TOTUL PE TEMA: Rezistența la apă a ceasurilor

Taguri: Tehnologie și concepte

16.8.2022 | 36 MIN

"Am înecat un alt ceas în piscină." "Cum am făcut asta?" "Nu știu. Era marcat WR 30 M. Așa că m-am gândit că mă pot scufunda până la 30 de metri cu el. Iar piscina nu avea nici măcar doi metri!". Rezistența la apă și confuzia din jurul acesteia. De ce nu sunt metri o adâncime reală? Ce ceasuri sunt de fapt impermeabile? Și ce nu le place nici măcar ceasurilor de scufundare echt? Totul pe tema rezistenței la apă în acest articol.

Conținutul articolului:

Rezistența la apă într-un mod concis și ușor de înțeles

În acest capitol, vom rezuma cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre rezistența la apă a ceasurilor. În primul rând, este bine să înțelegem că abilitatea de a rezista la apă este una dintre caracteristicile importante ale unui ceas. În prezent, toate ceasurile care doresc să fie etichetate ca fiind water resistant sunt guvernate de standardele internaționale actuale. Cu toate acestea, este o idee bună să le interpretați corect și să stabiliți ce doriți să faceți cu ceasul înainte de a-l cumpăra și, prin urmare, ce ar trebui să fie capabil să reziste.

Rezistența la apă este indicată în unități de presiune (ATM, BAR sau Psi) sau în metri (M) sau picioare (ft). Indicația în metri este cea care poate induce în eroare, deoarece corespunde presiunii la o anumită adâncime în condiții de laborator, nu la scufundarea la acea adâncime în condiții reale. Astfel, cu un ceas cu o rezistență la apă de 30M, vă puteți spăla cel mult pe mâini; o călătorie la o adâncime de 30 de metri ar putea fi savurată doar o singură dată.

Cum să interpretați corect cifra privind rezistența la apă:

  • Water resist(ant) – ceasul poate rezista la contactul normal cu apa, stropii mici, ploaie ușoară
  • WR 3 ATM (3 BAR, 30 M) – ceasul poate suporta contactul normal cu apa, cum ar fi ploaia, spălarea mâinilor; nu este potrivit pentru înot, snorkeling, activități legate de apă, pescuit etc.
  • WR 5 ATM (5 BAR, 50 M) – ceasul poate suporta contactul normal cu apa, stropirea cu apă, spălarea mașinilor, înotul, înotul la mică adâncime, snorkelingul, pescuitul etc.; nu este potrivit pentru scufundări
  • WR 10 ATM (10 BAR, 100 M) – ceasul este ideal pentru sporturi nautice de agrement, surfing, înot, snorkeling; nu este potrivit pentru scufundări
  • WR 20 ATM (20 BAR, 200 M) – ceasul este potrivit pentru sporturi nautice profesionale, skindiving; nu este potrivit pentru scufundări
  • Diver's – ceasul respectă standardul WR min. 100M și standardul internațional pentru ceasuri de scufundări ISO 6425

Dacă ceasul nu este marcat "water resistant", înseamnă că nu respectă standardul internațional și este probabil să fie rezistent cel mult la umiditatea mediului ambiant. De asemenea, merită să ne amintim că standardul în cauză este valabil pentru ceasurile fabricate după 2010; pentru ceasurile mai vechi sau de epocă, realitatea poate fi cu totul alta.

Gradul de rezistență la apă este asigurat de mai multe elemente ale unui ceas. În primul rând, este vorba de construcția ceasului și apoi de sigilii. Cu toate acestea, fiecare brand are propriul său mod de a obține cele mai rezistente ceasuri la apă. Dacă sunteți în căutarea unui companion cu adevărat fidel la încheietura mâinii, este o idee bună să vă ghidați nu numai după parametri, ci și după reputația brandului de ceas în cauză.

Nu în ultimul rând, este esențial să ne amintim că rezistența la apă nu este permanentă. Este important să vă asigurați că sigiliile păstrează rezistența la apă necesară (aceasta poate fi determinată, de exemplu, printr-un test de presiune la ceasornicar) și să aveți grijă de ceas. În plus, este bine de știut că chiar și ceasurile cu un grad ridicat de rezistență la apă nu suportă aburul fierbinte, substanțele chimice, schimbările bruște de temperatură și nu vor rezista la apă dacă lăsați coroana desfăcută sau apăsați butoanele cronometrului sub apă, de exemplu.

Acesta a fost, pe scurt, cel mai important lucru despre ceasuri și rezistența la apă. În capitolele următoare, vom discuta despre aceasta mai în detaliu.

Ce înseamnă că ceasul este rezistent la apă?

Rezistența la apă (WR), un termen adesea folosit în cazul ceasurilor, se referă la capacitatea unui ceas de a rezista la pătrunderea apei și există o mulțime de confuzii în jurul acestui termen. Unul dintre motive este confuzia sau necunoașterea unora dintre termeni, iar un alt motiv este faptul că valorile rezistenței la apă sunt exprimate în metri, ceea ce poate fi (după cum vom vedea, relativ vorbind) înșelător.

Pentru ca un ceas să fie etichetat ca fiind rezistent la apă, acesta trebuie să respecte standardul internațional ISO. Gradul de rezistență la apă este apoi crucial pentru a determina dacă puteți merge la pescuit sau explora corali cu ceasul dumneavoastră.

Aceasta este exprimată în unități de presiune (bar (BAR), atmosferă (ATM) sau Psi) la care a fost expusă proba în timpul testării sau adâncimea echivalentă în metri (M) sau picioare (ft).

Nivelul de rezistență la apă garantează, de asemenea, o anumită rezistență la praf și murdărie. Și aici, gradul de rezistență la apă este o informație importantă. Dar vă puteți aștepta ca un ceas cu o rezistență la apă de 100 de metri coloană de apă, de exemplu, să fie protejat nu numai de apă, ci și de un alt inamic al ceasurilor, praful.

Voděodolnost stanovená na 300 metrů.

Rezistența la apă stabilită la 300 de metri.

Ne întâlnim adesea cu întrebarea, ce fel de ceas este impermeabil? Simplu: niciunul. Termenul familiar de ceas " impermeabil" a fost inventat în mod ciudat din cuvântul englezesc "waterproof", dar FTC (Comisia Federală pentru Comerț) i-a sfătuit pe producători să nu-l folosească. Adevărul este că fiecare ceas are limitele sale în funcție de presiunea la care este expus. Așadar, chiar și ceasurile de scufundare nu sunt impermeabile în toate condițiile. Prin urmare, un termen mult mai precis este water resistant - rezistență la apă.

Rezistența la apă indică capacitatea ceasului de a rezista la apă. Termenul " impermeabil" este considerat inexact.

