» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 965 recenzie – A apărut un nou șerif de oțel în oraș

Taguri: Recenzii | Garmin | Pentru bărbați | Pentru femei | Smartwatch

2.3.2023 | 11 MIN

Cred că puțini oameni se așteptau la această cascadorie, iar Garmin a încălcat toate regulile pe care le-a avut vreodată. La mai puțin de un an de la lansarea ultimului model, iată că vine o bombă totală sub forma lui Forerunner 965, care a ridicat ștacheta atât de sus încât poate chiar și Garmin însuși va avea probleme în a-l depăși pe viitor.

Da și de o mie de ori da, Garmin Forerunner 965 are un display AMOLED! Un display de toată frumusețea strălucitoare care poate reda fiecare pixel în detaliu. Și nu este vorba doar de AMOLED. A fost reproiectat întregul meniu, grafica ceasului, dar și aspectul exterior. Este superb, dar nu ar fi același lucru dacă Garmin nu ar veni și cu câteva noutăți în materie de sport, nu-i așa?

De aceea, acum, pe lângă aspectele de anul trecut, precum măsurarea waților la încheietura mâinii, Stamina și alte caracteristici, găsim și dinamica alergării măsurată de la încheietura mâinii!

A devenit un pic o tradiție ca modelul de top să fie lansat odată cu gama de mijloc, și așa este și acum. Alături de 965, va ieși și Forerunner 265, tot cu display AMOLED.

Care sunt diferențele dintre cele două? Aceleași ca la ultima generație, de fapt. Excepție face faptul că Forerunner 265 a ajuns la nivelul de pregătire pentru antrenament. Dar încă nu conține hărți, are o autonomie mai mică a bateriei și nu are lunetă metalică.

Forerunner urban din oțel

Forerunner – modelul din plastic a beneficiat de o transformare a aspectului și a funcționat cu adevărat. Primul lucru care te izbește în ochi este luneta din oțel, care apare pe Forerunner pentru prima dată în lunga sa existență. Oțelul este curat, fără crestături sau decorațiuni. Singurul lucru pe care îl veți găsi aici este cunoscuta desemnație cu cinci butoane.

Butoanele au rămas aceleași, cu excepția butonului de sus " action", pe care îl utilizați pentru a începe activitatea și pentru a confirma orice operațiune din ceas. Acesta are acum o formă ovală, celelalte butoane rămânând circulare. Îmi place foarte mult detaliul păstrat al triunghiului, iar butonul se comprimă frumos datorită designului alungit.

Deși carcasa a rămas din plastic, aceasta este semnificativ diferită de Forerunner 955. Sincer, 955 este un frate atât de gras al lui 965, care s-a retras. Există reduceri semnificative ale masivității pe carcasă cu aceeași lățime de 46 mm. În cazul în care modelul mai vechi era convex, cel nou are o depresiune și este atât de... Un design mai aerodinamic.

În partea laterală cu cele două butoane găsim inscripția Forerunner ca de obicei și același profil "spre interior". Capacul este acoperit cu plastic și senzorul de ritm cardiac, care este standard.

Însă ceea ce nu este standard este înălțimea ceasului, în cazul în care modelul 955 era foarte înalt (14,6 mm fără senzor). Modelul Nine-Six-Five are doar 13,4 mm, iar înălțimea noului ceas este suficientă pentru a încăpea sub orice mânecă. Cureaua este o mică revenire, mai exact la seria FR 735, unde am văzut ultima dată o curea bicoloră. Cu siguranță are farmecul ei și mi se pare că au înlocuit siliconul - dintr-o dată cureaua se potrivește mult mai bine pe mână. Garmin a rămas cu o fixare fermă, așa că, dacă doriți o curea din nailon sau QuickFit, trebuie să o scoateți pe cea veche și să lăsați doar telescoapele pe carcasă.

Așa cum spuneam în introducere, ceasul are o eleganță extraordinară și a devenit un model de care cu siguranță nu trebuie să vă fie jenă atunci când ieșiți în oraș. Greutatea totală a modelului este un pic mai mare decât ne-am obișnuit - 60g, dar ceasul se pliază pe mână și pe mine personal nu mă deranjează deloc greutatea puțin mai mare.

