» Blog » Suunto

Suunto 9 Peak PRO recenzie - Înviere

Taguri: Recenzii | Suunto | Smartwatch

11.10.2022 | 9 MIN

Ceasul a fost prezentat recent și promitea multe. GPS precis, ritm cardiac precis și, cel mai important, viteza totală. În multe privințe, s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și în multe privințe a surprins. Dar da, Suunto 9 Peak PRO este considerat primul ceas valoros.

Nu vom sta prea mult să discutăm despre debut. Ultimele modele de ceasuri Suunto nu au avut o încadrare perfectă și, deși trebuiau să fie un model sportiv fără compromisuri, nu au reușit nici măcar acest lucru. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește dorința lor de a fi sportivi și sunt în continuare concepute mai degrabă pentru entuziaști de activități outdoor decât pentru observatorii urbani de dispozitive smart. Dar ceea ce pot spune cu siguranță de la bun început este că acest ceas merită în cele din urmă să fie achiziționat și  cu siguranță vă va servi așa cum trebuie.

Deci, ce este nou:

  • Meniul ceasului
  • Fluiditate și rapiditate în meniu
  • Watts de la încheietura mâinii + NGP (Normalized Graded Pace)
  • SuuntoPlus și SuuntoPlus Guides pot fi redate
  • Noul GPS și senzor de ritm cardiac

Bombă în materie de design, ca întotdeauna

Suunto au fost întotdeauna fie total monstruoase, fie complet minimaliste. În ultimii ani, acestea au înclinat mai mult spre latura minimalistă, iar noul Suunto 9 Peak Pro se înscrie în această linie. Iar designul este foarte interesant.

 

[[229878]]

Luneta minimalistă din jurul displayului evocă un aspect elegant și foarte plat, care nu este distras de nimic. În partea dreaptă, avem 3 butoane metalice și, chiar sub ele, un cadran metalic. Suunto prezintă faptul că, carcasa este o combinație de plastic și metal, dar cea mai mare parte a metalului este acolo. Despre butoane. Colegul meu Dominik a comentat că butoanele scot un sunet destul de ciudat atunci când sunt apăsate. Este ca și cum ai apăsa un cronometru vechi. Trebuie să spun că, din punctul meu de vedere, are ceva în plus și îmi place sunetul.

Dacă ne uităm la dimensiuni - carcasa de 43 mm și o înălțime de 11 mm (cu un puls este de aproximativ 13 mm) se potrivește aproape tuturor ființelor de pe planetă. Chiar și la Pug-ul dvs. În ceea ce privește materialul, puteți alege între oțelul clasic sau titanul. Greutatea este de 56 g în titan și de 64 g în oțel.

În ceea ce privește curelele, am rămas la cele două elemente de bază pentru moment - nailon și silicon. Suunto s-a lăudat cu mai multe noutăți, dar până acum nu au ajuns la ele. Altfel, aici avem un clasic Suunto, o curea de 22 mm cu Quick Release cu o cataramă metalică și un opritor în loc de o buclă.

Aspectul ceasului este foarte cool și nici măcar nu mă deranjează inscripția Suunto de pe partea de jos a lunetei.

Displayul cu mult spațiu în jur

Singurul lucru pe care Suunto nu a schimbat cu adevărat este displayul. Deși ceasul este cu doar un milimetru mai mare decât Garmin Fenix 7S, displayul este pe de altă parte...

Spațiul exact de jumătate de centimetru pe fiecare parte este pur și simplu izbitor și mă enervează foarte tare. În ceea ce privește specificațiile, displayul are o rezoluție de 240 x 240 pixeli și o dimensiune de 1,2". Pentru a nu denigra pur și simplu acest display "retro", puteți afișa până la 7 câmpuri de date, care sunt frumos lizibile în timpul activității sportive.

Ceasul are un display combinat, astfel încât poate fi utilizat atât prin atingere, cât și prin butoane. Și, așa cum se obișnuiește în cazul seriei premium, ceasul este prevăzut cu sticlă de safir, care este aproape rezistentă la zgârieturi.

GPS-ul nu are Multi-Band, dar tot merită!

După cum a spus unul dintre cei mai mari (dacă nu cel mai mare) recenzenți din lume - DC Rainmaker - "Îți trebuie tupeu să lansezi în 2022 fără un Multi-Band". Din nefericire, Suunto nu a mers cu fluxul multi-band, dar a îmbunătățit totuși GPS-ul la un standard ridicat. Acesta poate recepționa până la 4 sisteme de sateliți simultan și până la 32 de sateliți simultan.

Při zatáčkách to není úplně ono, ale celková přesnost je v pohodě. Suunto - červená Garmin Fenix 7X - žlutá

Nu este destul de exact în viraje, dar precizia generală este bună. Suunto - roșu, Garmin Fenix 7X - galben

Am fost un pic speriat la prima cursă, dar după calibrare, GPS-ul a fost foarte precis și nu am observat nicio problemă semnificativă.

