TOTUL PE TEMA: Sporturile de luptă și smartwatchurile

Taguri: Tehnologie și concepte | Smartwatch

18.11.2022 | 9 MIN

În vremurile actuale, există tendințe printre noi care se confruntă cu popularitatea cuvenită. Printre acestea se numără, fără îndoială, creșterea numărului de smartwatchuri și a sporturilor de luptă. Iar astăzi, vom analiza împreună cum se potrivesc aceste două fenomene ale momentului.

Smartwatchurile și sporturile de luptă

Fie că sunteți alergător, înotător, ciclist sau luptător și că faceți acest lucru la un nivel la care este important pentru dumneavoastră să măsurați cu precizie performanța corpului dumneavoastră, alegerea echipamentului potrivit este crucială. În general, Garmin, este preferatul luptătorilor, dat fiind faptul că este fiabil și precis. De asemenea, văd adesea modele de la Suunto sau smartwatchul Apple Watch.

De-a lungul vieții mele, am experimentat tot felul de sporturi. Am jucat mult timp fotbal, am jucat floorball, am făcut culturism cu fitness câțiva ani, iar în ultimii ani viața mea a fost plină de MMA. În afară de lumea ceasurilor, trăiesc intensiv în lumea MMA, așa că știu foarte bine cât de dificil este să alegi echipamentul ideal. Eu însumi folosesc modele de la Apple și am început cu Apple Watch SE.

Telespectatorii sporturilor de luptă sunt în toată lumea. Imaginea reprezintă stadionul Wembley din Londra, unde 94.000 de fani s-au adunat pentru meciul dintre Tyson Fury și Dillian Whyte.

Ce nu ar trebui să lipsească în dotarea acestui ceas

Pentru un luptător, aspectele legate de condiția fizică, de forță și de timpul petrecut la antrenament sunt importante. Luptătorii trec adesea prin 2-3 sesiuni de antrenament pe zi. Prin urmare, este important pentru ei să aibă senzori de ritm cardiac de bună calitate și exacți în ceas, estimare VO2Max și o durată de viață decentă a bateriei (pentru a nu fi nevoiți să transporte încărcătorul peste tot).

În general, artele marțiale constituie un ansamblu de zeci de discipline, printre care se numără tehnici străvechi de autoapărare precum Krav Maga, Taekwondo, Karate, Aikido și multe altele. Printre cele moderne, se numără disciplinele din sporturile olimpice, cum ar fi boxul, judo, luptele greco-romane, freestyle sau discipline neolimpice sub formă de grappling, Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), wrestling și multe altele.

Ce ar trebui să aibă în mod clar un ceas dedicat artelor marțiale?

  • Dimensiune acceptabilă
  • Carcasă mai durabilă
  • Senzori de frecvență cardiacă de înaltă calitate
  • Oximetru de puls
  • Monitorizarea somnului
  • Durată lungă de viață a bateriei

Ce ar trebui să evitați neapărat?

  • Ceas cu o greutate mare
  • Dimensiunea mare a ceasului
  • Branduri de ceasuri de slabă calitate

Lukáš Krpálek - judoka ceh și dublu campion olimpic din 2016 și 2021.

O mare parte a antrenamentului necesită, de asemenea, timp suficient și de calitate dedicat recuperării. În general, corpul nostru se reface cel mai mult în timpul somnului. De aceea, funcția de urmărire a somnului este benefică și nu ar trebui să lipsească din ceas. Din punctul meu de vedere,  Garmin este cel mai bine conceput. Bineînțeles, vă gândiți...Deci, cum mă antrenez cu ceasul? Adică, mă încurcă, nu mi-l pun în mănușă să nu rănesc pe cineva cu el.

Poate fi folosit ceasul într-un astfel de sport?

Răspunsul este da și nu, trebuie doar să faceți câteva compromisuri. Pentru fitness și antrenament de forță, ceasul este mai mult decât suficient. Nu vă încurcă cu nimic și îl veți folosi pentru ceea ce a fost făcut. Din păcate, antrenamentul de lupte nu se termină în sala de sport sau pe pistă..

Vine un moment în care trebuie să vă puneți mănuși, un kimono de wrestling sau îmbrăcăminte de compresie. Și în astfel de circumstanțe, ceasul poate fi deja o problemă. De cele mai multe ori, chiar și o simplă etichetă la gât, un inel sau o brățară v-ar deranja. Atunci ce ziceți de un ceas? Vă încurcă, ați putea răni pe cineva cu el sau ați putea să vă stricați ceasul.

