Povestea brandului MeisterSinger - Perfecțiunea nu vine în câteva secunde

Taguri: Despre marcă | MeisterSinger | Clasice

23.3.2022 | 13 MIN

Când se vorbește de ceasuri cu un singur ac printre pasionații de ceasuri brandul MeisterSinger vine în minte. Abia de curând a adăugat o a doua crestătură la carcasele sale, dar a reușit deja să vină cu propriile mecanisme interne și să convingă comunitatea uneori încăpățânată că acestea au un loc legitim pe piață. Și pentru că avem și SM în meniul nostru, am putut să analizăm îndeaproape calitatea pe care o oferă și să ne uităm puțin la istoria sa.

Brandul pur orologer a fost fondat în 2001 de Manfred Bressler în Münster, Germania. Avea un trecut mai mult decât bun. La început și-a câștigat existența ca vânzător de ceasuri, iar în 1989 a fondat Watch People împreună cu Klaus Botta.

Dar Bressler a vândut ulterior compania și a plecat pe drumul său. În prezent, Botta produce și ceasuri cu un singur ac, dar într-un stil de design diferit. Bressler a decis să meargă pe calea unor mecanisme elegante și de înaltă calitate.

Zakladatel MeisterSinger Manfred Brassler.

Fondator al MeisterSinger Manfred Brassler.

În plus, Bressler nu a vrut să creeze doar un alt brand de ceasuri, dintre care există nenumărate pe piață. A vrut să fie unic. A vrut să vizeze un segment neglijat, dar care este mai interesant astăzi ca niciodată. Și în 20 de ani de existență, MeisterSinger a reușit să câștige o poziție cu adevărat semnificativă în lumea ceasurilor.

Pasiunea lui Bressler pentru minimalism și pentru orologeria secolului al XVIII-lea a stat la baza ideii de a crea un singur ac. Prin urmare, inspirația s-a bazat în primul rând pe ceasurile de turn și pe celebrele ceasuri de buzunar "souscription" ale lui Louis Breguet. Dar, mai presus de toate, Bressler credea că perfecțiunea nu se obține în câteva secunde. Și astfel a fost creat ceasul cu un singur ac.

TOTUL PE TEMA: Ceasuri cu un singur ac
23.3.2022
TOTUL PE TEMA: Ceasuri cu un singur ac


Nu minutele și secundele contează, ci momentul

MeisterSinger se întoarce la rădăcinile percepției - și mai ales la nevoia de a măsura - timpul. Și așa începe lunga poveste pe care fiecare ceas MeisterSinge cu un singur ac o va spune " fanilor" de ceasuri.

La început, a existat o nevoie primitivă de a conveni asupra unei ore aproximative și de a adapta la aceasta sarcinile de bază, cum ar fi vânătoarea. Corpurile cerești au fost folosite în acest scop, iar o minte isteață a descoperit că soarele proiectează umbre care se schimbă pe parcursul zilei: s-a născut cadranul solar.

Îmbunătățirea instrumentelor și necesitatea de a avea o cronometrare mai precisă au dus la apariția ceasului de turn, care avea, de asemenea, un singur ac la început. În primul rând, pentru ca nimeni să nu confunde de la distanță acul de minute cu cel de ore și, în al doilea rând, pentru că, oricum, ceasurile nu erau atât de precise la un moment dat, încât era logic să se pună un ac de minute.

Až do 18. století bylo zcela běžné, že věžní hodiny měly jednu ručku.

Până în secolul al XVIII-lea, era destul de obișnuit ca ceasurile de turn să aibă un singur ac.

La fel s-a întâmplat și cu ceasurile de buzunar, care au apărut în secolul al XVI-lea. Perfecționarea sa, care a avut loc la sfârșitul secolului al XVII-lea și, într-o mai mare măsură, în secolul al XVIII-lea, a dus la adăugarea unei mâini de minute.

La fel și nevoia de precizie a timpului, care a apărut odată cu dezvoltarea rapidă a căilor ferate, unde minutele contau cu adevărat.

Povestea Ball Watch - Compania de ceasuri care nu a ratat trenul
19.5.2022
Povestea Ball Watch - Compania de ceasuri care nu a ratat trenul

În același timp, numărăm fiecare secundă și chiar și o abatere de o secundă într-un milion de ani pare inacceptabilă. Așadar, cine ar fi interesat de un ceas la care cu greu îți poți da seama dacă este 10:17 sau 10:18?

