izbitoare. Edox nu are întregul concept atât de sofisticat și perfecționat în detaliu; pe de altă parte, Edox vrea un sfert din prețul modelului său, atrăgând astfel o alternativă mult mai accesibilă.

Cu toate acestea, oferă un concept sportiv foarte asemănător. Prin urmare, mecanismul nu este deosebit de ornamentat, ci, dimpotrivă, se prezintă cu o austeritate aproape industrială a metalului. Edox completează efectul cu mici detalii, cum ar fi logo-ul frumos încorporat sau cele 6 nituri de pe inserția lunetei, care sunt în formă de clepsidră - logo-ul Edox.

Carcasa din oțel chirurgical măsoară 14 x 12,5 mm și are un finisaj în mare parte periat, datorită designului său mai sportiv. Laturile lucioase ale lunetei cu 12 laturi sunt cu atât mai contrastante și trebuie spus că ceasul dă o impresie foarte lustruită.

În ciuda dimensiunii relativ mai mari a carcasei, ceasul se potrivește foarte confortabil la încheietura mâinii, chiar și la cei cu circumferințe mai mici. Este bine echilibrat și, mai presus de toate, relativ subțire. Astfel, impresia generală este mai degrabă sportivă-elegantă decât pur sportivă.

O caracteristică specifică a tuturor modelelor din seria Delfin și, prin urmare, și a Mecana, este fixarea curelei și a brățării prin intermediul a două "cleme". Această metodă integrată este foarte eficientă și contribuie la originalitatea ceasului. Bineînțeles, acest lucru împiedică complet atașarea ceasului pe orice curea universală și necesită întotdeauna o curea originală de la Edox sau una făcută la comandă.

Edox oferă acest model în mai multe variante, de la oțel pur la oțel negru, gri și aur roz cu finisaj PVD. Structura cadranului, inclusiv scara secundelor, poate fi, de asemenea, colorată. Mecano este disponibil apoi pe o brățară din oțel sau din cauciuc natural.

Mecanism de fabricație elvețiană într-un corp rezistent

În interiorul corpului din oțel rezistent se ascunde un mecanism de fabricație elvețiană pe care Edox îl numește Caliber 853, dar care se bazează pe binecunoscutul Sellita SW200. Așadar, cu Macano obțineți un dispozitiv fiabil de fabricație elvețiană, cu o durată de funcționare de aproximativ 40 de ore, 25 de pietre și o frecvență de 4 Hz.

Puteți vedea mecanismul nu numai prin cristalul de safir care protejează cadranul, ci și prin partea de sticlă a capacului. Chiar și din spate, se poate observa austeritatea finisajului, înviorată de angrenajele aurii sau de volantă.

Mecanismul delicat al mișcării automate este bine protejat de o carcasă robustă, care asigură, de asemenea, o rezistență ridicată la apă. La urma urmei, vorbim despre colecția Delfin, pe care Edox a făcut-o celebră în anii 1960 datorită rezistenței sale ridicate la apă și a sigiliului dublu patentat al coroanei.

Galerie foto de ceasuri sport EDOX
1.2.2024
Galerie foto de ceasuri sport EDOX

Chiar și Edox Mecano este echipat cu o rezistență la apă de 200 m, un capac înșurubat și o coroană, dar, desigur, nu are ISO 6425 pentru scufundări. Luneta este solidă și probabil că nici lizibilitatea nu ar rezista, deși trebuie să recunosc că Edox a gestionat mai mult decât bine capcana lizibilității skeletonului.

Acele sunt, de obicei, fuzionate în schelete și este mai mult o vitrină decât un instrument funcțional. Cu toate acestea, Mecano merge în direcția unei lizibilități decente, susținută de luminozitatea acelor și a indecșilor.

De ce tânjim după skeletons?

Ceasurile skeleton nu sunt o invenție a zilelor noastre, ba chiar dimpotrivă. Se spune că primul ar fi fost inventat în 1760 de Andre-Charles Caron, care a devenit ceasornicar al regelui Ludovic al XV-lea. Încă din secolul al XVIII-lea, aceștia au putut să se minuneze de mecanismul complex al mișcării de ceasornicărie.

Cu toate acestea, abia în secolul al XX-lea au căpătat o popularitate mult mai mare. Acest lucru  s-a datorat din nou crizei quartzului, când producătorii de ceasuri mecanice tradiționale au încercat să se diferențieze de cele cu baterii. Și, bineînțeles, pentru a aduce ceva și mai unic clienților lor. Un sentiment de lux și exclusivitate.

Este posibil să nu aibă sens în ochii rațiunii. Aceste skeletons nu pot face nimic din ceea ce nu poate face un ceas cu un cadran complet. Dar, de obicei, sunt foarte sofisticate și atrag atenția.

Zenith Defy Skeleton. Zdroj: Monochrome Watches

Zenith Defy Skeleton. Sursa: Monochrome Watches

Și dacă vă place să vă bucurați de munca angrenajelor individuale sau de inerția pulsatorie, trebuie să înțelegeți agitația care apare de obicei în jurul skeletelor.

De fapt, multe branduri, precum Audemars Piguet, Patek Philippe sau Richard Mille, sunt bine cunoscute pentru skeletons și dedică colecții întregi sau departamente de producție acestor ceasuri.

Merită Edox Mecano?

Cea mai dificilă întrebare este prețul. Edox Delfin Mecano atacă pragul de zece mii, iar aceasta este deja suma la care atacă concurența puternică cu propriile năvoade.

Edox are o mare șansă de a cuceri pasionații cu construcția sa scheletată, cu o carcasă sportivă și rezistentă și cu valoarea adăugată a unui brand mai mic, mai puțin cunoscut, dar bine-cunoscut în lumea ceasurilor.

De fapt, prețul pentru acest mix pare mai rezonabil decât ar putea părea pe hârtie. Dar Mecano nu este cu siguranță un ceas pentru publicul larg. La fel ca skeletons în general. Dar acest lucru poate face ca Edox Mecano să fie cu atât mai interesant pentru pasionații de ceasuri care au văzut, de exemplu, Zenith.

S-ar putea să vă intereseze și următoarele:

Edox Skydiver Neptunian – Divin, dar subestimat?
18.8.2022
Edox Skydiver Neptunian – Divin, dar subestimat?