» Blog » Garmin

TOTUL PE SUBIECT: Status de antrenament a ceasului Garmin

Taguri: Tehnologie și concepte | Garmin | Smartwatch

27.7.2022 | 8 MIN

Sunt sigur că ați avut experiența de a participa la alergare, de a vă menține în formă fizică și să fiți foarte mulțumiți de performanța dumneavoastră. Dar dispozitivul dvs. Garmin v-a spus că starea de antrenament este: "Neproductivă" sau "Menținere" și, dintr-o dată, în loc să vă bucurați de o activitate bine făcută, ați fost copleșit de tristețe. Nu trebuie să fiți trist. Serios.

Status de pregătire este una dintre multele paranghelii ale lumii moderne prin care vă putem ghida pregătirea pentru o performanță mai bună și mai puține leziuni. De fapt, această stare descrie în mod direct efectul antrenamentului asupra performanței și a condiției fizice, pe baza istoricului antrenamentelor, a încărcăturii actuale și a valorii VO2 Max. Următoarele statusuri de antrenament pot fi afișate pe ceas:

Status: În creștere

Dacă ceasul vă arată: Creștere, atunci este momentul potrivit pentru a concura! Probabil că ați redus puțin antrenamentul în ultimele zile, iar corpul dumneavoastră a avut parte de o doză bună de recuperare. Așa că pregătiți-vă, fiți atenți, începeți! Planificați-vă bine pentru această condiție, pentru că se poate spune că este un fel de vârf imaginar al forței pe care o aveți. Trebuie adăugat că statusul de creștere poate fi menținută pentru o perioadă scurtă de timp.

Fereastra personală a alergătorului. Mai rău este dacă nu atingeți aceast status și vă întreceți puțin peste ea, unde consecințele pot fi relativ rele pentru organism și rezultatele cu siguranță nu vor fi la fel de bune. Deci, dacă ajungeți în aceast status înainte de cursă, sunteți cel puțin la jumătatea drumului.

Status: Productiv

Atunci când sunteți productiv, ceasul vă spune că vă mișcați în direcția corectă, îmbunătățind atât condiția fizică, cât și performanța. În această etapă a antrenamentului, este bine să vă mișcați cât mai des posibil pentru a vă menține corpul în stare de funcționare eficientă. Acest lucru se datorează faptului că alergați în ritmul potrivit și vă îmbunătățiți. Dar nu vă culcați pe lauri și nu uitați de recuperarea adecvată.

Status: Menținere

Dacă ceasul arată un status de menținere, înseamnă că vă antrenați în mod rațional și că nu exagerați cu siguranță. Este important de reținut că ceasul nu evaluează doar un singur antrenament, ci întreaga perioadă în care vă antrenați mai puțin. În aceast status, vă mențineți performanța, nu vă îmbunătățiți, dar nici nu scădeți în performanță.

Fereastra personală a alergătorului: dacă ați avut acest status, nu disperați. Uneori, ceasurile evaluează aceste ritmuri cardiace în mod diferit și depinde și de mediul înconjurător, de temperatură etc. De exemplu, am fost în Munții Tatra timp de 4 zile, unde am alergat aproximativ 110 kilometri și am urcat 6500 de metri. Ceasul meu a înregistrat că ritmul meu cardiac a fost puțin diferit și a raportat imediat că doar mă mențineam și nu mă antrenam. Ei bine, cred că am făcut o treabă destul de bună.

Status: Regenerare

Întotdeauna îmi place să spun că ar trebui să alergăm cu un sentiment de la unu la zece, unde unu înseamnă să stăm acasă cu cartofi prăjiți și o bere, iar zece înseamnă efort maxim. Starea de refacere este literalmente să stați acasă cu o bere și chipsuri. Din când în când mai mergeți la o alergare ușoară, dar în rest îi oferiți corpului dumneavoastră o odihnă binemeritată după o perioadă grea de antrenament. Când vă simțiți din nou plin de energie, puteți începe să vă antrenați.

