» Blog » Garmin

Garmin Venu SQ: Corpul lui Apple Watch, inima lui Garmin

Taguri: Recenzii | Garmin | Smartwatch

23.3.2022 | 13 MIN

Garmin a mai adăugat o piesă în portofoliul său în cursul lunii septembrie - Garmin Venu SQ. Ce aduce acesta în apele "smartwatch"? În afară de un afișaj surprinzător de pătrat, nimic. Comparativ cu modelul de anul trecut, Garmin Venu a pierdut câțiva senzori și a trecut de la afișajul AMOLED la cel LCD. Ce face ca acest model să fie interesant, vă întrebați? Oferă un preț mai mic și un design modern, edgy, care va fi cu siguranță apreciat de o mulțime de utilizatori care caută un ceas smart pe valul modei.

Garmin imită Apple Watch?

Încă de la lansare, acest model a fost comparat în mod constant cu ceasurile Apple Watches concurente. Și toate acestea pentru că carcasa ceasului este pătrată. Dar, în apărarea Garmin, la ce altceva vă puteți gândi? Ceasurile smart sunt fie rotunde, fie pătrate. Nu există nimic altceva. În plus, compararea acestor modele nu are niciun sens, deoarece publicul țintă este diferit.

Dar pentru acoliții care încă mai spun că Garmin imită Apple Watch, atașez o fotografie a Garmin Forerunner 205 din 2003. Garmin "a trecut la modă" în prima parte a acestui mileniu. Apropo, primele Apple Watch-uri nu au ajuns pe piață decât în 2015.

Zdroj: Wikipedia

Garmin Forerunner 205, care a apărut pe piață în 2003. Sursa: wikipedia.com

Care este diferența dintre noul Garmin Venu pătrat și cel rotund de anul trecut?

Dar acum destul despre istoria Garmin și Apple Watch. Aceasta este o recenzie a Garmin Venu SQ și, prin urmare, oferă o comparație cu Garmin Venu, care a apărut pe piață anul trecut. Modelul respectiv era interesant prin faptul că (împreună cu Garmin VivoActive 4) era un dispozitiv sportiv versatil, cu o serie de caracteristici inteligente, cum ar fi plata fără contact Garmin Pay și un player muzical la un preț accesibil. În plus, Garmin Venu a fost primul ceas Garmin care a oferit un ecran tactil AMOLED complet (Garmin folosește tehnologia LCD în marea majoritate a ceasurilor sale sportive).

Veți observa cele mai mari schimbări dintr-o privire. Ceasul a trecut de la cercuri pe margini, ceea ce adaugă o notă de modernitate și o gură de aer proaspăt la gama de ceasuri Garmin. Ambele ceasuri au ecran tactil, dar Venu SQ a revenit la tehnologia LCD, iar ecranul a crescut la 1,3" datorită marginilor. În ceea ce privește dotarea cu senzori, noul Venu SQ a pierdut barometrul și giroscopul.

Din păcate, durata de viață a bateriei a suferit și ea o mică reducere. Garmin Venu a fost capabil să primească un semnal GPS la fiecare secundă timp de 20 de ore. Noul model Venu SQ poate face acest lucru pentru un timp ceva mai scurt - 14 ore. O reducere (de data aceasta în sensul bun) a avut loc și la cântar. Modelul din acest an a pierdut aproape 9 grame, ajungând la un respectabil 37,6 grame. De asemenea, Venu SQ nu are animații care să ghideze utilizatorul în timpul exercițiului. Dar, sincer, nu mi se pare mare lucru.

Rozdíl mezi Garmin Venu SQ (vlevo) a Garmin Venu (vpravo).

Diferența dintre Garmin Venu SQ (stânga) și Garmin Venu (dreapta).

Au pierdut ceva, dar multe din lucrurile bune au rămas.

Dar în ceea ce privește restul? Player de muzică (doar versiunea Music), plăți fără contact, monitorizare zilnică, senzor optic de ritm cardiac, pulsoximetru, navigație simplă, recepție semnal GPS, GALILEO și GLONASS? Totul este încă acolo. Dar asta a fost doar versiunea scurtă.

