» Blog » Garmin

Garmin - Modele de ceasuri urbane vs. sportive sau ce avantaje sau dezavantaje aveți

Taguri: Duel | Garmin | Smartwatch

9.12.2022 | 10 MIN

Utilizatorii se întreabă adesea ce pierd atunci când cumpără un ceas de oraș Garmin și ce primesc în plus atunci când cumpără un ceas sport. Există multe diferențe, iar astăzi le vom analiza.

În primul rând, ar fi bine să definim care modele le considerăm urbane și care le considerăm sportive. Un articol excelent al lui Dominik, care a scris despre cele mai bune smartwatchuri urbane de la Garmin, este util în acest sens.

De asemenea, avem un articol pentru ceasuri sport, așa că îl puteți consulta aici. Dar se poate spune cu siguranță că toate celelalte linii ale Garmin sunt doar cele sportive.

6 NEJ: ceasuri inteligente Garmin pentru sportivi
31.10.2022
6 NEJ: ceasuri inteligente Garmin pentru sportivi

Am putea încă împărți acest articol în mai multe categorii care să definească cel mai bine diferențele. Acestea fiind:

  • Designul
  • Senzorii
  • Displeyul și bateria
  • Comenzile
  • Funcții sportive
  • Navigacie
  • Funcții de fitness
  • Funcții inteligente

Designul

Da, diferența de design este vizibilă la prima vedere. Toate ceasurile urbane precum Venu 2, Vivoactive, sau Vivomove au un aspect discret, potrivit pentru purtarea zilnică cu o cămașă sau o rochie, precum și pentru sport. Sunt suficient de subțiri și minimaliste încât să nu atragă prea mult atenția.

În schimb, în cazul liniilor de sport, se întâmplă exact invers. De cele mai multe ori, atunci când priviți un ceas sport Garmin, aspectul său vă spune imediat ce este. Fie că este vorba de un Fenix cu aspect outdoor sau de un Forerunner cu aspect atletic.

Garmin Forerunner - Ghid de selecție
25.7.2022
Garmin Forerunner - Ghid de selecție

Acum sunt foarte surprins de gama Instinct, care s-a axat întotdeauna pe exteriorul robust și a fost creată inițial pentru soldați, servicii de urgență și pasionați de activități în aer liber. În gama sa, există un nou model Garmin Instinct Crossover, care este prezentat ca un model pentru oraș. Nu știu dacă adăugarea acelor a cauzat acest lucru, dar îl admir.

Garmin Instinct Crossover review - Nu te ghida după lumină!
9.11.2022
Garmin Instinct Crossover review - Nu te ghida după lumină!

Senzori

Deși, de cele mai multe ori, nu găsim o diferență cantitativă între senzori, găsim diferențe în ceea ce privește funcționalitatea. Majoritatea ceasurilor Garmin au același design de bază. Accelerometru, barometru, senzor optic de ritm cardiac, pulsoximetru, giroscop și busolă.Starší typ snímače – Elevate 3

Tipul mai vechi de senzor de ritm cardiac - Elevate 3

Cu barometrul puteți vedea probabil cea mai mare diferență funcțională. În cazul modelelor sportive, puteți afișa o hartă barometrică cu avertisment de furtună, puteți alege orizontul de timp pe care graficul trebuie să îl ia în considerare și, de exemplu, puteți calibra mai bine citirile barometrice.

În cazul ceasurilor de oraș, barometrul numără doar etajele urcate și numărul de metri urcați și coborâți. Mă bucur că au adăugat o opțiune de calibrare simplificată cu Venu 2, deoarece această setare nu era prezentă deloc la Vivoactive, de exemplu.

modelele sport, busola poate fi afișată direct în widget-uri, iar la modelele urbane poate fi afișată doar în activitate. Iar în cazul ceasurilor de oraș, busola arată doar gradele, fără alte explicații.

Apoi, există o mică nuanță în modelul Garmin Vívomove, unde GPS-ul lipsește, iar barometrul este acolo doar pentru a număra numărul de metri urcați pe zi.

Dar haideți să rămânem la GPS pentru o vreme și să analizăm diferențele.

Garmin vívomove Sport review - Un hibrid social cu spirit sportiv
21.3.2022
Garmin vívomove Sport review - Un hibrid social cu spirit sportiv

În concluzie, chiar dacă există un senzor în ceas, este posibil ca acesta să nu aibă întotdeauna aceleași funcții.