Pentru ca un ceas să fie impermeabil, ar trebui să fie impermeabil în orice moment, la orice adâncime, presiune, timp, durată de presiune etc. etc. După cum am menționat, ceasurile trebuie să fie conforme cu așa-numitul standard ISO emis de Organizația Internațională pentru Standardizare, care a interzis această denumire de "dovadă" în 1990.

Totuși, originile sunt destul de interesante și se referă la o piatră de hotar istorică în domeniul ceasurilor rezistente la apă. În 1926, Rolex a introdus celebrul Oyster. Inovația semnificativă la acea vreme a fost coroana înșurubată, deși aceasta fusese brevetată anterior. Acestea au devenit celebre un an mai târziu, când englezoaica Mercedes Gleitze a traversat înot Canalul Mânecii. Ea nu a purtat ceasul la încheietura mâinii, ci la gât și, de fapt, nici măcar nu a înotat în timp ce încerca să poarte ceasul, dar acest lucru a adus Rolex o publicitate considerabilă.

Reclamele se refereau atunci la Rolex Oyster ca fiind primul "ceas de mână rezistent la apă", iar comercianții îl expuneau în rezervoare de apă la cererea Rolex. Până în ziua de azi, Rolex nu este de acord cu acest lucru și folosește denumirea de "impermeabil".

Așadar, pentru a înțelege mai bine terminologia, haideți să trecem în revistă cei mai importanți termeni pe care îi putem întâlni atunci când ne referim la gradul de rezistență la apă al unui ceas.

  • Impermeabil (waterproof) – în esență, o denumire greșită care nu reflectă realitatea. Niciun ceas nu este impermeabil în orice moment și în orice condiții. Ceasurile fabricate după 1990 și care fac obiectul standardului ISO nu are voie să dețină acest marcaj.
  • Rezistent la apă (water resistant (WR) – cel mai frecvent termen pe care îl întâlnim la ceasuri. Clasificarea rezistenței la apă este, de asemenea, importantă; consultați Clasificarea rezistenței la apă. În prezent, producătorii pot utiliza termenul "rezistent la apă" numai în conformitate cu ISO 22810:2010. Gradul minim de rezistență la apă este de 2 bari, dar majoritatea brandurilor de renume oferă un minim de 3 bari (adică 30 de metri).
  • Rezistent la umezeală – uneori putem vedea termenul "rezistent la umezeală", atunci când ceasul nu îndeplinește criteriile de rezistență la apă din cadrul standardului ISO. Pentru astfel de ceasuri, este într-adevăr o idee bună să evitați apa și, cu excepția cazului în care producătorul prevede altfel, acest lucru include spălatul cu mâna, ploaia etc. S-ar părea că se întâlnesc doar ceasuri "rezistente la umezeală" în gama de prețuri cea mai mică. Dar adevărul este că, chiar și multe piese scumpe, cum ar fi Patek Philipe 5178G, indică "nu este rezistent la apă".
  • Diver's – Numai ceasurile care respectă standardul ISO 6425 pentru ceasuri de scufundări pot purta marcajul Diver's. Acesta trebuie să treacă o serie de teste și, de asemenea, să fie rezistent la magnetism și la șocuri.

Gradul de rezistență la apă pe care îl oferă un ceas se găsește cel mai adesea pe cadran sau pe fața ceasului. Putem respecta marcaje precum Water resistant, 3 ATM, 5 BAR, 200M, Diver's, Toate valorile sunt legate de rezistența la apă. Rezistența la apă a unui anumit ceas este apoi specificată direct de către producător, în conformitate cu standardul ISO. Ce înseamnă exact această denumire în practică este discutat în capitolul privind standardele și ISO.

De ce este atât de importantă rezistența la apă la un ceas? Pur și simplu pentru că apa poate distruge complet un ceas, iar reparațiile costă adesea foarte mulți bani. Dacă apa pătrunde într-un ceas, aceasta poate provoca daune reale, atât mecanice, cât și electronice. Fie că este vorba de coroziunea treptată a componentelor, de un scurtcircuit la un ceas electronic sau de deteriorarea, de exemplu, a luminozității. Vă recomand să acordați atenție capitolului Cum să asigurăm rezistența la ceasuri.

Clasificarea rezistenței la apă a ceasurilor

Am menționat deja unitățile, să discutăm în detaliu ce înseamnă fiecare valoare, la ce să ne așteptăm și care este relația dintre ele.

Valorile rezistenței la apă a unui ceas se bazează pe presiunea pe care ceasul o poate suporta în timpul testării în condițiile date. Așadar, atunci când vorbim despre rezistența la apă a ceasurilor, vorbim de fapt despre această presiune statică. Cu cât un ceas poate rezista la mai multă presiune, cu atât este mai rezistent la apă.

Așadar, atunci când vorbim despre rezistența la apă a ceasurilor, vorbim de fapt despre această presiune statică.

Patru unități de rezistență la apă sunt întâlnite în mod obișnuit: unități de presiune, fie în barili (BAR), fie în atmosfere (ATM), sau adâncimea echivalentă a apei în metri (M) sau picioare (ft). Ocazional, se întâlnește și vechea unitate de măsură a presiunii, Psi.

Pentru a converti, 1 BAR = 1 ATM = aprox. 10 M = 33ft. Astfel, de exemplu, un ceas cu o rezistență la apă de 10 ATM poate rezista la o presiune de 10 bar în condiții ideale, ceea ce corespunde unei presiuni la 100 de metri adâncime.

Una dintre cele mai mari greșeli este aceea de a crede că marcajul contorului de pe ceas indică adâncimea reală până la care este posibilă scufundarea cu ceasul. Nu este așa. Contoarele indicate sunt echivalente cu presiunea aplicată la adâncimea respectivă. Cu toate acestea, testarea se efectuează în condiții de laborator, adică într-un mediu ideal. Și nu vom reuși niciodată acest lucru în viața reală.

Să luăm un exemplu de ceas testat pentru o rezistență la apă de 3 ATM. Tocmai a ieșit de pe linia de producție, are un sigiliu nou, este în stare perfectă. Acesta a fost supus mai multor teste pentru a respecta standardul ISO. De exemplu, este scufundat timp de o oră în 10 cm de apă, trebuie să treacă un test de condensare, este scufundat timp de câteva minute în apă cu temperaturi diferite și timp de 10 minute este expus la presiunea pentru care a fost testat (adică 3 ATM).

Acum să luăm în considerare condițiile reale. În teorie, conform ISO, ceasul ar trebui să poată face față "activităților normale în apă" până la această adâncime. Dar în viața reală, ceasul va rezista la presiuni mult mai mari, cum ar fi presiunea dinamică atunci când înotați, o schimbare bruscă de presiune atunci când săriți în apă, apa sărată din mare etc. și, în timp ce testele se fac la temperaturi de 18-25 de grade, veți intra în apa rece a mării cu un ceas încins la 40 de grade temperatura ambiantă.