Garmin dă lovitura cu stilul urban

Ca să fiu sincer, de obicei nu consider că partea din recenzie în care discut aspectul ceasului este atât de importantă. Mă interesează mai mult caracteristicile și dotările senzorilor, dar aici vorbim despre Garmin Venu SQ. Acest model se bazează foarte mult pe aspectul fizic. Altfel, de ce ar fi lansat Garmin un ceas mai mult sau mai puțin identic cu Garmin Venu un an mai târziu?

Și știi ce-ți spun eu? Au făcut-o bine în America. Ceasul are un design de top. Cred că este unul dintre primele ceasuri pur urbane de la Garmin. Și dacă cineva mi-ar spune că vrea să o cumpere doar pentru că îi place, nu m-aș opune. Venu SQ a fost creat și din acest motiv.

Foto potvrzující to, proč Garmin Venu SQ vznikly. Aby vypadaly dobře.

Ceasul este oferit într-un total de opt opțiuni de culoare, dintre care patru sunt în versiunea Music (player de muzică și suport pentru streaming). Celelalte patru sunt fără player muzical și au un preț ușor mai mic decât versiunea Music.

Ceasul este operat de o combinație între un ecran tactil și două butoane mecanice

Dar suficient pentru moment. Ceasul are o carcasă din plastic întărit și este operat de un ecran tactil LCD de 1,3 inchi cu o rezoluție de 240x240 pixeli. Acest ecran este protejat de sticlă minerală cu tratament Corning Gorilla Glass 3. Comenzile tactile sunt completate de două butoane mecanice pe părțile laterale, cel de sus declanșând monitorizarea activității sportive, iar cel de apăsare lungă deschizând comenzi rapide. Butonul din partea de jos acționează ca buton "Back" (Înapoi) și se apasă lung pentru a deschide setările.

Trebuie să recunosc că, atunci când am pus mâna pe ceas, am crezut că are un ecran AMOLED. Culorile sunt, de fapt, bogate, contrastante, și nu am de ales decât să spun că, Garmin a făcut din nou o treabă bună. Am o mică problemă cu comenzile afișajului, care sunt puțin enervante pe ici pe colo. Se întâmplă pur și simplu să dau, din greșeală, în locuri în care nu vreau să intru deloc, etc. Asta nu mi s-a întâmplat deloc cu Garmin Venu de anul trecut.

Care este diferența dintre un LCD pur și un LCD transflectiv?

Motivul pentru care nu le-am putut deosebi este că celelalte modele Garmin au un afișaj LCD transflectiv. Iar acest lucru este ușor de distins la prima vedere de un ecran OLED. Afișajul utilizat pe Venu SQ este numai cu cristale lichide, deci folosește o lumină de fundal plată și se stinge atunci când nu este utilizat. Afișajele transreflective sunt puțin mai slabe, dar se caracterizează prin economisirea duratei de viață a bateriei, iluminare permanentă și lizibilitate perfectă chiar și în lumina directă a soarelui. Ecranele cu cristale lichide pure sunt mai bogate în culori și contrast, dar se estompează și nu sunt la fel de ușor de citit în lumina directă a soarelui. În general, caracteristicile acestora sunt mai asemănătoare cu cele ale ecranelor OLED.

Srovnání čitelnosti na přímém slunci - LCD (vlevo), OLED (uprostřed) a transflektivní LCD (vpravo).

Comparație a lizibilității în lumina directă a soarelui - LCD (stânga), OLED (mijloc) și LCD transflectiv (dreapta).

Garmin a economisit la închizătorul și luneta ceasului în ceea ce privește prețul și greutatea acestuia

Ceasul este fixat la încheietura mâinii cu o curea de silicon de 20 mm lățime. Personal, prefer o lățime de cel puțin 22 de milimetri, dar nu mă deranjează o curea mai îngustă pe acest ceas. Ceasul este confortabil la încheietura mâinii. În plus, ceasul are un sistem QuickRelease, astfel încât să puteți schimba rapid curelele fără a utiliza instrumente.

Ceea ce m-ar îngrijora puțin este închizătorul din plastic prin care se introduce cureaua. Încuietoarea ceasului este supusă unor manipulări frecvente și sunt puțin îngrijorat că durata sa de viață nu va fi la fel de lungă ca cea a unei închizători din oțel, care este folosită mult mai des.

