» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Watch recenzii – cele mai sofisticate smartwatches ieftine

Taguri: Recenzii | Xiaomi | Smartwatch

23.3.2022 | 12 MIN

Întotdeauna aștept cu nerăbdare să recenzez dispozitivele Xiaomi. Nu că acestea ar fi cele mai bune dispozitive de pe piață, ci mai degrabă mă interesează întotdeauna cât de multe au reușit să includă în dispozitiv și să păstreze prețul scăzut. De data aceasta, însă, prețul Mi Watch este neobișnuit de mare (pentru Xiaomi), așa că se pune întrebarea: Xiaomi a urcat cu prețurile în general, sau Mi Watch este într-adevăr atât de exagerat.

Brandul chinez Xiaomi nu încetează să surprindă piața dispozitivelor smart. Cei mai mulți cititori sunt probabil familiarizați cu brățara smart Mi Band,  toate generațiile acesteia fiind de mult timp un favorit al inteligenței. De ce? Pentru că este suficient de ieftin și smart. Xiaomi Mi Watch a fost doar pe piața chineză până acum, dar acum va fi lansat la nivel global. Se va ridica la înălțimea numelui său chinezesc și va introduce suficientă inteligenţă pentru bani puțini?

629 lei nu este disponibil

Particularitatea Mi Watch pe scurt

Pentru cineva care nu este pasionat de texte lungi, vă ofer de la început parametrii excepționali ai Mi Watch pe scurt. Acest ceas are un design decent, un afișaj foarte luminos și clar, o durată de viață a bateriei peste medie (până la 16 zile) și o gamă largă de activități sportive. De asemenea, consider că puls-oximetrul și barometrul încorporate reprezintă un mare pas înainte, care nu sunt des întâlnite în această gamă de prețuri.

Poate sună puțin disprețuitor, dar mă bucur că Xiaomi a renunțat la algoritmii săi pentru acest model și îi folosește pe cei de la Firstbeat, care este un lider cu experiență în domeniul măsurătorilor sportive. Alte branduri, precum Garmin, folosesc și ele acești algoritmi.

Neajunsurile Mi Watch pe scurt

Dar să nu fim din nou prea pozitivi și să enumerăm neajunsurile acestui dispozitiv. Este păcat că, Xiaomi nu a încorporat funcții ceva mai inteligente, cum ar fi plata fără contact sau un player de muzică. Da, poate că limitarea prețului nu le-a permis să facă acest lucru, dar îndrăznesc să cer prea mult de la Xiaomi. :)

Cu toate că Mi Watch este plin de senzori, funcționează ca și cum ar fi fost piratat din când în când. Uneori stăteam așezat și senzorul de ritm cardiac arăta un ritm cardiac de 130. Am avut un Fenix 6 pe cealaltă mână și a indicat 52. Pot să iert o diferență de câteva bătăi, dar nu o diferență de 80 de bătăi. Același lucru este valabil și pentru pulsoximetrul, despre care am bănuit că a fost programat să arate doar 97. Serios! Aproape fiecare măsurătoare la oameni diferiți.

Dar asta a fost doar un mic preludiu, acum vom merge în ordine.

Designul minimalist unisex este potrivit atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Mi Watch este disponibil în trei combinații de culori. Întregul ceas este închis într-o carcasă minimalistă realizată din poliamidă întărită cu fibră de sticlă. Designul nu prea impresionează, dar nici nu jignește. Dar cu siguranță este suficient de neutru pentru a se potrivi atât la încheieturile bărbaților, cât și la cele ale femeilor. Banda albă din jurul afișajului adaugă un pic de fler.