AMOLED pentru confortul în orice ocazie

Paradoxul este că AMOLED este cel care m-a convins de calitățile sale în cadrul modelului care din punctul meu de vedere are cel mai puțin sens, dar este o evoluție care este 100% inevitabilă.

În plus față de tehnologie, dimensiunea displayului a fost modificată la 1,4" și o rezoluție de 454 x 454 pixeli. Faptul că AMOLED tinde să fie mai puțin lizibil în lumina directă a soarelui nu mai este adevărat. În perioada în care l-am testat, nu am avut niciodată o problemă cu lizibilitatea. Dimpotrivă, a fost destul de plăcut să pot vedea toate datele prin materialul textil chiar și atunci când mâneca unei bluze acoperea ceasul.

TOTUL PE TEMA: Modele de displayuri pentru smartwatch
26.10.2022
TOTUL PE TEMA: Modele de displayuri pentru smartwatch

Precizia senzorilor cu tehnologia SatIQ

Probabil că senzorii nu sunt pe deplin surprinzători prin frecvența lor - barometru, accelerometru, senzor de ritm cardiac, GNSS Dual-Band, pulsoximetru, busolă și termometru. Senzori pe care îi vedem la toate Garmin-urile și la ceasurile mai premium de la alte branduri...

Dar trebuie să recunosc că monitorul de ritm cardiac și GPS-ul sunt precise. Ritmul cardiac, chiar și pe vreme mai rece, a fost la doar un punct diferență față de centura de piept, ceea ce eu consider că este o performanță cu adevărat decentă. Când a fost sub zero grade, a avut o abatere mai mare, dar care ceas nu a avut.

Modrá – Hrudní pás Polar H10+, Fialová - Forerunner 965

Albastru - Polar H10+ centura de piept, mov - Forerunner 965

De asemenea, apreciez destul de bine SatIQ, prin care Garmin comută automat GPS-ul în funcție de puterea semnalului. Are un efect mai mic asupra bateriei decât să o consume tot timpul pentru o precizie cât mai mare și nu cred că cineva are nevoie de o redare mai bună decât în cazul acestei tehnologii.

Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 965

Albastru - Fenix 7X, mov - Forerunner 965

Baterie mai mică în detrimentul displayului? Nu!

Trebuie să vă spun cu seninătate că această cifră m-a făcut să mă gândesc că displayul AMOLED este viitorul și că nu mai este atât de solicitant pentru baterie. La generația precedentă, eu și colegul meu Dominik eram destul de morocănoși în privința duratei de viață a bateriei, pentru că 15 zile pur și simplu nu ni se păreau suficiente. Cu excepția displayului transflectiv.

Cred că până și celor de la Garmin li s-a părut prea puțin în cele din urmă și au introdus o baterie cu o autonomie incredibilă de până la 23 de zile pentru un smartwatch! În modul GPS ajunge apoi până la 31 de ore cu displayul în funcțiune, ceea ce, din nou, este ceva ireal având în vedere displayul.

În tabelul de mai jos am trecut modelele similare pentru a vă oferi o mostră de perfecțiune.

Garmin Forerunner 955
Garmin Forerunner 965
Garmin Epix
În modul smartwatch
23 zile (13 zile?)
16 zile (6 zile)
Modul de economisire 15 zile
???
21 zile
Recepția semnalului GPS 42 ore
31 ore
42 ore (30 ore)
Recepția tuturor sateliților

???

???
32 ore (24 ore)
Recepția tuturor sateliților (multifrecvență) 20 ore

20 ore (15 ore)
Recepția tuturor sateliților + muzică 8,5 ore

10 ore (9 ore)
GPS (modul maxim de economisire a energiei) 80 ore

14 zile

Și asta, merită!

Ei bine, pentru a înțelege cum se prezintă durata de viață a bateriei, am purtat ceasul la un maraton și am atașat un grafic cu pierderea bateriei în comparație cu Fenix 7X.

Fialová – FR 965, modrá – Fenix 7X

Albastru – FR 965, mov – Fenix 7X

Conform informațiilor, Fenix câștigă, bineînțeles, cu 1,71% pe oră. Forerunner are un pic mai mult, iar telefonul nu era încă conectat. Dar aveam AMOLED-ul aprins în permanență și vedeam totul de 3 ori mai bine decât la Fenix. Încep să-mi dau seama că cel mai mare atu al AMOLED-ului este în salvarea activității exterioare când ceasul se stinge constant. Dar prin faptul că ceasul ar trebui să reziste în jur de 31 de ore pe GPS, cred că va oferi și mai mult.

