TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Taguri: Tehnologie și concepte | Smartwatch

6.6.2022 | 13 MIN

Senzorul de ritm cardiac este în prezent, îndrăznesc să spun, o caracteristică standard a ceasurilor smart. Cu toate acestea, mulți utilizatori îl resping spunând: "Ei bine, nu-mi pasă de ritmul cardiac". Adesea, un astfel de răspuns este mai degrabă legat de (iertați-mă că sunt sincer) ignoranță. La urma urmei, nu este doar un număr mic pe un afișaj, ci este un indicator al sănătății noastre, al formei fizice și, adesea, al timpului pe care îl vom mai avea pe această lume înainte ca organismul nostru să demisioneze. În plus, poate fi foarte util în sport, astfel încât să nu ne epuizăm complet (și inutil).

Este ca acel LED intermitent de pe partea de jos a ceasului sau a brățării. Da, acesta este senzorul optic de ritm cardiac. Deși este de fapt doar o lumină care clipește permanent, vă spune mai multe decât credeți. Acesta va fi un articol lung. Dar asta doar pentru că este important.

Ce veți învăța în acest articol despre monitorul de ritm cardiac:

Cum funcționează senzorul de ritm cardiac?

Tehnologia este mult mai simplă decât pare la prima vedere. Inima pompează sângele în tot corpul nostru la intervale regulate, iar acesta circulă și prin piele, care își schimbă puțin culoarea odată cu fluxul de sânge. Cu ochiul liber nu se poate observa, dar LED-urile din partea de jos a ceasului o pot face. Senzorul înregistrează literalmente modificările regulate ale culorii pielii și le folosește pentru a determina ritmul cardiac.

Poate părea ceva inventat de producătorii de ceasuri smart, dar nu este așa. Această metodă se numește fotopletismografie în medicină, iar producătorii de smartwatch-uri au reușit să implementeze această tehnologie la o scară mai mică și cu un principiu ușor diferit în dispozitivele smart. În medicină, fotopletismografia este utilizată pentru a detecta tulburările de flux sanguin. Pe baza iluminării pielii și a reflexiei luminii, acesta detectează locurile în care sângele este blocat (vene varicoase) sau, dimpotrivă, zonele slab însângerate. Pentru rezultate mai bune, totuși, medicii tind să folosească ultrasunete.

Există senzori de ritm cardiac mai răi și mai buni?

Bineînțeles că da. Calitatea senzorului depinde de puterea LED-ului, care determină intensitatea luminii și eficiența iluminării pielii. Senzorii optici cu un număr mai mare de LED-uri sunt în general considerați mai buni, deoarece pot ilumina bine pielea.

Greutatea dispozitivului este, de asemenea, adesea un factor important pentru calitatea înregistrării. Acest lucru nu are nicio legătură cu calitatea senzorului, ci cu construcția generală a ceasului. Cu toții cunoaștem mai mult sau mai puțin legea gravitației, așa că puteți ghici că un corp mai greu este mai atras de sol. Prin urmare, un ceas mai greu poate " sălta " puțin mai mult pe mână și este posibil ca rezultatele să nu fie complet exacte. Prin urmare, asigurați-vă întotdeauna că dispozitivul este bine fixat pe mână.

Ce este ritmul cardiac în repaus și de ce ar trebui să-mi pese de el?

Frecvența cardiacă în repaus se numește pe scurt KTF și ne spune multe. Cum ar fi dacă vom trăi până la o vârstă înaintată. O frecvență cardiacă scăzută în repaus este strâns legată de longevitate. Ritmul cardiac mediu este de aproximativ 72 de bătăi pe minut. Dar inima unui atlet bate de 40 de ori pe minut în repaus.

Un ritm cardiac scăzut nu este întotdeauna bun. Dacă cineva nu este un atlet și ritmul cardiac în repaus este sub 60 bpm (nu are legătură cu somnul), vorbim de bradicardie. Acest lucru poate fi asociat cu anumite boli, cum ar fi infarctul miocardic. Opusul său este tahicardia, când inima bate de peste 90 de ori pe minut în repaus. Acesta poate fi cauzat de stres sau determinat fiziologic și poate duce la un atac de cord.

Inima sportivului este suficient de puternică pentru a bate de 40 de ori pe minut pentru a face ca sângele să circule în tot corpul. Inima neantrenată este mai slabă și trebuie să compenseze forța cu frecvență mare. Dar acest lucru obosește inima și nu trebuie să bată atâția ani cât inima unui atlet mai puțin obosit.

Persoanele cu o frecvență cardiacă în repaus mai mare de 70 au un risc de aproape două ori mai mare de infarct miocardic decât persoanele cu o frecvență cardiacă mai mică.

Puteți ajunge la o frecvență cardiacă în repaus mai mică printr-o dietă sănătoasă, mai multe exerciții fizice, limitând fumatul și consumul de alcool sau băuturi cu cofeină.