Ca să nu mai vorbim de faptul că ceasul este testat ca nou, în timp ce în viața reală, garnitura ceasului se uzează pe zi ce trece și, în timp ce testul se face o singură dată și pentru câteva minute, îl veți expune la apă în mod regulat. Nu în ultimul rând, testul se face doar pe un eșantion, astfel încât este posibil ca ceasul dumneavoastră să nu treacă niciun test (excepție fac ceasurile de scufundări certificate, dar vom reveni asupra acestui aspect mai târziu).

Deci nu ar fi mai simplu să le marcăm în metri reali? La prima vedere, poate că da, dar aceste situații din lumea reală sunt diferite și clasificarea lor ar fi aproape imposibilă. De asemenea, putem să ne luptăm cu raționamentul conform căruia producătorii și-ar devaloriza o parte din producție dacă, dintr-o dată, un ceas etichetat WR 30M ar fi menționat ca fiind potrivit pentru înot. Astfel, este mai bine să nu se menționeze această frază oarecum înșelătoare din ISO 22810 (mai multe despre aceasta într-un moment), conform căreia ceasul ar trebui să fie capabil să facă față activităților în apă până la adâncimea menționată.

Așadar, indicația în metri este foarte confuză la prima vedere, dar, deoarece rezistența la apă a unui ceas nu se referă atât de mult la adâncimea sau la cantitatea de apă, ci mai degrabă la presiunea exercitată asupra ceasului, este mult mai ușor de înțeles ce înseamnă gradele și de ce. Și există întotdeauna un sfat bun: respectați recomandările producătorului.

Ce înseamnă valorile de rezistență la apă de pe ceasul dumneavoastră:

  • Nici o evaluare – ceasul nu trebuie să intre în contact cu apa, acesta nu este protejat împotriva pătrunderii apei în ceas
  • Water resist(ant) – ceasul poate rezista la umiditate, stropiri mici, ploaie ușoară, testat pentru presiune sub 3 ATM
  • 3 ATM/3BAR/30M – ceasul poate suporta contactul normal cu apa, cum ar fi ploaia, spălarea mâinilor; nu este potrivit pentru înot, snorkeling, activități legate de apă, pescuit etc..
  • 5 ATM/5BAR/50M – ceasul poate suporta contactul normal cu apa, stropirea cu apă, spălarea mașinilor, înotul, înotul la mică adâncime, snorkelingul, pescuitul etc.; nu este potrivit pentru scufundări
  • 10 ATM/10BAR/100M – ceasurile sunt ideale pentru sporturi nautice de agrement, surfing, înot, snorkeling; nu sunt potrivite pentru scufundări, ceasurile au de obicei deja un capac și o coroană înșurubate.
  • 20 ATM/20BAR/200M – ceasul este potrivit pentru sporturi nautice profesionale, skindiving; nu este potrivit pentru scufundări
  • Diver's 10 ATM/10BAR/100M – 100 de metri este valoarea minimă pentru a îndeplini cerințele ISO 6425 pentru un ceas de scufundări, ceasul este potrivit pentru scufundări (cu excepția scufundărilor de saturație).
  • Diver's 20 ATM/20BAR/200M – 200 de metri este cea mai mică valoare uzuală pe care o respectă ceasurile de scufundări ISO 6425; ceasul este potrivit pentru scufundări (cu excepția scufundărilor de saturație).
  • Diver's 30 ATM/30BAR/300M – ceasul este conform cu ISO 6425, este adecvat după scufundare (cu excepția scufundărilor de saturație)
  • Diver's 30 ATM/30BAR/300M+ pentru scufundări de saturație – ceasul îndeplinește standardele ISO 6425 pentru scufundări cu gaze mixte, este potrivit pentru scufundări cu saturație și poartă inscripția "DIVER'S WATCH xxx M FOR MIXED-GAS DIVING".

Care sunt standardele și ISO 2281(0) pentru ceasurile rezistente la apă?

Anterior, rezistența la apă era marcată de către producători la discreția acestora. Nu au existat teste sau valori clar definite. În prezent, există în principiu două standarde importante pentru rezistența la apă a ceasurilor, stabilite de Organizația Internațională de Standardizare (ISO, de la grecescul isos, același lucru). În prezent, are 164 de țări membre (site-ul oficial al ISO).

ISO este implicată în elaborarea de standarde internaționale în aproape toate domeniile, cu excepția ingineriei electrice. Are sediul la Geneva și a fost înființată în 1947. Și pentru a nu ne împotmoli prea mult în rezistența la apă a ceasurilor, a emis ISO 2281(0) pentru ceasuri, care stabilește condițiile de utilizare a indicației de rezistență la apă, și un standard ISO 6425 separat pentru ceasurile de scufundare.

Începând cu ISO 22810, care se aplică la majoritatea ceasurilor. Acest standard nu este la fel de mult discutat sau de important ca ISO 6425 pentru scufundări, dar ISO 22810 stabilește condițiile de utilizare a denumirii "rezistent la apă" pentru majoritatea ceasurilor, adică "ceasuri de mână pentru uz zilnic".

ISO 22810 este standardul orientativ pentru toate ceasurile fabricate după 2010 și stabilește condițiile de utilizare a marcajului de rezistență la apă.

În plus, acesta este obligatoriu pentru producător. Prin urmare, acesta este un standard la care sunt supuși în prezent toți producătorii de ceasuri din țările care au adoptat ISO, indiferent de brand. Dacă doresc să își marcheze ceasurile cu o clasificare de rezistență la apă, trebuie să respecte ISO 22810.

Cea mai recentă ediție a standardului este ISO 22810 din 2010. Această actualizare a fost cea care a stabilit regulile obligatorii pentru utilizarea denumirii de "rezistent la apă", indiferent de brand sau producător. Această ediție actuală a înlocuit standardul anterior 2281 din 1990. Acest angajament se aplică, prin urmare, tuturor țărilor care au adoptat ISO și ceasurilor fabricate după 2010.

Standardul este destul de extins, deoarece acoperă ceasuri cu o gamă largă de rezistență la apă. Acesta specifică cerințele și metodele de testare pentru ceasurile marcate cu un anumit grad de rezistență la apă. Aceasta nu se aplică ceasurilor de scafandru, care fac obiectul unui standard ISO 6425 separat și care doresc să poarte denumirea de Scafandru.