Mediu de utilizare pentru utilizatorii exigenți

"În sfârșit, cineva de la Garmin s-a gândit și a făcut atât ceasul, cât și experiența de utilizare plăcută!" a spus colegul Filip, căruia îi place Apple și astfel poartă Apple Watch Ultra. Și, pe de o parte, trebuie să fiu de acord cu el, pentru că, Garmin chiar a făcut acest lucru bine. Interfața de utilizare are aceeași logică ca întotdeauna. Dar ceea ce s-a schimbat foarte mult este designul și viteza.

Garmin a adăugat pictograme foarte frumoase în widget-uri. Detaliul, faptul că, atunci când treceți deasupra unui widget, culoarea se va extinde pe întreaga piesă, este, de asemenea, plăcut. Arată foarte elegant și îmi place foarte mult.

Îmi place foarte mult că Forerunners a preluat ceva și de la modelul de top Marq iar pentru activitatea sportivă, atunci când este deschis, afișează o imagine a sportului respectiv. Iar dacă setați o cursă principală, puteți adăuga chiar și o fotografie în meniu.

Nici tranzițiile între ecrane nu mai sunt austere și fie displayul se "șterge în lateral" și apare un al doilea ecran, fie când porniți o activitate, displayul devine negru pentru o milisecundă și apare activitatea.

Static sau dinamic?

Alergarea statică este de fapt ilogică. Dar pentru a face alergarea dinamică, cu toții avem de-a face cu asta. Să facem ca mișcarea să arate bine și să nu se resimtă prea mult. Forerunner 965 poate face acum dinamica alergării de la încheietura mâinii - ceea ce înseamnă că ceasul ne poate bâzâi chiar mai mult decât înainte!

Glumesc, desigur, dinamica de alergare vă poate ajuta foarte mult în ceea ce privește stilul dumneavoastră și vă poate duce cu un pas mai departe în demersurile dvs. Mai exact, ceasul poate măsura timpul de contact cu solul, cadența (a mai făcut asta și înainte) și oscilația verticală.

Modrá – Stryd, fialová – FR 965

Timpul de contact cu solul. Albastru - Stryd, mov - FR 965

Wați, hărți, activități sportive

S-ar putea spune că, în cazul seriei Garmin de vârf, elementele de bază sunt urmărirea watturilor, datele de pe hartă și toate activitățile sportive la care vă puteți gândi (nu veniți la mine cu activități care măsoară doar timpul, ritmul cardiac și caloriile).

În ceea ce privește fundalurile hărților, displayul AMOLED este pur și simplu mai bun pentru acestea. Harta este foarte bine redată. Rămân aceleași opțiuni, cum ar fi traseul circular, navigația și așa mai departe. Bineînțeles, există și o nouă funcție numită "next turn", cunoscută și sub numele de Next Fork, care a fost introdusă în ceasul Enduro 2.

Garmin Enduro 2 recenzie – De data aceasta cu hărți și music player
16.1.2023
Garmin Enduro 2 recenzie – De data aceasta cu hărți și music player

Wații reprezintă un lucru grozav care a apărut recent la Garmin, dar cred că oamenii s-au obișnuit destul de repede cu acest sistem. Iar utilitatea lor este foarte bună. Mai ales pentru alergarea mai rapidă, unde wații reacționează mai repede decât ritmul cardiac și știți imediat dacă vă epuizați sau nu. Pentru interes, postez aici o fotografie comparativă între STRYD (probabil cel mai precis wattmetru de alergare de pe piață) și Garmin.

Modrá - STRYD, fialová – FR 965

Mov – STRYD, Albastru – FR 965

Puteți vedea o curbă STRYD un pic mai abundentă, dar nu prea groaznică.

Pregătirea pentru antrenament, starea de pregătire, calendarul curselor

Deși am văzut deja aceste caracteristici pe Fenix 7X sau Epix 2, este bine să le menționăm din nou.