MeisterSinger se bazează pe ideea că astăzi trăim într-o perioadă stresantă, în care ne uităm în permanență la ceas și ne îngrijorăm că nu ținem pasul. Și poate că trebuie să începem să vedem timpul altfel. Să ne uităm mai mult la moment și nu la secunde. Să trăiești clipa și să nu lași viața să dicteze acele de pe ceas.

Pe scurt, dispozitivele cu un singur ac sunt menite să ofere un mod relaxat de a citi timpul. Să ne încurajeze să ne facem timp pentru ceea ce este cu adevărat important și pentru ceea ce iubim. Dar asta înseamnă să intrăm din nou în filozofie... Să aflăm de unde a apărut numele și logo-ul interesant al brandului.

Cântecul medieval al Maeștrilor Cântăreți

Deoarece MeisterSinger se străduiește să se întoarcă la originile orologeriei, numele ales se bazează, de asemenea, pe tradiție. Meistersinger erau membri ai breslei cântăreților și poeților din Germania medievală. Statutul lor de "meister" se baza pe faptul că puteau compune versuri și melodii noi.

Popularitatea Meistersingerilor a atins apogeul în secolul al XVI-lea, iar Richard Wagner a scris opera Maeștrii cântăreți din Nürnberg despre isprăvile lor. Brandul german a împrumutat astfel numele pentru acești barzi care au avut privilegiul de a crea ceva nou.

Název si MeisterSinger zvolil podle středověkých pěvců, kteří nejlépe vytvořili nový verš či tón. Zdroj: thelistenersclub.com

MeisterSinger a ales acest titlu după numele cântăreților medievali care au creat cel mai bine un vers sau un ton nou. Sursa: thelistenersclub.com

Iar MeisterSinger încearcă să creeze ceva nou în segmentul consacrat al ceasurilor. Pentru a crea ceasuri care să transmită un sentiment de încetinire într-o perioadă agitată.

Logo-ul MeisterSinger, care reprezintă fermata, un semn din notația muzicală care semnifică un fel de încetinire, se bazează pe această filozofie. Mai exact, prelungirea notei.

Notový zápis pro fermátu. Nota nebo pomlčka s tímto znaménkem trvá déle než obvykle

Notație pentru fermata. O notă sau o liniuță cu acest semn durează mai mult decât de obicei.

În mod simbolic ne-am putea vedea oprindu-ne la această notă, bucurându-ne de ea, trăind-o. Și cel mai bun lucru este că fermata se traduce în limba engleză prin coroană - pe coroană se găsește de obicei logo-ul ceasurilor MS.

Fermata na korunce MeisterSinger.

Fermata pe coroana MeisterSinger.

Caracteristici comune

Întreaga colecție de ceasuri MeisterSinger are câteva elemente comune, ceea ce le face ușor de recunoscut. Când vezi unul dintre ceasurile lor, aproape că știi cu siguranță că este un MeisterSinger. Și nu toate brandurile pot face acest lucru.

În primul rând, MS folosește întotdeauna marcaje de două cifre arabe pe cadranul de 12 ore. De asemenea, veți vedea întotdeauna 144 de indecşi care marchează 5 minute și evidențiază secțiuni de 15 minute. Acest criteriu nu este compromis nici măcar în cazul modelelor care au complicații suplimentare, cum ar fi ziua săptămânii, ziua lunii etc. Scopul nu este doar un design ușor de recunoscut - este, de asemenea, baza pentru o bună lizibilitate.

MeisterSinger zobrazuje hodiny vždy arabskými číselicemi a hodinu rozděluje po 5 minutách.

MeisterSinger afișează întotdeauna ceasul în cifre arabe și împarte ora în 5 minute.

De asemenea, putem fi siguri că în fiecare MeisterSinger există întotdeauna un mecanism mecanic care ticăie. Fie că este vorba de înfășurare manuală sau automată. Nu găsim mecanisme cu quartz la SM. Iar acest lucru este intenționat. MS face referire la tradiția orologeriei și atunci - în mod normal, mecanismele nu sunt cumpărate de oameni care trebuie să țină timpul cu infailibilitate la secundă.