  • Rezistența la scufundarea în apă. Ceasul este scufundat la 10 cm sub apă timp de 1 oră.
  • Rezistența pieselor de funcționare. Când ceasul este scufundat în 10 cm de apă, se aplică o presiune de 5 newtoni pe coroană (sau pe buton) timp de 10 minute.
  • Testul de condensare. Ceasul este așezat pe o placă încălzită la o temperatură cuprinsă între 40 °C și 45 °C până când ceasul atinge temperatura plăcii încălzite. Apoi se pune o picătură de apă pe sticla ceasului la o temperatură cuprinsă între 18 °C și 25 °C. După aproximativ 1 minut, sticla se șterge cu o cârpă uscată. Trebuie excluse ceasurile care prezintă condens pe interiorul sticlei.
  • Rezistență la diferite temperaturi. Se scufundă ceasul în 10 cm de apă la următoarele temperaturi, timp de 5 minute la 40 °C, 20 °C și 40 °C, cu cel mult 1 minut între temperaturi. Nu este permisă pătrunderea apei sau a condensului.
  • Rezistența la suprapresiunea apei. Scufundarea ceasului într-un recipient sub presiune adecvat și expunerea acestuia, în decurs de 1 minut, la presiunea nominală (de exemplu, 3, 5, 10 ATM) timp de 10 minute sau la 2 bari, dacă nu este dată nicio altă indicație. Suprapresiunea este apoi redusă la presiunea ambiantă în decurs de 1 minut. Nu este permisă pătrunderea apei sau a condensului.
  • Rezistența la suprapresiunea aerului. Expunerea ceasului la o suprapresiune de 2 bari. Ceasul nu trebuie să prezinte un debit de aer mai mare de 50 µg/min.

Ceasul trebuie să fie funcțional în timpul testării, temperatura ambiantă trebuie să fie cuprinsă între 18 °C și 25 °C, iar temperatura apei trebuie să fie egală cu temperatura ambiantă, cu excepția rezistenței la diferențele de temperatură.

Ceasul nu este testat în niciun fel în ceea ce privește rezistența la câmpuri magnetice, șocuri, apă sărată, coroziune și nici nu este analizată rezistența la tracțiune a brățării etc.

Pentru a fi complet, să adăugăm că Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) nu testează ceasuri, ci doar stabilește standarde.

Și mai este un lucru important. Un producător nu este obligat să testeze toate ceasurile sale pentru a le eticheta ca fiind rezistente la apă. Și, de fapt, nici nu trebuie să testeze în funcție de parametrii descriși mai sus. Este la latitudinea producătorului să decidă cum și dacă să testeze ceasurile sale piesă cu piesă. Ceea ce este important este ca eșantionul solicitat să poată îndeplini standardele ISO 22810. Dimensiunea acestui eșantion este apoi determinată de standardele ISO 2859-2 și 2859-3 pentru eșantionare.

A clarificat standardul confuzia cu privire la rezistența la apă? Într-o oarecare măsură. De fapt, standardul anterior 2281 din 1990 nu definea cu precizie termenii și marcajele care puteau apărea pe un ceas. Apelul la standardizare a fost cel care a dus la actualizarea din 2010, iar pentru ceasurile fabricate după acel an, noi, consumatorii, putem fi siguri că, dacă poartă eticheta de rezistență la apă, acestea sunt conforme cu ISO 22810.

Fiecare țară poate, desigur, să aibă propriile standarde specifice. Unele sunt chiar echivalente cu ISO 2281, cum ar fi standardul industrial german DIN 8310.

Základní WR u Casio Collection Vintage.

WR de bază pentru Casio Collection Vintage.

Ceasuri de scufundare și certificare ISO 6425

Cel de-al doilea standard important este ISO 6425. În timp ce mai binevoitorul ISO 22810 se referă la ceasurile de uz zilnic, standardul internațional ISO 6425 se concentrează exclusiv pe ceasurile de scufundări. Publicată pentru prima dată în anii 1980, cea de-a treia ediție, mai experimentată, a fost publicată în 1996. Cea mai recentă ediție a patra a ISO 6425 este din 2018.

ISO 6425 vizează ceasurile de scufundare. Este voluntară, dar numai ceasurile care îndeplinesc acest standard pot purta denumirea Diver

Standardul clarifică termenii utilizați, definește criteriile pe care trebuie să le îndeplinească ceasurile și specifică marcajele care pot apărea pe acestea. De asemenea, acesta specifică testele care trebuie aplicate de către producător. Producătorul trebuie să definească, de asemenea, condițiile de garanție și măsurile de precauție care trebuie luate pentru a menține calitatea ceasului pe o perioadă mai lungă de timp.

Și, în timp ce la ceasurile de uz zilnic, pe cadran se regăsesc adesea unitățile de presiune, în cazul brandurilor de renume, sunt indicați metrii. Cu toate acestea, rețineți că Seiko nu are 20ATM pe ceasul Diver's, ci Diver's 200m. Scafandrii sunt concepuți pentru a merge efectiv la adâncimi.

Spre deosebire de 22810, ISO 6425 este voluntară și este la latitudinea producătorului să testeze ceasul. Există, de asemenea, o diferență fundamentală în sensul că, în timp ce standardul anterior cerea ca doar un anumit eșantion să fie testat, unele dintre testele din standardul de scufundare trebuie să fie trecute în mod corespunzător de fiecare piesă.

ISO definește un ceas de scufundare ca fiind orice ceas cu o adâncime nominală de cel puțin 100 de metri, care are și un sistem de control al timpului, adică fie un minutar rotativ, fie un cronometru digital, trebuie să aibă un indicator care să indice că ceasul este în funcțiune (de exemplu, cu ajutorul unui ceas secundar) și să poată fi citit în întuneric. În plus, trebuie să îndeplinească standardele ISO privind rezistența la magnetism (ISO 764) și la șocuri (ISO 1314).

În plus, brățara sau cureaua este, de asemenea, testată în tensiune (se aplică o forță de 200 Newton pe partea interioară, adică aproximativ 20,5 kg pe cadranul ceasului) pentru a verifica rezistența sa la influențele externe. Nu în ultimul rând, rezistența la apă sărată este testată (testul de coroziune) prin scufundarea ceasului în apă sărată timp de aproximativ 24 de ore.

Ceasul de scufundare este testat la o presiune de 125% din valoarea necesară. Astfel, WR 200 M pentru un ceas de scufundări corespunde unei testări la o presiune de 250 de metri. Creșterea de 25% menționată anterior a presiunii necesare (adică 125% în loc de 100%) servește drept rezervă în cazul unei posibile creșteri a presiunii datorate, de exemplu, presiunii dinamice de înot, densității diferite a apei sărate etc.