Suunto - červená, Fenix 7X - žlutá

Suunto - roșu, Fenix 7X - galben

Dacă vorbim despre alți senzori, mă refer la cei clasici - barometru, accelerometru, busolă, altimetru și monitor de ritm cardiac.

Ceea ce nu a surprins și nici nu a mulțumit este funcționalitatea monitorului de ritm cardiac. Din păcate, am testat-o peste tot, dar precizia lipsește cu desăvârșire până acum.

Suunto - modrá, Garmin (hrudní pás Gamin HRM PRO+) - fialová

Suunto – albastru, Garmin (centură de piept Garmin HRM PRO+) – mov

Puteți vedea zonele de salt, în care Suunto le atinge din când în când, iar alteori nu. De asemenea, am avut ceasul și la câteva "sesiuni" de intervale și acolo, din păcate, a ieșit și mai rău.

Suunto - modrá, Garmin (hrudní pás Polar H10+) - fialová

Suunto – albastru, Garmin (centură de piept Polar H10+) – mov

Din grafic se poate observa că ceasul nu a țintit în acest antrenament, nici la trot, nici la intervale, nici la fandare. Deci, dacă este vorba de Suunto, este minunata lor centură de piept Suunto! :-)

Bateria surprinde poate cel mai mult! Dar există o problemă

Bateria este o mare surpriză, iar Suunto revine în prim-plan. Trebuie să spun că îi fac un antrenament destul de bun, iar ceasul are nevoie doar de un nivel minim de baterie. Am notificări care rulează, mă joc cu ele și nu o descarc.

Pentru o prezentare generală, consultați tabelul de mai jos:

Garmin Fenix 7S (Solar)
Suunto 9 Peak PRO
În modul smartwatch 11 zile (14 zile)
21 zile
Mod de economisire 38 zile (87 zile)
30 zile
Recepția semnalului GPS 37 ore (46 ore)
70 ore
Recepția tuturor sateliților 26 ore (30 ore)

Recepția tuturor sateliților (multi-frecvență) 15 ore (16 ore)
40 ore
Recepția tuturor sateliților + muzică 7 ore

GPS (modul maxim de economisire a energiei) 90 ore (162 ore)
300 ore

Ce părere aveți? Suunto are avantajul de a transforma displayul în negru complet atunci când ceasul este în repaus. Astfel, dacă lăsați ceasul jos, displayul se stinge după un timp, economisind astfel energia bateriei.

Ceea ce trebuie neapărat să menționez este încărcarea lor super rapidă. În 10 minute puteți încărca ceasul pentru o cursă de 10 ore, ceea ce este ireal! Apoi puteți încărca până la 100% într-o oră.

Cu toate acestea, văd o mică greșeală în ceea ce privește ritmul cardiac în repaus, unde Suunto nu îl listează, dar au redus intervalul de măsurare la 1 minut. Pentru un sportiv convins, mi se pare o idee foarte proastă și o dezamăgire. Măsurarea este apoi foarte imprecisă și adesea am în jur de 50 de bătăi ale inimii pe Garmin și poate 90 pe Suunto.

Sportiv puternic

Probabil că nu voi enumera câte "sute" de tipuri de sporturi aveți, dar exemple de inutilitate pot fi cu siguranță cricketul, pescuitul sau fotbalul american. Dar găsim acest lucru la aproape toate smartwatchurile de la toate branduri. Așa că nu-i învinovățesc.

Sporturile normale sunt încă aici și veți găsi tot ce aveți nevoie. Micul dezavantaj este că trebuie să vă creați propriul sport dacă doriți să modificați câmpurile de date. Dar cu noul sistem, totul este clar și foarte simplu.

Am fost destul de surprins de modul în care este gestionat antrenamentul pe intervale pe Suuntech. Selectați ce tip de intervale doriți, apoi, în cadrul activității, trebuie să găsiți ecranul dat din care să executați intervalele. Dar ecranul nu dispare atunci când terminați intervalele, iar intervalele sunt declanșate de același buton care urmărește antrenamentul. Așa că, în loc să mă opresc din antrenament, am început un alt set de intervale...

Puteți să vă completați programul de antrenament cu ajutoare smart pe care le puteți descărca de pe SuuntoPlus, ceea ce mi se pare grozav, deoarece descărcați doar ceea ce aveți nevoie și nu aveți o grămadă de lucruri în plus. De asemenea, alergătorii de pe traseu vor fi mulțumiți de noua funcție NGP - Normalized Graded Pace, care ne spune cât de repede am alerga pe teren plat. din păcate puteți găsi această funcție doar în prezentarea generală a aplicației și că nu este încă transmisă în timp real, așa cum este pe Coros sau Garmin de exemplu.

Avem, de asemenea, măsurarea puterii la încheietura mâinii, care este o măsurătoare valoroasă pentru Suunto și al patrulea brand din lume care o adaugă. Sunt un pic dezamăgit că ceasul nu afișează această măsurătoare în bază și trebuie să faceți o nouă activitate pentru a vedea puterea, dar nu ar fi Suunto dacă nu ar face unele dintre aceste mici bijuterii. În ceea ce privește wații, totul funcționează așa cum ar trebui și colegul meu Dominik a scris un articol frumos despre asta. Mai târziu, puteți aștepta cu nerăbdare un articol care să compare puterea în wați de la diferiți producători, deoarece nicio măsurătoare nu este greșită.

TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)
15.8.2022
TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)

Příklad měření wattů. Suunto – modrá, Fialová – Fenix 7X

Exemplu de măsurare a waților. Suunto - Albastru, Mov - Fenix 7X

Dar Suunto a lucrat și la modul snorkel, deoarece se pare că, chinezii au cerut cel mai mult acest mod. Snorkelingul este probabil un sport popular acolo. Mai ales cel cu cărămida la picior... Ei bine, ceasul măsoară lungimea și adâncimea scufundării, ceea ce poate fi interesant. Dar nu măsoară decât până la o adâncime reală de 10 metri.

Ultratrail Approved

Ce modalitate mai bună de a încerca un ceas ultra decât o cursă ultra. Cu ceasul am alergat 56-57 km de la Ostré la Lysá și înapoi. Garmin avea aproximativ 56,34 km, iar Suunto avea 57,02 km. Ceasul a început să difere ușor de Garmin în jurul celei de-a patra ore de alergare.

Spokojenost v každém ohledu.:-)

Satisfacție din toate punctele de vedere.:-)

În rest, tot timpul Suunto a măsurat corect toate datele și nu a existat nicio problemă cu ceasul. Singurul lucru pe care inginerii finlandezi ar mai putea să-l facă este un mod de economisire a energiei (ceva de genul "refresh later" de la Garmin), atunci când te duci să stai în cabană și nu vrei să ai GPS-ul încărcat tot timpul).

Suunto = Internet Explorer. Nu mai este cazul

Da, Suunto 9 Peak PRO a făcut exact acest lucru, ieșind din umbra sa de moleșeală. Noul sistem se balansează rapid și chiar și claritatea a crescut cu 100%. Puteți utiliza fie butoanele, unde butonul de sus vă duce la selecția activității sportive, iar butonul de jos vă duce la meniul ceasului, unde puteți vizualiza anumite valori și/sau setări. Dacă vă aflați pe ecranul principal și apăsați pe butonul din mijloc (sau doar glisați spre dreapta sau spre stânga), veți ajunge la widgeturile de ritm cardiac, somn etc... Widgeturile ar trebui să poată fi ajustate mai târziu, dar deocamdată acest lucru nu este posibil.

Din punctul meu se vedere, viteza este suficientă și nu se mai blochează sistemul, ci doar atunci când începeți antrenamentul. Acolo este un pic mai complicat, atunci când atingeți pentru a începe activitatea și ceasul rămâne înghețat.

Funcțiile smart și fitness rămân neschimbate

Nu sunt prea multe de discutat aici. Acesta măsoară pașii, caloriile, somnul sau SpO2. Suunto extinde elementele de bază cu răspunsuri la mesaje (doar pentru Android) și posibilitatea de a controla muzica de pe telefon. Deci, o bază convenabilă, unde dacă ar fi adăugat plata cu cardul, ar fi fost ideală.

Ceea ce este interesant la urmărirea somnului este raportul de dimineață pe care ceasul îl emite imediat după trezire. Acesta vă va ura o zi bună și vă va spune calitatea somnului în procente, durata somnului profund și ritmul cardiac mediu al zilei.

O noutate pentru Suunto este un magazin cu add-on-uri, cum ar fi aplicații de la terți (Strava, Training Peaks etc.), care vor fi adăugate treptat la toate ceasurile Suunto.

Da, chiar merită!

Cu acest model, Suunto a trimis un singur mesaj lumii. Că este o forță de luat în seamă și că este o forță. Caracteristici noi, viteză, GPS. Trebuie să spun că sunt foarte impresionat. Au existat câteva bug-uri sub forma monitorului de ritm cardiac sau a intervalelor, dar în rest pot recomanda acest ceas unui atlet înrăit. Și cu siguranță nu am putut spune asta despre Suunto până acum. În cele 11 zile în care am testat intensiv ceasul, i-am acordat aproximativ 17 ore și 40 de minute de antrenament (am șters din greșeală una) și Suunto m-a convins cu adevărat că merită!

Dacă ne uităm la câteva modele similare din rândul concurenților, primul ar fi Polar Grit X PRO, care are caracteristici foarte asemănătoare, doar că pentru mine are un aspect ușor mai bun, dar o autonomie mai mică a bateriei. Nu pot omite cu siguranță unul dintre cele mai populare modele de la Coros – Apex PRO, excelează din nou în ceea ce privește bateria și acuratețea măsurătorilor de ritm cardiac și GPS.

Regele este, desigur, Garmin Fenix 7 (cel puțin din punctul meu de vedere), care este... Pur și simplu Garmin.


Ceasurile menționate în articol

1 626 lei în stoc
1 626 lei (Livrare 6.5.)
1 626 lei nu este disponibil
1 860 lei nu este disponibil
1 860 lei nu este disponibil
1 626 lei nu este disponibil