Fereastra personală a alergătorului. Încerc să nu alerg deloc, de cel mult 4 ori pe săptămână, deși mă trage în fiecare zi (înlocuiesc antrenamentele de alergare cu ciclismul). Excepția (care confirmă regula) este după o accidentare, când nu pot respecta programul și trebuie să iau o pauză forțată. Corpul se regenerează și, prin urmare, ceasul poate indica această stare.

Status: Neproductiv

Sunteți obișnuit să ieșiți la alergat și să vă bucurați la maximum de antrenamentul dumneavoastră. Totul merge bine și vă simțiți absolut invincibil. Dar, după rulare, aparatul vă oferă un statut de neproductiv. Sunteți brusc complet deprimat și vă întrebați care ar putea fi cauza.

Nu vă speriați de aceast status. Statusul vă spune că sarcina de antrenament este la un nivel bun, doar că există ceva în neregulă cu corpul dumneavoastră. De obicei, această afecțiune apare atunci când aparatul detectează că alergați în același ritm ca de obicei, dar la o frecvență cardiacă mai mare decât de obicei. Acest lucru poate fi cauzat deja de multe influențe externe, cum ar fi stresul, lipsa de somn, alimentația și/sau o boală care se apropie.

Este necesar să ne gândim unde am făcut o greșeală, să corectăm acea greșeală și apoi să continuăm să facem o treabă bună. Dar, pe lângă influențele pe care le-am enumerat deja mai sus, fiți atenți la fereastra acestui alergător.

Fereastra personală a alergătorului: Statusul neproductiv este unul dintre puținele lucruri pe care un alergător nu vrea să le vadă. Starea mea neproductivă a apărut după un maraton, când eram foarte obosit, iar ritmul meu cardiac din timpul antrenamentului era mult mai ridicat decât în mod normal. A intervenit și vremea, când brusc nu mai erau 10 grade afară, ci 30 de grade, iar problema a apărut. Am încetinit puțin și am așteptat să mă adaptez la vremea caldă. Apoi problema a fost rezolvată și am putut continua să muncesc din greu.

Status: Subantrenare

De asemenea, foarte nepopular este statusul de subantrenare. Ceasul încearcă să vă spună că vă antrenați mai puțin decât de obicei și este foarte posibil ca forma fizică să scadă într-o perioadă de timp, în funcție de cât timp vă antrenați în acest mod. Ceasurile încep să urmărească statusul de subantrenament atunci când vă antrenați mult mai puțin sau deloc timp de mai mult de o săptămână. Așa că este timpul să vă încălțați și să ieșiți la aer curat.

Status: Excesiv

După cum spune și numele, există prea mult din ceva și prea puțin din ceva. De cele mai multe ori, există prea mult antrenament și prea puțină recuperare. Dacă vedeți această condiție pe ceasul dvs., dispozitivul încearcă să vă spună că vă antrenați la limita limitei și prea mult. Ceasul vă poate spune atunci că, dacă continuați să vă antrenați, s-ar putea să vă accidentați, iar noi nu ne-am dori asta, nu-i așa?

Fereastra personală a alergătorului: statusul excesiv a apărut pe ceasul meu doar de câteva ori. Nu că mă antrenez atât de puțin, dar dacă ceasul se obișnuiește cu sarcina de antrenament, știe cât de mult fac și ce pot face. Mulți oameni mi-au spus că au avut o stare excesivă aproape imediat după ce au cumpărat ceasul. Acest lucru s-a datorat faptului că toți aceștia se antrenau mai mult decât majoritatea populației din grupa lor de vârstă. Iar Garmin, fără să-i "cunoască", a apreciat că nu puteau fi atât de buni și/sau să se antreneze atât de mult.