Testarea rezistenței la apă pentru ceasurile de scufundare în conformitate cu ISO 6425 include:

  • Fiabilitatea subacvatică: ceasul testat este scufundat în apă la o adâncime de 30 (± 2) cm timp de 50 de ore la o temperatură cuprinsă între 18 și 25 °C. Înainte și după această încercare se efectuează o încercare de condensare. Toate mișcările ceasului trebuie să fie operaționale după încercare.
  • Testul de condensare: ceasul este așezat pe o placă încălzită la o temperatură cuprinsă între 40 și 45 °C și, după ce ceasul a atins această temperatură, se pune pe sticlă o picătură de apă la o temperatură cuprinsă între 18 și 25 °C. După aproximativ 1 minut, sticla se șterge cu o cârpă uscată. Trebuie excluse ceasurile care prezintă condens pe interiorul sticlei.
  • Rezistența coroanei și a altor dispozitive de reglare la forța exterioară: ceasul supus testului este supus la 125 % din presiunea necesară în apă timp de 10 minute și se aplică o presiune perpendiculară de 5 newtoni (aproximativ 0,5 kg) pe coroană (sau pe alte butoane). Înainte și după această încercare se efectuează o încercare de condensare.
  • Rezistența la apă și rezistența la presiunea apei: ceasul supus încercării trebuie să fie scufundat în apă într-un recipient adecvat. Se aplică apoi o suprapresiune de 125 % din presiunea necesară în decurs de 1 minut și se menține timp de 2 ore. Presiunea este apoi redusă la 0,3 bar în decurs de 1 minut și menținută la această presiune timp de 1 oră. Ceasul este apoi scos din apă și uscat cu o cârpă. Nu este permisă pătrunderea apei sau a condensului.
  • Rezistența la șocuri termice: ceasul trebuie să fie scufundat în 30 (± 2) cm de apă la 40 °C, 5 °C și 40 °C timp de 10 minute de fiecare dată. Timpul de tranziție de la o imersiune la alta nu trebuie să depășească 1 minut. Nu este permisă pătrunderea apei sau a condensului.
  • Un test opțional derivat din testele ISO 2281 (dar care nu este necesar pentru a obține ISO 6425) expune ceasul la o suprapresiune de 200 kPa. Ceasul nu trebuie să prezinte un debit de aer mai mare de 50 µg/min.

Ca și în cazul ISO 22810, pe lângă testul de rezistență la șocuri termice, testarea se efectuează la 18-25 °C.

Specificația completă ISO 6425 poate fi achiziționată direct de pe site-ul ISO. Dar wikipedia va satisface suficient de mult curiozitatea în această privință. Numai ceasurile care îndeplinesc toate condițiile stabilite în prezentul standard pot purta denumirea DIVER'S WATCH xxx M sau DIVER'S xxx M.

Un ceas de scafandru trebuie să fie capabil să reziste la o sarcină mult mai mare decât cea necesară pentru alte ceasuri. Dar aici, sau chiar aici, este bine să punem și reputația companiei. Există branduri pe ale căror ceasuri nu veți vedea inscripția Diver's, dar care sunt incredibil de rezistente (nu doar la apă) și, invers, există branduri care produc modele cu Diver's pe cadran, dar pe care un scafandru adevărat nu s-ar baza.

I když mají hodinky potápěčskou certifikaci, je vždy dobré zohlednit také renomé dané značky na poli potápěčských hodinek.

Chiar dacă ceasul este certificat pentru scufundări, este întotdeauna bine să luați în considerare reputația brandului în domeniul ceasurilor de scufundări.

Ce determină un ceas să fie rezistent la apă?

Capacitatea ceasului de a rezista la apă se datorează mai multor elemente. Dar cele mai importante sunt construcția ceasului în sine și, mai presus de toate, sigiliile. Cele mai riscante locuri pentru pătrunderea apei sunt coroana (sau alte butoane), cadranul și sticla.

Coroana ceasului, sau mai degrabă colierul coroanei, este în mod clar cea mai riscantă componentă pentru pătrunderea apei. Deși coroana este protejată de un sigiliu, aceasta este și cea mai solicitată. Coroana este manipulată în mod regulat, se reglează ora, se schimbă poziția etc. Prin urmare, garnitura de etanșare este în mod constant solicitată, comprimată și uzată. Dacă garnitura de la coroană este deformată, apa poate intra cu ușurință în mecanism. În acest caz, este esențial să se respecte recomandările producătorului și să se verifice garniturile la intervale regulate și să se înlocuiască dacă sunt uzate.

Al doilea risc, și cel de zi cu zi, este atunci când coroana nu este strânsă complet. Acest lucru se poate întâmpla din greșeală, de exemplu, după reglarea orei, sau prin slăbire involuntară, atunci când coroana se prinde de un manșon. Chiar și o picătură de apă în timpul spălării mâinilor poate pătrunde în ceas. Prin urmare, este important să vă asigurați că coroana se află în poziția de bază, zero, adică complet strânsă/retractată față de carcasă, indiferent de rezistența la apă oferită de ceas. Acest lucru se datorează faptului că garnitura de etanșare a coroanei este comprimată doar atunci când coroana este strânsă de carcasă.

În ceea ce privește coroana, este de asemenea important să rețineți că, deși ceasul poate oferi WR 200M, coroana nu este niciodată (cu excepția cazului în care producătorul specifică altfel) manipulată sub apă. Iar acest lucru este valabil și pentru butoane, cum ar fi cronograful.

O formă mai ridicată de protecție este oferită de așa-numita coroană înșurubată. Acesta se găsește de obicei la ceasurile cu rezistență mai mare la apă și este standard la ceasurile de scufundări. Prin urmare, pentru ceasurile cu care doriți să înotați, nu este recomandat doar gradul necesar de rezistență la apă, ci și o coroană înșurubată. Dar chiar și în cazul acestuia, este important să nu îl manipulați sub apă și, deși oferă protecție datorită filetului, este important să vă asigurați că coroana este înșurubată. Unele branduri oferă, de asemenea, o protecție specială pentru coroană, cum ar fi Invicta, Hamilton și altele.

Speciální kryt na korunku značky Ball.

Capac special pentru coroana ceasului Ball

Capacul carcasei, adică partea din spate a ceasului, depinde de modul în care este atașat la carcasă, adică la corpul ceasului.

  1. Opțiunea cea mai puțin durabilă este cea a capacului sigilat sub presiune. Cea mai mică deformare a garniturii va permite intrarea apei. În general, astfel de ceasuri sunt marcate doar ca fiind rezistente la umiditate, cu un rating maxim de până la 50M.
  2. Capacul ceasului este fixat cu șuruburi. Aici, rezistența la apă va fi ușor mai mare, permițând o etanșare mult mai mare. Cu toate acestea, deformarea treptată a sigiliului (care va apărea în timp) poate permite, de asemenea, ca apa să pătrundă în ceas. Dar întotdeauna depinde de metoda de fabricație și de construcția generală, putem găsi și ceasuri cu 200M WR și un cadran înșurubat.
  3. Așa-numitul "capac cu filet" este una dintre cele mai fiabile protecții împotriva pătrunderii apei în ceas. Partea din spate a carcasei este înșurubată în carcasă și, împreună cu sigiliul, formează o protecție puternică. Acest tip este utilizat la ceasurile cu un grad mai mare de rezistență la apă (deși nu este obligatoriu) și, prin urmare, se găsește și la ceasurile de scufundări.
  4. Un tip special este așa-numita construcție monobloc, în care carcasa formează o singură bucată. Astfel, ceasul nu are un capac și poate fi accesat doar prin sticlă. Acest tip se găsește la unele ceasuri de scufundări.

