» Blog » Samsung

Samsung Galaxy Watch 4 recenzie - începe confruntarea dintre SUA și Coreea

Taguri: Recenzii | Samsung | Smartwatch

26.7.2022 | 13 MIN

Samsung Galaxy Watch 4. Acest ceas a atras cu adevărat o mulțime de atenție în ultimele luni. Și nu e de mirare. Este unul dintre cele mai bine echipate ceasuri smart din lume. Este chiar pe urmele celei de la Apple. Modelele anterioare au excelat deja în măsurarea ECG-ului sau a tensiunii arteriale, dar acum noul ceas de la Samsung poate estima chiar și grăsimea din corpul tău. Și asta nu este tot ce poate face.

Ce îmi place la Galaxy Watch 4?

Un set destul de decent de funcții de sănătate, care include un ECG, măsurarea tensiunii arteriale și acum chiar și o estimare a cantității de grăsime, mușchi și apă din corpul dumneavoastră. Frecvența cardiacă și citirile privind oxigenarea sângelui reprezintă un astfel de standard.

Acesta este oferit în două versiuni. Versiunea de bază seamănă foarte mult cu generația anterioară mai sportivă a Watch Active 2 iar apoi avem versiunea Classic, care datorită lunetă mecanică rotativă a căpătat o notă de ceas sportiv-elegant.

Printre funcțiile inteligente, ceasul are din nou capacitatea de a efectua apeluri telefonice, de a trimite mesaje (voce și tastatură), de a reda muzică și acum puteți chiar să plătiți cu el.

Ce nu este de apreciat la Galaxy Watch 4?

Cureaua. Și nu mă refer la faptul că este neconfortabilă. Doar că e greu să găsești pe cineva căruia să i se potrivească pe mână și să nu alunece.

Butoanele. Sunt cam ciudate și nu pot fi reglate decât parțial. Dacă vă aflați pe ecranul principal, acestea nu au nicio funcție. Meniul se deschide prin deplasarea degetului în sus, ceea ce mi se pare teribil de ilogic și contrar comportamentului standard al unui smartwatch.

Compatibilitate. Samsung a decis pur și simplu să nu mai sprijine Apple și astfel a renunțat complet la ei. Așadar, Galaxy Watch 4 nu se asociază cu un iPhone. Iar funcții precum ECG sau măsurarea tensiunii arteriale sunt disponibile doar atunci când sunt asociate cu un telefon Galaxy. Așadar, chiar și utilizatorii care au un telefon Android, dar care nu au un telefon Samsung, au o mică limitare. Ei bine, lasă-țimă să vă spun. Este o încurcătură.

Designul este minunat. Mai ales versiunea Classic

Galaxy Watch 4 vine în două versiuni - de bază și Classic.

Să ne uităm mai întâi la cea de bază. Acesta amintește de mai vechiul Galaxy Watch Active 2 și are acel aspect curat și sportiv. Are două dimensiuni de carcasă - 40 și 44 de milimetri. În jurul displayului găsim o lunetă digitală ascunsă.

Versiunea clasică. Ce pot să spun, este un festin pentru ochi. În aparență, este de fapt destul de asemănător cu versiunea de bază, dar lunetă mecanică rotativă i-a dat o notă de fler, iar pentru mine personal, ceasul este potrivit pentru mai mult sau mai puțin orice mediu care nu ține neapărat la codul vestimentar. Această versiune are, de asemenea, două dimensiuni ale carcasei - 42 și 46 mm.

O altă diferență între aceste versiuni este utilizarea materialului. Versiunea Basic are o carcasă din aluminiu, iar versiunea Classic are o carcasă din oțel inoxidabil de calitate superioară. O utilizare similară a unor materiale mai ieftine a avut loc și în cazul închiderii, versiunea Classic fiind din metal, iar versiunea Basic din plastic. Ultima diferență este reprezentată de greutate și dimensiuni, versiunea de bază fiind ușor mai ușoară și mai subțire.

Așa cum suntem obișnuiți cu Samsung, procesarea este la un nivel foarte ridicat

Totul se potrivește foarte bine și, sincer, nu am nimic de care să mă plâng (cu excepția curelei).

