» Blog » FAQ

TOTUL PE TEMA: Ceasuri cu un singur ac

Taguri: FAQ | Tehnologie și concepte | Tutoriale | Clasice

23.3.2022 | 10 MIN

Ceasurile cu un singur ac nu sunt, cu siguranță, o tendință generală. Și aș paria pe colecția mea de ceasuri că nu vor fi. Doar o mână de branduri de ceasuri le sunt dedicate, dar sunt o alternativă mult mai interesantă. Pentru că schimbă modul în care ne gândim la timp.

Conținutul articolului:

Înainte de a trece la modul de citire a orei pe un ceas cu un singur ac, este important să înțelegem ideea principală a acestuia. De ce există în primul rând ceasuri cu o singură mână? Într-un moment în care ceasornicarii se întrec în a revendica precizia și când aceasta este adesea o chestiune de sutimi de secundă? Sau nu este?

Filozofia cu un singur ac: relaxați-vă

„Nu este adevărat că avem puțin timp, dar este adevărat că îl irosim foarte mult“ Seneca

Trebuie pusă o întrebare fundamentală: Cât de precis trebuie să cunoaștem ora în viața de zi cu zi? În legătură cu ceasurile cu un singur ac, cel mai frecvent comentariu este că, de fapt, planificăm tot ce este important în intervale de timp mai mari.

De exemplu, atunci când mergeți la cinema, filmul nu începe la 18:23, ci la 18:30. Atunci când aranjezi o întâlnire sau un interviu, nu spui "Ora cafelei la 9:39", ci poate la zece fără un sfert. Și am putea continua așa.

Cu un ceas cu un singur ac, timpul se referă mai puțin la secunde și minute și mai mult                 la evenimente. Viața este în mâinile noastre, nu a acelor de la ceas.

Ați putea spune că, dacă vă grăbiți să prindeți tramvaiul sau dacă viața personală și profesională este adesea literalmente la minut, un ceas care nu are nici măcar o acționare pentru minute, darămite o acționare pentru secunde, nu este pentru dumneavoastră. Și iată și un contra-argument, pe care l-am numit "principiul telefonului mobil".

Pentru că, să recunoaștem, purtăm telefoanele mobile cu noi aproape tot timpul. Și, pe deasupra, suntem înconjurați de ora exactă. Pe aparatele din bucătărie, pe tablourile de bord ale mașinilor, pe computere, în clădirile publice... Este aproape mai greu să nu știi cât este ora decât invers.

„Timpul a fost inventat de oameni pentru a ști din când în când și pentru ce.“ Jan Werich

Ceasurile cu un singur ac nu sunt, de asemenea, ceasuri tipice pentru competițiile sportive. De obicei, acestea sunt asociate cu un grad ridicat de eleganță și cu un anumit rafinament aproape eteric. Aceste ceasuri sunt mai potrivite pentru un costum, un pulover decent, decât pentru o salopetă de construcții. Iar pentru tipul de eveniment căruia îi sunt cumva destinați prin însăși natura lor, esența lor de percepție a timpului se potrivește și ea.

Producătorii contemporani de ceasuri cu un singur ac indică încercările de a se calma, de a încetini atunci când se uită la un ceas. Pentru a percepe ceea ce este cu adevărat important. Și îmi place această idee mai mult decât orice altceva.

Un bun prieten de-al meu spune că ar trebui să facem doar ceea ce este cu adevărat util sau ceea ce ne place. Și, cunoscându-l, își urmează convingerile. Spre deosebire de mine, să zicem. Sau poate chiar dvs. Cât de mult din timpul nostru este petrecut făcând ceva ce nu vrem să facem, ceva care ne mănâncă timpul - singurul lucru pe care îl avem în această lume și care este, în același timp, moneda noastră cea mai prețioasă?

„Există o mie de moduri de a ucide timpul, dar nici unul de a-l învia.“ Albert Einstein

Și cât timp petrecem urmărind lucruri mărunte sau gândindu-ne la ceea ce am vrut de fapt și nu am făcut?