629 lei Vânzarea s-a încheiat

Problema poate fi destul de mare. Diametrul lor este de 46 de milimetri (cu anse de 53 de milimetri), astfel încât femeile cu încheieturi mai mici pot avea o mică problemă. Pe încheietura unui bărbat se potrivește perfect, dar pe încheietura unei femei ceasul tinde să alunece. Grosimea este apoi de 12 milimetri și trebuie să recunosc că Mi Watch se ține foarte bine pe mână. În același timp, datorită greutății de 32 de grame (aproximativ o lingură de orez), nu deranjează cănd sunt purtate în timpul zilei (chiar și noaptea) și nu tind să " salte " pe mână.

Apropo, ceasul este fixat la încheietura mâinii cu o curea din poliuretan. Este confortabilă, doar suficient de flexibilă. Partea interioară a curelei este netedă, iar partea exterioară este "înfrumusețată" cu caneluri ușoare. Ceea ce m-a surprins destul de mult este catarama din oțel. Producătorii ajung adesea la o cataramă din plastic în gamele de prețuri mai mici, dar Xiaomi nu o face. Au ales oțelul vechi și cinstit.

Sunt indecis cu privire la buclă(e). Apreciez cu siguranță faptul că ceasul are două bucle, deoarece cureaua este foarte bine fixată, iar șansa ca aceasta să se desprindă este aproape nulă. Acest lucru este ajutat și de faptul că pintenul de pe a doua buclă își găsește locul într-una dintre găurile de pe curea. Dar între mine, buclă și gaură a început întotdeauna o bătălie atunci când îmi dau jos ceasul. De fapt, ţinta este icuită acolo atât de bine, sau atât de ........... (gândiți-vă la un cuvânt ușor disprețuitor), încât vă ia câteva momente pentru a scoate în sfârșit ceasul. Curelele altor branduri nu mă provoacă de obicei la un duel, așa că aceasta a fost o noutate pentru mine.

Ceea ce îmi place cu siguranță este sistemul de atașare a curelei la carcasa ceasului. Xiaomi a optat aici pentru sistemul Quick Release, prin care trebuie doar să glisați cu unghia pe vârful proeminent și cureaua se desprinde. Acest sistem este potrivit pentru cei care doresc să schimbe frecvent curelele. Și, sincer să fiu sincer, aproape fiecare iubitor de smartwatch-uri va începe să se simtă frustrat de curelele colorate mai devreme sau mai târziu. :)

Sticla, ca întotdeauna de la Corning Gorila Glass 3

Partea superioară a ceasului este acoperită de o sticlă minerală cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Sticla este destul de solidă, dar, ca întotdeauna, vă avertizez asupra probabilității ridicate de a zgâria sticla. În mod normal, aș recomanda o sticlă adezivă, dar problema aici este că sticla ceasului iese considerabil în afară, plus că are marginile rotunjite, așa că adăugarea unei sticle adezive nu ar fi tocmai o bombă estetică.

Apropo de sticla proeminentă, ca să fiu sincer, mi-e puțin frică de ea. Am observat mai întâi că sticla iese atât de mult în afară încât se poate vedea literalmente prin ceas. Acest lucru nu m-ar deranja atât de mult, dar mai degrabă înseamnă că sticla nu este complet încorporată în carcasă și este expusă la șocuri mai mult decât în mod normal.

629 lei nu este disponibil

Când priveşti ecranul, îţi lasă o senzaţie de bucurie . Și nu e doar o frază goală, vorbesc serios

O frază cam obosită, știu. Dar trebuie să subliniez că este adevărat și în cazul Mi Watch. Ecranul care folosește tehnologia AMOLED are un diametru de 1,39 inci și o rezoluție de 454 x 454 pixeli. Combinat cu o finețe de 326 ppi (de tipul celor utilizate de iPhone, de exemplu, care sunt renumite pentru afișajele lor frumoase), ecranul produce un peisaj bogat în culori și contraste.

Soare, soare, lasă-mă să văd ceasul. Este adevărat pentru Mi Watch?

