Ce ne poate dezvălui un smartwatch despre sănătatea noastră?

Taguri: Noutăți | Smartwatch

15.8.2022 | 14 MIN

Am mers 10.000 de pași? Care este ritmul meu cardiac? Care este oxigenarea sângelui meu? Sunt stresat? Sănătatea este literalmente un fenomen în acest moment. Cu ce ne poate ajuta smartwatchul în monitorizarea și îmbunătățirea sănătății noastre?

Când mă uit la articole și recenzii despre smartwatchuri, am impresia că acestea sunt doar pentru sportivi. Da, recunosc. Chiar și textele noastre se bazează mai mult pe funcții sportive.

Dar, în ultima vreme, tot mai mulți oameni vin la magazinul nostru care nu doresc un smartwatch sau un sporttester doar pentru sport, ci pentru a-și monitoriza sănătatea. Dar sănătatea și sportul merg mână în mână, așa că nu voi evita acest aspect în articol și voi ajunge oricum la chestia cu sportul. Pentru acest articol, am ales câteva caracteristici ale ceasurilor smart care vă pot ajuta să vă monitorizați sănătatea, să o îmbunătățiți după caz.

Ce vă dezvăluie senzorul optic de ritm cardiac?

Un senzor de ritm cardiac este deja un standard în cazul smartwatchurilor și este de obicei asociat cu monitorizarea ritmului cardiac în timpul antrenamentului. Exerciții aerobice, anaerobice... Da, sportivii știu. Dar la ce folosește acest senzor pentru "oameni simpli" și ce ne poate spune despre sănătate?

Inima este motorul nostru și trebuie să avem grijă de ea

Seamănă ritmul cardiac puțin cu mașinile. Dacă turați în mod regulat motorul până la 5.000 rpm, probabil că nu vă veți bucura de mașina dvs. prea mult timp. Dar dacă îl mențineți la un nivel confortabil de două mii de turații, veți obține un consum de combustibil plăcut de scăzut și mașina va dura probabil mai mult. Dar, bineînțeles, trebuie să ruleze din când în când pentru a nu deveni leneșă și a avea un consum uriaș chiar și la turații mici.

Studiile arată că ritmul cardiac scăzut este legat de longevitate

Este cam același lucru cu ritmul cardiac și cu oamenii. Există un număr mare de studii și majoritatea sugerează că o frecvență cardiacă scăzută este asociată cu longevitatea. La urma urmei, atunci când inima bate încet, se uzează mai puțin și, în mod logic, poate bate mulți ani. Sportivii au inimi mai puternice, care pot pompa mai mult sânge în organism la fiecare bătaie și, prin urmare, este posibil ca inima să nu bată atât de des. Ce rost are? Aceasta bate din când în când și este suficient de mare pentru a pompa sângele în tot corpul nostru.

De aceea, ritmul cardiac este un indicator excelent al condiției fizice. Mai puțină condiție fizică, inimă mai slabă, nevoia de a bate mai des, uzură, moarte. Ei bine, ultima a fost un pic cam mult.

Pe de altă parte, aveți nevoie de o doză de auto-reflecție. Dacă aveți un ritm cardiac scăzut și ați făcut sport ultima dată acum un an sau cam așa ceva și știți că starea dumneavoastră fizică nu este atât de bună, este mai mult de gândit dacă inima dumneavoastră este în regulă și nu este vorba de o dizabilitate cardiacă.

Care este ritmul cardiac corect în repaus?

Frecvența cardiacă medie în repaus este cuprinsă între 70-80 de bătăi pe minut. Pentru o femeie, acest număr poate fi ușor mai mare, deoarece inima ei lucrează, în general, la un ritm cardiac ușor mai ridicat. Pe de altă parte, ritmul cardiac în repaus al unui atlet poate fi de 40-50 de bătăi pe minut. Ca fapt divers, ciclistul profesionist Lance Armstrong avea un ritm cardiac în repaus de 32 de bătăi pe minut.

Dacă vreți să vă împotmoliți în a vă monitoriza prin ritmul cardiac, cel mai ideal moment pentru o indicație este imediat după ce vă treziți. Dacă dimineața aveți un ritm cardiac anormal de ridicat, este un semn că inima este supusă unui stres foarte mare. Pe termen scurt, acest lucru se poate datora, de exemplu, unei boli sau oboselii.