Pe o bază similară, Garmin a economisit și la lunetă ceasului, care de data aceasta nu este din oțel (ca în cazul modelului de anul trecut), ci din aluminiu. Pe de altă parte, este important de menționat că, datorită acestor materiale mai "ieftine", producătorii brandului au reușit să reducă greutatea la un impresionant 37,6 grame.

Echipamentul de senzori a pierdut barometrul pentru a înregistra metri de altitudine

Echipamentul senzorial include un senzor optic de ritm cardiac, un pulsoximetru (măsoară oxigenarea sângelui), o busolă și un accelerometru. Ceasul are un receptor de semnal GPS, GLONASS și GALILEO integrat. Un adaos interesant poate fi senzorul de lumină ambientală, care ajustează luminozitatea ceasului în funcție de condițiile de iluminare exterioară.

După cum am menționat, acest sporttester nu are un barometru, care este folosit pentru a înregistra cu precizie metrii urcați și coborâți, dar și etajele urcate. Printre altele, barometrul poate detecta o furtună care se apropie. Totuși, aceasta este doar o listă de funcții pe care ceasul nu le are.

I když jsou hrany moderní a

Deși marginile sunt moderne și "urbane", ceasul arată bine și cu haine sport.

Cu muzica pornită și datele de localizare primite, ceasul rezistă șase ore

În ceea ce privește durata de viață a bateriei, aș clasifica Garmin Venu SQ undeva spre medie. În modul ceas smart, acesta rezistă până la șase zile. Atunci când primește un semnal GPS la fiecare secundă, durata de viață a bateriei scade la 14 ore. Ceasul nu dispune de modul UltraTrac, care vă permite să primiți un semnal GPS la fiecare minut, așa că 14 ore este maximul final. Dacă combinați primirea unui semnal GPS cu redarea de muzică, durata de viață a bateriei scade la 6 ore. Durata de viață a bateriei se reduce și mai mult atunci când se asociază mai multe sisteme de navigație (GPS+GLONASS, GPS+GALILEO). Apropo, ceasul vine cu combinația GPS+GLONASS, așa că aveți grijă la asta.

Ceasul stinge luminile în setarea de bază, dar oferă, de asemenea, opțiunea de a seta modul Always-on, în care ceasul nu se stinge. Cu toate acestea, acest lucru reduce, de asemenea, durata de viață a bateriei și cu siguranță nu veți obține șase zile.

Un ceas de oraș la exterior, dar în interior este un ceas sportiv cu o gamă largă de activități sportive

La prima vedere, Venu SQ arată ca un ceas de oraș, dar în interior este un vistier sportiv. Ceasul confirmă acest lucru cu o gamă largă de activități sportive. Pe lângă alergare, ciclism și mersul pe jos, veți găsi, de asemenea, canotaj, pilates și yoga, de exemplu. Datorită rezistenței la apă de 5 ATM, ceasul poate fi folosit și în piscină (cu toate acestea, nu permite înotul în ape deschise).

Garmin Venu SQ oferă monitorizarea acestor activități: Alergare, pistă de alergare în interior, banda de alergare, bicicletă, bicicletă în interior, mers pe jos, schi, snowboard, schi fond, piscină, SUP (Stand Up Paddle Board), canotaj, Pilates, yoga, stepper, aparat eliptic, cardio, forță, golf și altele (utilizate pentru a crea activități personalizate).

Dacă gama nu este suficient de largă pentru dvs., puteți să vă îmbogățiți ceasul cu aplicații de la terți prin Connect IQ. Acolo, veți găsi, de asemenea, diverse accesorii și aspecte de cadran.

Care este înregistrarea traseului Venu SQ?

La fel ca majoritatea oamenilor, am tendința de a mă cataloga și am subestimat grav acest ceas aparent urban. Uitasem însă că această carcasă suspect de unghiulară ascunde inima dispozitivului Garmin.

Când am dus ceasul pe terenul de atletism, l-am comparat cu Garmin Forerunner 745,  care este noul ceas cu cel mai precis record de performanță pe terenul de atletism. Da, Garmin Venu SQ are un record puțin mai slab, dar cu siguranță nu este groaznic. În plus, este un ceas cu preț redus, așa că aș spune că s-a comportat decent.

Záznam trasy na atletickém oválu z Garmin Forerunner 745 s monitoringem aktivity

Înregistrarea traseului oval de atletism de la Garmin Forerunner 745 cu monitorizarea activității "Track Run".