Ceasul cu un singur ac ne provoacă să ne gândim la ceea ce este important. Ceea ce ne dorim în timpul pe care îl avem cu adevărat de făcut. Acestea îi încurajează pe proprietarii lor să perceapă momentul mai conștient. Și se spune că, odată ce înveți să le citești, înțelegi inutilitatea de a număra toate acele minute și secunde.

Cum să citiți timpul: ceasuri cu un singur ac cu cadran de 12 ore

Citirea orei la un ceas cu un singur ac este doar aparent complicată. De fapt, vă puteți da seama dacă este ora 8 dimineața sau dacă este între prânz și 13:00 doar cu o privire. Este mai complicat cu minutele. Deci, cum funcționează exact?

1 –

1 – oră întreagă, 2 - jumătate de oră, 3 - sfert de oră, 4 - interval de cinci minute.

Acul indică (cel mai adesea) intervale de 5 minute. Dacă este perpendiculară pe 12, este prânz/miezul nopții, așa cum suntem obișnuiți cu ceasurile care au ambele ace pentru ore și minute.

Každý index znamená 5 minut od vyznačené hodiny.

Fiecare indice înseamnă 5 minute din ora marcată.

Fiecare indice suplimentar înseamnă 5 minute din ora afișată. Deci putem spune cu siguranță că este 12:05, sau 12:10, 12:15... până la 12:55.

Aktuální čas:

Ora actuală: 1:42 (aproximativ, dar este cu puțin înainte de ora două fără un sfert)

În plus, fiecare sfert de oră este deseori evidențiat, ceea ce facilitează și mai mult citirea. Și, în același timp, având doar un singur ac între două ore complete, chiar și o privire rapidă vă poate spune dacă acul se află undeva la un sfert, la jumătatea sau la trei sferturi din ora următoare.

Každý index znamená 5 minut. Aktuální čas:

Ora actuală: 10:18 (poate chiar 10:19)

Cum se citește timpul: ceasuri cu un singur ac, cu cadran de 24 de ore

Principiul unui ceas cu un singur ac, cu cadran de 24 de ore este același cu cel al unui ceas de 12 ore. Singura diferență este că acul unui cadran de 24 de ore se învârte doar o dată pe zi.

La ora tradițională 12 este într-adevăr prânz, la ora tradițională 3 este șase seara, iar la ora 6 este miezul nopții. Așadar, tradiționalul ceas de la ora 9 arată șase dimineața.

Indicii dintre fiecare oră prezintă, de obicei, segmente de 10 minute. Toate acestea sunt frumos ilustrate de această imagine de la Botta:

Practic, ceasurile de 24 de ore sunt poate chiar mai puțin precise în ceea ce privește  minutele, dar, dacă vă obișnuiți cu sistemul, acestea vă arată de fapt în ce moment al zilei vă aflați.

Așa că, dintr-o dată, puteți vedea întreaga zi care vă așteaptă dintr-o perspectivă mult mai bună. Și poate că aceasta este exact viziunea asupra timpului pe care mulți dintre noi o considerăm suficientă în majoritatea timpului.

Trecerea timpului este chiar (aparent, desigur) mai lentă aici. Acul se deplasează în jurul cadranului în același mod în care soarele orbitează în jurul planetei noastre în 24 de ore. Această simplitate este în mod inerent ingenioasă.

Acest concept nu va fi cu siguranță pentru toată lumea, pentru că, pe lângă acele pentru secunde și minute, se schimbă și sistemul de afișare a celor 12 ore.

Aktuální čas:

Ora curentă: 15:40

În timp ce unii vor găsi acest mod de a măsura timpul liniștitor, pentru alții va avea exact efectul opus.  Pentru că nu se poate citi ora la minut, în unele situații în care trebuie să știm ora cu mai multă precizie, privitul la ceas poate fi destul de stresant. Cu toate acestea, după ce aplicăm principiul "oricum avem mereu telefonul la noi", chiar și acest argument se dizolvă în timp infinit…

Ce acționează un ceas cu un singur ac?

Opțiunile sunt aceleași ca și în cazul ceasurilor cu mai multe ace. În interior se află fie un mecanism quartz, fie un mecanism mecanic (cu înfășurare manuală sau automată).