Dacă inima funcționează la o frecvență ridicată pentru o perioadă lungă de timp, într-o zi poate pur și simplu să demisioneze. Apoi vorbim de insuficiență cardiacă, care poate avea consecințe fatale.

Cum se poate reduce ritmul cardiac în repaus?

Se pune întrebarea cum se poate reduce ritmul cardiac. Dar bănuiesc că este unul dintre acele lucruri pe care toată lumea le știe, dar pe care puțini le respectă. Faceți exerciții fizice, mâncați sănătos, limitați alcoolul și fumatul, dormiți suficient și nu vă stresați prea mult. În lumea haotică de astăzi, este greu să țineți pasul cu toate lucrurile în același timp. Dar ceva este mai bine decât nimic. Și se poate lucra întotdeauna pentru a păstra totul. De obicei, totul merge mână în mână. Începeți să alergați, simțiți îmbunătățiri, vă îmbunătățiti dieta. Apoi, alcoolul începe să vă enerveze (sau, în cazul fumatului, să vă enerveze, pentru că nu face decât să vă înrăutățească antrenamentul. Poate credeți că sunt un visător, dar vă dau o mână de ajutor pentru asta.

Pe termen scurt, exercițiile scurte de respirație pot fi de ajutor. Încearcați să respirați adânc (timp de trei secunde) și apoi să expirați timp de cinci până la opt secunde. Treptat, corpul va începe să se calmeze.

Este antrenamentul pe intervale potrivit pentru începători?

Este aproape uimitor cât de multe site-uri recomandă antrenamentul pe intervale în legătură cu scăderea ritmului cardiac. O porțiune mai scurtă de alergare la maxim, apoi o perioadă de odihnă. Din nou, din nou și din nou. Dar probabil că vă puteți imagina ce efect are acest lucru asupra unei persoane neantrenate (dacă nu obeze). Alergarea va fi incomodă pentru el, va fi o presiune uriașă asupra corpului său și se va simți groaznic. Bănuiesc că și el va renunța în curând la această activitate. Și nu-l învinovățesc.

Exercițiul aerobic și anaerobic pe scurt

Trebuie să vă simțiți confortabil cu această mișcare. Trebuie să vă îndrăgostiți de ea. Pentru a vă obișnui cu mișcarea, vă recomand să vă mișcați la ritmuri cardiace mai mici, în zona aerobică. Zona aerobică este o sarcină de antrenament în care mușchii primesc mult oxigen, se ard în principal grăsimi și nu se produce atât de mult acid lactic (ceea ce determină rigiditatea și oboseala mușchilor). Opusul este încărcarea anaerobă la ritmuri cardiace ridicate, când organismul arde în principal zaharuri și se produce mult acid lactic.

Alergați încet, veți fi mai rapid

Un începător ar trebui să își monitorizeze ritmul cardiac și, dacă acesta ajunge la 185, de exemplu, trebuie doar să încetinească sau să se oprească complet. Când ritmul cardiac scade, puteți începe să alergați din nou. Pentru unele persoane, doar mersul pe jos este un bun punct de plecare, atâta timp cât ritmul cardiac răspunde rapid chiar și la acest exercițiu. În acest fel, corpul se va obișnui încet cu mișcarea și pragul aerobic va începe să se schimbe. Treptat, veți reuși să alergați la un ritm cardiac scăzut, mai repede și mai mult timp, fără a simțiți oboseala. Și vă veți îndrăgosti de ea.

De aceea, unul dintre sfaturile clasice de alergare este: "Vreți să alergați mai repede? Atunci încetiniți."

Antrenamentul cu intervale, în care vă mișcați la ritmuri cardiace ridicate, este bun pentru o persoană antrenată care are nevoie să își mărească volumul de muncă pentru a se îmbunătăți și a se împinge mai departe. Cu siguranță nu l-aș recomanda pentru un începător.

Inima ne ține în viață și trebuie să avem grijă de acest mușchi perfect. Iar ritmul cardiac este cel mai bun indiciu pentru a afla dacă se macină ca un șurub sau dacă este suficient de puternic și nu se uzează atât de mult.

Ceasurile din oferta noastră cu senzor optic de ritm cardiac.

Ne spune ceva numărul de pași sau este o invenție?

Cunosc personal cel puțin cinci persoane care, într-o zi, și-au propus să facă 10.000 de pași în fiecare zi. Trebuie să recunosc că și mie, când trec de pragul de 10.000 de pași, îmi sare inima (dar numai pentru o clipă, ca să nu se uzeze).