Ce ne poate dezvălui un smartwatch despre sănătatea noastră?
15.8.2022
Ce ne poate dezvălui un smartwatch despre sănătatea noastră?

Exercițiul aerobic/anaerobic - de ce trebuie să ne urmărim ritmul cardiac în timpul sportului?

Corpul nostru are nevoie de combustibil - oxigen - pentru orice activitate fizică. Și, în funcție de faptul dacă avem sau nu suficientă, împărțim exercițiile fizice în aerobice și anaerobice. Aceste două tipuri de sarcină se bazează pe ritmul nostru cardiac.

TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)
15.8.2022
TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)

Dacă organismul nostru are suficient oxigen, este vorba de un exercițiu aerobic. Aceasta din urmă este tipic pentru ritmuri cardiace mai scăzute, iar organismul arde în primul rând grăsimi. În acest tip de exercițiu, corpul nostru este capabil să reziste mai mult timp fară oboseală și durere.

Ca orice altceva, corpul nostru are limitele sale. Și acest lucru este valabil și pentru cantitatea de oxigen pe care corpul nostru o poate absorbi și utiliza. Dacă organismul nostru nu este suficient de oxigenat, este vorba de un stres anaerob. Este tipic pentru un ritm cardiac ridicat, iar organismul arde în principal zaharuri în timpul acestei activități. Acest tip de exercițiu este mai potrivit pentru sportivii antrenați.

Frecvența cardiacă greșită este o problemă comună dacă încercați să pierdeți în greutate prin alergare. Poate fi o activitate solicitantă pentru organism, inima vă bate cu putere și ardeți aproape numai zaharuri. De aceea, mersul pe jos poate fi un loc mai bun pentru a începe. Corpul dumneavoastră va lucra la frecvențe mai mici, nu vă veți suprasolicita inima în mod inutil și veți arde grăsimi. Când mersul pe jos "nu este suficient" pentru dvs., puteți începe încet să alergați. Ceasul va calcula zona de ritm cardiac potrivită pentru dvs. sau puteți folosi această formulă.

Vreau să încep să fac exerciții fizice - ar trebui să aleg antrenamentul aerobic sau anaerobic?

Dacă obiectivul dvs. nu este de a pierde în greutate, ci pur și simplu de a fi un bun alergător, un monitor de ritm cardiac poate fi chiar mai important pentru dvs. Exercițiile aerobice și anaerobice nu se referă doar la ceea ce ardem, ci și la faptul că ne antrenăm corect. De fapt, a învăța să alergați nu înseamnă doar să alergați încet la început și apoi repede. Sunt sigur că mulți oameni își spun: "Cu cât alerg mai repede, cu atât mai bine îmi va fi în viitor". Dar nu așa funcționează.

Pentru atletul începător, cel mai bine este să se miște într-un ritm aerobic. Corpul își construiește o "bază", adică o condiție fizică, și se obișnuiește cu mișcarea. Așa cum spune colegul meu Matej, "Dacă vrei să alergi repede, mai întâi încetinește". În momentul în care simțiți (da, alergarea se bazează în mare parte pe senzație) că vă simțiți confortabil, că alergați suficient de repede, dar că ritmul cardiac este scăzut, puteți încorpora treptat antrenamentul anaerob - ideal ar fi intervalele. Totuși, poate dura luni de zile pentru a ajunge la această parte.

Sincer, nu am de gând să vă dau un răspuns cu privire la care este ritmul cardiac ideal pentru antrenamentul aerobic. Depinde de vârstă și de cât de antrenat sunteți. Dar vă recomand să folosiți un calcul simplu.

180 - (vârsta dumneavoastră) = ritmul cardiac ideal pentru sport. Dacă sunteți un începător sportiv complet, vă recomand să scădeți 5. Astfel, un începător sportiv de 25 de ani ar trebui să alerge la o frecvență cardiacă de 150. Acest calcul se numește MAF și, da, nu este un miracol. Totul ține de senzație. Dacă este prea mult pentru dvs., încetiniți. Dacă nu este suficient, accelerați.

Cum să alerg astfel încât să nu mă doară tot corpul? Urmărirea pulsului vă poate ajuta?

Da, o întrebare simplă și cred că destul de frecventă. Și acesta este un alt lucru la care vă va ajuta antrenamentul aerobic. Cu ajutorul antrenamentului aerobic, mușchii primesc suficient oxigen, iar organismul nu acumulează o cantitate de oxigen (numită valoarea EPOC). În cazul antrenamentului anaerob, această cantitate se acumulează, iar organismul începe să elimine acidul lactic (numit lactat). Aceasta se scurge în mușchi, determinându-i să se rigidizeze mai repede și să se instaleze oboseala.