Durabilitatea carcasei este, de asemenea, importantă, iar unele branduri aleg un capac dublu pentru ceasurile lor de scufundare pentru a oferi și mai multă protecție.Šroubovací dýnko u Certina DS Action.

Capac cu șurub pentru Certina DS Action.

La fel ca și capacul unui ceas, sticla este un loc riscant pentru pătrunderea apei. Spațiul dintre sticlă și carcasa ceasului este protejat, desigur, de un sigiliu, dar și aici trebuie să țineți cont de faptul că sigiliul se degradează în timp și trebuie verificată periodic rezistența la apă.

De asemenea, este important ca lamelele de sticlă să fie suficient de rezistente pentru a suporta presiunea necesară. Acesta este motivul pentru care vedem adesea lamele convexe la ceasurile de scufundări, care rezistă mai bine la presiune, sau alte modificări ale sticlei. Și, în mod logic, trebuie să nu fie rupt. Chiar și cea mai mică așchie poate crea o mare problemă.

DS Koncept u Certiny zahrnuje zesílené sklíčko, těsnění hřídele korunky, dvojí těsnění korunky, speciální těsnění v zadní části a zesílené dýnko.

Conceptul DS de la Certina include o sticlă ranforsată, o etanșare a arborelui coroanei, o etanșare dublă a coroanei, o etanșare specială a părții din spate și un capac ranforsat.

Garnitura joacă un rol esențial în rezistența la apă a ceasului. O-ringurile sunt termenul modern pentru inelele O și sunt cel mai adesea fabricate din cauciuc, gumă, silicon sau teflon. Acestea formează un sigiliu la îmbinările de la coroană (manșon, sticlă și capacul ceasului), iar în cazul în care ceasul are butoane suplimentare (de exemplu, cronografele), acestea au, de obicei, și ele un sigiliu.

În funcție de materialul garniturii, aceasta se uzează, iar cauciucul își pierde elasticitatea și capacitatea de etanșare în timp. Nu numai timpul, ci și frecvența și modul în care este manipulat ceasul au o mare influență asupra uzurii sigiliului. Prin urmare, se recomandă să verificați ceasul în mod regulat și să înlocuiți garnitura dacă este necesar.

Supapa de heliu este, de asemenea, un capitol special. Nu are nimic de-a face cu pătrunderea apei, dar are legătură cu ceasurile de scufundări. Acest lucru se datorează faptului că supapa de heliu, denumită uneori supapă de siguranță, este utilizată pentru a egaliza presiunea în timpul scufundărilor la mare adâncime, de saturație. Aerul este îmbogățit cu heliu în stațiile de scufundare (clopote) pentru o respirație mai ușoară, precum și în buteliile de scufundare pentru scufundări la adâncime, adică la 60 de metri și mai jos.

Heliový ventil u Hamiltonu.

Supapa de heliu la Hamilton.

Micile bule de heliu pe care le expiră scafandrul pot pătrunde în carcasa ceasului (de exemplu, prin garnitura de etanșare), dar nu se pot întoarce pe același drum. La ascensiune, heliul acumulat ar putea deteriora ceasul sau, mai exact, tinde să iasă. Acest lucru ar putea provoca o explozie și ar putea sparge sticla.

Prin urmare, heliul este ventilat la ieșire prin intermediul unei supape, cel mai adesea situată în partea stângă a carcasei, asemănătoare unei coroane. Acesta este eliberat fie mecanic de către scafandru, fie automat la semnul unei scăderi a presiunii ambientale. De asemenea, putem găsi branduri care au o supapă de heliu încorporată direct în coroană.

Heliový ventil implementovaný v korunce. Ball Engineer Hydrocarbon

Supapă cu heliu încorporată în coroană. Ball Engineer Hydrocarbon

Este un echipament superior de ceas de scufundare și, în practică, este folosit doar de o mână de scafandri din lume. Pentru omul simplu, supapa de heliu de pe un ceas de scufundare este mai mult un semnal că acest ceas este proiectat pentru adâncimi reale. Primul ceas cu valvă de heliu a fost introdus în 1969 de brandul elvețian Doxa, cu modelul Conquistador.

Cum se poate determina dacă ceasul are rezistență la apă?

Testele care determină rezistența la apă a unei carcase sunt în principiu de două tipuri: uscate și umede.

  • Testarea uscată (dry test): ceasul este plasat într-o cameră și supus presiunii aerului necesar, de unde și termenul de "testare a presiunii". Dacă instrumentul detectează cea mai mică reducere a presiunii, înseamnă că aceasta a intrat în ceas și, prin urmare, nu este rezistent la apă. În mod similar, este posibil să se testeze presiunea negativă. Instrumentul poate spune dacă a existat o ușoară îndoire la cursor și la vârf. În caz contrar, înseamnă că presiunea s-a egalizat în ceas și că acesta nu este rezistent la apă.
  • Testul de umezeală (wet test): ceasul este plasat din nou în cameră, care este umplută pe jumătate cu apă și pe jumătate cu aer. Ceasul este supus unei presiuni din ce în ce mai mari și apoi scufundat în apă. În cazul în care ies bule, ceasul nu este rezistent la apă. Presiunea (corespunzătoare valorii testate) a apei este apoi crescută în recipientul umplut cu apă în care este plasat ceasul. Dacă ceasul nu este rezistent la apă, presiunea din recipient scade. Testul umed se efectuează de obicei după testul uscat. Mecanismul ceasului trebuie să fie extras pentru testul umed.

Cum pot să mă asigur că ceasul meu este întotdeauna rezistent la apă?

Ar fi o greșeală să credeți că, dacă aveți un ceas rezistent la apă, acesta va rămâne așa pentru totdeauna. Ceasul nu are un indicator al duratei de viață a sigiliului și nici nu vă avertizează dacă coroana este slăbită înainte de a-l introduce în apă. Prin urmare, este important să vă tratați ceasul în mod corespunzător și să îl verificați în mod regulat. La recomandarea unui tehnician de service sau a unui ceasornicar, ceasul ar trebui resigilat după un timp.

Chiar și lovirea accidentală a ceasului de o masă sau de cadrul ușii este un motiv pentru a pune la îndoială rezistența la apă a ceasului dumneavoastră.

Pentru ca ceasul dumneavoastră să rămână cu adevărat uscat, trebuie să îl tratați corespunzător. Regula numărul unu - nu-l supuneți la mai mult stres decât cel recomandat de producător. Dacă mergeți să săriți în piscină cu un ceas 30M, nu vă mirați dacă acesta cedează după un timp. Există un motiv pentru rezistența la apă declarată și, deși multe ceasuri vor rezista mult mai mult, nu este o idee bună să încercați.