Acest număr rotund evocă o limită imaginară. Când afli că ai făcut 10.001 pași seara, îți spui că ai fost activ. Dar dacă ați avea 9.998, tot v-ați da jos din pat, ați face câțiva pași și v-ați strecura mulțumit sub pătură. Cred că este ceea ce ar face mulți oameni. Chiar și medicii spun adesea că toată lumea ar trebui să meargă cel puțin 10.000 de pași pe zi pentru a duce o viață sănătoasă. Cum a apărut asta?

Pragul de 10.000, o mișcare bună de marketing

Din întâmplare, și sunt sigur că unii dintre voi bănuiau acest lucru, există o strategie de marketing în spatele acestui lucru. Manpo-Kei. Asta înseamnă ceva pentru dvs.? Când Japonia a găzduit Jocurile Olimpice din 1964, a dorit să lanseze o campanie pentru un stil de viață sănătos în rândul populației japoneze. Iar cel mai simplu mod de a face exerciții fizice este să mergeți pe jos. La acea vreme, a apărut pe piață un pedometru modern, care a devenit un dispozitiv simbolic pentru Jocurile Olimpice, numit Manpo-Kei (man = 10.000, po = metru, kei = pași). De atunci, pasul 10.000 de pași a ajuns și în lumea occidentală și chiar în cabinetele medicale, unde este adesea recomandat.

Sledování sebe sama vůbec není hudbou současnosti. Toto je reklamní plakát z roku 1964.

A se privi pe sine nu este deloc muzica zilelor noastre. Acesta este un poster publicitar din 1964.

Ar trebui să petrecem cel puțin 150 de minute pe săptămână făcând exerciții fizice

Problema eficienței celor 10.000 de pași a fost abordată și de producătorul de smartwatchuri Fitbit. Acest lucru s-a bazat pe un raport al CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), în care se subliniază că, în loc de 10.000 de pași, ar trebui să se urmărească să se facă exerciții fizice timp de cel puțin 150 de minute în timpul săptămânii (ceea ce reprezintă de obicei obiectivul implicit de activitate pentru majoritatea aparatelor de urmărire a activității fizice). Dar, bineînțeles, totul depinde de obiectivul dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în cea mai bună condiție fizică, acest lucru este diferit de faptul că doriți să pierdeți câteva kilograme sau doar să vă mențineți un corp relativ sănătos.

Totuși, în general, 10.000 de pași nu vă pot face niciun rău, doar că este adesea un obiectiv imposibil de atins în lumea haotică de astăzi. Mai ales dacă aveți un loc de muncă sedentar. Cu toate acestea, cincisprezece-douăzeci de minute de mers pe jos viguros sau de alergare, de exemplu, au exact același efect ca și 10.000 de pași pe zi. Economisești puțin timp și poți să adormi mulțumit fără a avea a zecea mie cifră pe ecranul ceasului. Aș dori să subliniez, totuși, că 10.000 de pași pot fi dăunători, de exemplu, pentru persoanele obeze, al căror sistem musculo-scheletic poate suferi considerabil cu un astfel de număr.

Ceasurile din oferta noastră cu funcție de pedometru.

Ceasul poate detecta lipsa de oxigen în sânge

Puls-oximetrul este un senzor adăugat pe modelele mai noi de ceasuri și este denumit și SpO2. Acest senzor este un dispozitiv medical standard și, în acest caz, nu este doar o strategie de marketing. Cea mai elementară definiție a unui pulsoximetru este că acesta analizează saturația de oxigen din sânge. Dar aceasta ar putea fi o subestimare. În termeni mai umani, SpO2 este un indicator al cantității de oxigen legat de hemoglobina din sânge. Cu toate că nu se poate fi mai uman decât atât. Deci, în termeni umani, înseamnă cât de oxigenat este sângele nostru.

Nivelul normal de oxigenare a sângelui ar trebui să fie între 94 și 99 la sută. Dacă oxigenarea sângelui scade sub 94% pentru o perioadă scurtă de timp, nu este nevoie să vă "deranjați" imediat medicul. Valorile mai mici pot indica o boală de scurtă durată în care organismul este slăbit. După aceea, doar oboseală. Valorile de oxigenare ne pot ajuta, de asemenea, să decidem dacă să facem exerciții fizice sau mai degrabă să stăm acasă și să ne regenerăm cu o halbă de bere pe canapea alături de filmul preferat.

