» Blog » Citizen

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzii -Ceasuri pilot în stil japonez

Taguri: Recenzii | Citizen | Pentru bărbați | Clasice | Aviație

26.5.2022 | 7 MIN

V-ar plăcea un ceas practic și confortabil pentru care să nu vă faceți griji? Un ceas care nu se pierde în mulțime prin designul său imaginativ? Dacă ați răspuns afirmativ la aceste întrebări, atunci cu siguranță vă va plăcea Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L. Un ceas pilot care îndeplinește perfect aceste atribute.

Primele ceasuri pilot au fost create dintr-un motiv simplu, și anume cerințele specifice ale aviatorilor. Acestea se caracterizau printr-un cadran mare și ușor lizibil, ace și indecși cu luminozitate, o coroană mare și o curea lungă, astfel încât să poată fi purtată peste mâneca unui costum de zbor. În mod firesc, aceste cerințe s-au schimbat odată cu trecerea timpului și tehnologia. Ceea ce nu s-a schimbat deloc, însă, este popularitatea lor, și nu numai în rândul piloților. Iar astăzi ne vom uita la cum arată un ceas pilot modern în varianta Citizen japonez.

Citizen BM7480 recenzie – Un clasic nu doar pentru piloți
23.3.2022
Citizen BM7480 recenzie – Un clasic nu doar pentru piloți

Nimic pentru minimaliști

Dacă ar fi să organizăm un concurs pentru cel mai complicat design de cadran, aceste ceasuri pilot ar câștiga cu siguranță. Cele patru subcadrane sunt completate de două afișaje digitale și în plus, Citizen a echipat acest ceas și cu o lunetă interioară, care, în cooperare cu lunetă exterioară, poate fi folosită (nu numai) de piloți pentru tot felul de calcule.

Un pic haos la prima vedere. Cu toate acestea, odată ce vă orientați în cadranul albastru, vă veți da seama în curând că totul este de fapt simplu și intuitiv... Pe poziția a douăsprezecea se află cel mai mare subcadran care afișează UTC - timpul universal coordonat în format de 24 de ore, care reglementează traficul aerian din întreaga lume.

Pe laturile sale găsim două cadrane mai mici, cel din dreapta servește ca indicator AM/PM al orei de acasă, în timp ce cel din stânga oferă informații despre încărcarea bateriei ceasului sau ca indicator al emițătorului de la care ceasul primește în prezent un semnal radio cu ora exactă. Ultimul cadran, dar nu cel din urmă, este situat în poziția "șase" și are rolul de a afișa modul actual al funcțiilor suplimentare pe care le are acest ceas.

Calibru U680

În interiorul ceasului Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L găsim un mecanism analogic-digital cu denumirea U680, ceea ce îl face unul dintre cele mai luxoase ceasuri de pilot din lume. Astfel, acesta se mândrește cu funcții precum un calendar automat, un cronometru de 24 de ore, un cronometru cu o autonomie de 99 de minute, dar și două alarme și, bineînțeles, posibilitatea de a afișa alte fusuri orare, inclusiv ora de vară și de iarnă.

Există 43 de locații prestabilite din care puteți alege + una pe care o puteți defini dumneavoastră. Bineînțeles, Citizenek din această categorie de preț are orar radio control, care acoperă astăzi marea majoritate a Europei, SUA, Japoniei și Chinei. Ceasul va încerca să o capteze automat de trei ori pe noapte, dar sincronizarea poate fi, desigur, declanșată manual în orice moment, dacă este necesar.

Cu toate acestea, dacă, din anumite motive, nu reușesc să primească semnalul, nu este nicio problemă, deoarece mecanismul cu quartz va indica în continuare ora cu o abatere maximă de +-15 secunde pe lună. Alternativ, puteți utiliza o aplicație mobilă utilă pentru a sincroniza ora.

Eco-Drive - chiar și fără baterie

Din lista tuturor acestor caracteristici reiese clar că aceste ceasuri vor consuma ceva mai multă energie. Cu toate acestea, chiar și acest lucru nu va fi o problemă pentru proprietarii lor. Brandul Citizen este un lider în domeniul energiei solare, iar una dintre cele mai mari realizări orologere este lansarea primului ceas analogic cu această tehnologie.

Asta se întâmpla în 1976 și de atunci, desigur, dezvoltarea a continuat. Astăzi, mecanismele moderne ale brandului, care utilizează lumina convertită în energie electrică și stocată într-o baterie reîncărcabilă pentru a funcționa, sunt unite de eticheta Eco-Drive.

În plus, un panou solar amplasat sub cadran reîncarcă bateria nu numai cu lumina soarelui, care este, desigur, cea mai rapidă cale, ci și cu lumină artificială. Pentru a vă face o idee: pe vreme senină, este nevoie de doar patru minute pentru a încărca ceasul pentru o zi întreagă de utilizare, iar dacă bateria este complet încărcată, ceasul poate dura timp de șase luni fără reîncărcare.

În plus, sistemul Eco-Drive poate gestiona energia în mod eficient, iar dacă panoul solar nu este expus la o sursă de lumină timp de mai mult de 30 de minute, mecanismul va recunoaște acest lucru și va opri afișajele digitale. Cu toate acestea, dacă ceasul este lăsat fără acces la o sursă de lumină timp de mai mult de o săptămână, se activează o a doua etapă a modului de economisire a energiei, care imobilizează și acele, iar ceasul va rezista 42 de luni. Cu toate acestea, acest lucru nu este recomandat din cauza duratei de viață a bateriei, astfel încât, dacă intenționați să lăsați ceasul pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandabil să îl lăsați într-un loc cu acces constant la lumină.