În cazul celor mecanice, producătorii aleg cel mai adesea mecanismele disponibile de la branduri precum ETA, Sellita și altele, dar nu oferă mecanisme concepute special pentru ceasurile cu un singur ac. Deci, ei doar ascund spațiul pentru acele suplimentare sub cadran.

Strojek používaný u MeisterSingers založený na Sellita SW 210.

Mecanismul folosit la MeisterSingers se bazează pe Sellita SW 210.

Cu toate acestea, unii producători au dezvoltat mecanisme mecanice interne care au fost concepute pentru un singur ac. În acest caz, unele componente trebuie modificate pentru a menține acuratețea și fiabilitatea. Acest lucru afectează, desigur, și prețul ceasului.

Strojek vyvinutý pro MeisterSingers Circularis.

Mecanism dezvoltat pentru MeisterSinger Circularis.

Scurt istoric al afișării timpului cu un singur ac

PInstinctiv, am căuta originile ceasului cu un singur ac în cadranul solar, unde umbra acului determina ora în funcție de mișcarea soarelui.

Dar adevăratul progenitor trebuie considerat ceasul mecanic de turn, care a fost destul de răspândit până în secolul al XVIII-lea.

Au existat mai multe motive pentru acest singur ac. În primul rând, primele ceasuri mecanice nu erau nici pe departe la fel de precise. O abatere de, să zicem, o jumătate de oră pe zi era obișnuită. Deci, a spune ora la minut, când ceasul putea să devieze cu zeci de minute, nu avea sensl.

Dar motivul principal, chiar și în vremuri mai târzii, a fost lizibilitatea. Ceasul din turn era un indicator cheie al timpului pentru mulți oameni din acea vreme. Prin urmare, ceasurile plasate în mod deliberat pe turnuri înalte trebuiau să fie ușor de văzut și nu trebuia să confundați acul orei cu cel al minutelor. În acest fel, puteai vedea doar un singur ac și puteai ști cu siguranță ora aproximativă.

Iar timpul aproximativ era într-adevăr suficient pentru majoritatea oamenilor de atunci. Puține profesii aveau nevoie de timp exact la minut. Timpul era perceput cumva diferit, în intervale mai mari. Era necesar să știm când să mergem la lucru sau cât timp mai este până la lăsarea întunericului. Dar să știi ora la minut, sau poate la secundă? Oamenii pur și simplu nu aveau nevoie de așa ceva pe atunci.

Printre exemplele frumoase ale celebrului ceas cu o singură mână care mai pot fi admirate și astăzi se numără ceasul de pe turnul de nord-vest al Westminster Abbey din Londra.

Westminster Abby s věžními jednoručkovými hodinami. Zdroj: commons.wikimedia.org

Westminster Abby cu un ceas pe turn cu un singur ac. Sursa: commons.wikimedia.org

Abația a fost construită în 1245, dar turnul estic a rămas mult timp neterminat. Acest lucru s-a schimbat abia în secolul al XVIII-lea. Ceasul în sine a fost realizat și instalat de ceasornicarul John Seddon între 1738 și 1745. Toate cele trei cadrane au un singur ac și acest lucru a rămas valabil și după renovarea din 1861, când mecanismul a fost înlocuit.

Cadranele au un fundal negru cu cifre romane elegante aurite, un design floral delicat, iar acul în sine este de asemenea aurit.

Zdroj: www.mallardscollection.com

Sursa: www.mallardscollection.com

Un ceas cu un singur ac și mai vechi poate fi găsit în Rouen, în Normandia. Ceasul Gros-Horloge din secolul al XIV-lea este unul dintre cele mai vechi ceasuri din Franța. Și am putea găsi altele în Italia și în alte țări.

Jedny z nejstarších hodin ve Francii Gros-Horloge. Zdroj: rouen.fr

Unul dintre cele mai vechi ceasuri din Franța Gros-Horloge. Sursa: rouen.fr

Dar chiar și ceasurile de buzunar au fost fabricate pentru prima dată cu un singur ac deși, probabil, dintr-un motiv diferit de cel al ceasurilor de turn sau al ceasurilor de mână de astăzi. De exemplu, unul dintre cele mai vechi ceasuri din lume este ceasul Melanchthon din 1510, atribuit ceasornicarului german Peter Henlein. Abia în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a fost adăugat în mod obișnuit la ceasuri un al doilea ac de minut.