Pe partea laterală a carcasei găsim două butoane mecanice, partea superioară a ceasului este acoperită de o lunetă (digitală sau mecanică) și ceea ce a funcționat foarte bine pentru Samsung este prelucrarea anselor. Ansele reies frumos din forma rotundă a carcasei. La unele modele, ansele sunt ca și cum ar fi sudate de nicăieri pe carcasa rotundă, dar aici Samsung le-a pus în valoare în mod minunat.

Cureaua este din silicon (toate variantele sunt de 20 mm), foarte frumoasă, dar sincer... Neconformă. De fapt, primii 2 cm al curelei (de la carcasă) sunt ușor înțepeniți și nu sunt atât de flexibili. Astfel, există un ușor spațiu între încheietura mâinii și curea. Și nu este doar problema mea. Am încercat-o la aproape toată lumea din zona mea și nu s-a potrivit aproape nimănui. Personal, m-am obișnuit ulterior și nici măcar nu m-a deranjat. Dacă vă deranjează, se poate rezolva prin achiziționarea unui alt tip de curea.

Catarama de pe versiunea Classic este din metal, care este cu siguranță un material mai fiabil decât plasticul folosit în versiunea de bază. Este interesant că Samsung a pus două bucle pe curea, dar sunt puțin dezamăgit că cel puțin una nu are o crestătură pentru o fixare și mai bună.

Capacul ceasului este din sticlă, ceea ce este grozav pentru că îl face antialergenic. Deci, dacă cineva este alergic la materialele metalice, îl va aprecia cu siguranță.

În general, manopera acestui model este de un standard foarte ridicat, iar în ceea ce privește designul, puține modele ar putea egala Galaxy Watch 4.

Displayul Galaxy Watch 4 este o încântare la vederea tuturor

Versiunile mai mici ale Samsung folosesc un display de 1,19 inci cu o rezoluție de 396x396 pixeli. Cel mai mare are un ecran de 1,36 inch și o rezoluție de 450x450 px. Finețea este de 330 ppi. Unghiurile de vizualizare sunt excelente și chiar și în lumina directă a soarelui, ecranul nu are nicio problemă. Ajustarea automată a luminozității funcționează foarte bine și nu am găsit ceasul prea luminos sau prea întunecat în mod inutil.

Nu există nimic de reproșat în ceea ce privește displayul. Redarea este foarte bună, culorile sunt foarte variate, dar... Chiar dacă, pe hârtie, Samsung bate Apple, nu pot să nu mă gândesc că Apple 6, are acel display la limită mai bun.

Apple Watch 7 recenzie – Ecranul, încărcare rapidă și... Merită?
22.7.2022
Apple Watch 7 recenzie – Ecranul, încărcare rapidă și... Merită?

Displayul este protejat de o sticlă Gorilla Glass DX durabilă.

Echipamentul senzorilor este peste standard

Dar ceea ce Apple cu siguranță nu reușește să depășească Samsung este echipamentul cu senzori. Un astfel de standard este deja un senzor de ritm cardiac, un accelerometru, un barometru, un giroscop, o busolă și un termometru.

În plus, există un pulsoximetru, iar ceasul poate măsura chiar ECG și tensiunea arterială. Și nu orice ceas poate face acest lucru.

Și cum ar spune Horst Fuchs. Dar asta nu e tot. Noul senzor BIA poate determina raportul dintre mușchi, grăsime și apă din corpul dumneavoastră. Pentru mine, aceasta este cu siguranță o caracteristică excelentă, deoarece în 15 secunde veți ști cum vă descurcați și vă va motiva să vă descurcați mai bine. Valorile sar un pic pe ici pe colo, dar cred că este ceva ce se va rezolva cu actualizări în timp. Când am comparat rezultatele cu cele ale cântarului meu inteligent de acasă, acestea au fost foarte asemănătoare.

