TOTUL DESPRE: Luminescență – Confruntare între branduri

Taguri: Tehnologie și concepte | Clasice

30.6.2022 | 9 MIN

În cadrul de astăzi al ediției "Totul despre subiect" am decis să ne ocupăm de luminescența utilizată în cazul ceasurilor și să o supunem unui test practic amănunțit. Există vreo diferență între Super-LumiNova elvețian și LumiBrite de la Seiko? Cum se compară Tritnite folosit de Invicta cu acestea? Dar cum rămâne cu Neobrite de la Casio sau cu brandul noname de la, să zicem, modernul Diesel? Și, în general, cum arată diferite stiluri de ceasuri cu aceeași luminozitate, unul lângă altul? Putem spune deja că am fost surprinși de rezultate.

În acest articol ne vom ocupa în principal de partea practică a luminescenței. Despre istoria sau originea (terifiantă) a diferitelor denumiri comerciale ale luminescenței a scris deja în detaliu colegul meu Radim:

Conținutul articolului:

Ce tipuri de luminescență avem?

În întuneric sau în penumbră, chiar și atunci trebuie să urmărim timpul. De aceea, există mai multe moduri de a "lumina" ceasurile noastre. Pentru a rezuma pe scurt, luminescența se distinge în funcție de sursa de lumină: fotoluminescență, radioluminescență și electroluminescență.

Electroluminescența

Electroluminescența luminează de obicei întregul afișaj (sau cadran, de exemplu, în cazul luminescenței Indiglo de la Timex) și se găsește exclusiv la ceasurile care funcționează cu baterii. Această luminescență nu va fi abordată în testul nostru practic.

Elektroluminiscence Indiglo u hodinek značky Timex.

Electroluminescența Indiglo pe ceasurile Timex.

Fotoluminescență

Ne vom ocupa, desigur, de fotoluminescență, care este cea mai frecventă la ceasuri. Acesta este un strat luminescent, care se aplică cel mai adesea pe ace și indecși, dar poate fi aplicat și pe lunetă sau pe întregul cadran. Activarea fotoluminescenței se face cu ajutorul unei surse de lumină ultravioletă sau vizibilă, astfel încât este pur și simplu necesar să o "încărcăm" cu lumină.

Acoperirea poate avea mai multe straturi - cu cât se aplică mai mult material luminescent, cu atât mai strălucitor va fi. De asemenea, este adevărat că luminozitatea aceluiași brand poate avea mai multe niveluri de luminozitate, deoarece diferite tipuri de ceasuri necesită diferite intensități de iluminare (de exemplu, vom avea nevoie de mai multă luminozitate pentru un scafandru decât pentru alte stiluri de ceasuri).

Typický příklad fotoluminiscence.

Un exemplu tipic de fotoluminescență.

Atât lumina soarelui, cât și lumina artificială sunt potrivite pentru "încărcare", dar mulți pasionați de ceasuri susțin că lumina naturală a soarelui oferă cele mai bune rezultate. Atunci când energia luminoasă atinge materialul luminiscent, electronii sunt stimulați și încep să se energizeze rapid, producând o strălucire fosforescentă. Pe măsură ce nivelul energetic al electronilor încetinește, luminozitatea strălucirii scade. Cu toate acestea, avantajul fotoluminescenței este că materialul nu se învechește și strălucește în mod repetat.

Există multe denumiri comerciale pentru fotoluminescență. Cele mai cunoscute de pe piață sunt Super-LumiNova, folosit mai ales de brandurile elvețiene, LumiBrite japonez (care se găsește la Seiko și se presupune că și la branduri înrudite, cum ar fi Pulsar sau Lorus), Tritnite de la Invicta, Chromalight, folosit de Rolex, Natulight de la Citizen, Neobrite de la Casio și altele. Multe branduri de ceasuri, mai ales cele care oferă ceasuri la prețuri accesibile sau de modă, nu oferă nici măcar o denumire comercială.

Fanilor le place să se certe pe forumuri despre ce brand de luminozitate durează mai mult și care sunt diferențele reale. Și exact asta este ceea ce vom analiza astăzi..

Radioluminescență

Cel de-al treilea tip este radioluminescența. O luminescență radioactivă, dar în prezent perfect sigură, bazată pe tritiu sub formă gazoasă, care este introdusă în mici tuburi de sticlă etanșe.Typický příklad radioluminiscence na hodinkách Luminox.

Un exemplu tipic de radioluminescență.

Datorită reacției de radioluminescență, acesta emite o lumină constantă fără a fi nevoie să fie luminat de o altă sursă de lumină. Acest lucru este în contrast cu fotoluminescența, care necesită expunerea la o sursă externă și care începe să se estompeze în timp. Tuburile microluminescente, pe de altă parte, oferă o strălucire constantă, cu o luminozitate de până la 25 de ani. Cu toate acestea, materialul se învechește și nu poate fi reînnoit. Radioluminescența este utilizată de branduri precum Luminox, Traser și Ball.