Probleme mai grave apar atunci când oxigenarea sângelui este scăzută pentru o perioadă lungă de timp. Atunci m-aș gândi să merg la un medic. Ar putea fi vorba de hipoxie, care reprezintă o oxigenare inadecvată a țesuturilor. Se manifestă prin dificultăți de respirație, transpirație excesivă, albăstrirea pielii și neliniște. În cele mai grave cazuri, se poate ajunge la pierderea cunoștinței și la stop circulator. Creierul este oxigenat literalmente până în ultima clipă, în detrimentul altor organe, dar hipoxia poate escalada până în cel mai rău stadiu, în care apar leziuni permanente ale creierului.

  • 99-94% sunt valori normale
  • 94-85% nu prezintă de obicei niciun simptom, ritmul cardiac începe să crească
  • 85-75% se manifestă prin îmbunătățirea dispoziției, volubilitate, spirit glumeț, creșterea curajului, slăbirea autocontrolului, dorința de a manevra neobișnuit, creșterea efortului de a comunica, senzația de euforie, senzația de beție ușoară.
  • 75-60% - dificultăți de respirație, anxietate, stare de nervozitate, slăbiciune, greață, senzație de rău, dureri de cap, tulburări de concentrare, bufeuri calde și reci, rigiditate, furnicături, senzație de rău, încărunțire
  • 60% și mai puțin - convulsii hipoxice iminente și pierderea cunoștinței

Bineînțeles că nu vreau să sperii pe nimeni, hipoxia este cel mai rău lucru asociat cu o oxigenare scăzută a sângelui. În general, un pulsoximetru este un bun indicator dacă organismul nostru este perfect.

Dispozitivul smart recunoaște chiar și nivelul plafonului

"Sunt stresat? De unde să știe ceasul? Eu sunt singurul care știu." Da, vă pot asigura că ceasul va ști. O să vi se transmită de către duo-ul inseparabil de parasimpatic și simpatic.

O mulțime de ceasuri smart și sport au o funcție de monitorizare a stresului. Se sugerează cu siguranță că această monitorizare se face pe baza creșterii sau scăderii ritmului cardiac. Ba da, dar nu chiar. Analiza stresului este determinată de variabilitatea ritmului cardiac. S-ar putea spune chiar prin aritmie cardiacă. Cred că, după ce au citit ultimul cuvânt din fraza anterioară, unora dintre cititori li s-a pus părul pe ceafă. Dar nu există niciun motiv pentru asta. Aritmia este perfect normală și puteți fi o persoană sănătoasă, dar totuși inima dumneavoastră nu va bate regulat tot timpul.

Există două părți ale sistemului nostru nervos responsabile pentru "activarea" sau "dezactivarea" stresului. Aceste două părți ale sistemului nostru nervos se numesc simpatic și parasimpatic. Să începem cu cel mai rău. Simpaticul este partea care se activează atunci când suntem expuși la un factor de stres. Aceasta ne pune în alertă fiecare parte a corpului și ne face inima să bată mai regulat. Atunci când simpaticul este activat, variabilitatea ritmului cardiac este mai mică.

În schimb, parasimpaticul este fratele său mai calm. Această parte a sistemului nervos este activată atunci când ne simțim bine din punct de vedere mental. Inima bate întâmplător și neregulat atunci când trebuie. Deci, atunci când parasimpaticul este activat, variabilitatea ritmului cardiac este mai mare. Cine știa că aritmia este de fapt bună în acest caz, nu?

Stresul este unul dintre principalii factori declanșatori ai unui număr mare de boli. Stresul este un mecanism de apărare care scoate organismul din echilibrul său intern. Atunci când acest mecanism este declanșat, hormonii adrenalină și cortizol încep să fie eliberați. Dacă acești hormoni ai stresului circulă în corpul nostru pentru o perioadă lungă de timp, au un efect negativ asupra organismului nostru și provoacă diverse boli, cum ar fi diabetul, problemele cardiace, cancerul, obezitatea sau problemele digestive. Desigur, stresul se manifestă în mod diferit pentru fiecare persoană, iar acestea sunt cele mai grave scenarii.

