» Blog » Casio

Casio G-Shock GBX-100 – inteligent, dur și expert în fenomenul mareelor, toate la un loc.

Taguri: Recenzii | Casio | Pentru bărbați | Clasice

1.8.2022 | 10 MIN

Casio G-Shock GBX-100 sunt cea mai recentă adăugare la colecția G-LIDE, testată de timp și valuri. Da, testat pe valuri, deoarece acesta este un ceas conceput special pentru surferi. Atât funcțiile, cât și designul carcasei sunt adaptate la acest sport extrem. Trebuie remarcat, totuși, că majoritatea acestor caracteristici vor fi apreciate de cei care au visat doar să planeze pe valuri în surf. În același timp, acesta este primul ceas din colecția G-LIDE care ajunge la limita ultimelor ceasuri smart. Cum? Dar nu numai despre asta este vorba în recenzia de astăzi.

Cât de "smart" sunt GBX-100s?

Deși GBX-100 poate fi conectat la telefon prin Bluetooth, nu l-aș încadra în categoria smartwatch. În ochii mei, este mai degrabă o piesă multifuncțională care, spre deosebire de majoritatea ceasurilor smart, nu se ferește de manevrele dure sau de mediile dificile. Prin urmare, este un ceas pentru disconfort, dar acest lucru nu este o surpriză în cazul gamei G-Shock Să aruncăm o privire la unele dintre caracteristicile care s-ar putea să vă încânte deja.

După clasicele precum cronometrul, alarma, ora universală și numărătoarea inversă (care, apropo, a fost introdusă pentru prima dată în 1996 în primele ceasuri G-LIDE), veți găsi caracteristici din lumea ceasurilor smart.

Un accelerometru cu trei axe măsoară numărul de pași pe care îi faceți în fiecare zi. Iar dacă vă place mai mult să alergați, dați-i drumul! Acest ceas vă va măsura viteza, ritmul și distanța parcursă în timp ce alergați. Rezultatele performanței tale pot fi apoi vizualizate nu numai în aplicația mobilă G-SHOCK MOVE, ci și direct pe ceas.

Există chiar și un grafic cu bare pentru numărul de pași, astfel încât să puteți vedea câți pași ați făcut în orice zi a săptămânii (afișajul este un procent, cu valoarea de 100%, obiectivul dvs., setat de dvs. în aplicația mobilă). De asemenea, puteți vizualiza pe ceas o cifră similară pentru fiecare lună.

Din păcate, activitățile sportive, altele decât alergarea și mersul pe jos, nu sunt suportate de acest ceas. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, atunci când mergeți cu bicicleta, ceasul va afișa numere misterioase care rareori seamănă cu viteza dumneavoastră reală. Totuși, acest lucru este de înțeles, deoarece, așa cum am menționat deja, Casio a dezvoltat acest ceas în primul rând pentru surferi și probabil că nu le va păsa cât de repede merg pe bicicletă sau cu rolele :).

Na kolo je vzít můžete, ale správnou rychlost vám neprozradí.

Îl puteți lua pe bicicletă, dar nu vă va indica viteza corectă.

O caracteristică foarte utilă este soneria telefonului. Veți aprecia această funcție în diminețile agitate, când sunteți pe cale să plecați din apartament și vă treziți că nu vă găsiți telefonul și nu aveți pe nimeni să vă sune. Într-o astfel de situație, păstrați-vă calmul și bazați-vă pe partenerul dvs. multifuncțional Casio G-Shock GBX-100. De fapt, acest ceas vă permite să sunați la telefon prin conexiune Bluetooth, chiar dacă aveți soneria dezactivată (volumul și tonul sunt reglabile în aplicația mobilă). Pentru a utiliza această funcție, nu numai că trebuie să aveți telefonul asociat cu ceasul, dar trebuie să aveți și Bluetooth activat.

De asemenea, merită menționată capacitatea de a regla sunetul și vibrațiile. Prin sunet, mă refer la bipul care vă însoțește de fiecare dată când apăsați butonul și care aproape întotdeauna vă atrage priviri curioase din partea colegilor dumneavoastră. La GBX-100, puteți seta dacă doriți sau nu ca ceasul să sune în timp ce utilizați butoanele sau dacă doriți să sune atunci când apar notificări. Aveți la dispoziție exact aceleași opțiuni pentru setările de vibrații. Acestea sunt apreciate atunci când ne aflăm într-un loc în care nivelul de zgomot depășește o limită tolerabilă, făcând astfel imposibilă audierea notificării sub formă de sunet. Pe de altă parte, veți observa aproape întotdeauna vibrația ceasului la încheietura mâinii.

Unii dintre voi a'i observat că am menționat notificările de câteva ori. Da, așa este, acest ceas va reflecta toate notificările de pe telefon. Din păcate, veți fi nevoit să apăsați de mai multe ori un singur buton pentru a ajunge la notificări din ecranul principal. Acest lucru poate să nu pară o problemă la început, dar, în timp, te poți sătura de această "presare nesfârșită". Cu toate acestea, dacă puteți supraviețui celor câteva apăsări suplimentare de butoane necesare pentru a vizualiza notificările, veți fi plăcut surprinși de calitatea afișajului lor. De fapt, textul este foarte ușor lizibil datorită tipului de afișaj utilizat.