Ceasuri Ball pentru bărbați - Galeria foto a celor mai interesante ceasuri
30.5.2022
Ceasuri Ball pentru bărbați - Galeria foto a celor mai interesante ceasuri

De dragul interesului și al comparației, am pus în testul nostru un ceas Ball, care combină radioluminescența ( ace, indecși) și fotoluminescența (Super-LumiNova pe lunetă), alături de un ceas cu fotoluminescență clasică.

Luminescența vine într-o varietate de variații de culoare, dar verdele, galben-verzui și albastrul sunt cele mai frecvent utilizate din cauza modului în care ochii noștri interpretează luminozitatea culorilor - pur și simplu percepem aceste nuanțe ca fiind cele mai luminoase.

"Confruntarea" luminescenței - Reprezentanții și ce așteptări avem de la ei?

Am decis să facem testul prin time-lapse, alegând 10 ceasuri (din motive de capacitate, altfel am fi vrut să testăm mult mai multe - dar în timp vom ajunge cu siguranță la "confruntări de lumină" dintre diversele, cele mai interesante piese din țara noastră). În scopul primului articol de acest tip, am ales ceasuri pentru a reprezenta diferite branduri de ceasuri și luminozitate. Acestea sunt menite să demonstreze informații complete și, de asemenea, dacă așteptările noastre au fost îndeplinite sau dacă vreun ceas ne-a surprins, într-un mod bun sau rău...

Am expus ceasul la lumina directă a soarelui timp de o oră întreagă, ceea ce înseamnă chiar mai mult decât ar fi avut nevoie pentru a se aprinde. Rețineți, totuși, că aparatul foto distorsionează imaginea și este departe de a fi capabil să egaleze ochiul uman. Ochii adaptați la întuneric au putut vedea ceasul strălucind ore întregi, în timp ce camera noastră... După trei ore, era practic inutil să continuăm filmările. Totuși, pentru scopurile noastre de comparație, acest lucru va fi suficient.

Super-LumiNova

Ca un reprezentant al ceasurilor cu Super-LumiNova elvețian am ales:

Certina DS-8 – ceasul elegant pentru care nu este necesară o luminozitate ridicată (unii chiar consideră că luminescența, oricât de subtilă, este nepotrivită pentru ceasurile elegante).

Edox Skydiver Neptunian – ceas de scufundări cu cel mai înalt nivel de Super-LumiNova X1, de la care avem așteptări destul de mari.

Galerie foto de ceasuri sport EDOX
1.2.2024
Galerie foto de ceasuri sport EDOX

Tissot Seastar 1000 Chronograph – Tissot nu enumeră nivelurile de luminozitate, așa că aceasta a fost mai mult o încercare pentru noi de a testa ce nivel de Super-LumiNova au pus în quartzul de bază Seastar 1000, cum va rezista alături de Skydiver și cât de mult va depăși performanțele partenerului Certina.

Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri
23.3.2022
Ceasuri Tissot bărbați - Galeria foto a celor mai apreciate ceasuri

Luneta la Ball Roadmaster Marine, a fost, de asemenea, dotată cu Super-LumiNova, dar nu am reușit să aflu nivelul.

Există trei niveluri de Super-Luminova: Standard (cel mai mic), Grade A (mediu) și Grade X1 (cel mai mare). Grade X1 este cea mai recentă formulare și, potrivit RC Tritec, prezintă o îmbunătățire a luminozității de până la 60% după două ore, comparativ cu Standard. Cu toate acestea, nu se precizează care este îmbunătățirea performanței atunci când se compară gradul A și gradul X1.

LumiBrite

Japonezul LumiBrite este, se pare, un tip de luminescență foarte impresionant folosit de Seiko sau (se presupune) de brandurile care intră sub incidența acesteia. Pentru comparație, am ales un model de scafandru din linia Prospex, după care un model de bază cu quartz cu cronograf și am pus alături un model similar cu quartz de la brandul Pulsar (care nu specifică însă în mod clar luminescența, iar eu am aflat că LumiBrite există doar din surse nesigure, așa că testul este mai mult un fel de verificare pentru noi):

Seiko Prospex Sea SPB189J1 supranumit ceasul de scufundări "Shogun", este cel de la care ne așteptăm la lucruri mari.

Modelul de bază cu quartz și cronograf Seiko Chronograph Titanium Quartz SSB391P1.

Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ5110X1 ceas solar de la Pulsar, o divizie a Seiko. Nivelul de luminozitate se potrivește cu cel al modelului de bază Seiko?

LumiBrite se laudă că poate ilumina acele și numerele timp de trei până la cinci ore după zece minute de expunere la lumina soarelui.