Smartwatchurile nu numai că pot detecta cât de stresat este corpul nostru, dar pot oferi și o mână de ajutor imediat. Majoritatea smartwatchurilor alertează automat utilizatorul atunci când este detectat un nivel ridicat de stres și oferă o serie de exerciții de respirație.

Și cum să scăpați de stres pe termen lung? Există o mulțime de modalități - cultivarea obiceiurilor, abordarea cauzelor sale, odihna și multe altele. Și, bineînțeles, multă activitate fizică. Și pentru asta, un tester sportiv ar fi util, nu-i așa?

ECG - aparține unui ceas și ce dezvăluie?

Apple Watches sunt renumite în special pentru măsurarea ECG-urilor, deoarece au fost printre primele smartwatchuri care au făcut acest lucru. Această măsurătoare se bazează pe electrozi care detectează activitatea inimii. Acest senzor poate detecta ritmuri cardiace neregulate și tulburări de excitație a mușchiului cardiac.

Mușchiul cardiac conține celule care creează stimuli pentru a se contracta. Atunci când sunt stimulate, se produce o modificare a tensiunii electrice, iar ceasul este capabil să înregistreze această activitate electrică. Pe baza activității electrice, acesta detectează excitațiile inimii și este capabil să detecteze dacă o parte a inimii nu funcționează corect, în cazul unei aritmii. Prin avertizarea timpurie a unei funcționări defectuoase a mușchiului cardiac, purtătorul poate preveni, de exemplu, un infarct miocardic sau o insuficiență cardiacă.

Din gama noastră de ECG-uri, doar ceasul Lotus SmarTime poate măsura. Această funcție este disponibilă și pe smartwatchurile Samsung.

Ca să știți, unul dintre colegii noștri a purtat un ceas cu această funcție la încheietura mâinii înainte de un examen important la universitate. Ceasul l-a avertizat de trei ori să caute urgent un medic. De altfel, nu a pățit nimic și este încă în viață. Așadar, folosiți această funcție cu înțelepciune. :)

Ceasurile vă pot motiva să faceți mișcare și vă pot pune pe drumul către un corp mai sănătos

Smartwatchurile au mai mulți senzori care vă pot indica dacă organismul dumneavoastră se confruntă cu ceva sau dacă ceva nu funcționează exact cum ar trebui. Dar un ceas vă poate afecta și mental și vă poate da o picătură (sau mai multe) de motivație.

Dacă ieșiți la alergat cu un smartwatch, majoritatea vă vor evalua imediat condiția fizică. Unul dintre principalii indicatori este VO2Max, care reprezintă cantitatea maximă de oxigen pe care un atlet o poate folosi în timpul exercițiilor fizice. Am discutat despre definiția VO2Max și despre cum să-l îmbunătăți într-unul dintre articolele revistei noastre, care merită cu siguranță să fie citit.

Și de ce am menționat VO2Max? Pentru că, prin estimarea VO2Max, ceasul vă va permite să știți care este starea dvs. de fitness și cum vă situați în comparație cu alți utilizatori. Iar dacă se întâmplă să aflați că nu vă descurcați bine, acest lucru vă poate da literalmente o mulțime de motivație. Sau s-ar putea să constatați că nu vă descurcați atât de rău, dar veți dori să vă îmbunătățiți. Ceea ce nu este niciodată un lucru rău. Și este întotdeauna bun pentru sănătate.

Smartwatchurile trebuie folosite cu înțelepciune

Prin acest titlu, nu vreau să spun că nu ar trebui să nu aveți nevoie să purtați în fiecare zi dispozitive electronice portabile. Ceea ce vreau să spun este că tot ceea ce vă arată un smartwatch trebuie să fie gândit. Dacă într-o zi ceasul meu arată că oxigenarea sângelui este de 83%, înseamnă că ar trebui să chem o ambulanță? Nu, înseamnă că ar trebui să-mi păstrez calmul și să repet măsurarea. Dacă lectura se repetă, trebuie să mă gândesc la ceea ce simt. Se potrivește citirea cu ceea ce simt eu? Personal, aș aștepta până a doua zi pentru a vedea dacă este vorba doar de un lucru de scurtă durată și aș încerca măsurarea pe altcineva pentru a vedea dacă există o defecțiune la aparat. Și acest lucru este valabil pentru toate datele de la ceas. Întotdeauna o găndim logic.

Mult noroc în călătoria dumneavoastră către un corp și un spirit mai sănătos.