Și bineînțeles, au doar un singur ac central (cu excepția modelelor specifice cu cronograf, de exemplu). Chiar și acest lucru este, de fapt, destul de excepțional, deoarece alte branduri oferă, de asemenea, ceasuri cu un singur ac, dar de obicei, doar ca parte a colecției lor. Acul SM este alungit și ascuțit. Fără ornamente, minimalist, favorizând lizibilitatea.

Deși MS nu a renunțat niciodată la modelul cu un singur ac, am putut vedea, de asemenea, modelul Singulator, care avea un minut și chiar o secundă descentrată. Farmecul unui singur ac a rămas, dar datorită calibrului Unitas 6498, proprietarul putea urmări și minutele și secundele.

Dokonce i u modelu Singulator se podařilo MS docílit efektu jednoručky.

Chiar și cu modelul Singulator, MS a reușit să obțină un efect cu un singur ac.

Și chiar și cu un singur ac, MeisterSinger reușește un detaliu de design foarte important pentru mine - ceasul arată întotdeauna frumos echilibrat, simetric. Poate că acest lucru se datorează sofisticării fiecărui model sau doar înclinației mele personale către această gândire minimalistă. Dar este pur și simplu acolo. La urma urmei, MS a primit multe premii prestigioase pentru designul său, inclusiv German Design Award, Red Dot Award și iF Design Award. Și pentru multe modele.

Model Lunascope ověnčený cenami za design.

Modelul Lunascope onorat cu premii de design.

În ceea ce privește calitatea manoperei, probabil că nu este nevoie să intru în detalii. Fiecare piesă beneficiază de precizie germană și de atenția la detalii. Și cred că MS vă va convinge de asta.

Vítězové Red Dot za rok 2021.

Câștigătorii Red Dot pentru anul 2021.

Ce acţionează un ac în MS

După cum am menționat deja, MeisterSinger se concentrează doar pe ceasuri mecanice. Prin urmare, în interior găsim mecanisme cu înfășurare manuală sau automată.

Și chiar dacă MeisterSinger este o marcă germană, se bazează pe mecanisme fiabile ale companiei elvețiene Sellita. La fel ca mulți alții, de exemplu, germanul Bruno Söhnle.

Pentru mecanismele manuale, acesta este de obicei un Sellita SW-210 cu o rezervă de timp de funcționare de 42 de ore. În ceea ce privește mecanismele automate, acestea se bazează pe binecunoscutul Sellita SW-200, cu o rezervă de putere de aproximativ 38 de ore. Mecanismele MeisterSinger sunt ușor modificate, în principal sub forma unor rotoare și punți decorate.

Chiar și modelele cu complicații sunt construite pe Sellitas, cum ar fi frumosul Lunascope, unde MeisterSinger a modificat un mecanism Sellita SW-220. Iar MesiterSinger a creat chiar și primele sale cronografe în 2010, numite Singular, alimentate de un mecanism construit pe baza Valjoux 7750.

Model s chronografem.

Modelul Singular cu cronografe.

Dar în trecut puteam găsi și modele interesante cu mecanisme Unitas. De exemplu, ediția limitată Unitas 1Z din 2003, care avea un mecanism modificat de la ceasul de buzunar Unitas 6497. Am putea întâlni apoi același lucru cu modelul Archao din aur de 18k. Cu toate acestea, nu mai este disponibil astăzi.

Limitka Unitas 1Z s upraveným strojkem používaným původně v kapesních hodinkách.

Limitator Unitas 1Z cu un mecanism modificat, utilizat inițial la ceasurile de buzunar.

Dar ceea ce MeisterSinger consideră cel mai important este faptul că, în istoria sa de aproximativ 20 de ani, a creat trei calibre proprii: MSH01 (înfășurare manuală), MSH02 (înfășurare manuală cu indicator de rezervă de putere) și MSA01 (automat).

În 2014, fondatorul Manfred Brassler și-a îndeplinit visul de a-și crea propriul mecanism mecanic. Ceea ce este excepțional la ele sunt cele două greutăți de pană care le conferă o rezervă de putere de 120 de ore. MSH01 a fost, de asemenea, primul care a câștigat Premiul German Design Award.

In-house kalibr MSH01 s ručním nátahem a dvěma perovníky pro dosažení 120hodinové rezervy chodu.

Calibru MSH01 de producție proprie cu înfășurare manuală și două butoaie ușoare ca o pană pentru a obține o rezervă de putere de 120 de ore.

