» Blog » Garmin

CONFRUNTARE: Ciclocomputere vs. ceasuri smart - De ce să investim în ambele?

Taguri: Duel | Garmin | Smartwatch

1.8.2022 | 6 MIN

Poate vă gândiți că investiția în ambele dispozitive este inutilă și că un ceas trebuie să fie suficient pentru orice. Da, se poate, dar nu trebuie să o facă. În articolul de astăzi, vom rezuma de ce este o idee bună să aveți ambele dispozitive. Deci ceas smart și ciclocomputer.

Așa cum se întâmplă în lume, ambele dispozitive au avantajele și dezavantajele lor, pe care le voi rezuma rapid.

Beneficiile ceasurilor smart:

  • Versatilitate pentru mai multe sporturi
  • Ritmul cardiac de la încheietura mâinii
  • Caracteristici inteligente
  • Dimensiuni
  • Risc mai mic de rănire

Avantajele ciclocomputerului:

  • Dimensiuni
  • Metrici și caracteristici speciale
  • Încărcare
  • Pot fi conectați senzori speciali
  • Concentrați-te pe un singur lucru la un moment dat

Bucată imensă sau mini display?

Exagerez un pic, dar mai mult sau mai puțin. În acest caz, dimensiunea joacă un rol important. Ciclocomputerele sunt întotdeauna un pic mai mari decât ceasurile. Uneori de un factor de trei și trebuie să vă gândiți la ce doriți să transportați pe ghidon.

Dimensiunea afectează alți parametri. Cele mai mari "schimbătoare de situație" sunt bateria și dimensiunea ecranului. Se poate spune că, cu cât este mai mare ciclocomputerul, cu atât este mai mare ecranul și durata de viață a bateriei. Și mulți cicliști pe bicicletă apreciază cu siguranță vederea ecranului mare, astfel încât să nu fie nevoiți să descifreze literele mici de pe afișajul ceasului.

Vypůjčeno od DesFit.:-)

Fotografia este împrumutată de pe canalul DesFit.

Vom trece în revistă cine are nevoie de un ceas smart și cine are nevoie de un ciclocomputer:

  • Sunt un motociclist care merge la vale sau enduro și riscul de a cădea sau de a-mi pierde dispozitivul este ridicat - Ceas smart
  • Pedalez mult pe șosea, ocazional sunt în pădure și riscul de a cădea este scăzut - Ciclocomputer
  • Merg foarte mult cu bicicleta, cu rucsacul, cu bicicleta etc. - Cyclocomputer
  • Sunt un biciclist începător care vrea să aibă o idee despre ceea ce face și toate statisticile - Cyclocomputer
  • Sunt un alergător, kilometrii și wați sunt pâinea mea cea de toate zilele - Ceas smart, ciclocomputer

Sărituri, wați și metrici speciale

Multe, multe lucruri pot fi simulate de un ceas și nu aveți nevoie de un computer de bicicletă, dar există măsurători pe care numai un computer de bicicletă le poate înregistra sau evalua. Dacă mă uit la mine însumi, am crezut întotdeauna că un ciclocomputer nu ar putea face o diferență atât de mare. Sincer, este.

De exemplu, atât ceasul, cât și Edge au hărți, dar numai Edge are hărți termice (hărți în funcție de popularitate). Numai Edge poate recalcula corect și rapid un traseu în timp real. Și pentru că îmi place să zbârnâi puțin și/sau să zbor la vale, îmi place să verific hărțile Trailforks care oferă trasee în jurul locației tale din întreaga lume. Îmi place foarte mult măsurarea gradientului de pantă pe care calculatorul de bicicletă o afișează în timp real, față de un ceas care afișează această măsurătoare doar atunci când navigația este în funcțiune.

Caracteristicile Grit și Flow, care semnifică dificultatea și finețea mersului pe MTB, sunt introduse pentru prima dată în Fenix 6. Arată foarte interesant pe ceas, dar numai pe calculatorul de bicicletă este un paradis al datelor. Pentru că și Edge poate înregistra salturi. Iar acest lucru face ca măsurarea să fie mai precisă.

Măsurarea waților este cu siguranță un lucru pe care aproape fiecare ciclist îl urmărește. Dar un dispozitiv Garmin nu este suficient. Nici un ceas, nici un computer de bicicletă. Aveți nevoie fie de un senzor pe manivelă, fie de un senzor integrat în manivelă, fie de pedale speciale. Doar că pedalele de la Garmin costă destul de mult, așa că v-aș recomanda să căutați în altă parte.

Electricitatea devine o tendință

Nu este un secret că în ultima vreme curentul electric ajunge în toate dispozitivele care înainte erau alimentate de cabluri sau alte frământări. Electricitatea, de exemplu, alimentează schimbătorul de viteze sau tijele de șa telescopice. Și toată lumea vrea să i se spună când trebuie să încarce aparatul. Acesta este motivul pentru care Garmin Edge este compatibil cu aproape toate gadgeturile AXS (adică electrice) pe care le puteți avea pe bicicletă. Vestea bună este că este compatibil atât cu brandurile SRAM, cât și cu Shimano, care sunt la fel de opuse între ele ca Suunto și Garmin.