Nu în ultimul rând, aș dori să menționez ajustarea privind setările de iluminare a afișajului LED. Veți putea alege nu numai cât timp va fi luminat displayul (1,5 sau 3 secunde), ci și dacă va fi luminat numai după apăsarea butonului corespunzător sau în mod automat atunci când afișajul ceasului este întors pe față. Funcția de iluminare automată consumă mai multă energie, dar este cu siguranță o plăcere atunci când faceți drumeții după apusul soarelui.

Ceasul vă va indica, de asemenea, în ce fază se află luna, dar, cel mai important, vă va arăta când răsare și apune soarele în zona pe care o alegeți. În cele din urmă, aș dori să menționez caracteristicile legate de surfing. Acestea vă vor permite să aflați ora mareelor, dar și înălțimea lor, fie în centimetri, fie în picioare (depinde de dumneavoastră ce unitate alegeți).

Astfel se încheie capitolul privind caracteristicile (sau alte setări). Deși ceasul conține un număr infinit de astfel de elemente, este inutil să încercăm să le descriem pe toate aici. Pentru pasionați, recomand vizitarea unui magazin unde veți putea încerca fiecare caracteristică.

Oțel periat și rășină

Nu este prima dată când Casio decide să încorporeze o lunetă din oțel într-o carcasă din rășină (carcasă din rășină sintetică). Cu toate acestea, în cazul GBX-100, aceasta este realizată într-un mod foarte elegant, care conferă ceasului o duritate masculină, dar și farmec. Forma și șlefuirea lunetei sunt absolut perfecte, motiv pentru care m-am trezit de mai multe ori că nu mă mai uit deloc la display atunci când verificam ora, ci doar admir precizia cu care este șlefuită luneta.

Luneta je ocelová a navíc pěkně broušená, což hodinkám dodává hodnotnější dojem.

Luneta este din oțel și, de asemenea, frumos tăiată, ceea ce dă ceasului un aspect mai valoros.

Pe lunetă există doar o cantitate necesară de text, fapt pentru care îi felicit pe designerii de la Casio. De foarte multe ori au tendința de a face contrariul și de a îneca ceasul într-o mulțime de text. Așa cum este tipic pentru G-Shock-uri, lunetă iese puțin deasupra sticlei minerale a ceasului, reducând astfel probabilitatea unei lovituri directe pe sticlă. Butoanele au un răspuns plăcut, iar suprafața lor este conturată pentru a spori aderența. Din păcate, în ciuda acestui tratament, uneori degetul va aluneca de pe buton, dar acestea sunt cazuri mai degrabă izolate.

Cureaua, ca și corpul ceasului, este realizată din rășină și prezintă un număr considerabil de găuri pentru pintenii cataramei, care, din păcate, este din plastic. Pe ambele părți ale curelei, veți fi încântați să vedeți câteva găuri mai late mai aproape de carcasă, al căror scop inițial este de a permite apei să curgă liber în timpul surfingului.

Cu toate acestea, veți aprecia acest detaliu și în zilele călduroase de vară, când aceste găuri conferă curelei o respirabilitate suficientă pentru a reduce transpirația incomodă care este adesea asociată cu utilizarea materialelor sintetice pentru confecționarea curelei. Buclele pentru fixarea părții mai lungi a curelei sunt prevăzute cu proeminențe, asigurându-se că acestea nu se vor deplasa în sus și în jos pe curea, ci vor menține perfect partea în exces a curelei la locul ei. Cei care plănuiesc să intre cu ceasul în ape mai reci vor aprecia lungimea considerabilă a curelei, care permite ca ceasul să fie purtat peste un costum de neopren.

Řemínek je ze syntetické pryskyřice. Speciální výřezy umožňují lepší průtok vody, pokud je vezemete ne surf.

Cureaua este fabricată din rășină sintetică. Decupajele speciale permit o mai bună curgere a apei atunci când îl duceți la surf.

În ceea ce privește mărimea ceasului, asistăm la un set echilibrat de dimensiuni, și anume un diametru de 46 mm și o adâncime de 15 mm. Aș dori să subliniez aici că adâncimea reală a ceasului este mai degrabă de 14 mm, iar acest lucru se datorează faptului că adâncimea (15 mm) include butonul de luminozitate, care iese ușor deasupra lunettei.  În general, acesta este unul dintre cele mai mici modele din colecția G-LIDE, ceea ce este deosebit de plăcut pentru purtarea zilnică. Dimensiunea rezonabilă a carcasei, cureaua foarte confortabilă și greutatea totală a ceasului (doar 66 g) vor face ca, uneori, să uitați de prezența ceasului la încheietura mâinii

Displayul care vă va face să vi se îndoaie genunchii

GBX-100 utilizează un display LCD MIP (Memory In Pixel) de înaltă rezoluție. Numărul de pixeli este cel care asigură o lizibilitate perfectă a displayului. Acest lucru nu va fi compromis nici măcar în condiții de iluminare slabă, datorită posibilității de a utiliza o iluminare de fundal uniformă cu LED-uri.