Displayul și baterie

Cred că putem combina în mod sigur displayul și bateria împreună. Una se leagă de cealaltă. În cazul smartwatchurilor urbane, de cele mai multe ori vedem tehnologia de display AMOLED, care este mai pretențioasă în ceea ce privește durata de viață a bateriei.

TOTUL PE TEMA: Modele de displayuri pentru smartwatch
26.10.2022
TOTUL PE TEMA: Modele de displayuri pentru smartwatch

Adesea, ceasurile de oraș au o durată de viață a bateriei mai mică decât cele sportive. Să ne uităm la tabel.

Ceasuri sport Ceasuri de oraș
Forerunner 255
Garmin Fenix 7X
Garmin Venu 2 Garmin Venu SQ 2
În modul smartwatch 14 zile
28 zile (37 zile)
11 zile 11 zile
Mod de economisire -
90 zile (1+ an)
12 zile 12 zile
Recepția semnalului GPS 30 ore
89 ore (122 ore)
22 ore 26 ore
Recepția tuturor sateliților 25 ore 63 ore (77 ore)

20 ore
Recepția tuturor sateliților (multi-frecvență) 16 ore 36 ore (41 ore)

-
Recepția tuturor sateliților + muzică 6,5 ore 16 ore
-
GPS (modul maxim de economisire a energiei) 54 ore 213 ore (578 ore)

-

Valorile arată destul de asemănătoare, nu? Dar ceasurile cu displayul AMOLED devin "negre" pentru a economisi bateria. Puteți să vă bazați pe un gest cu o mișcare bruscă a mâinii pentru a-l face să se aprindă.

Modelele sport utilizează în cea mai mare parte a timpului un display transflectiv, care se caracterizează printr-o iluminare continuă și o vizibilitate perfectă în orice condiții. Un mic punct slab este reprezentat de redarea culorilor, care poate părea puțin plictisitoare. În schimb, acest display este prietenos cu bateria și, prin urmare, mai potrivit pentru ceasurile sport.

Comenzile

Comanda ceasurilor este o altă diferență reală între cele două categorii. Dacă aruncăm o privire la Garmin-urile urbane, găsim doar două butoane pe toate ceasurile pe care le putem folosi pentru a controla dispozitivul. Cu toate acestea, 90% din funcții sunt controlate prin intermediul unui display tactil.

În cazul ceasurilor sport, este exact opusul. Cele mai multe dintre ele sunt controlate doar de 5 butoane, fără un display tactil. Putem spune că doar Fenix 7 (Tactix 7, Quatix 7...) și Forerunner 955 sunt ceasuri pur sportive cu display tactil.

Dar, sincer, veți aprecia cu siguranță butoanele în timpul activităților sportive. Aveți mâinile transpirate, mănuși sau doar degete înghețate? Nu veți avea probleme cu butoanele. În cazul unui display tactil, acest lucru poate fi o problemă. Puteți dezactiva displayul tactil pe modelele urbane în timpul activității, dar, din păcate, nu puteți controla ecranele de date cu aceste două butoane.

O altă neplăcere este că, din păcate, puteți atinge displayul în mod greșit în timpul antrenamentului, ceea ce poate face ca antrenamentul să se oprească sau să se întrerupă, chiar dacă sunteți încă în mișcare. Iar pentru unii dintre noi, este de-a dreptul tragic să pierdem un antrenament.

Funcții sportive

Are sens să cumpărați un ceas urban în scopuri pur sportive? Cu siguranță că nu. Un ceas sport pentru scopuri urbane. Ei bine, acesta este un mod de a privi lucrurile. Dar să nu ne îndepărtăm prea mult de sport. Ceasurilor de oraș le lipsesc adesea câteva caracteristici (chiar și cele sportive). Cred că voi începe cu activitățile. Să aruncăm o privire la Venu 2.

Cea mai semnificativă diferență pe care o văd este în activitățile în aer liber, unde lipsește o parte substanțial nesemnificativă. Și de ce vă puteți lipsi?