Să fiu sincer, această caracteristică este un mare stimulent pentru a cumpăra. De fiecare dată când am arătat un Galaxy Watch cuiva, ghiciți ce funcție a vrut să încerce mai întâi. :)

Cum măsoară senzorul BIA compoziția corporală? Prin intermediul a două butoane, ceasul trimite un curent alternativ prin intermediul degetelor mijlociu și inelar în corpul dumneavoastră. Pe baza vitezei cu care trece prin fiecare țesut, ceasul poate detecta dacă este vorba de mușchi, apă sau grăsime. Mușchii conțin mai multă apă decât grăsimea, astfel încât curentul electric trece mai repede prin mușchi.

În ceea ce privește acuratețea pulsoximetrului și a senzorului de ritm cardiac, am făcut mai multe teste comparative în repaus cu un pulsoximetru medical (certificat). Oxigenarea a fost precisă, iar ritmul cardiac a variat între 0-5 bătăi. Ceea ce este destul de decent.

Durata de viață a bateriei abia ajunge la două zile

Atât pentru varianta mai mică, cât și pentru cea mai mare, producătorul promite o autonomie a bateriei de până la 40 de ore. Cu o utilizare moderată, pot confirma această valoare, dar în momentul în care începeți să folosiți mai multe funcții, ceasul va rezista cel mult 1 zi. Dacă mergeți la antrenament cu ceasul, răspundeți la apeluri, răspundeți la mesaje, folosiți asistentul vocal... O să vă bucurați de asta într-o zi. Mai ales dacă îl susțineți cu setarea de afișare Always-on. Ca să vă faceți o idee, veți pierde până la o cincime din durata de viață a bateriei în timpul nopții.

Huawei Watch GT 3 recenzie – Cel mai bun model din gama medie?
23.3.2022
Huawei Watch GT 3 recenzie – Cel mai bun model din gama medie?

Dar cu acest tip de smartwatch, este normal. Vreți doar să obțineți maximul din punct de vedere funcțional, iar acesta ia procentele.

Procentul de sută la sută este afișat pe ceas aproape două ore, ceea ce, pentru un model care trebuie reîncărcat atât de des, ar fi putut fi îmbunătățit un pic.

Pot să asociez Galaxy Watch 4 cu orice?

Așa cum am prezis la început, iată că Samsung a încurcat-o puțin pe cei de la Apple. Pentru că nu puteți asocia Galaxy Watch cu un iPhone. Unii ar putea spune: "Și ce dacă? Apple face același lucru. De asemenea, Apple Watch poate fi asociat doar cu un iPhone." Dar filozofia este diferită. Apple creează un sistem închis și, prin urmare, nu va lăsa pe nimeni altcineva să intre. Samsung ar face același lucru dacă Galaxy Watch 4 ar merge doar asociat cu un telefon Samsung. Dar a ales tactici ofensive doar împotriva Apple.

În general, nu prea îmi place această tactică, deoarece Samsung nu se află într-o poziție la fel de bună ca Apple pentru a-și permite acest lucru. În loc să ia pentru el fiecare utilizator care va fi nemulțumit de Apple Watches, le-a arătat spatele.

Așadar, Galaxy Watch 4 se va asocia doar cu un telefon Android care suportă Google Mobile Services. Acest lucru nu este suportat de telefoanele Huawei de aici și de acolo, așa că aveți grijă!

În același timp, Samsung va transmite unele funcții, cum ar fi ECG și măsurarea tensiunii arteriale, doar utilizatorilor care au un telefon Galaxy.

Samsung a trecut la Wear OS și tocmai a "declasificat" un pic

Tizen s-a terminat. Acest sistem de operare ne-a însoțit de-a lungul tuturor generațiilor anterioare și este înlocuit de Wear OS de la Google, pe care Samsung și-a grefat propria suprastructură. Aceasta din urmă face ca un profan să nu-și dea seama că sistemul de operare s-a schimbat, deoarece arată aproape identic cu Tizen.

În partea stângă a ecranului principal se află toate notificările, iar în partea dreaptă se află toate extrasele (ritm cardiac, tensiune arterială, lansare sport, somn etc.). Puteți naviga confortabil între aceste date cu ajutorul lunetei rotative. În partea de sus, există un panou de control pentru diverse setări de sunet și comenzi rapide.