Fără status

Dacă acesta este primul dvs. ceas Garmin și nu aveți date în Garmin Connect pe care ceasul le va folosi pentru a calcula statusul antrenamentului, ceasul nu va afișa niciun status. Deoarece nu vă cunoaște încă, va trebui să vă dați întâlnire de câteva ori pentru a-l face să treacă la statusul corect care vă descrie.

Factori care influențează formarea și, prin urmare, statusul de pregătire

Un ceas cu siguranță nu vă va spune că sunteți încă productiv dacă nu faceți exerciții fizice corespunzătoare cu el. Din păcate, nu va funcționa pentru dumneavoastră.

Și acesta este primul și cel mai important factor. Pregătirea dumneavoastră. Dacă urmăriți ritmul cardiac și aveți un plan de antrenament bine gândit, veți găsi o stare productivă pe ceasul dumneavoastră de cele mai multe ori. Dacă nu vă antrenați în mod regulat, ci doar de câteva ori pe lună, veți vedea pe ceasul dumneavoastră statusul "întreținere" sau "subantrenament".

Un alt factor important este să vă măsurați ritmul cardiac în timpul alergării. Dacă măsurați doar cu un senzor optic la încheietura mâinii, nu puteți obține rezultate precise. Dacă alergați la intervale sau ieșiți afară în orice condiții meteorologice, chiar și atunci când afară cad bolovani și vă măsurați ritmul cardiac " la mână", distorsiunea poate fi de +- 10 până la 20 de bătăi, iar starea de antrenament și, prin urmare, VO2 max se poate schimba în rău și este posibil să nu fie exact adevărat. De asemenea, puteți găsi Centuri de piept în magazinul nostru online.

TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta
6.6.2022
TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Al treilea factor este foarte apropiat de primul și se referă la stilul de viață. Dacă consumați alcool în fiecare zi, nu dormiți bine și mâncați numai fast food, antrenamentul dumneavoastră va fi pe măsură. Fiecare activitate vă va durea, ritmul cardiac va fi foarte ridicat și veți simți că o să vă prăbușiți în orice moment. Deci, totul cu moderație, iar apoi s-ar putea să funcționeze.

Are sens să vă lăsați antrenamentul să fie controlat de ceasul dumneavoastră?

În mare parte da, dar cu siguranță nu întotdeauna. Prin evaluarea antrenamentelor în timp, ceasul știe mai multe despre dumneavoastră decât ar trebui. Dar există acele situații rare în care nici măcar un ceas nu-și poate face treaba... La finalul articolului, vă voi spune o poveste în care Garmin a cam dat greș.

Eu împreună cu un prieten am decis să alergăm un maraton în mai puțin de 3 ore, ceea ce reprezintă o performanță destul de mare. Până joi m-am antrenat în mod regulat conform planului meu de antrenament. Ceasul de dinaintea tentativei a arătat tot timpul stausul: în creștere. Când am trecut linia de sosire a maratonului în 2:56, statutul s-a schimbat în productiv. În mod clar, nu pot fi în trend ascendent după ce am alergat un maraton atât de repede.

Ați crede că, dacă maratonul a fost sub trei ore, ceasul ar spune că nu are rost să vă antrenați pentru a doua zi sau că a fost doar o mică scăpare. Dimpotrivă. Deoarece statusul de pe ceas era Productiv, Garmin mi-a recomandat să fac 8 intervale de 2 minute la un ritm de 3:30 - 3:50 min/km. În acea zi m-am bucurat că ritmul meu mediu nu a depășit 6 min/km și, bineînțeles, când Garmin a văzut acest lucru, a scăzut imediat statusul meu de antrenament la neproductiv...

Și ce să reținem de aici? Ceasul este un dispozitiv foarte util. Dar, cu siguranță, nu este o soluție de salvare și nu poate fi de încredere 100% din timp. Așa că antrenați-vă în funcție de ceas, dar țineți-vă capul pe umeri tot timpul.