MMA este un sport foarte complex. Fiecare luptător ar trebui să aibă abilități din mai multe discipline de luptă, să fie pregătit din punct de vedere al condiției fizice, al forței și al stării mentale. Fiecare dintre aceste aspecte joacă ulterior un rol important în performanța sa. Având în vedere toate aspectele care intră în antrenamentul unui luptător, aș compara luptătorii MMA cu sportivii profesioniști.

Pe scurt, smartwatchuri sport pot fi utilizate în astfel de sporturi, este doar o chestiune de cum îl poți utiliza. Eu însumi am ales Apple Watch SE, încă de la început, pentru că este mai mic, iar pentru box l-am pus sub bandaje și în mănuși. Sincer, dacă vreți, puteți oricând. Din nefericire, a avut și are dezavantajele sale.

Luptătorul ceh de MMA Matouš Kohout este foarte atașat de produsele Garmin. Potrivit rețelelor sale de socializare, Garmin nu lipsește de la niciuna dintre sesiunile sale de antrenament. Matouš folosește cu plăcere ceasul său Garmin Tactix Delta și centura de piept HRM PRO.

Nu mă simțeam întotdeauna confortabil, știam că mai am ceva pe mână. Adesea, ceasul mă deranja. De multe ori chiar am primit o lovitură în el. Și în acel moment, mi-am pierdut concentrarea și, undeva în mintea mea, mi-a zburat gândul că nu cumva este ceva în neregulă cu ceasul.

TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta
6.6.2022
TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Greutatea este, de asemenea, un factor important. Modelele mai mici, care cântăresc în jur de 40 de grame, sunt prietenoase și aproape că nu le simțiți. Am testat mai multe ceasuri. Modelele care cântăresc 70 de grame sau mai mult sunt foarte incomode și, după un timp, ceasul m-a deranjat atât de mult încât îmi venea să-l dau jos. Acum să ne preocupăm în principal de utilizarea directă în disciplinele de luptă.

Dacă este potrivit un ceas, care ar fi acesta?

Probabil că vă o să vă dezamăgesc. Din păcate, nici un ceas nu este cu adevărat potrivit, pentru că întotdeauna va sta în cale. Pentru disciplinele în care se folosesc mănuși, există un Apple Watch sau un ceas pe măsura lor. În acest caz, ceasul poate fi strecurat sub mănușă și se poate  antrena cumva cu el. Să nu vorbim acum despre acuratețea măsurătorii, pentru că mâna va fi întotdeauna foarte transpirată și încheietura mâinii se va mișca non-stop. Iar aceștia sunt factori care afectează în mare măsură precizia măsurătorilor.

Cea mai precisă și cea mai bună soluție este să cumpărați o centură de piept, deoarece este mai precisă decât dispozitivele optice de la încheietura mâinii și este cea mai adaptabilă la aceste sporturi. Dar mai multe despre centurile toracice la un moment dat.

Dacă ar trebui să recomand un ceas, aș recomanda cu siguranță următoarele modele:

1. Apple Watch

Apple Watch este cel mai puțin sportiv dintre toate ceasurile pe care le recomand. Motivul pentru care îl menționez primul este simplu. Acestea au cele mai acceptabile specificații. Greutatea, grosimea și dimensiunea sunt ideale pentru antrenament atunci când intenționați să folosiți mănuși, sub care puteți ascunde ceasul și acesta vă va limita cât mai puțin. Partea bună este că au una dintre cele mai precise configurații de senzori de pe piață, așa că nu trebuie să vă faceți griji că datele de antrenament sunt irelevante.

Ceasul sport Apple Watch Ultra este acum pe piață. Din gama Apple Watch Ultra, acesta este în mod clar alegerea cea mai bună pentru sportivi. O durată de viață a bateriei mai bună decât cea a modelelor clasice Apple, un standard militar de durabilitate care punctează clar pentru sporturile de luptă. Singura piedică pe care o văd este dimensiunea. Carcasa de 49 mm este deja în afara liniei ceasurilor mai mari și este deja suficient de mare sub mănuși. Cu toate acestea, pentru antrenamentul uscat sau de rezistență și condiționare, acestea sunt cele pe care le-aș alege.

2. Garmin Venu 2

Venu 2, alternativa perfectă pentru fiecare atlet. Diametrul carcasei de 45 mm este încă o dimensiune acceptabilă din punctul meu de vedere. Marele beneficiu este că, Garmin iubește sportivii, iar sportivii iubesc Garmin. Prin urmare, există câte ceva pentru toată lumea. Înregistrare exclusivă a datelor, recomandări de formare. Asta este pur și simplu ceea ce ai nevoie ca sportiv!