Ceea ce mă enervează cu adevărat, totuși, sunt butoanele. Acest lucru se datorează faptului că meniul principal este afișat acum prin glisarea în sus, în loc să apăsați un buton (de obicei, cel de sus). Probabil că este o chestiune de obișnuință, dar mi se pare incredibil de iritant.

Ce fac butoanele în bază:

  • Butonul de sus - o apăsare scurtă vă readuce la ecranul principal, un dublu clic pentru a deschide ultima aplicație și o menținere lungă pentru asistentul vocal
  • Butonul de jos - o apăsare scurtă vă duce înapoi cu un pas

Apăsarea dublă și menținerea apăsată a butonului de sus este apoi complet configurabilă. Dar, din păcate, afișarea meniului nu poate fi configurată acolo.

În practică, acest lucru înseamnă că, dacă vă aflați pe ecranul principal și apăsați scurt pentru a gâdila butoanele, acestea nu fac absolut nimic. De fapt, sunteți pe ecranul principal și nu aveți unde să vă întoarceți cu un pas înapoi.

Ce aduce bun Wear OS?

Să întoarcem o nouă pagină. Nu am de gând să petrec două ore pe butoane. Wear OS aduce o mulțime de lucruri bune la masă. Principalul lucru? Google Pay. În sfârșit, puteți plăti cu un ceas Samsung. Ura!

Un alt beneficiu este suportul pentru aplicații. Aveți la dispoziție întregul Google Play, unde există de fapt mii de aplicații. Puteți să ascultați muzică, să verificați internetul, să împușcați zombi, orice.

Hărți. Acesta este un avantaj uriaș, deoarece acum puteți verifica harta direct de pe ceas, puteți începe să navigați și nu vă puteți pierde.

Ce este în neregulă cu Wear OS?

În unele zone ale ceasului, nu este foarte clar dacă Samsung sau Google deține frâiele. De exemplu, dacă doriți să răspundeți la mesaje text de pe ceas, trebuie să descărcați aplicația "Messages" de la Google.

Colegul meu Matej are cea mai amuzantă experiență. El a folosit Google Assistant în mașină și, din moment ce și-a asociat Galaxy Watch 4 cu telefonul său, asistentul nu funcționează în mașină. Deci chiar și asistenții se confruntă între ei.

Watch 4 îți măsoară pașii, ritmul cardiac și chiar stresul din timpul zilei

Funcțiile de stil de viață sunt ceva destul de repetitiv în cazul ceasurilor inteligente, așa că voi trece ușor peste ele. În timpul zilei, Galaxy Watch 4 vă numără pașii, caloriile arse, minutele petrecute în activitate, distanța parcursă, vă măsoară ritmul cardiac (poate chiar să o facă la fiecare secundă - yikes) și chiar stresul pe o scară de la 0 la 100.

O caracteristică nouă este monitorizarea îmbunătățită a somnului, prin care ceasul comunică cu telefonul Galaxy, care înregistrează sforăitul prin intermediul unui microfon. Dacă sforăiți, ceasul ajustează în consecință raportul dintre somnul ușor și cel profund. Dar trebuie să țineți telefonul aproape de cap, ceea ce nu este pe placul tuturor.

Inventați un sport și Galaxy Watch 4 îl poate monitoriza

De menționat că sunt oferite peste 90 de activități sportive. Fie că este vorba de activități standard, cum ar fi alergarea, ciclismul sau yoga, fie că este vorba de specialități, cum ar fi deltaplanism, backpacking, dans pe gheață, rugby sau stretching.

Ce date pot obține de la Galaxy Watch 4 despre activitatea mea sportivă?

În general, ceasul suportă o mulțime de exerciții de fitness, dar și antrenamente de alergare. În timpul activității, vi se afișează date despre timp, ritm, viteză, cadență, ritm cardiac, dar poate și despre echilibrul alergării.

Veți obține chiar (la fel ca la Galaxy Watch 3) date despre parametrii avansați de alergare, cum ar fi HR, oscilația verticală și multe altele. Dar va trebui să vă mulțumiți cu cele trei ratinguri de bază (rău, bun, excelent). Nu veți primi date numerice de la ceas.

