» Blog » Citizen

Citizen Tsuyosa recenzie – Descoperirea anului?

Taguri: Recenzii | Citizen | Pentru bărbați | Clasice | Tradiționale

6.10.2022 | 5 MIN

Nu se întâmplă prea des ca aprovizionarea cu ceasuri să provoace agitație. Dar când a sosit, în sfârșit, mult așteptatul Citizen Tsuyosa, am venit din toate colțurile companiei, admirându-i frumusețea cu sufletul la gură. ...ezit încet-încet să văd dacă îl va detrona pe mult lăudatul Tissot PRX.

O carcasă în formă de butoi a la Gérald Genta, o brățară integrată, un preț surprinzător de accesibil și un cult al pasionaților de ceasuri care o iau razna... Vă amintește asta de ceva?

A trecut doar un an de când ceasul elvețian Tissot PRX a captat interesul cronomanilor. Farmecul său "retro-futurist" a sensibilizat chiar și inimile lumii orologiere, atât de mult încât, deși a fost lansat în primăvara (!) anului 2021, internetul nu s-a sfiit să îl numească cel mai bun ceas al anului. Efectul pe care îl ofereau părea imbatabil... poate până acum. În joc a intrat totuși noul Citizen Tsuyosa.

Tissot PRX - Galerie foto de nostalgie genială
30.6.2022
Tissot PRX - Galerie foto de nostalgie genială

Homage Citizen cu calibrul 0200?

Desigur, nu sugerez că asemănarea cu PRX a fost intenția lui Citizen. Oricine a fost atent în ultimul an știe că aerul orologeriei se afișează cu astfel de modele. Și mulți dintre voi poate că vă amintiți, de asemenea, că nu este prima dată când Citizen a lansat un ceas într-un stil similar.

În vara anului 2021, am putut să ne delectăm cu Citizen NC0200-90E cu noul calibru 0200 - primul calibru mecanic de la Citizen din ultimii 11 ani.

Citizen

NC0200-90E de lux cu noul calibru 0200

"Citizen pare hotărât să demonstreze că nu numai că poate realiza cele mai subțiri sau cele mai precise ceasuri cu quartz, dar că încă mai are dorința de a produce bijuterii mecanice extraordinare. Calibrul 0200 a fost proiectat de Citizen în colaborare cu La Joux-Perret, un producător tradițional de calibre elvețiene, care acum face parte din Citizen Watch." Articolul complet:

Spre marea noastră dezamăgire, acest ceas nici măcar nu a ajuns în țara noastră. Și, deși de multe ori simplele fotografii de produs nu sunt suficiente, aici este clar de unde bate vântul de design.

În timp ce noile Tsuyosa nu au primit nici pe departe atâta atenție orologeră rafinată ca magnificul NC0200 (pentru care ați plăti... ei bine, mult, aproximativ la fel ca pentru un Grand Seiko), există o anumită paralelă aici care nu poate fi evitată.

Tsuyosa – este puternic nu doar prin denumire

O scurtă căutare pe Google arată că numele Tsuyosa provine din cuvântul japonez pentru "putere". Așa că vom privi ceasul din această perspectivă. În ce constă puterea sa surprinzătoare asupra sufletelor noastre iubitoare de ceasuri (și portofele)?

Pentru mine, este vorba în principal de faptul că lasă o impresie mult mai scumpă la prima, a doua și a treia vedere. Un mecanism de înaltă calitate, frumos lucrat, cu brățară integrată, design elegant și cristal de safir, care nu costă aproape nimic? Aceasta este punctul în care multe fețe ar trebui să cadă.

Șlefuirea verticală, care ajunge până la verigile brățării integrate, este un adevărat farmec în combinație cu această formă de carcasă. O strategie pe care au pariat atât Tissot cu PRX, cât și Citizen cu NC0200. Luneta lucioasă se potrivește perfect cu strălucirea acelor mici din oțel cu luminozitate subtilă, iar zonele lustruite de pe părțile laterale ale verigilor, altfel periate, sunt, de asemenea, detalii binevenite.

Carcasa în descriere are un diametru de 40 mm și o înălțime de 11,7 mm. Și în realitate? Arată un pic mai mare decât am crezut inițial. Ca și în cazul PRX, apare neajunsul clasic al brățării integrate, și anume că se extinde dimensiunea lug to lug cu o porțiune din veriga din aval.