Tritnite

Particularitatea companiei Invicta ne-a surprins de mai multe ori cu calitatea ceasurilor sale. Cu toate acestea, reputația luminescenței Tritnite, care este folosită exclusiv de Invicta, este slabă (poate de aceea Invicta recurge uneori la utilizarea Super-LumiNova). Așadar, nu ne așteptăm la minuni de la Invicta Pro Diver Automatic 0420 .

921 lei nu este disponibil

Am oferit tuturor ceasurilor aceleași condiții - au strălucit timp de o oră în lumina soarelui, ceea ce, așa cum am spus, ar trebui să fie mai mult decât suficient... Dar, pe măsură ce am cercetat tot mai adânc problema, am dat peste o mică notă în manualul de instrucțiuni al Invicta: "Tritnite necesită 4-5 ore de expunere la lumină pentru a străluci puternic în întuneric. Cu o expunere regulată la lumină, va continua să funcționeze..." Deci Tritnite nu a avut condițiile necesare, așa că îmi notez în minte să încerc din nou cu ele în episodul următor..

Neobrite

Există ceva de spus despre luminozitatea Neobrite folosită de brandul Casio. De aceea, aștept cu nerăbdare rezultatele testului nostru, care îmi vor spune mai multe despre el. Cu toate acestea, Casio este un brand accesibil și știm din experiență că luminozitatea nu este un lucru neglijabil aici. Dar vom vedea...

Reprezentantul Neobrite a fost popularul Casio Edifice ECB-900DB-1AER,  pe care l-am așezat printre alte cronografe cu quartz de la alte branduri pentru comparație.

Luminescență noname la modă

Și pentru comparație (și mai ales pentru interes), includem cronografele cu quartz Diesel Mega Chief, care sunt destul de populare printre bărbați. Cine știe, poate că luminozitatea lor ne va surprinde.

Și câștigătorul este...?  - S-au adeverit ipotezele noastre?

Cum se "confruntau" luminiscențele între ele? Urmăriți videoclipul accelerat:

Să strigăm glorie și să ne bucurăm timp de trei zile, pentru că învingătorul a fost ceasul la care probabil ne așteptam cu toții: Seiko Prospex Sea și luminescența LumiBrite! (da, Agat, ai avut dreptate ;))

Agat - cel mai mare luptător al nostru împotriva lui Seiko, a fost clar de la început în privința câștigătorului. Citiți articolelele.

Apropo de acel LumiBrite, nici Seiko Quartz Chronograph și Pulsar Accelerator nu s-au descurcat prea rău.

Pulsar ještě statečně jemně světélkoval ve 123. minute, kdežto Seiko Quartz Chronograph se držel až do

Pulsar a fost încă curajos luminos în minutul 123, în timp ce Seiko Quartz Chronograph a rezistat până la sfârșit, doar că mult mai slab decât fratele său mai mare de scufundare. Cu toate acestea, a câștigat locul trei!

Super-LumiNova elvețian a fost o surpriză. În timp ce eram destul de siguri că Edoxes vor fi grozave cu proclamatul Grad X1 și am vrut să comparăm Tissot Seastar cu ele și să vedem dacă au același grad de luminozitate, vedem deja unele 102 la Edox. La minutul 102, luminozitatea scade (s-a stins complet în jurul minutului 126), în timp ce Seastars a continuat să se rostogolească pe tot parcursul lor - de aceea au și ocupat un loc secund foarte strâns (!) (Seiko la final strălucește un pic mai mult).

Edox Skydiver zhasly k našemu překvapení poměrně brzy. Možná jsme však narazili na nějaký horší kousek. V příštím testu raději ještě otestujeme jiný model se stejným typem luminiscence.

Spre surprinderea noastră, Edox Skydiver s-a stins destul de devreme. Cu toate acestea, s-ar putea să fi dat peste o piesă mai proastă. În următorul test, ar fi bine să testăm un alt model cu același tip de luminozitate.

Certina a fost foarte slab luminat până la sfârșit, iar luneta ceasului Ball s-a stins ( la obiectivul aparatului nostru de fotografiat) la aproximativ 162 de minute.

Tritnite de la Invicta, a fost o aventură pe cinste și s-a stins în minutul 57.

Și Casio disponibilă cu Neobrite? Nici el nu s-a descurcat prea rău. Chiar și la 111 minute, el încă strălucea mai mult decât ceasul Pulsar și, în mod surprinzător, era foarte asemănător cu Edox Skydiver. A reușit să mai strălucească puțin, până în minutul 130.

Fashion Diesels a rezistat până în jurul minutului 60, cu un fir de păr mai bine decât Tritnite de la Invicta. Dar, așa cum am menționat mai sus, Invicta mai are nevoie de cel puțin încă un test.

Și asta e tot pentru confruntarea de azi. Felicitări Căutătorilor din toată inima și nu ezitați să îmi scrieți în comentarii ce ceasuri ar trebui să punem la încercare în episoadele viitoare! :)

S-ar putea să vă intereseze și:

Ceasurile menționate în articol

1 145 lei nu este disponibil
921 lei nu este disponibil