TOTUL PE TEMA: Lunetă și scală - Lunetă azimutală

Taguri: Tehnologie și concepte | Clasice

1.8.2022 | 5 MIN

Scufundare, logaritmic, tahimetric, GMT, azimutal... Lunetele și cântarele de pe ceasuri par (din punct de vedere al funcționalității) destul de inutile în era actuală a smartphone-urilor. Cu toate acestea, este în continuare o caracteristică extrem de populară a ceasurilor, găsindu-și locul pe încheieturile sportivilor, piloților, scafandrilor, aviatorilor și altor profesioniști, precum și sub mânecile managerilor sau, între ghilimele, ale oamenilor "obișnuiți". Cum așa? Și cum funcționează ele de fapt? Este ceea ce am decis să explorăm în seria noastră despre lunetă și cântare. Pe ordinea de ziceasuri cu lunetă azimulată.

Lunetă și scală - terminologie de bază

Luneta este un inel circumferențial de pe carcasa ceasului, care formează, în esență, tranziția dintre sticlă și carcasă. Lunetele pot varia în ceea ce privește lățimea, designul și, cel mai important, utilizarea. Acestea sunt împărțite în: fixe (nemișcătoare), rotative unidirecționale și rotative bidirecționale.

Scala este reprezentată de numerotarea propriu-zisă, care se află fie direct pe lunetă, fie sub glisieră, unde se întinde în jurul perimetrului cadranului. Scala este cea care determină în mare măsură clasificarea sa funcțională - de exemplu, o lunetă de scufundare va avea o scală numerică diferită de o lunetă tahimetrică etc.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.

Comparație: scală de scufundare și tahimetrică.

Lunetele sau solzii nu sunt cu siguranță doar un element de design care atrage atenția și care conferă ceasului acel stil sportiv interesant. De asemenea, acestea reprezintă un instrument eficient și funcțional care vă permite să îndepliniți o varietate de sarcini: de la cronometrarea unei scufundări la calcularea vitezei medii a unei motociclete, de la măsurarea rezervelor de combustibil sau calcularea distanței de foc a inamicului la urmărirea orei în alte fusuri orare. Trucul constă în a le descifra corect și în a ști cum să le folosiți.

Ce este un azimut și la ce este folosit la un ceas?

Azimutul (care înseamnă "direcție") este utilizat pentru a naviga și a determina poziția obiectului observat. Este unghiul dintre direcția nord sau sud și direcția în care se află un obiect pe teren. Azimutul se măsoară în grade: nordul are un azimut de 0°, estul de 90°, sudul de 180° și vestul de 270°.

Prin urmare, un ceas cu scală azimutală se numește pe bună dreptate "ceas cu busolă", deoarece este conceput pentru a vă ajuta să găsiți direcția corectă, oriunde v-ați afla.

Astfel, pe fiecare dintre aceste ceasuri veți găsi punctele cardinale și o scală de 360° - pe scurt, o busolă simplă, de bază. Dar, în timp ce o busolă tradițională funcționează pe baza unui câmp magnetic care trage acul spre nord, o busolă de ceas se bazează pe o altă forță naturală: soarele.

Și, deși un ceas nu va înlocui niciodată pe deplin o busolă adevărată, acesta poate determina direcția cu o precizie relativă. Dacă ceasul analogic cu scală de azimut este fiabil și funcționează bine, eroarea raportată în ceea ce privește precizia direcției este de plus sau minus 2 grade.

Scala azimutală pe un ceas

Pentru ca scala azimutală să funcționeze corect, aceasta trebuie să poată fi rotită în două direcții. Pe ceasuri, acesta se prezintă sub două forme: fie este marcată pe lunetă, fie în interiorul cadranului.

O versiune a unui ceas cu o scală azimutală pe o lunetă bidirecțională.

Versiune a ceasului cu scală azimutală pe inelul capitolului (inelul interior din jurul cadranului, sub geam). Rotația bidirecțională este, de obicei, mediată de manipularea coroanei.

Scala azimutală este o caracteristică asociată mai mult cu ceasurile de exterior, care corespunde, de asemenea, aspectului mai sportiv al majorității modelelor.