Ceea ce a făcut ca Tsuyosa să iasă în evidență, totuși, au fost culorile perfect îndrăznețe.

Citizen ne-a prezentat patru variante. Clasicul cu cadran negru NJ0150-81E, varianta albastru intens NJ0150-81L, verde smarald NJ0150-81X și preferatul nostru - distinctivul galben lămâie NJ0150-81Z, care aduce un aer proaspăt și revigorant pentru întreaga colecție Citizen.

În ceea ce privește mecanismele, Citizen a mizat pe fiabilul calibru 8210 de casă, care este practic echivalentul mecanismului Miyota 8218. Principala diferență este că calibrul 8210 poate fi găsit doar la ceasurile Citizen, în timp ce alte branduri trebuie să se mulțumească cu Miyota (care, bineînțeles, se află sub tutela Citizen). Aceasta este un mecanism de bază, dar este, de asemenea, un cal de bătaie dovedit, cu 21 de pietre care bat la 21.600 de rotații pe oră (3 Hz). Rezerva de putere atinge standardul de 40 de ore.

După cum se poate vedea prin capacul transparent, mecanismul a primit un finisaj auriu care adaugă o notă estetică plăcută. În rest, mecanismul este lipsit de ornamente, așa cum era de așteptat. Din păcate, aparatul nu dispune de hacking (oprirea acelor secunde atunci când coroana este scoasă), dar pentru prețul pe care îl are, nu ne putem plânge.

Nu în ultimul rând, Tsuyosa este protejat de un cristal de safir și de o rezistență sporită la apă de până la 50 M. Astfel, nu va trebui să-l scoateți nici măcar în timpul dușului.

Čitelnost je vynikající také díky luminiscenci. Jedná se Natulite, vlastní luminiscenční materiál společnosti Citizen. Foto s laskavým svolením monochromewatch.com

Lizibilitatea este, de asemenea, excelentă datorită luminozității. Acesta este Natulight, un material luminescent propriu Citizen. Fotografie oferită de monochrome-watches.com

Unde predomină designul asupra funcționalității?

Am fost puțin dezamăgit de coroană. Este mică, plată, încastrată în carcasă. Arată frumos, nimic nu "iese în evidență" din ceas între ghilimele, iar designul a primit o estetică mai elegantă. Dar încercați să strângeți mecanismul cu mâna... Setarea datei și a orei nu a fost o problemă pentru mine, însă eu am degete înguste, așa că nu pot garanta că nu va fi mai greu pentru unii (orice experiență descrisă în comentarii este binevenită).

Acest ceas este în mod clar menit să fie purtat în fiecare zi. Cu toate acestea, pentru cei care nu doresc să își ajusteze ceasul de fiecare dată când îl pun deoparte pentru mai mult de două zile, vă recomand să consultați gama noastră de dispozitive de înfășurare.

Sunt extrem de mulțumit de brățară și de finisajul ei vizual la acest nivel de preț. Stilul President este cu adevărat demn, iar verigile înguste și aerisite permit brățării să se potrivească încheieturii mele ca o mănușă (închizătorul, cu butoane, oferă, de asemenea, micro-ajustare). Cu toate acestea, atunci când am dat ceasul colegilor de birou pentru a-l încerca, aceștia s-au plâns că spațiile dintre verigi sunt cele care ar putea smulge firele de păr.

În cele din urmă, voi menționa lupa poziționată deasupra datei. Mărturisesc că, în mod normal, nu-mi place asta la ceasuri și mă tem că Tsuyosa din acest motiv o să piardă câțiva fani. Cu toate acestea, trebuie să spun că aici este scos în evidență atât de subtil încât nu mă distrage deloc și, dimpotrivă, lizibilitatea îmbunătățită a afișajului datei, altfel minuscul, este cu adevărat binevenită. Mai mult, aduce ceasul mai aproape, din punct de vedere al designului, de legendarul Rolex Oyster Perpetual.

Adesea recomandăm Seiko 5. ca o poartă de intrare în lumea ceasurilor mecanice. Dar dacă stilul lor sportiv specific nu vă atrage? Acum vă pot recomanda cu bună știință o alternativă - Citizen Tsuyosa, un ceas care, în opinia noastră, a fost descoperirea anului. Și o lovitură de design care, chiar și după un control amănunțit, nu încetează să mă vrăjească.