  • Traseu de alergare
  • Înot în apă deschisă
  • Schi alpinism ( nu se află nici măcar în Forerunner 255)
  • Moduri avansate de ciclism
  • Pescuit
  • Disc de golf

Există și alte diferențe, desigur, dar acestea sunt probabil (pentru mine) cele mai importante. Pentru o specificație mai detaliată a tuturor activităților sportive, puteți face clic pe fila produsului și verifica toate activitățile sportive.

Dar pentru jucătorii clasici de golf, de exemplu, am vești bune - toate funcțiile pentru golf sunt aproape aceleași pe ambele ceasuri. Iar când vine vorba de hărțile terenurilor de golf, acestea pot fi descărcate pentru toate modelele. Acestea nu sunt preinstalate pe cele de oraș, dar totuși.

Pe lângă diferențele în ceea ce privește numărul de activități, există și o diferență în ceea ce privește indicatorii măsurați. Din păcate, ceasurile urbane au un număr foarte limitat de funcții de antrenament. De exemplu, vă puteți lua adio de la valoarea VO2 Max (doar în aplicație), de la recomandările de antrenament și/sau de la asistentul de recuperare.

Ca și altele, voi menționa absența stării de antrenament, a predicțiilor pentru diferite distanțe (5 km, 10 km, semimaraton, maraton) și a modului Stamina, care ne indică încărcătura corpului nostru în timpul activității.

Má stamina na 30km tréninku

Rezistența mea pentru 30 km de antrenament

Veți primi planuri de antrenament pe care le puteți crea în Garmin Connect și apoi le puteți transfera pe ceasul dumneavoastră. Cu Venu 2, puteți chiar să configurați antrenamente pe intervale direct în ceas (nu puteți face acest lucru în Vivoctive 4, de exemplu). Cu siguranță, un aspect plăcut este că, dacă vă actualizați dispozitivul urban, veți avea acces la grafice și informații despre cât ați alergat/călătorit/stat.

V aplikaci pak můžete vidět graf poměru chůze, stání a běhu

În aplicație puteți vedea apoi un grafic cu raportul dintre mersul pe jos, statul în picioare și alergarea.

Acum să ne uităm la conectivitatea cu senzorii. Este bine că puteți conecta o centură de piept la ceas. Uitați de alți senzori (cum ar fi POD-urile sau accesoriile de ciclism, powermetrele etc.). Dacă conectați o curea toracică, nu uitați că, chiar dacă conectați o centură de dinamică de alergare Garmin, doar ritmul cardiac va fi transferat și veți pierde și dinamica. Mai exact, oscilația verticală, raportul dintre piciorul stâng și cel drept, timpul de contact cu solul etc.

cu siguranță util. Acesta vă poate face antrenamentul mai plăcut, alergând în funcție de el (ceasul) și ținându-vă la curent cu ritmul sau, de exemplu, cu ritmul cardiac.

De asemenea, o noutate de la Garmin este măsurarea puterii, pe care, din nou, doar modelele sport o au. Antrenamentul și ceea ce sunt de fapt acești wați, colegul meu Dominik a descris în articolul său.

TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)
15.8.2022
TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)

Ritmul ajustat în funcție de grad este o măsură care vă ajută din nou la antrenament. Mai ales pe dealuri. Acesta transferă ritmul în care alergați pe dealuri pe teren plat. Astfel, ceasul vă spune ce ritm ați alerga pe plat, chiar dacă urcați un deal în patru labe.

Toate aceste caracteristici se regăsesc în modelele de ceasuri sport Garmin.

Navigație

Din experiența mea, navigația (și hărțile) este un lucru care, din punctul meu de vedere, vă lipsește cel mai mult. Din nefericire, într-un ceas de oraș există doar o săgeată de bază care vă indică direcția coordonatelor stocate. Din păcate, nu putem cere mai mult de la ei. Puteți descărca o aplicație de la Connect IQ care poate înlocui acest lucru, dar, din păcate, nu există nimic de la bun început.

În cazul ceasurilor de sport, putem găsi de obicei navigație în curbă sau navigație bazată pe hartă și pe hartă. Pentru a simplifica lucrurile, puteți consulta acest articol despre navigația în ceasurile Garmin.

Ce tipuri de navigație se găsesc în ceasurile Garmin?
28.7.2022
Ce tipuri de navigație se găsesc în ceasurile Garmin?

