» Blog » Citizen

Citizen Bullhead Tsuno – Epoca de vârf la Citizen sau anii șaptezeci de aur

Taguri: Recenzii | Citizen | Pentru bărbați | Clasice | Retro | Tradiționale

19.4.2024 | 4 MIN

La ce vă gândiți când spuneți ceasuri ala anii 1970? Majoritatea oamenilor se gândesc la brățările integrate pentru bărbați și la ceasurile Tissot PRX. Dar pun pariu că fanii lui Tarantino au o altă idee. Le știu de la încheietura mâinii lui Brad Pitt și știu prea bine că puține ceasuri pot evoca atât de multă emoție la prima vedere - Citizen Bullhead Tsuno Chrono Racer are o carismă implacabilă și agresivă care flutură provocator un steag roșu în fața ochilor oricui nu și-a găsit încă ceasul cu poveste. Au fost lansate doar 3.000 de exemplare, așa că olé! Ce mai așteptați?

Japonezul Citizen a fost un pionier în industria ceasurilor încă de la începuturile sale, iar primele locuri în clasamente și succesele sale sunt nenumărate.

Anul 1973 pare o piatră de hotar relativ mică în comparație cu inventarea ceasurilor solare, din titan sau controlate prin GPS, dar nu poate fi trecut cu vederea. În ianuarie 1973 s-a născut o mică legendă, primul cronograf mecanic Citizen. Și ați numărat corect - și-a sărbătorit piatra de hotar în 2023, așa că iată un tribut demn de o ediție limitată pentru cea de-a 50-a aniversare a Bullhead.

Noul ceas face trimitere la modelul original, cu o paletă de culori distinctivă de auriu, negru și maro, dar nu este chiar o reeditare retro. Noile Bullhead sunt un amestec de ceasuri moderne, cu tot ceea ce găsim nostalgic la modelele retro.

Fanii au asociat filmul lui Tarantino, Once Upon a Time in Hollywood (2019) cu Brad Pitt, a cărui încheietură a mâinii a atras atenția mai mult decât a celor pasionați de ceasuri, cu ceasul Bullhead. El poartă modelul Citizen Bullhead auriu, de neratat, pe o curea bund maro și cu extraordinarul calibru 8110. Filmul este însă plasat în 1969, așa că rolul ceasului este oarecum anacronic.

Citizen a conceput primul său cronograf mecanic într-un mod destul de neconvențional - cu butoane pe partea superioară a carcasei, nu pe lateral. Și, astfel, într-o configurație pe care fanii au ajuns să o numească cu afecțiune "Bullhead" sau "Tsuno Chrono" ("tsuno" în japoneză înseamnă corn). Numele original, însă, era Citizen Challenge Timer. Și, după cum știm - când un ceas primește o bază afectuoasă și o poreclă proprie, nemurirea este asigurată.

Zdroj: wornandwound.com

Sursa: wornandwound.com

Dar Citizen nu a fost primul care a venit cu acest design. Conceptul original al ceasului Bullhead datează din anii 1960 și probabil că a apărut odată cu dezvoltarea curselor auto. Repoziționarea butoanelor cronografului și a coroniței a fost, probabil, o funcție ergonomică. Printre alte mărci care au lansat inițial modele Bullhead se numără Omega (Seamaster din 1969) Breitling, Bulova (vezi elegantul Parking Meter) și Tissot.

Povestea brandului Bulova - Istoria în ceea ce au fost (cehii) primii
9.12.2022
Povestea brandului Bulova - Istoria în ceea ce au fost (cehii) primii

Ce va oferi Bullhead-ul din 2023?

Noul ceas face parte din gama de top Promaster și trebuie remarcat faptul că este fundamental diferit de predecesorii săi din anii 1970. Cu o lățime de 45 mm și un design complex compus, carcasa din oțel arată impresionant pe încheietura mâinii. În locul formei originale de piatră, noul corp al ceasului are mușchi serioși și o stratificare sofisticată.

Designul este dinamic la prima vedere. La a doua vedere observați fațetele ascuțite, periate și accentele lucioase care captează lumina din aproape orice unghi.

Ceasul este înalt (15,3 mm), iar structura complicată contribuie la acest aspect vizual. Este, de asemenea, surprinzător de greu pentru un ceas cu cuarț, deși senzația de material pe încheietura mâinii a acestei piese masive de metal are cu siguranță farmecul său.

Nosí se na hrubé hnědé prošívané kůži se signovanou překlápěcí sponou.

Se poartă pe o curea din piele matlasată groasă de culoare maro, cu o cataramă rabatabilă cu sigla firmei.

Pe lângă design, ceasurile sunt, de asemenea, "dodate" din punct de vedere tehnic. Sistemul Eco-Drive alimentat cu energie solară este o chestie de la sine înțeleasă pentru Citizen - dar cu calibrul E210, aveți o autonomie de 9 luni cu o încărcare completă. Puteți monitoriza nivelul de încărcare pe cadran la ora 9.

Pe lângă cronometrul caracteristic, avem și data și alarma. Pe lângă cele două ace care controlează cronometrul și coronița, ceasul are o a patra " proeminență " la ora 5 - butonul care controlează alarma. Unii s-ar putea plânge că acest lucru strică simetria ceasului - dar eu consider că funcția de alarmă este foarte practică, iar butonul, în mod surprinzător, nu mă deranjează din punct de vedere estetic. Ceasul este suficient de deranjant de unul singur, și astfel acest buton se pierde.

Sunt, de asemenea, mulțumit de rezistența la apă de 20 ATM, de cristalul de safir cu strat anti-reflexie și de luminozitatea inerentă unui ceas sport.

Este aproape un păcat că Citizen a fabricat doar 3.000 de exemplare, dar trebuie să recunosc că sunt foarte speciale pentru o colecție continuă. O celebrare a celei de-a 50-a aniversări, cu toată demnitatea și fastul cuvenit. Așa că vânați-vă trofeul cât mai aveți ocazia. Nu cred că veți regreta. ;)

Galerie foto a ceasurilor de bărbați Citizen - Ce altceva v-ați putea dori?
14.9.2022
Galerie foto a ceasurilor de bărbați Citizen - Ce altceva v-ați putea dori?

Ceasurile menționate în articol