Záznam trasy na atletickém oválu z Garmin Forerunner 745 s monitoringem aktivity

Înregistrarea traseului pe ovalul de atletism de la Garmin Venu SQ cu monitorizarea activității "Alergare"

Apoi am luat ceasul la o alergare de zece kilometri, unde am fost din nou interesat să înregistrez traseul în afara ovalului atletic. Observ că ceasul a înregistrat întotdeauna traseul simultan și a avut aceleași condiții. Acest lucru a fost valabil atât pentru ovalul de atletism, cât și pentru pista din afara acestuia. Trebuie să spun că aici Garmin Venu SQ m-a surprins chiar mai mult decât pe ovalul de atletism, deoarece înregistrarea este într-adevăr destul de decentă. Ce părere aveți?

Záznam trasy ze zařízení Garmin Forerunner 745.

Înregistrați un traseu din Garmin Forerunner 745.

Záznam trasy ze zařízení Garmin Venu SQ.

Înregistrarea traseului de la Garmin Venu SQ.

Trebuie să precizez că Garmin Forerunner 745 este o lansare din septembrie, care se mândrește cu o înregistrare de top a traseelor, ba chiar știe pe ce parte a drumului alergi. Este un test foarte greu pentru Venus SQ, dar nu cred că "edgier" s-a descurcat rău deloc.

Cât de bine detectează Garmin Venu SQ ritmul cardiac?

Doriți un răspuns rapid? Foarte bine. La o alergare de 10 km, am comparat datele obținute de la centura de piept (aceasta detectează ritmul cardiac direct de la piept, oferind rezultate mai precise) cu cele obținute de la Garmin Venu SQ.

Data o srdečním tepu získaná z hrudního pásu.

Date privind ritmul cardiac obținute de la o centură de piept.

Data o srdečním tepu získaná z Venu SQ.

Date privind ritmul cardiac obținute de la Venu SQ.

Unii ar putea spune chiar că am pus aceeași fotografie aici de două ori. Da, Garmin Venu SQ măsoară foarte bine ritmul cardiac. Bineînțeles că este vorba de calitatea senzorului optic (Elevate), dar și de cât de ușor este ceasul și cât de bine se potrivește pe mână. Ceasul nu "sare" pe mână, ceea ce asigură măsurători preciseí.

Ce îmi spune Venu SQ despre performanța mea sportivă?

Imediat după o performanță sportivă, ceasul vă evaluează antrenamentul și vă spune tot ce trebuie să știți despre distanță, ritm, viteză, precum și despre cadență, lungimea pasului și pierderea estimată de transpirație. Cu senzorul de piept atașat, veți obține, de asemenea, date despre timpul de contact cu solul și echilibrul, distanța verticală și raportul vertical.

Bineînțeles, ceasul oferă și o estimare a VO2Max, pe care atleții o folosesc ca o evaluare a condiției fizice, dar, în mod corect, este vorba de cantitatea maximă de oxigen pe care o persoană o folosește în timpul performanței atletice. Am scris deja un articol VO2Max. în revista noastră. După sport, veți aprecia, de asemenea, o estimare a timpului de recuperare și o evaluare a antrenamentului dvs.


În ciuda tuturor acestor lucruri, Venu SQ are câteva puncte slabe

Nimic nu este perfect și același lucru este valabil și pentru Venu SQ. În timpul utilizării mele, am constatat unele deficiențe. Unul dintre cele mai mari este monitorizarea activității sportive în sine, care este în general prost concepută. Dacă dețineți versiunea Music, din păcate, nu există un câmp de date dedicat direct în monitorizare pentru a controla muzica. Chiar nu înțeleg acest lucru. Da, în varianta fără muzică am putut înțelege. Logic. Dar în varianta cu muzică?

O altă deficiență în monitorizare este numărul de date dintr-un singur câmp de date. Un ceas cu afișaj dreptunghiular are mai multe opțiuni de afișare decât un ceas cu afișaj rotund. În mod logic, mai multe date pot încăpea acolo. Dar Garmin nu a profitat deloc de acest lucru.