Aceste mecanisme se regăsesc în colecția Circularis și pot fi văzute prin intermediul unui cristal de safir transparent.

Și dacă tot am ajuns la subiectul colecțiilor, haideți să trecem în revistă, măcar pe scurt, ceea ce se oferă și cum diferă fiecare linie. MeisterSinger își împarte ceasurile în patru linii de bază: Classic, Classic Plus, Meisterstücke și New Vintag.

MeisterSinger Classic. Cel dintâi

Cel mai elementar dintre cele mai elementare și cel mai minimalist dintre cele mai minimaliste. Aceasta este gama MeisterSinger Classic. N°01, N°03 și Pangaea

Cea mai specifică este colecţia N°01. MeisterSinger demonstrează aici esența filozofiei sale. Nu există complicații aici, doar un cadran simplu și un singur ac.

Și nu este vorba doar de faptul că nu au nici măcar o fereastră pentru dată, ci și de faptul că mecanismul nu are o înfășurare automată. Cu MeisterSinger N°01, vă așteaptă rutina plăcută de înfășurare a mecanismului prin intermediul coroanei. Capacul este fie transparent (pentru modelele cu diametrul de 40 mm), fie din oțel, decorat cu logo-ul fermata (pentru modelele cu diametrul de 43 mm). În interior se află mecanismul elvețian Sellity SW-210, care funcționează la 4 Hz cu o rezervă de putere de până la 42 de ore.

Modely s ručním nátahem od Sellity mají obvykle plné dýnko zdobené logem MS.

Modelele Sellity cu înfășurare manuală au, de obicei, un capac complet decorat cu logo-ul MS.

Carcasă elegantă din oțel argintiu cu o grosime de numai 11,5 mm, cristal de safir ușor bombat, fără finisaje PVDchka și cadrane în culorile de bază bej și albastru. O rețetă pentru un model atemporal.

6 627 lei nu este disponibil

Comparativ cu colecția N°01 colecţia N°03 diferă în principal prin mecanism, deoarece această colecție oferă mecanisme automate. De obicei, este un Sellita SW-200, cel mai comun echivalent al ETA 2824-2. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care unele modele pot oferi, de exemplu, un afișaj al datei.

Aici, Meister nu se mai teme să opteze pentru o serie neagră mai îndrăzneață, cu un finisaj DLC, sau pentru un ceas de bronz. Dar este totuși o colecție minimalistă.

Colecţia Pangaea are un farmec greu de descris, al cărui ingredient principal, în opinia mea, este un spirit ludic dezinvolt, desigur! care nu intră în conflict cu eleganța. Și aici întâlnim automate și complicații de bază, cum ar fi data sau ziua săptămânii. Mecanismele se bazează, de asemenea, pe modelul Sellita SW-200. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai mici din seria Classic, cu un diametru de 40 mm, și va fi pe placul posesorilor de încheieturi mai mici.

MeisterSinger Classic Plus. Celălalt

Gama Classic Plus este aparent interschimbabilă cu linia clasică, dar are un anumit plus. Ceva în plus. MeisterSinger se joacă mai mult cu cromatica sau cu afișarea datei (de exemplu colecţia Perigraph).

MeisterSinger Perigraph S-AM1025, zdroj: aBlogtoWatch.com

MeisterSinger Perigraph S-AM1025, sursa: aBlogtoWatch.com

Probabil cea mai interesantă este colecţia Astroscope, care arată ziua săptămânii în conformitate cu atribuirea babiloniană a planetei respective. Mercur este miercuri, Venus vineri, etc. Simbolurile acestor planete sunt cele pe care le găsim pe cadran. Și este interesant și modul în care punctul luminos se deplasează în jurul cadranului, dar voi aborda acest aspect într-o recenzie specifică.

Și nu în ultimul rând (nu numai), din punct de vedere funcționalist, este interesantă colecţia Unomat, care are o rezistență la apă întărită la 300 de metri, o coroană înșurubată protejată,un capac de alamă înșurubat, iar ceasul este antimagnetic. Unomats sunt practic singurele ceasuri din gama MeisterSinger care au o etichetă sportivă.

Zdroj: www.facebook.com/MeisterSingerWatches

MeisterSinger Meisterstücke. O adevărată capodoperă

Aici își ascunde MeisterSinger toate bijuteriile mecanice. În timp ce celelalte game se bazează pe mecanisme dovedite și fiabile, dar de bază de la Sellita, gama Meisterstücke oferă complicații interesante și chiar un mecanism personalizat dezvoltat de MeisterSinger (colecţia Circularis).