Ușor ca o pană

Legătura cu aviația se regăsește și în materialul din care sunt confecționate aceste ceasuri. După cum sugerează aspectul subtil cenușiu, corpul ceasului, precum și brățara și catarama pliabilă, sunt realizate din Supertitaniu, un material exclusiv dezvoltat și utilizat numai de Citizen.

În ciuda dimensiunilor relativ mari - 45 mm lățime x 49 mm înălțime și o adâncime a carcasei de 14 milimetri, acestea sunt foarte ușoare datorită utilizării titanului. Împreună cu brățară acestea cântăresc doar 119 grame, ceea ce reprezintă cu 40% mai puțin decât dacă ar fi fost fabricate din oțel.

Acest material este, de asemenea, hipoalergenic, rezistă la coroziune și nu răcește încheietura mâini, ceea ce veți aprecia mai ales dimineața. Un alt avantaj incontestabil față de titanul "obișnuit" este, de asemenea, rezistența la zgârieturi. De fapt, Supertitanium, în combinație cu stratul special de acoperire a suprafeței DURATEC TIC, prezintă o rezistență de până la cinci ori mai mare la deteriorarea suprafeței decât oțelul inoxidabil. Astfel, aceste Pilot Promasters vor rămâne ca și noi pentru o perioadă lungă de timp.

Același lucru este valabil și pentru diapozitivul de sticlă, care este fabricat din sticlă safir rezistentă cu un strat anti-reflexie intern. Acest lucru face ca ceasul să fie ușor lizibil chiar și în lumina directă a soarelui. Pe timp de noapte, luminozitatea solidă "Super-LumiNova" și, în cazul afișajelor, retroiluminarea acestora cu un LED portocaliu ajută. Din păcate, acest lucru nu funcționează în modul cronometru și numărătoare inversă. Așadar, dacă obișnuiți să folosiți aceste funcții pe timp de noapte, țineți cont de acest lucru.

De asemenea, merită menționată rezistența carcasei la magnetism, mai exact 4800 Ampermetri, ceea ce reprezintă echivalentul a 60 Gauss. Deși aceasta este valoarea minimă la care ceasul poate fi considerat rezistent la magnetism, pe de altă parte, va fi cu siguranță suficientă pentru un utilizator obișnuit.

În mod surprinzător, în ciuda lipsei unei coroane înșurubate, ceasul are și o rezistență la apă de 200 de metri, astfel încât nici măcar scufundările ușoare nu îl vor deranja. Pur și simplu ceasul ideal pentru a fi purtat fără griji toată ziua. Nu deranjează la încheietura mâinii datorită lejerității lor, sunt perfect echilibrate și apreciez manopera generală ca fiind de primă clasă în raport cu prețul.

Acest lucru este valabil și pentru brățara lor, care nu produce zgomot și, mai important, nu tinde să epileze încheietura mâinii. În plus, din punctul meu de vedere, vizual, ceasul este frumos înviorat de părțile sale centrale cu margini lustruite, care completează frumos marginea carcasei la fel de bine scoasă în evidență și de asemenea, adaugă un anumit grad de eleganță ceasului.

Cu toate acestea, dacă preferați curelele din piele sau curelele NATO sau alte curele, veți fi mulțumiți de dimensiunea dintre ansele carcasei, care este standard de 22 de milimetri. Singurul lucru pe care l-aș critica, poate subiectiv, la aceste ceasuri este lipsa multiplelor micro găuri de reglarea cataramei. Doar două opțiuni de reglare mi se par cam puține, dar, pe de altă parte, mai bine două decât niciuna...

Alternativa Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8085-14H na kůži s ocelovým pouzdrem.

Alternativa Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8085-14H pe curea de piele cu carcasă din oțel.

Nu trebuie să vă faceți griji...

În finalul recenziei mă voi opri asupra funcțiilor de control. Pe internet puteți găsi zvonuri despre cât de complicat este să-l setați, iar unii oameni nu ezită să folosească comparații de coșmar. Cu toate acestea, din scurta mea experiență personală, trebuie să spun că nu este o tragedie.

Sigur, nu este chiar un Casio intuitiv, dar funcțiile de control de bază sunt foarte simple și după ce m-am jucat cu el pentru o vreme nu am avut nicio problemă să utilizez ceasul fără să mă uit în manual. Cu toate acestea, există funcții și unele setări care vă pun mintea la contribuție.

Pe de altă parte, dacă nu intenționați să resetați des ceasul la setările din fabrică nu veți avea niciun motiv de îngrijorare. Iar dacă o faceți, manualul atașat este simplu și conține tot ce aveți nevoie, prezentat într-un mod pe care chiar și un neprofesionist îl poate înțelege. Cu toate acestea, puteți folosi și versiunea video, pe care o atașez aici pentru orice eventualitate.

Verdict final

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L este, fără îndoială, un ceas excelent, greu de criticat. Impresionează în special prin aspectul său distinctiv, dar și prin materialele de primă clasă, prin manopera și, nu în ultimul rând, prin bogata sa dotare funcțională, care va fi apreciată nu numai de piloți.

Acesta păstrează ora exactă de unul singur și nu-și va împovăra proprietarul cu schimbări frecvente ale bateriei - pur și simplu este ceasul ideal fără întreținere pentru utilizarea zilnică. Ca bonus, oferă garanția standard de cinci ani, care în sine este o dovadă bună a calității brandului Citizen... În ochii mei, acest ceas și-a justificat cu ușurință eticheta de preț, iar dacă vă gândiți să achiziționați niște ceasuri de aviație, acest model nu ar trebui să lipsească de pe lista dumneavoastră.

S-ar putea să vă intereseze:

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzie – Cronometrul pilotului Dario Costa
23.3.2022
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzie – Cronometrul pilotului Dario Costa

Ceasurile menționate în articol