S-ar putea să vă gândiți: De unde provine acidul lactic? Acidul lactic este un produs secundar al procesului de ardere a grăsimilor.

Toate acestea nu se întâmplă într-o măsură atât de mare în timpul exercițiilor aerobice. Așadar, dacă alergați la un ritm cardiac scăzut, corpul dumneavoastră nu va produce lactat în cantități atât de mari și veți putea alerga pentru perioade mai lungi de timp și, probabil, nu veți avea dureri în fiecare mușchi din corp a doua zi. Pentru că nu ați creat atât de mult lactat și o cantitate mare de oxigen. Deci, poate urmărirea ritmului cardiac să vă ajute să preveniți durerile musculare a doua zi? Da, se poate.

Tranziția dintre sarcina aerobă și cea anaerobă este cunoscută și sub numele de prag de lactație. În sarcină aerobică, organismul se străduiește să elimine acidul lactic. În timpul exercițiilor anaerobe, organismul nu mai poate elimina lactatul și acesta începe să se acumuleze în mușchi. Acest lucru duce la rigidizarea mușchilor și la o senzație de oboseală din ce în ce mai mare. Doar un senzor toracic poate măsura pragul de lactație, dar puteți considera tranziția dintre zonele de ritm cardiac aerob și anaerob ca fiind pragul de lactație, pe care îl poate determina și un smartwatch.

[[M3302]]

De ce este important și antrenamentul anaerobic?

Corpul dvs. s-a obișnuit cu mișcarea, vă simțiți bine când alergați și ritmul cardiac nu crește vertiginos. Da, ar putea fi un moment bun pentru a începe să vă familiarizați cu antrenamentul anaerob. Corpul nostru poate procesa doar o anumită cantitate de oxigen și, dacă nu mai poate ține pasul, vorbim de antrenament anaerob. Am scris acest lucru de mai multe ori. Dar știați că se poate mări cantitatea de oxigen folosită?

Cantitatea de oxigen pe care un atlet o poate folosi în timpul unei activități se numește VO2 max. Iar această capacitate poate fi îmbunătățită doar prin antrenament anaerob.

Pentru a crește VO2 max, trebuie să vă depășiți limitele. Trebuie să vă impulsionați inima la viteze mari și să vă faceți corpul să se simtă inconfortabil. Și toată această suferință se va transforma în aur în timp - vă veți stimula și mai mult și vă veți îmbunătăți capacitatea de a obține mult oxigen - vă veți crește VO2 max.

Forțându-vă corpul să lucreze "peste capacitate", vă creșteți capacitatea pulmonară și abilitatea corpului de a absorbi mai mult oxigen. Atunci când vă forțați plămânii și inima să lucreze, de exemplu, la 140% din VO2 maxim, îi forțați literalmente să își crească treptat capacitatea și abilitatea de a absorbi oxigen. Acest lucru se datorează faptului că organismul se pregătește pentru a fi expus din nou la această sarcină atipică.

VO2 max este strâns legat de exercițiile aerobice și anaerobice, deoarece această valoare (mililitri de oxigen pe kilogram de greutate corporală) indică cu exactitate tranziția între aceste sarcini. Corpul nostru poate procesa doar o anumită cantitate de oxigen, iar cu cât ne apropiem mai mult de acest prag, cu atât ritmul cardiac este mai ridicat.

Așadar, dacă mă aflu la pragul de încărcare aerobă și anaerobă, știu că în prezent absorb oxigenul din plafon (100% din VO2 maxim) pentru mușchii mei. Prin urmare, după ce am antrenat tranziția între aceste sarcini la o frecvență cardiacă mult mai mare. De fapt, el poate absorbi mult mai mult oxigen.

Imaginați-vă că aveți un VO2 max de 38 și alergați foarte repede alături de un atlet de top care are un VO2 max de 75. Este probabil ca inima dumneavoastră să lucreze la un ritm cardiac ridicat, corpul dumneavoastră va arde zaharuri și va începe să se formeze lactat în mușchi, provocând rigidizarea mușchilor. De fapt, puteți absorbi doar 38 de mililitri de oxigen la 1 kilogram de greutate.

În schimb, un atlet de top va absorbi aceeași cantitate de oxigen, dar va fi doar jumătate din capacitatea sa totală. De fapt, el poate absorbi până la 75 de mililitri pe kilogram de greutate. Prin urmare, ritmul său cardiac va fi scăzut, nu va simți oboseala sau rigiditatea musculară și va putea alerga rapid mult mai mult timp decât tine. Acesta este motivul pentru care VO2 max este cel mai utilizat indicator al condiției fizice a unui sportiv.

Variabilitatea ritmului cardiac - ce înseamnă?