Cele mai impresionante din punct de vedere estetic sunt  Lunascope şi Stratoscope. Acestea arată fazele lunii, iar în cazul Stratoscoapelor vă puteți bucura de spectacol datorită luminescenței și pe timp de noapte.

Și nu este vorba doar de frumusețea estetică, ci și de precizia complicației fazelor lunii, care necesită o ajustare doar o dată la 122 de ani.

Dar preferata mea este colecţia Bell Hora, care a depășit chiar și cerul nopții. În fiecare oră, ceasul dă cel mai frumos ton. Un ton pe care nu-l pot descrie în cuvinte. Este lovirea unui ciocan în miniatură de un al doilea metal, ca și sunetul delicios al unui triunghi sau al unui clopot. Dar alarma ceasului poate fi oprită. Deși nu știu de ce ar renunța cineva de bună voie la ea. Poate noaptea, sau la teatru…

MeisterSinger New Vintage. Nostalgia asociată cu prezentul

Ultima este gama New Vintage. Ceasurile din această serie evocă aceeași nostalgie ca și aparatele foto vechi sau gramofonul. Genul de "lucruri vechi" la care unii dintre noi nu vor să renunțe. Fotografiile nu sunt la fel de clare, iar muzica de pe vinil sună diferit. Oldscool. Iar un ceas New Vintage va fi prea retro pentru unii. Dar pentru un grup restrâns de entuziaști, ele vor fi cele mai bune mecanisme de epocă.

Designul se bazează pe anii 1950 și 1960, când ceasurile cu quartz erau încă ceasul viitorului, iar apelurile telefonice se făceau de la o cabină de la colț de stradă, nu de la un ceas la încheietura mâinii. Există trei colecții în gama New Vintage: Neo, Metris și Vintago, iar fiecare are elemente de design specifice..

De exemplu colecţia Metris este ușor de recunoscut datorită formei specifice a carcasei. În plus, are o rezistență la apă de 200 de metri și un diametru plăcut de 38 mm.

Colecţia Neo din nou, luneta îngustă face ca, cadranul să iasă în evidență, în special pe modelul în roșu original, care este culoarea MeisterSinger a anului 2021. Este, de asemenea, unul dintre puținele cu o sticlă de plastic pentru a spori efectul retro.

Şi colecţia Vintago? Asta e foarte retro. Forma clasică, culorile cadranului fără explozie și diametrul mai mic. Bineînțeles, cu o sticlă convexă și un afișaj al datei cu un design interesant. Dar stiți ceva? Chiar și așa, MeisterSinger nu încalcă simetria.

Ce face ca MeisterSinger cu un singur ac să fie unic?

Adică, în afară de a avea un singur ac...

Din când în când, MeisterSinger face niște limite cu adevărat interesante, care sunt unice nu doar din punct de vedere estetic, ci și cu o poveste în spatele lor.

MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák

MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák

MS face o ediție obișnuită City Edition, care este dedicată unui oraș din lume. Dar în 2020 a făcut o excepție pentru Republica Cehă și a creat 10 piese din MeisterSinger City Edition 2020 Antonín Dvořák. Capacul purta chipul celebrului compozitor și o copie a semnăturii acestuia.

Printre cele mai interesante în acest moment se numără cu siguranță MeisterSinger Planet Earth. Ediția limitată de 500 de bucăți a fost creată în colaborare cu World Wildlife Fund for Nature (WWF). Și, pe lângă o doză semnificativă de creativitate, oferă, de asemenea, o reamintire a problemelor globale ale Pământului nostru.

Dar, indiferent de nivelul de spirit ecologic, ceasul va impresiona cu siguranță prin reprezentarea fotorealistă a planetei Pământ. Pe spate, putem vedea Sellita SW 400 prin cristalul de safir și un detaliu pe rotor în urma panda - mascota WWF. Iar MesiterSinger s-a gândit foarte bine, pentru că până și cureaua este vegană (din piele ecologică din fibre de măr), iar cutia este 100% reciclabilă.

Și cred că MS este abia la început de drum în acest sens. Are în jur de 20 de ani de existență și nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare să vedem cât de departe își duce imaginația.