Sfaturi de bază, cum să manipulați ceasul, ce trebuie să faceți și ce trebuie să evitați:

  • Nu expuneți ceasul la o sarcină mai mare decât cea recomandată de producător.
  • Efectuați un test de presiune cel puțin o dată pe an și întotdeauna după manipulare
  • Nu manipulați niciodată coroana (chiar și cea înșurubată) sub apă, nu manipulați niciodată butoanele sub apă (cu excepția cazului în care producătorul specifică altfel).
  • Evitați schimbările bruște de temperatură
  • Evitați impacturile subacvatice și șocurile puternice
  • Evitați substanțele chimice, spălați întotdeauna ceasul cu apă proaspătă curată și uscați-l după contactul cu apă sărată sau cu săpun.
  • Nu expuneți ceasul la apă fierbinte sau la aburi (duș fierbinte, baie, saună).

Frecvența de verificare este foarte individuală. Depinde de recomandarea producătorului ceasului, de vârsta acestuia, de condițiile la care este expus. Cu toate acestea, în general, se recomandă cel puțin o dată pe an, în mod ideal înainte de sezonul estival. Cu toate acestea, dacă, de exemplu, vă plimbați des cu ceasul la surf și acesta este supus unor solicitări mai mari, se recomandă un test de presiune de câteva ori pe an.

Zkouška oděodolnosti podtlakem.

Test de rezistență la apă în vid.

Un test de presiune va determina dacă ceasul își păstrează rezistența la apă din fabrică. Cu siguranță este o idee bună să efectuați testul de fiecare dată când deschideți capacul (de exemplu, când schimbați bateria, ajustați sistemul de mișcare etc.).

Timpul de resigilare a unui ceas este foarte subiectiv și variază de la un ceas la altul și de la un producător la altul. Este o idee bună să urmați recomandările producătorului și sfaturile unui ceasornicar cu experiență.

Ce se întâmplă dacă apa pătrunde în ceas?

În cazul în care apa pătrunde în ceas, prima și cea mai rapidă opțiune ar trebui să fie un ceasornicar sau un tehnician de service. Ceasul trebuie deschis, uscat, sigiliile trebuie verificate și resigilate. Dacă nu aveți posibilitatea de a apela imediat la un ceasornicar, puteți obține ajutor cel puțin temporar acasă. În mod ideal, deschideți ceasul și uscați-l cu un uscător de păr.

Dacă nu îndrăzniti să îl deschideți, încercați cel puțin să scoateți coroana și să o încălziți cu un uscător de păr. Umiditatea ar trebui să aibă tendința de a scăpa prin coroană, dar multe ceasuri au deja o etanșare atât de bună la nivelul coroanei încât chiar și acest sfat poate să nu fie de ajutor. O altă sugestie este să așezați ceasul cu coroana pe o lampă sau pe o altă suprafață caldă, pentru a ține apa cât mai departe de mecanism înainte de a-l duce la ceasornicar.

Ceasurile electronice sunt mai riscante, deoarece pot produce scurtcircuite. Chiar și la câteva săptămâni după un accident. Chiar dacă le uscați, problema se poate manifesta în timp. Ceasurile mecanice, dacă sunt bine uscate, ar trebui să reziste foarte bine la contact. Dar dacă rămâne umezeală, probabil că coroziunea nu va aștepta. Un alt risc îl reprezintă acele cu luminozitate, care se pot "umfla" la contactul cu apa și trebuie înlocuite. Și așa mai departe. Așadar, dacă țineți la ceasul dvs. și reușiți să-l înecați, nu așteptați prea mult timp pentru a găsi o soluție

Sticla este condensată, a intrat apă în ceasul meu?

Dacă apar urme de condens pe interiorul cadranului ceasului în timpul tranziției de la temperaturi diferite, acest lucru nu înseamnă neapărat că apa a intrat în ceas. Cel mai probabil, este vorba de un simplu fenomen fizic în care umiditatea care se află în mod natural în ceas s-a precipitat din cauza schimbării bruște a temperaturii. De exemplu, iarna, când intrați  într-o cameră caldă. Acest lucru se datorează faptului că umezeala este prezentă în mod natural în ceas, cel mai adesea din aer atunci când ceasul este închis, întreținut, etc.

Acest tip de condensare a sticlei ar trebui să dispară după câteva secunde sau minute și nu afectează negativ funcționarea ceasului. În orice caz, recomandăm ca ceasul să fie testat la presiune pentru a vedea dacă își mai păstrează rezistența la apă. Dacă aburirea nu dispare, ceasul trebuie să fie reparat pentru a determina cauza.

Ce efect are apa sărată asupra ceasurilor de metal?

Depinde din ce este fabricat ceasul. Cel mai frecvent, vedem oțelul 316L. Adesea, oamenii cred că oțelul chirurgical nu este supus coroziunii. Ba da. Impuritățile pe care le conține oțelul întârzie coroziunea într-o anumită măsură, dar există limite. Dacă vă lăsați în mod obișnuit ceasul necurățat după ce înotați în mare, acest lucru își poate pune amprenta în timp.

În general, totuși, se poate spune că apa de mare nu afectează ceasurile fabricate din oțel chirurgical de înaltă calitate și că, după ce ați înotat sau v-ați scufundat în mare, este suficient să spălați bine ceasul în apă potabilă și să îl uscați.

Chiar mai bune sunt ceasurile fabricate din oțel 904L, care este cel mai folosit de Rolex, care a produs primul său ceas 904L în jurul anului 1985. Acest oțel conține cantități mai mari de anumite elemente, în special crom, nichel, molibden și, de asemenea, cupru. Astfel, rezistă mai bine atât la coroziune, cât și, de exemplu, la acizi, chiar și la temperaturi ridicate.

Titanul este un material cu mari avantaje în ceea ce privește rezistența la coroziune. Un ceas din titan este astfel foarte rezistent la coroziune. Pe de altă parte, aveți grijă cu ceasurile fabricate din diferite "metale de bază", despre care nu știți care sunt proprietățile lor de rezistență la coroziune.

Hodinkám z chirurgické oceli prospěje po kontaktu se slanou vodou omytí v čisté sladké vodě a osušení.

Ceasurile realizate din oțel chirurgical beneficiază de spălare în apă potabilă și de uscare după contactul cu apa sărată.

Care este rezistența la apă a smartwatchurilor?

Rezistența la apă nu este exclusă nici în cazul smartwatchurilor. Poate chiar dimpotrivă. Am ajuns să ne așteptăm ca majoritatea acestor brățări și ceasuri smart să se descurce foarte bine cu apa. La urma urmei, multe dintre ele contează temperaturile din piscină, sunt potrivite pentru triatlon și unele sunt chiar potrivite pentru scafandri. Așadar, există, de asemenea, unele reguli de rezistență la apă pentru ceasurile smartwatch. Dar adevărul este că smartwatchurile sunt pe piață de ceva timp și, în mod clar, standardele date îl fac pe proprietar să se documenteze. Un motiv în plus pentru a respecta regula: respectați ceea ce spune producătorul în instrucțiuni.