Un obstacol comun al ecranelor AMOLED este lizibilitatea în lumina directă a soarelui. Ecranul tinde să se înnegrească și poți să strângi din ochi cât vrei, dar nu vei vedea nimic. Aici, Xiaomi a rezolvat problema cu o iluminare puternică de 450 nits (ceea ce au televizoarele bune). Astfel, combinația de contrast și luminozitate ridicată poate face față soarelui. În aer liber, nu am avut probleme de lizibilitate.

De asemenea, am fost mulțumit de setarea Always-on, în care ecranul nu se înnegrește complet, dar cel puțin afișează date de bază precum ora, data și ziua săptămânii. Ceea ce nu este tocmai obișnuit (dar cu siguranță util) este posibilitatea de a seta aspectul acestui afișaj atunci când nu este utilizat (Xiaomi îl numește "standby"). Astfel, puteți seta acele analogice, ora digitală și designul acestora.

Já jsem si nastavil na pohotovostní displej standardní analogové ručky.

Am setat acele analogice standard pe ecranul de așteptare.

Bateria promite o autonomie de peste două săptămâni

Durata de viață a bateriei este una dintre cele mai mari atracții ale Mi Watch. În modul normal, ceasul rezistă până la 16 zile, ceea ce este cu siguranță peste medie. Valori mai mari sau egale sunt uneori atinse de ceasuri de până la cinci ori mai scumpe decât Mi Watch.

De asemenea, Mi Watch se comportă peste medie atunci când primește un semnal în timpul sportului, înregistrându-și poziția la fiecare secundă. Cu o recepție atât de frecventă a semnalului GPS, acesta poate funcționa până la 50 de ore. Ceasurile dintr-o gamă de prețuri similară sunt norocoase dacă au GPS. Și când o fac, au în jur de 20 de ore de viață a semnalului.

În plus, receptorul GPS integrat în acest ceas poate recepționa nu numai semnale GPS, ci și GLONASS (mai bine la munte), GALILEO (mai bine în oraș) și BEIDOU (mai bine în Asia). Întotdeauna este posibilă setarea doar a GPS-ului sau a unei combinații de GPS + un alt GPS selectat. Cu toate acestea, rețineți că această setare reduce durata de viață a bateriei.

Mi Watche este dotat cu toți senzorii disponibili

Un alt plus al acestui model este reprezentat de dotarea cu senzori. Pur și simplu au înghesuit tot ce au putut. Accelerometru și giroscop pentru a înregistra corect pașii și un barometru pentru a înregistra metrii urcați și, dacă puteți, pentru a prezice vremea pe baza schimbărilor de presiune. Dacă vă rătăciți în pădure, busola încorporată vă ajută.

Pentru o mai bună înregistrare a funcțiilor sportive și de sănătate, ceasul încorporează, de asemenea, un senzor optic de ritm cardiac (detecție continuă) și un pulsoximetru pentru a măsura oxigenarea sângelui.

Și senzorii măsoară exact?

Întrebarea este cât de bine funcționează senzorii. La senzorul de ritm cardiac... Aș spune că e destul de capricios. În timpul zilei, obișnuia să-mi arate (chiar și atunci când stăteam jos) un ritm cardiac de aproximativ 130. Am verificat și celălalt braț, unde aveam un Garmin Fenix 6X, iar acesta arăta o frecvență cardiacă de aproximativ 52. Este discutabil dacă Fenix sau Mi Watches arată corect, dar am testat că Fenix este cu câteva bătăi în plus față de centura de piept. Iar centura de piept este considerată una dintre cele mai bune metode de măsurare a ritmului cardiac disponibile.

Addendum (3.5. 2021): precizia măsurătorilor nu m-a convins, așa că am făcut câteva teste. Trei persoane diferite au purtat trei modele diferite de Mi Watch. În toate cazurile, ceasul a indicat în mod aleatoriu o frecvență cardiacă ridicată în timpul zilei (de exemplu, atunci când mișca mâna rapid, când se ridica în picioare etc.). Nu este o chestie care durează toată ziua, dar în timpul zilei apar aceste variații.

