» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NY012 recenzie Promaster Marine NY012 - ceasuri pentru scufundări invincibile din clasa "inferioară"

Taguri: Recenzii | Citizen | Pentru bărbați | Clasice | Scufundări

11.3.2024 | 4 MIN

Astăzi vom analiza împreună un nou produs al japonezilor de la Citizen, Citizen Promaster Marine NY012. Acesta este noul lor model de ceasuri pentru scufundări din seria Promaster Marine Automatic. Și, așa cum pe bună dreptate le-a numit colegul meu Simon într-unul dintre podcast-uri -  acest model poate fi numit și "noul Seiko SKX". Nu pot să nu fiu de acord - pentru că, astăzi avem pe masă un ceas care oferă o gamă de caracteristici și calități foarte bune la prețul său. Dar să nu mai amânăm și să trecem la treabă!

Promaster?

Dar mai întâi, să ne lămurim ce înseamnă "Promaster" din denumirea ceasului nostru de astăzi. Citizen folosește acest cuvânt pentru a se referi la ceasurile care sunt menite să servească unui scop special (la fel cum Seiko se referă la ceasurile sale ca fiind "Prospex"). În gama sa, putem găsi linii precum Promaster Sky pentru aviatori, Promaster Land pentru aventurieri sau Promaster Marine pentru scafandri. NY012 cu apelativul Promaster Marine își merită cu adevărat numele - nu trebuie să vă faceți griji cu privire la scufundările în cele mai întunecate colțuri ale oceanului cu el.

Galerie foto a ceasurilor de bărbați Citizen - Ce altceva v-ați putea dori?
14.9.2022
Galerie foto a ceasurilor de bărbați Citizen - Ce altceva v-ați putea dori?

Prima impresie despre ceas

Ceasul a reușit să mă impresioneze încă de la prima dată când l-am pus la mână. Forma sa compactă se potrivește confortabil în jurul încheieturii mele, iar ceasul în general mi-a dat o impresie mult mai scumpă.

Luneta rotativă la 60 de grade cu inserție din aluminiu și punct luminescent are o funcționare excelentă și lină - se potrivește exact unde trebuie și nu suferă de binecunoscuta boală a "clătinării" (ca alte ceasuri de la mărci concurente din această gamă de prețuri). Dimensiunile ceasului sunt apoi un plăcut 41 mm în lățime, 50 mm de la un capăt la altul și 14 mm în înălțime. Modelul pe o curea de cauciuc pe care l-am avut cântărește fix 100 g, iar lățimea pentru atașarea curelei este de 20 mm.

Un ceas de scufundări cu trup și suflet

Așa cum sugerează și denumirea, Citizen Promaster Marine Automatic s-a născut pentru viața în apă. De exemplu, ceasul se laudă cu o rezistență la apă de 20 ATM, asigurată în principal de luneta și coronița cu înșurubare.

Toate acestea sunt apoi garantate de certificarea ISO 6425 DIVERS. Această certificare ne spune că ceasul a fost supus unor teste riguroase în care, pe lângă testul de rezistență la apă, găsim, de exemplu, un test de rezistență la magnetism sau la șocuri.

TOTUL PE TEMA: Rezistența la apă a ceasurilor
16.8.2022
TOTUL PE TEMA: Rezistența la apă a ceasurilor

Ceasul prezintă, de asemenea, o cantitate destul de mare de luminescență pe ace, indici și punctul zero al lunetei.

Atât în apă, cât și pe uscat

Dar nu trebuie să vă faceți griji dacă ieșiți din apă cu ceasul, pentru că acesta face același lucru și pe uscat. Cadranul, care este în gradient cu un model subtil la suprafață, are grijă de asta - personal mi se par ca niște mici grăunțe de nisip.

În ceea ce privește combinațiile de culori, avem de unde alege; de la clasicul negru, la albastru sau verde, la care primim și o curea verde. Totuși, cel mai mult m-a impresionat varianta portocalie, care este... ei bine, pur și simplu grozavă... Ceasul perfect pentru o vacanță de vară.

TOP 6: Ceas de scafandru pentru bărbați până la 1 400 lei
24.5.2022
TOP 6: Ceas de scafandru pentru bărbați până la 1 400 lei

Sticla ceasului este "doar" minerală, dar laturile sunt subtil convexe și dau un aer "retro" plăcut. De asemenea, personal apreciez faptul că ceasul nu are o protecție a coroniței, ceea ce face ca ceasul să fie și mai ușor de purtat.

Inginerie japoneză dovedită

Și ce pune ceasul în mișcare? Nu este nimeni altul decât calibrul Miyota 8204 cu data și complicație pentru ziua săptămânii, pe care Citizen îl fabrică singur. Calibrul are 21 pietricele, o frecvență de 3Hz și hacking.

Dispune atât de înfășurare manuală, cât și automată, care, din păcate, este doar unidirecțională - spre deosebire de calibrele concurente Seiko sau Orient.

În schimb, putem găsi aici o rotițî de inerție din aliaj glucydur, mai rezistent la fluctuațiile de temperatură și la șocuri. Precizia aici este declarată de Citizen la -20 până la +40 de secunde pe zi și o diferență de poziții de maxim 50 de secunde. Cu toate acestea, eu însumi am constatat că se comportă mult mai bine la vibrograf, deoarece nu a "sărit" din intervalul +4 până la +13 secunde în niciuna dintre poziții.

Un cuvânt de încheiere

Și ce să spun în concluzie? Probabil, în principal, că eu însumi nu m-am săturat de acest ceas și nu pot decât să îl recomand. Este foarte potrivit pentru cei care vor să își ia primul ceas automat la un preț rezonabil. În pachet primesc un mecanism testat de zeci de ani, cu înfășurare manuală și automată și hacking, o lucrare excelentă a carcasei și a cadranului, o luminozitate excelentă și, pe lângă toate acestea, o certificare pentru scufundări... ce putem cere mai mult!

TOP 6: Ceasuri de scafandri pentru bărbați
31.3.2022
TOP 6: Ceasuri de scafandri pentru bărbați