Mai există încă două funcții asociate hărților de navigare în curbe - ClimbPro și PacePro. Primul vă ajută să gestionați dealurile folosind un traseu preînregistrat, în sensul că vă arată câte sunt pe traseu, pe care vă aflați, cât de lung este și care este altitudinea acestuia.

PacePro, pe de altă parte, vă poate calcula cu exactitate kilometrajul pentru cursă, astfel încât să o puteți termina în timpul visat.

Ultima funcție pe care aș dori să o menționez în legătură cu hărțile este funcția "Circular Route" (traseu circular). Dacă vă aflați într-un mediu necunoscut și nu doriți să vă rătăciți în timp ce alergați sau mergeți pe bicicletă, trebuie doar să setați câți kilometri doriți să parcurgeți, iar Garmin vă va oferi mai multe opțiuni de traseu în funcție de popularitatea brandului în rândul altor utilizatori.

Funcții de fitness

Deși datele de bază privind numărul de pași, ritmul cardiac, somnul, stresul și, de exemplu, etajele urcate sunt aceleași peste tot, modelele sportive au ceva în plus. Modelele sport (inclusiv vechiul Fenix 6 de exemplu) beneficiază de o măsurare a variabilității ritmului cardiac peste noapte sau de un widget de pregătire fizică și de pregătire a istoricului de antrenament. Ceasurile urbane trebuie să se mulțumească deocamdată doar cu o imagine a stării de sănătate, care măsoară și VST.

Valoarea VST ne poate spune multe despre starea noastră de sănătate și ne poate dezvălui o boală iminentă, dacă suntem obosiți sau dacă am exagerat ieri cu alcoolul. Puteți citi mai multe despre această valoare în articolul colegului meu Dominik.

TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta
6.6.2022
TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Pe lângă funcțiile menționate mai sus, ceasul sport Garmin oferă și un așa-numit raport de dimineață, care vă oferă o imagine de ansamblu a tuturor lucrurilor de dimineață. Îți spune cum ați dormit, cum va fi antrenamentul, cum va fi vremea și, practic, tot ceea ce ați stabilit. Iar la final, vă va motiva cu un raport bun.

Wighet noční hodnoty VST

Wighet night valoarea VST

Dar Garmin are în rezervă perle mai mari, pe care unii oameni inteligenți le-au găsit deja. De fapt, ceasul Garmin Venu 2 Plus a inclus și măsurarea ECG pentru o perioadă de timp (în meniul dezvoltatorului). Cu toate acestea, a dispărut după o altă actualizare.

Funcții inteligente

În timp ce răspunsul simplu este că ceasurile de oraș ar trebui să aibă mai multe funcții inteligente, nu este chiar cazul celor de la Garmin. Dacă lăsați telefonul în raza de acțiune a lui Venu 2 Plus, funcțiile inteligente sunt într-adevăr aceleași.

Vorbim despre notificări, răspunsuri (doar pe Android), plata cu cardul, redarea de muzică direct de pe dispozitiv și cam atât. Iar aceste caracteristici pot fi găsite atât pe Venu 2, xît și pe Forerunner 255 de exemplu. Singurul ceas sport fără aceste caracteristici este Forerunner 55, care nu are opțiunea de plată cu cardul și nici nu poate reda muzică de pe el.

Viziunea personală asupra acestei probleme

De ce să cumpărați un ceas urban care are mai puține funcții sportive și aceleași funcții inteligente? Ele sunt pur și simplu mai subțiri, mai minimaliste și, după unii, cu siguranță mai frumoase. Sunt pur și simplu mai practice în ceea ce privește designul pentru uzura urbană, acesta fiind și motivul pentru care le recomand atunci când le vând unui anumit tip de persoane. Pe de altă parte, pierdeți navigația, funcțiile sportive și alte câteva funcții interesante.

Pe de altă parte, ceasurile sport oferă un suport complet pentru performanțe maxime. Ceasurile sunt mai durabile în majoritatea cazurilor și oferă o autonomie mai mare a bateriei, ceea ce vă poate salva viața în cazuri critice, de exemplu.

Înclin spre un ceas sport, dar recunosc, nu-mi pot imagina să nu plătesc cu ceasul meu sau să nu răspund la un mesaj text prestabilit. Deci da, am nevoie și eu de funcții inteligente.

Dar dvs.? Preferați un ceas de oraș sau un adevărat ceas sportiv?