La pulsoximetrul... Din când în când se face o măsurătoare și se observă că oxigenarea ajunge la 99%, iar un minut mai târziu la 94%. Apreciez cu siguranță viteza, deoarece durează foarte puțin timp pentru a măsura în comparație cu concurența. Dar acuratețea este mai rea. Cu toate acestea, nu doar pentru a arunca cu noroi pe Mi Watch, calitatea măsurării pulsoximetrului este ceva cu care majoritatea brandurilor de smartwatch-uri se luptă, deoarece este un senzor relativ nou.

Barometrul nu măsoară atât de rău (deviație de aproximativ 3 hPa față de cea mai apropiată stație meteo), dar din nou ne confruntăm cu o problemă de recalculare. De exemplu, vremea ne arată întotdeauna valorile convertite la nivelul mării. Xiaomi afișează valori care nu sunt convertite la nivelul mării, deci trebuie să adăugați întotdeauna un anumit număr de hPA în funcție de altitudinea actuală.

Pedometrul funcționează foarte bine. Xiaomi are, în general, pedometre foarte precise. De exemplu, Xiaomi Mi Band a fost deja mai precis decât Fenix 6X, de 20 de ori mai scump, conform testelor mele personale.

Interfața cu utilizatorul se clatină la limita dintre claritate și haos

Pe de o parte, interfața cu utilizatorul este foarte simplă - defilați în stânga și în dreapta prin ecrane, unde veți găsi date de bază despre ritmul cardiac, energia, somnul, vremea, stresul, oxigenarea sângelui, precum și controale pentru playerul de muzică al telefonului și informații despre caloriile arse și pașii făcuți în timpul zilei.

Și acum cealaltă parte. Apoi există două butoane - cel de jos deschide selecția activităților sportive (este configurabil, puteți seta un anumit sport), iar cel de sus deschide meniul. Și aici avem o piatră de poticnire.

Xiaomi a ales un astfel de design și culori ale pictogramelor încât mi se pare foarte greu de navigat. Poate că jumătate dintre pictograme sunt verzi, albastre sau turcoaz, așa că trebuie să te gândești bine pentru a nimeri pictograma potrivită. Și nu port ochelari. Mi-e milă de toți cei cu deficiențe de vedere.

Xiaomi a apelat la ajutorul Firstbeat pentru analiza sportului și a stilului de viață

Firstbeat este o companie care se concentrează de mulți ani pe analiza activității sportive. De exemplu, ei furnizează algoritmi pentru Garmin de mulți ani, iar de data aceasta au primit și Xiaomi pentru a-i ajuta, iar pentru mine este un mare pas înainte.

Mi Watch poate acum să analizeze nu numai ritmul cardiac, oxigenarea sângelui, ci și nivelul de stres, "încărcarea" corpului tău prin afișarea unei scale de la 0 la 100 sau estimarea VO2 Max, timpul de recuperare și calitatea antrenamentului tău.

Cu ceva timp în urmă, Xiaomi a venit cu propria sa valoare PAI, dar se pare că a renunțat la algoritmii proprii și a folosit clasicul dovedit de Firstbeat, care este un tun de lungă durată în analiza datelor biometrice

Ce pot să învăț despre activitatea sportivă?

Acolo unde Mi Watch excelează cu adevărat este în ceea ce privește numărul de activități sportive. De fapt, acesta poate monitoriza 117 activități sportive. Printre cele mai standard se numără alergarea, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, dar și altele mai puțin standard, cum ar fi zborul cu zmeul, farfuria zburătoare sau dansul din buric. Sunt puține sporturi pe care să nu le găsiți pe Mi Watch.

În timpul activității sportive, veți afla totul despre timp, distanță, calorii arse, pași, dar și date mai detaliate, cum ar fi frecvența cardiacă, ritmul, variația de înălțime, cadența pașilor (numărul de pași pe minut) și multe altele.