Cu toate acestea, estetica sportivă și cadranele încărcate nu sunt regula, iar "ceasurile busolă" cu un design mult mai clasic și elegant nu fac excepție. De asemenea, acestea sunt adesea în stil retro, amintind de ceasurile originale ale alpiniștilor și aventurierilor.

Příkladem budiž Seiko Alpinist Mountain Sunset, které vychází z ikonického modelu Alpinistů.

Seiko Alpinist Mountain Sunset, care se bazează pe modelul iconic Alpinist, este un exemplu pentru toți.

Instrucțiuni de utilizare

Să ne imaginăm o situație model oarecum neplăcută: ați fost undeva în munți, în pădure... Pe scurt, într-un loc pe care nu-l cunoașteți deloc (să presupunem că vă aflați în emisfera nordică) și oops - v-ați rătăcit iremediabil, iar nenorocitul de smartphone cu navigație este din nou mort. Dar! Aveți un ceas analogic, de preferință cu o scală azimutală, și o vagă amintire a unei tabere de cercetași în care liderii v-au arătat ceva similar.

Așadar, dacă vă aflați într-o situație în care v-ați rătăcit și nu aveți nici măcar o busolă convențională (sau pur și simplu aveți chef de distracție și aventură, în stil cercetaș), tot ce vă trebuie este un ceas precis și soare. Găsirea direcției corecte se face în funcție de poziția acelor de ceas și de poziția soarelui.

Scoateți ceasul de la încheietura mâinii și țineți-l orizontal. Acum încercați să aliniați acul orei cu direcția soarelui.

Dar s-ar putea ca acest lucru să nu fie atât de ușor pe cât pare. Dacă este înnorat, de exemplu, găsirea soarelui poate fi destul de dificilă. Din nefericire, nu puteți face nimic în acest sens, dar dacă nu puteți determina direcția soarelui, puteți cel puțin să încercați să găsiți umbra unui obiect care va fi îndreptat în direcția opusă soarelui.

Dacă sunteți mulțumit, iar acul orelor este îndreptat spre soare, un punct situat exact între acul orelor și indicele 12 va indica sudul. Acum rotiți lunetă astfel încât acest punct să corespundă cu semnul de sud de pe scara azimutală. În acest fel puteți determina celelalte puncte cardinale.

!Atenție! În timpul orei de vară, totul este decalat cu o oră, așa că nu ne vom uita la ora 12, ci la ora 1.

După cum am menționat, acest truc funcționează în emisfera nordică. Cu toate acestea, dacă v-ați pierde în Australia... Atunci Dumnezeu să fie cu dvs. Cu toate acestea, dacă nu sunteți mușcat, sfâșiat și otrăvit de vreun reprezentant al faunei legendare din Australia, puteți încerca să vă găsiți drumul la fel ca în emisfera nordică. Dar punctul dintre acul orei și indicele 12 nu va indica sudul, ci nordul.

Dar, după cum mulți dintre voi știți (fie din taberele de cercetași, fie din vreo lecție interesantă din școala primară), nu aveți neapărat nevoie de o scală azimutală pentru a face acest lucru. De fapt, vă puteți descurca cu un ceas analogic clasic - la urma urmei, principiul este foarte simplu și tot ceea ce aveți nevoie este un soare și o mână a orei. Singura diferență constă în acuratețea și un anumit confort de a avea marcate toate punctele cardinale și gradele de azimut, ceea ce ajută la orientarea pe hartă.

zdroj: wikihow

sursa: www.wikihow.com

Și, ca să fie clar, dacă printre voi se află un pasionat de "geocaching" (un căutător/păstrător de așa-numite cache-uri - obiecte de schimb, ascunse în diverse locuri din întreaga lume, a căror locație este înregistrată pe serverele de internet, de exemplu geocaching.cz), s-ar putea să vă intereseze faptul că mulți pasionați de geocaching fac căutarea și mai interesantă prin utilizarea azimutului în loc de coordonatele GPS clasice pentru a indica locația cache-ului. Chiar și pentru astfel de persoane, un ceas cu o scală azimutală poate fi benefic.