Dar veți obține informații despre VO2 Max, pe care fiecare atlet începător și avansat le va aprecia.

Detectarea automată a exercițiilor sau pauza automată a antrenamentului este, de asemenea, excelentă. Acest lucru a funcționat întotdeauna foarte bine pe ceasurile Samsung în general. S-ar putea să nu-mi fie teamă să spun că este cel mai bun de pe piață.

Samsung nu s-a zgârcit la capitolul inteligență

Una dintre cele mai căutate funcții ale ceasurilor smart este cu siguranță efectuarea de apeluri. Efectuarea unui apel de la încheietura mâinii este una dintre cele mai convenabile funcții. Când am testat-o, nu am avut nicio problemă. Îl puteam auzi pe interlocutor, iar acesta mă putea auzi foarte bine.

Dacă doriți să fiți complet independent de telefon, Samsung produce Galaxy Watch 4 chiar și într-o versiune LTE. Astfel, puteți încărca un eSIM în ceas și puteți efectua apeluri telefonice de pe acesta fără telefon. Cu toate acestea, ceasul va avea un număr propriu și nu îl puteți folosi pe cel de pe telefon.

Bineînțeles, ceasul afișează toate notificările de pe telefon, dar nu numai atât. Le puteți răspunde cu răspunsuri prestabilite, tastând un mesaj pe tastatură, dictând sau desenând caractere pe display. Există un DAR. Puteți dicta doar în limba engleză, altă limbă nu este încă acceptată. Acesta este punctul în care producătorul sud-coreean pierde un pic în comparație cu concurentul său Apple.

În plus, există și un player de muzică (9 GB de stocare gratuită), iar ceasul suportă servicii de streaming precum Spotify, Dezzer etc.

Ceea ce îmi place este descărcarea automată a tuturor aplicațiilor pe care le aveți pe telefon. Astfel, dacă aveți Telegram, Spotify, YouTube Music, Messenger etc. pe telefon, aceste aplicații se vor instala automat pe ceas

Aplicația Samsung Health este excelentă

Nu pot să laud îndeajuns aplicațiile Samsung - Health și Health Monitor -. Din punct de vedere grafic, acestea sunt foarte bine realizate, dar suficient de minimaliste pentru a fi clare. Dacă Samsung Health nu vi se potrivește, puteți stabili o conexiune cu aplicația Google Fit. Sportivii vor aprecia, de asemenea, capacitatea de a se conecta cu aplicații nutritive.

Rezumat la final

Galaxy Watch 4 este un ceas grozav. Fără îndoială. Și eu sunt un tip Apple! Recunosc, sunt puțin trist din cauza lipsei de compatibilitate cu iPhone-urile, dar ce poți face.

Dacă aveți un telefon cu Android, cu siguranță nu există ceasuri mai bune pe piață decât Galaxy Watch 4. Au o tonă de funcții de lifestyle, sunt probabil mai inteligente decât dumneavoastră sau decât mine și nu sunt rele nici pentru sport.

Și alternativele? Sunt greu de găsit. Nu vă pot oferi Apple Watch 6 pentru că dacă aveți un telefon cu Android, nu aveți noroc. Dar Garmin Venu 2 ușor mai sportiv, este cu siguranță recomandat. Totuși, nu veți primi un apel telefonic în cazul acestora.

Garmin Venu 2 recenzie - Cel mai bun smartwatch sub 10 000 CZK?
23.3.2022
Garmin Venu 2 recenzie - Cel mai bun smartwatch sub 10 000 CZK?

Sau, cu siguranță, Suunto 7, care funcționează, de asemenea, pe sistemul de operare Wear OS de la Google. Poate că nu sunt la fel de inteligente ca Samsung-urile, dar, din nou, sunt mai sportive.

Ceasurile menționate în articol

983 lei nu este disponibil
1 081 lei nu este disponibil
2 261 lei nu este disponibil
1 966 lei nu este disponibil
1 475 lei nu este disponibil
1 540 lei nu este disponibil
983 lei nu este disponibil
1 966 lei nu este disponibil
1 475 lei nu este disponibil
1 868 lei nu este disponibil
1 868 lei nu este disponibil