Senzorul optic de ritm cardiac poate măsura ritmul cardiac, dar și variabilitatea acestuia. Variabilitatea ritmului cardiac (cunoscută și sub numele de VST) reprezintă timpul dintre bătăile inimii. Între inspirație și expirație, inima bate ușor mai repede sau mai încet, creând diferite lungimi în graficul ritmului cardiac.

R-R interval je doba mezi dvěma údery srdce.

Intervalul R-R este timpul dintre două bătăi ale inimii.

Doi centri nervoși din creierul nostru - simpatic și parasimpatic - se află în spatele variabilității ritmului cardiac. Simpaticul (deși numele îl face să sune ca un simpatic) ne pune corpul în alertă. Ritmul nostru cardiac crește, iar inima bate mai regulat - astfel încât VST este mai mic. Opusul acestuia este parasimpaticul, care este tipul cool care apare atunci când corpul nostru nu este în tensiune. Inima bate apoi neregulat atunci când este nevoie - VST este mai mare.

Cum măsoară senzorul de ritm cardiac stresul?

Stresul este măsurat prin variabilitatea ritmului cardiac descrisă mai sus. Atunci când variabilitatea este mai mică - inima bate regulat - ceasul știe automat că organismul nostru este în stare de alertă. Creierul nostru are o constrângere de a ne ține tot corpul pregătit, inclusiv inima, care nu ia o pauză și nu se "odihnește" de la bătăi.

Corpul nostru se relaxează atunci când variabilitatea ritmului cardiac este mai mare. Aritmia este uneori bună, exact. Inima nu are nevoie să bată regulat, deoarece creierul nu simte tensiunea. Ceasul presupune un nivel scăzut de stres atunci când înregistrează un VST mai mare.

Comparație între centurile de piept (senzori de ritm cardiac)
31.1.2023
Comparație între centurile de piept (senzori de ritm cardiac)

Monitorizarea somnului este mai precisă cu un senzor de ritm cardiac?

Da, absolut. Dispozitivele fără senzor de ritm cardiac (acest lucru este valabil și pentru smartphone-uri) utilizează doar accelerometrul pentru a monitoriza somnul. Principiul este simplu - cu cât vă mișcați mai puțin, cu atât dormiți mai profund. Dar nu așa funcționează lucrurile în viața reală. Acesta este motivul pentru care monitorizarea somnului fără un senzor optic de ritm cardiac este complet inutilă. Mai degrabă, funcționează în viața reală: cu cât ritmul cardiac este mai scăzut, cu atât somnul este mai profund.

Imaginați-vă că vă culcați după o petrecere aniversară, când ați băut o cantitate mare de alcool. Organismul o consideră o substanță otrăvitoare cu care trebuie să se confrunte. Aceasta declanșează toate procesele din corpul dvs. și vă crește ritmul cardiac.

Atunci când adormiți în această stare, nu reușiți niciodată să vă reduceți ritmul cardiac la un nivel normal, deoarece corpul dumneavoastră trebuie să se ocupe de alcool. Dacă ar fi să vă monitorizați somnul fără un senzor de ritm cardiac, accelerometrul ar determina că vă aflați într-un somn profund, deoarece nu v-ați mișcat de mult timp. Cu un senzor de ritm cardiac, dispozitivul nu ar detecta atât de mult somn profund, deoarece știe că aveți un ritm cardiac mai ridicat decât în mod normal și, prin urmare, vă aflați în somn ușor.

Deci, dacă vă sacrificați seara pentru "distracția cu alcool", așteptați-vă la un ritm cardiac mai ridicat în timpul nopții și a doua zi. Dar merită din când în când, nu?? :)

Ceasul poate determina destul de bine " profunzimea" somnului prin intermediul ritmului cardiac, dar în cazul somnului REM poate fi mult mai dificil. Această etapă este caracterizată de visare și de multe mișcări ale ochilor. Dar, dincolo de asta, este dovedit medical, că în timpul somnului REM sistemul nervos simpatic este activat - astfel încât variabilitatea ritmului cardiac este mai mică. Pe baza VST, ceasul este, prin urmare, capabil să determine și somnul REM. În timpul somnului, VST crește treptat și sistemul parasimpatic este activat - corpul se odihnește.


Ne putem da seama după ritmul cardiac când apare o boală?

Sincer, corpul nostru este mai deștept decât noi. Poate că știați asta, poate că nu, dar este important să vă dați seama de asta. Înainte ca o boală să se manifeste la noi, corpul nostru reacționează imediat la nivel intern. Acesta declanșează procese în organism care încearcă să distrugă "musafirul neinvitat". Întregul nostru corp trebuie să fie în alertă, ceea ce necesită energie, iar inima noastră trebuie să bată mai repede. Prin urmare, o frecvență cardiacă în repaus (RHR) ridicată este un bun indicator că ceva nu este în regulă în corpul nostru. Același lucru este valabil și pentru un ritm cardiac neobișnuit de ridicat în timpul performanței atletice.