Jen pro představu, žádné lanko.:-) Edge vám poté dokáže říct, kolik vám zbývá baterie a na jaký převod právě jedete.

Doar ca să vă faceți o idee, nici o frânghie.:-) Edge vă poate indica câtă baterie mai aveți și în ce echipament vă aflați în prezent.

Din păcate, doar Garmin Edge are această funcție până acum, iar ceasul nu a primit aceste modificări. Din nou, cred că, dacă cineva are banii necesari pentru a dota o bicicletă întreagă cu electricitate, nu pare o pierdere de timp să cheltuiască banii pe un computer de bicicletă. Pentru a vă face o idee, un deraior electric (deraior, maneta și încărcătorul) costă în prezent în jur de 2.700 de lei.

Dar sunt sigur că vă întrebați și despre bicicletele electrice, care au fost o mare tendință în ultima vreme. Majoritatea bicicletelor electronice sunt compatibile atât cu Edge, cât și cu aproape orice dispozitiv electronic portabil Garmin. O mică excepție este brandul Specialized, care a creat o aplicație ingenioasă (care poate fi descărcată de la Connect IQ), disponibilă pentru toate Edge, dar numai pentru unele ceasuri. Puteți verifica compatibilitatea direct în magazinul Connect IQ.

Atunci când este conectat, de cele mai multe ori puteți vedea starea bateriei bicicletei și, uneori, puteți comuta între modurile de pedalare.

Durata de viață a bateriei este cu siguranță unul dintre factorii principali

Așa cum am spus - cu cât este mai mare, cu atât este mai bună rezistența. Dar cred că ceasurile care au o durată de viață a bateriei puțin mai lungă domină clar aici. De exemplu, atunci când comparăm noile modele Fenix 7 Solar cu noul ceas de ciclism Edge 1040 Solar, constatăm următoarele:


Doar GPS - interval de 1s Toate sistemele de satelit + benzi multiple
Garmin Fenix 7X
89 ore / 122 de ore cu solar 36 de ore / 41 de ore cu încărcare solară
Garmin Edge 1040 Solar
70 de ore / 100 de ore cu solar 35 de ore / 45 de ore cu încărcare solară

Puteți vedea din tabel că Solar pentru ciclocomputer este mai puternic decât pentru ceas, ceea ce este un lucru destul de evident datorită zonei computerelor. Dar rezistența de bază a ceasului este pur și simplu mai mare dintr-un anumit motiv... Dar marele avantaj al celor de la Edg este că au un conector deschis, astfel încât puteți încărca în mod convenabil ciclocomputerul în timp ce pedalați.

Ciclist pur sau multisport?

Aceasta este probabil cea mai dificilă întrebare pentru toată lumea. "Este suficient un ceas multisport care să controleze monitorizarea ciclismului sau am nevoie de un computer de ciclism care poate face doar ciclism?" În calitate de alergător, nu mă pot gândi decât la un singur răspuns. Un ceas este absolut suficient. Dar, ca un tocilar al cifrelor, trebuie să-mi schimb răspunsul.

Evaluarea primului bun arată foarte asemănător. Abia la a doua vedere se observă că statisticile sunt adesea divergente. În cariera mea, deocamdată scurtă, de biciclist, am constatat până acum că, cu siguranță, măsurătorile de fluență și rezistență au mai mult sens pe un computer de bicicletă, unde dispozitivul are o șansă mai bună de a înregistra corect aceste măsurători, presupunând că ceasul este la încheietura mâinii, iar computerul de bicicletă este pe ghidon.

De asemenea, îmi place foarte mult displayul mare, care este ușor de văzut în orice stare de oboseală (sau orbire). Deci da, trebuie să recunosc că, dacă cineva este serios în privința ciclismului și/sau dorește date foarte exacte, aș recomanda să achiziționați unul dintre Edg-uri. Dacă sunteți un ciclist ca și colegul meu Dominik, care își scoate bicicleta la plimbare doar o dată sau de două ori pe an (tot cu anvelopele dezumflate), sunt sigur că un ceas multisport este suficient pentru măsurătorile de bază. Acestea vă vor face un serviciu mai bun decât un ciclocomputer.

Dar dvs.? Scrieți-ne în comentarii dacă le aveți pe amândouă sau dacă aveți doar o singură opțiune.:-)

S-ar putea să vă intereseze:

Bicicliștii au undă verde - Calculatoare, radare și accesorii pentru bicicliști
22.7.2022
Bicicliștii au undă verde - Calculatoare, radare și accesorii pentru bicicliști

CONCURS: Dați-ne sfaturi despre accesoriile de ciclism Garmin
1.8.2022
CONCURS: Dați-ne sfaturi despre accesoriile de ciclism Garmin