3. Garmin Fenix 7

De asemenea, una dintre variantele oferite și foarte populară în comunitatea sporturilor de luptă, împreună cu Tactix 7. Aceeași poveste ca și modelele de mai sus. Echipament senzorial de calitate, durata de viață a bateriei și datele rezultate. Cu toate acestea, este vorba despre modele care sunt deja destul de mari. Nu văd utilitatea decât în activități în afara muncii, deci în unele activități de fitness și de antrenament de forță. Apoi, există utilizarea unei centuri de piept.

4. Suunto a Polar

O variantă sunt și modelele finlandeze Suunto 9 Peak și Polar Grit X Pro, care, deși au mers puțin pe margine în comparație cu concurența, au o dotare cu senzori de foarte bună calitate, iar datele de pe ceas pot fi considerate fiabile. Aici este vorba de aceeași problemă ca și în cazul Garmin, vă recomand să îl folosiți și cu o centura de piept.

Haideți să analizăm avantajele și dezavantajele utilizării unui smartwatch în sporturile de luptă:

Avantaje

Utilizabil în antrenamentul de rezistență și condiție fizică

Dimensiunea mai mică a ceasului se potrivește sub mănuși

Evaluarea detaliată a condiției fizice, a antrenamentului, monitorizarea somnului

Dezavantaje

Neutilizabil pentru fiecare disciplină

Ceasurile pot fi deteriorate

Tot timpul vă gândiți dacă s-a întâmplat ceva cu ceasul

O centură de piept poate salva situația

În general, centura de piept este unul dintre cele mai precise accesorii de măsurare pe care le veți găsi. Puteți sau nu să îl conectați la smartwatch sau la telefon. Trebuie doar ca ambele dispozitive să aibă aceeași tehnologie de comunicare Bluetooth sau ANT+..

TOTUL PE TEMA: Centurile de piept pt. monitorizarea ritmului cardiac
23.3.2022
TOTUL PE TEMA: Centurile de piept pt. monitorizarea ritmului cardiac

Pur și simplu puneți centura de piept, asociați-o și antrenamentul vă aparține. În cele din urmă, chiar și eu am lăsat ceasul și am sărit pe centura de piept. În 99% din cazuri a fost un antrenament în care centura nu m-a încurcat și am uitat complet că o port. Bineînțeles, nu uitați că are și ea propriile dimensiuni (deși mai mici) și că se poate desface.

Comparație între centurile de piept (senzori de ritm cardiac)
31.1.2023
Comparație între centurile de piept (senzori de ritm cardiac)

Dacă doriți o centura de piept,  pe care ar trebui să o luați? Eu folosesc o centură de piept de la Polar H10+. Am ales-o pentru că este perfect compatibilă cu produsele Apple și are chiar și o aplicație proprie care o face să funcționeze atunci când este conectată la telefonul meu. Centura în sine este, de asemenea, concepută în mod practic, care are proeminențe de cauciuc în interior și datorită acestui fapt se ține extrem de bine pe corp.

În general, dispozitivele Polar au recenzii foarte pozitive, iar modelul H10+ este considerat unul dintre cele mai bune. Dacă vă uitați la alte branduri, selecția este destul de largă. Există, de asemenea, brățări de foarte bună calitate și de încredere de la Garmin sau Suunto, care vor îndeplini același scop.

Senzor optic Verity Sense

Voi menționa, de asemenea, senzorul optic pentru braț de la Polar, care este Verity Sense. Pur și simplu îl puneți pe braț și vă detectează ritmul cardiac datorită sistemului optic. Nu am experiență personală cu el, așa că este greu să-mi dau cu părerea. Oricum, colegii l-au lăudat foarte mult și cred că ar putea fi o opțiune foarte bună și pentru antrenamentul în artele marțiale.

Polar Verity Sense de la Polar este un senzor optic pe braț

Verity Sense funcționează pe același principiu ca și centura de piept. Conectați-l la ceasul dvs. sau la dispozitivul mobil prin Bluetooth sau prin tehnologia ANT+ și începeți antrenamentul. Și așa cum am scris mai sus. Centurile de piept Polar sunt foarte bune, așa că nu am nici cea mai mică îndoială cu privire la acuratețea lui Verity Sense.

Concluzie

Cine a citit până aici are o bănuială despre concluzie. Din punctul meu de vedere, centura de piept este în mod clar cea mai bună alegere. Datorită dimensiunii și a așezării pe piept, este cea mai confortabilă soluție, subliniată de cea mai precisă măsurătoare posibilă. Cel puțin pentru antrenamentul fizic și de forță, ceasul este aproape 100% partener chiar și fără centura de piept. Iar acolo unde ceasul nu mai este suficient, se deschide ușa doar pentru centura de piept.

Și care este sportul dvs. de luptă preferat? Folosiți un smartwatch pentru el?