Și cât de precisă este măsurarea activității?

Nu spun că Fenix 6X este perfect precis, dar îl consider unul dintre cele mai bune modele din categoria ceasurilor smart (și este și de multe ori mai scump). Așadar, cum s-a descurcat Mi Watch în fața unui rival mult mai scump? Am luat-o la o alergare de 13 km pentru a afla.

Fenix 6X a măsurat cu 80 de metri mai mult, ceea ce reprezintă o abatere minimă. Diferenţa a fost de 1 metru. Frecvența cardiacă medie a fost diferită față de cea de pe centura de piept cu doar o singură bătaie de inimă. Bravo, Mi Watch! Ritmul de alergare a fost diferit cu 1 pas. Iarăși asta e...

Pentru un ceas din gama inferioară, toate onorurile. Datele colectate de la Mi Watch au fost aproape identice cu cele colectate de la Fenix.

Răspunsul la întrebarea de ce Mi Watches are astfel de citiri "depășite" aici și acolo când stau jos, dar sunt aproape exacte cu centura de piept atunci când fac sport, a rămas un mister pentru mine.

Pe timp de noapte, Mi Watche vă va evalua somnul

Mulți utilizatori sunt în căutarea unui ceas care să le monitorizeze somnul. Mi Watche poate face acest lucru, desigur. Inclusiv faza REM, care lipsește la unele dispozitive. Vă evaluează somnul pe o scară de la 0 la 100 și afișează grafic diferitele stadii ale somnului.

Mi Watch afișează notificări și poate controla muzica de pe telefon

Ceasurile Mi Watches nu sunt tocmai pline de funcții smart, dar la această gamă de preț ar fi un miracol. Ceasul afișează în mod fiabil toate notificările de pe telefon, poate controla muzica care rulează pe telefon și vă va anunța în timpul zilei că nu vă mișcați suficient și că ar trebui să faceți ceva în acest sens. :)

Care sunt diferențele dintre Mi Watch și Mi Watch Lite?

Xiaomi a lansat, de asemenea, o versiune "mai curată" și mai ieftină a Mi Watch Lite, alături de Mi Watch. Și care sunt diferențele dintre ele?

Mi Watch Lite versus Mi Watch:

  • are un display pătrat
  • disponibil doar într-o singură culoare
  • nu există un buton special pentru a începe activitatea sportivă (are doar unul)
  • este cu 3 grame mai greu
  • fără pulsoximetru
  • nu măsoară ritmul cardiac în mod continuu (în fiecare secundă a zilei)
  • are un display LCD (Mi Watch are AMOLED
  • fără setări de afișare Always-On
  • nu se derulează lin între ecrane, ci sare de la unul la altul fără "animație de mișcare"
  • poate monitoriza doar 11 activități sportive
  • fără încărcător magnetic
  • are o autonomie de șapte zile
  • nu reușește să monitorizeze stadiul REM al somnulu
  • nedokáže monitorovat stres a nabití tělai

Merită să cumpărați Mi Watch?

Mi Watch nu se află nici în vârful, nici în partea de jos a lumii ceasurilor smart. Oferă într-adevăr multe pentru bani puțini. Pentru cineva care urmează să intre în lumea ceasurilor smart sau care dorește să înceapă să facă sport și nu vrea să investească o grămadă de bani, Mi Watch este alegerea perfectă.

Dacă vă doriți un dispozitiv cu ceva mai multe funcții smart, vă recomand Garmin Venu SQ, care dispune de plata fără contact și, pentru o mică taxă suplimentară, de un player muzical. Apoi, există fratele mai mic Mi Watch Lite. ca o alternativă ușor mai ieftină. Am detaliat deja diferențele dintre acest model și Mi Watch mai sus.

Ceasurile menționate în articol

629 lei nu este disponibil