Ceasul afișează doar trei citiri într-un singur câmp de date. Așadar, există o mulțime de spațiu nefolosit și, sincer, trei date nu sunt suficiente (din fericire, puteți descărca un câmp de date de la o terță parte prin Connect IQ). Probabil nu pentru un începător, dar cu siguranță pentru un atlet mai avansat. Un alt neajuns este fundalul de culoare neagră. În combinație cu afișajul netransparent al ceasului, nu se vede aproape nimic în lumina directă a soarelui.

Původní omezené datové pole (vlevo) jsem nahradil datovým polem staženým z Connect IQ (vpravo).

Am înlocuit câmpul de date limitat original (stânga) cu un câmp de date descărcat din Connect IQ (dreapta).

La ce se va uita Venu SQ în timpul zilei?

Dacă nu faceți sport, ceasul vă va monitoriza în continuare pe tot parcursul zilei. În timpul zilei, ceasul va evalua dacă sunteți stresat sau nu pe baza variabilității ritmului cardiac. Pe timp de noapte, vă monitorizează somnul (raportul de timp în somnul ușor, profund și REM). Dar, de asemenea, vă înregistrează ritmul cardiac în timpul zilei și vă calculează ritmul cardiac mediu în repaus. Ceasul oferă, de asemenea, măsurarea pulsoximetrului pe toată durata zilei, dar trebuie să fiți avertizat că acest lucru reduce rapid durata de viață a bateriei. Vedeți în revista noastră un articol despre acești senzori și despre ceea ce ne pot spune despre sănătatea noastră.

O altă caracteristică utilă este Body Battery, care determină "încărcătura corporală" pe o scară de la 0 la 100 pe baza stresului, somnului și activităților utilizatorului.

Are acest ceas smart, funcții smart?

Un ceas cu atracție urbană ar trebui să aibă un fel de funcție inteligentă. Și așa este. Cred că cele două cele mai utilizate sunt cu siguranță Garmin Pay și răspunsurile rapide. Garmin Pay este o metodă de plată fără contact acceptată de majoritatea băncilor din țară. Astfel, vă puteți lăsa portofelul acasă și puteți plăti în mod convenabil cu ceasul dumneavoastră. Cea de-a doua funcție menționată mai sus vă permite să răspundeți rapid la mesajele primite cu răspunsuri prestabilite. De asemenea, puteți utiliza aceleași răspunsuri atunci când respingeți un apel primit.

O altă funcție utilă este detectarea accidentelor și a căderilor, unde ceasul vă va întreba dacă sunteți bine atunci când vă detectează. Dacă nu confirmați această solicitare, ceasul trimite automat un mesaj către trei contacte presetate.

În versiunea Music (la un preț mai mare), ceasul poate reda muzică din propriul spațiu de stocare. Ceasul poate conține până la 500 de melodii. De asemenea, ceasul este compatibil cu servicii de streaming precum Spotify, Deezer și Amazon Music. Puteți descărca listele de redare preferate prin Wi-Fi și le puteți asculta offline.

Pentru cine este potrivit acest ceas?

Pentru un sportiv de top nu aș recomanda deloc acest ceas. Durata de viață a bateriei este redusă și este puțin probabil să ajungeți la linia de sosire cu ceasul pornit în timpul unei curse lungi. Garmin însuși enumeră ceasul ca fiind potrivit pentru mersul pe jos și fitness. L-aș recomanda și pentru alergătorii de agrement și moderați. Înregistrarea traseului este foarte bună, senzorul de ritm cardiac funcționează foarte decent, iar ceasul este ușor, așa că nu mă deranjează atunci când alerg.

Cred că acest model va fi căutat de o mulțime de utilizatori, deoarece oferă plăți contactless la un preț decent, un player muzical în versiunea Music și o gamă largă de activități sportive. În plus, toate aceste caracteristici sunt incluse într-o carcasă pătrată modernă.

Dacă doriți un ceas ceva mai bogat în funcții, nu m-aș teme să vă recomand Garmin Venu de anul trecut. Apoi, Garmin VivoActive4,care are un ecran LCD transflectiv, are aceleași caracteristici ca și Garmin Venu. Alte alternative de la alte branduri ar putea fi Samsung Galaxy Watch Active2, sau ceasul smart Amazfit de la Xiaomi.

Ceasurile menționate în articol

686 lei nu este disponibil
686 lei nu este disponibil
647 lei nu este disponibil
883 lei nu este disponibil