În cazul produselor electronice, vedem adesea gradul de protecție, adică codul IP. Indică gradul de rezistență la pătrunderea corpurilor străine, a murdăriei și, de asemenea, a apei. Acesta este definit de IEC 60529, emis de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC), standardul european echivalent fiind EN 60529.

Codul IP este format din două cifre care, atunci când sunt decodate corect, oferă informații despre gradul de protecție.

Prima cifră indică protecția împotriva contactului periculos și împotriva pătrunderii obiectelor străine (pe o scară de 0-6), iar a doua cifră indică gradul de protecție împotriva pătrunderii apei (pe o scară de 0-9). De exemplu, IP00 înseamnă protecție zero împotriva pătrunderii particulelor și a apei. IP65 ar însemna protecție împotriva contactului periculos cu orice dispozitiv, protecție totală împotriva pătrunderii prafului și protecție medie împotriva pătrunderii apei.

Protecție împotriva pătrunderii apei în conformitate cu specificația IPX
A doua cifră Gradul de acoperire
IPX0 Fără protecție.
IPX1 Protejat împotriva picăturilor de apă care cad pe verticală.
IPX2 Protejat împotriva picăturilor de apă care cad pe verticală până la 15 grade.
IPX3 Protejat împotriva ploii care cade la un unghi de până la 60 de grade.
IPX4 Protejat împotriva stropilor de apă.
IPX5 Protejat împotriva jeturilor de apă.
IPX6 Protejat împotriva stropirii intense de apă.
IPX7 Protejat împotriva scufundării în apă timp de 30 de minute la o adâncime de 1 metru
IPX8 Protejat împotriva scufundării în apă. Dispozitivul este protejat împotriva scufundării în apă în condițiile specificate de producător.
IPX9 Protejat împotriva jeturilor de apă caldă de înaltă presiune.

Pentru ceasurile smart, IP65 până la IP69 este cel mai frecvent. Puteți găsi un tabel de valori în mod clar pe wikipedia. Cu toate acestea, este posibil ca această denumire să nu fie suficientă pentru ceasurile sau brățările care sunt concepute pentru înot, ca să nu mai vorbim de scufundări. Și aici vin valorile pentru presiune, ISO 22810, și pentru ceasurile de scufundare, EN 13319, standardul pentru echipamente de scufundare. Deci, în termeni simpli, putem spune că nu găsim Diver's în smartwatch, dar acestea sunt deja dispozitive de scufundare (computere), care sunt guvernate de standarde diferite de cele ale ceasurilor.

În general, se afirmă adesea că smartwatchurile oferă o valoare reală, dar aceste informații pot fi înșelătoare. Cu toate acestea, adevărul este că poate fi diferită de valorile unui ceas tradițional, iar smartwatchurile cu un WR de 50M sunt adesea listate ca fiind potrivite pentru înot, în timp ce acest lucru nu este recomandat pentru ceasurile tradiționale.

Cu toate acestea, chiar și în cazul smartwatchurilor, 50M nu înseamnă că acestea pot face față scufundărilor la 50 de metri de adâncime reală. Prin urmare, important este ce recomandă și ce nu recomandă producătorul pentru dispozitivul său. Pentru o idee mai bună, ne putem uita, de exemplu, la valorile de la Garmin sporttesters.  Și, cine știe, poate că în timp va exista un standard separat pentru ele...

O scurtă istorie a ceasurilor rezistente la apă

Istoria ceasurilor rezistente la apă datează de la începutul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, când ceasurile de buzunar le țineau companie scafandrilor în costumele lor de scafandru, mai exact în cochilia unei căști de cupru.

Primul ceas de mână care a atras atenția pentru denumirea de "rezistent la apă" a fost faimosul Rolex Oyster, prezentat la 29 iulie 1926. Astăzi, orice pasionat de ceasuri îl cunoaște și, odată cu el, povestea lui Mercedes Gleitz, care a traversat înot Canalul Mânecii cu un Rolex. Și cu un întreg articol despre ceasuri și apă, este imposibil să nu menționăm această poveste celebră.

Mercedes a traversat înot Canalul Mânecii. Ea a fost prima englezoaică care a făcut acest lucru. Pe 7 octombrie 1927, dar în acea zi nu a avut ceas. Și poate că nici nu se gândise atunci să caute unul rezistent la apă. Dar vestea succesului ei a atras atenția lui Hans Wilsdorf, coproprietar al Rolex. Așa că, atunci când Mercedes a trebuit să planifice o nouă încercare de a-și confirma recordul, s-a născut o idee de marketing senzațională: Rolex i-a oferit lui Mercedes Gleitz un Oyster de aur în schimbul publicității.

Rolex Oyster z roku 1926.

Rolex Oyster din anul 1926.

Două săptămâni mai târziu, pe 21 octombrie, înotătoarea a pornit din nou spre țărmurile englezești, de data aceasta cu un ceas Rolex agățat la gât, nu la braț, așa cum ne-am obișnuit. De data aceasta, însă, nu a reușit să ajungă în Franța, iar tentativa s-a soldat cu un eșec. Dar nu și pentru Rolex. Povestea a devenit un pic prea colorată, dar atunci când reclama susținea că Rolex Oyster a fost primul ceas de mână rezistent la apă al lui Mercedes Gletz care a traversat Canalul Mânecii, era de fapt adevărat.

Mercedes Gletz v reklamě na vodotěsné Rolex.

Mercedes Gletz într-o reclamă pentru modelul impermeabil Rolex Oyster.

Rolex a devenit în mod clar un pionier în domeniul ceasurilor rezistente la apă. A obținut rezultate excelente cu Oyster-ul său datorită atât prelucrării de precizie a carcasei (a trebuit să aștepte încă să apară sigiliul așa cum îl cunoaștem astăzi), cât și a coroanei înșurubate, un brevet pe care Rolex l-a cumpărat în 1925 și pe care a reușit să-l implementeze cu brio în ceasurile sale. (Citiți mai multe despre istoria Rolex Oyster.)

Odată ce ceasul a stăpânit lupta cu inamicul său milenar, s-a putut aventura treptat și în adâncuri. Primul ceas produs în serie pe care îl putem numi ceas de scafandru a fost Omega Marine din 1932. Avea o carcasă dublă cu un design atipic, certificată pentru 13,5 ATM și testată în condiții cu adevărat solicitante (pentru acea vreme extreme).

Omega Ocean s dvojitým pouzdrem.

Omega Marine cu carcasă dublă.

Treptat, s-au schimbat și materialele. Oțelul 316L s-a dovedit a fi o soluție inadecvată în varianta netratată și a ruginit în timp în apa agr