Melanchthon's Watch jsou nejstarší časově doložené hodinky na světě. Zdroj: commons.wikimedia.org

Melanchthon's Watcheste cel mai vechi ceas din lume. Sursa: commons.wikimedia.org

Probabil că cele mai faimoase ceasuri cu un singur ac au fost realizate de nimeni altul decât Louis Breguet însuși. El a creat ceasul de buzunar Souscription în anii 1890. Și-a primit numele de la faptul că viitorul proprietar s-a abonat la el la un sfert din prețul său.

Jednoručkové hodinky z dílny Abraham-Louise Bregueta.

Ceas cu un singur ac de la Abraham-Louise Breguet.

Nu că nu ar fi făcut deja ceasuri frumoase cu două și trei ace. Dar ideea principală a fost de a face un ceas simplu, precis și la un preț rezonabil. Cu un singur ac, nu exista atât de multă frecare și orice ceasornicar putea să îl repare. Diametrul mai mare și un singur ac, l-au făcut, de asemenea, ușor de citit, iar fiabilitatea și prețul accesibil au făcut din el un mare succes.

Ceasul cu un singur ac în prezent

Chiar și astăzi, putem găsi ceasuri cu un singur ac de la unele dintre cele mai mari nume din orologerie. Să menționăm, de exemplu, operele de artă ale lui Vacheron Constantin, Jaquet-Droz sau Audemars-Piguet. Dar aici vă veți minuna de alte lucruri decât de incapacitatea de a spune ora la minut cu exactitate…

Audemars Piguet Millenary Frosted Gold Philosophique.

Audemars Piguet Millenary Frosted Gold Philosophique.

Dintre brandurile mai accesibile, aș menționa două dintre cele mai cunoscute. Primul este germanul MeisterSinger, pe care îl puteți găsi și în oferta noastră. A fost fondată abia în 2001, dar și-a câștigat deja o poziție puternică datorită faptului că se concentrează exclusiv pe ceasurile cu un singur ac.

Povestea brandului MeisterSinger - Perfecțiunea nu vine în câteva secunde
23.3.2022
Povestea brandului MeisterSinger - Perfecțiunea nu vine în câteva secunde

Al doilea este tot un brand german Botta, care a produs primul ceas cu un singur ac în 1986. Omul din spatele lui este Klaus Botta, care, în anii 1980, și-a propus să regândească percepția timpului. Astfel s-a născut ceasul ONU BOTTA.

Model Botta-Design UNO 24 NEO.

Model Botta-Design UNO 24 NEO.

Ambele branduri se caracterizează prin faptul că sunt germane, dar și prin faptul că mecanismul elvețian ticăie în interior. Dar, mai presus de toate, ei produc doar ceasuri cu un singur ac. Printre alte branduri, deși mai puțin cunoscute, voi menționa cel puțin scandinavul Seizmont, care produce și el ceasuri clasice cu mai multe mâini.

Pentru cine sunt destinate ceasurile cu un singur ac?

Rămâne o ultimă întrebare. Cea mai grea. De ce să cumpărați un ceas cu un singur ac?

Unul dintre argumente, efectul anti-stres al ceasurilor cu un singur ac, a fost discutat la început. Un alt motiv comun este "deschiderea conversației". Este posibil ca oamenii să vă întrebe despre ceasurile cu un singur ac. Cu toate acestea, cumpărarea unui ceas doar pentru a avea un subiect de conversație nu mi se pare un argument cheie.

Spre deosebire de originalitatea, eleganța și estetica generală specifică a acelor simple. La urma urmei, alegem un ceas în principal în funcție de designul său și de modul în care rezonează cu noi în general. Iar ceasurile cu un singur ac îi atrag pe proprietarii lor. Când va veni timpul.

Deci, sunteți gata să vă opriți și să vă bucurați de momentul prezent?

Ceasurile menționate în articol