De asemenea, merită menționat unghiul de vizualizare excelent al displayului, care ne-a lipsit la modelele digitale mai vechi. Rezoluția ridicată menționată mai sus îi conferă displayului o altă caracteristică unică, și anume capacitatea de a afișa orice informație în orice punct al acestuia. Poate că nu sună știe cât de uimitor, dar odată ce comparați acest ceas cu modelele mai vechi din colecția G-LIDE, acest avantaj vă sare în ochi.

Podsvícení je rovnoměrné a skvěle čitelné i v noci.

Lumina de fundal uniformă asigură o lizibilitate excelentă chiar și pe timp de noapte

În aceste modele mai vechi, o parte semnificativă a displayului era întotdeauna rezervată pentru "harta mareelor", ceea ce limita foarte mult spațiul disponibil pentru alte date.  În schimb, "graficul mareelor" de la GBX-100 este afișat ca o funcție separată, care nu numai că oferă date mai precise decât modelele mai vechi, dar nu ocupă spațiu inutil pe display în cazul în care nu sunteți interesat de maree.

Din nefericire, rezoluția înaltă vine cu unele dezavantaje. Capacitatea displayului de a afișa o cantitate mare de informații are un impact negativ asupra vitezei cu care vă sunt afișate aceste informații. Cu alte cuvinte, displayul acestui model este mai "lent" și nu doar atunci când trece de la o funcție la alta. Cronometrul, de exemplu, va afișa secundele ca fiind cea mai mică unitate, deoarece afișajul nu este "suficient de rapid" pentru a afișa sutimi.

Cu toate acestea, veți resimți efectul acestui fenomen cel mai puternic atunci când doriți să modificați rapid o valoare (de exemplu, ora la setarea numărătorii inverse) ținând apăsat un buton. La modelele vechi, puteați să țineți apăsat butonul și valoarea se schimba rapid, în timp ce la acest ceas trebuie să schimbați valoarea în unități de apăsări separate ale butonului.

Nici energia solară, nici cablul

Este adevărat. Poate că ceasul nu este alimentat cu energie solară, dar să fim realiști. Să obțineți un modul 3482 relativ puternic și plin de funcții, un display LCD MIP cu o rezoluție excelentă, care era privilegiul doar al categoriilor mai scumpe, și să vă târâți sub prețul de o mie de lei este o artă.

Așa că nu putem fi surprinși că nu a rămas niciun buget pentru energia solară. Așadar, unde se află priza pentru cablul de încărcare, tipică pentru toate smartwatch-urile? Vestea bună este că acest ceas, așa cum am proclamat la începutul articolului, nu este tocmai inteligent, ci mai degrabă multifuncțional. Datorită prezenței displayului LCD MIP, care are o nevoie foarte mică de energie, GBX-100 poate fi alimentat de o baterie CR2032 cu o durată de viață de 2 ani.

Rezumat

S-ar putea să nu fiți sigur dacă un ceas cu un număr relativ mare de caracteristici orientate spre surfer este potrivit pentru dumneavoastră, care nu ați făcut surf în viața dumneavoastră. Cu toate acestea, această piesă este un companion ideal atât pentru viața de zi cu zi, cât și în vacanță, așa cum îmi voi permite să demonstrez cu un exemplu.

Veți petrece două săptămâni frumoase în mediul rural, ăntr-un cort, așa că accesul la puncte de vânzare este extrem de limitat. În acest moment, este bine să aveți un ceas cu baterii, nu unul încărcat prin cablu. Sau sunteți în vacanță la mare și vă întrebați cum sunt mareele. Poate doriți doar să mergeți seara la plajă și să priviți apusul de soare împreună cu persoana iubită. În acest caz, trebuie doar să vă uitați la încheietura mâinii, să apăsați butonul de câteva ori și veți ști la ce oră trebuie să plecați pentru a prinde apusul.Primárně jsou možná určena na prkno, ale rozhodně si je užijete i v českém lese.

Poate că sunt concepute în primul rând pentru plăci, dar cu siguranță vă puteți bucura de ele în păduri

Dacă doriți să comparați acest model cu restul pieței de ceasuri smart (de exemplu, Garmin), probabil că nu va ține pasul cu concurența. Unele caracteristici sunt mai lente, iar o serie de caracteristici sportive lipsesc. Cu toate acestea, dacă vedeți GBX-100 ca pe un G-Shock excepțional, cu un display atractiv fără precedent, o serie de caracteristici utile și un preț destul de interesant, atunci cu siguranță nu vă va dezamăgi.

Ceasurile menționate în articol