Pregătirea pentru antrenament evaluează efortul depus în ultimele câteva zile, luând în considerare somnul, timpul de recuperare, starea VST, sarcina pe termen scurt, istoricul somnului, stresul și convertește acest lucru într-un singur număr de la 0 la 100. Dacă vă situați la 100, sunteți complet recuperat și puteți pleca, dacă vă situați la mai puțin, Garmin vă va spune întotdeauna ce trebuie să faceți și dacă vă puteți antrena. Este cu siguranță o caracteristică bună pentru începători pentru a nu fi epuizat. Eu îmi verific din când în când istoricul somnului și VST-ul pentru a vedea dacă sunt măcar într-o formă "acceptabilă".

Starea de pregătire evaluează efortul dumneavoastră dintr-o perspectivă diferită și analizează productivitatea pregătirii dumneavoastră. Aceasta preia date de la sarcina pe termen scurt, starea VO2 Max (dacă valoarea are o tendință de scădere sau de creștere), concentrarea sarcinii (aerobică/anaerobică), starea VST și recuperarea. Este destul de distractiv cu aceste lucruri.

Și apropo de curse, este cu siguranță util să ai cursele notate undeva. Și de ce să nu le aveți chiar pe ceas? Pentru asta există funcția de calendar al curselor, unde puteți lista toate cursele care urmează să se desfășoare în cursul anului și chiar să aveți o numărătoare inversă a datei la care vor avea loc cursele. Puteți, de asemenea, să desemnați o cursă principală, unde Garmin vă va oferi apoi sfaturi privind antrenamentul pentru acea cursă în widgetul "Primary Race" (Cursă principală) și vă va oferi și timpii prognozați. Cu toate acestea, totul se bazează pe GPX-ul pe care l-ați încărcat , așa că asigurați-vă că îl încărcați.

Ceea ce mă deranjează puțin este faptul că nu poate ține cont de altitudinea cursei. De fapt, nu știu pe ce se bazează pentru a calcula această predicție. În momentul de față am ca traseu principal de cursă 100 de mile din Istria, unde voi alerga 110 km și 3900 de creștere în altitudine, iar predicția Garmin este că voi alerga în 7 ore și 24 de minute, ceea ce nici măcar Kilian Jornet nu a reușit să facă...

Funcțiile inteligente și de fitness rămân aceleași

Notificări, muzică, hărți, plăți cu cardul... Pe scurt, în afară de apelare (disponibilă doar în Venu 2 Plus), ceasul va mulțumi toți utilizatorii pentru că nu lipsește nimic.

În ceea ce privește funcțiile de fitness, este foarte sub așteptări și nu există prea multe lucruri de făcut. Veți găsi elementele de bază sub forma ritmului cardiac, pașilor, somnului, SpO2 și poate a stresului, precum și extensii sub forma VST nocturn sau Body Battery. Au existat zvonuri în jurul lui 965 că ar putea obține și citiri ECG, dar, din câte știm, fața ceasului ar trebui să fie din metal și să aibă un inel special în jurul senzorului de ritm cardiac, pe care, din păcate, ceasul nu îl are.

Garmin poate măsura ECG!
27.1.2023
Garmin poate măsura ECG!

Din punctul meu de vedere, însă, este tot ceea ce are nevoie un atlet, iar ceasul este încă un ajutor decent în viața de zi cu zi, în afară de activitățile sportive.

Lumea se îndreaptă către AMOLED

Așa cum am menționat undeva în articol, AMOLED este viitorul pe care îl vom vedea din ce în ce mai des pe ceasuri. Nu pot spune dacă displayurile transflective vor dispărea vreodată complet, dar popularitatea lor va scădea pe măsură ce interesul pentru culori frumoase va crește. Și astfel Forerunner 965 este primul cu display AMOLED din această serie. Aceasta sugerează că probabil vom vedea aceste displayuri mai des în această serie.

Practic, nu am nimic de reproșat ceasului, pentru că, de la rezistență până la display, chiar nu există nimic de reproșat. Sunt foarte mulțumit de funcționalitatea și accesibilitatea noilor Forerunner pentru o gamă mai largă de persoane decât până acum. Sper că vor strânge dinamica de la încheietura mâinii astfel încât să nu fie atât de diferit și va fi de TOP.

Este greu de găsit un model echipat similar, dar cred că noile caracteristici își vor face loc în Epix 2 în actualizări, așa că o alternativă ar putea fi cu siguranță acest dispozitiv outdoor. Dacă nu vă deranjează autonomia redusă a bateriei, vă pot recomanda Apple Watch 8 sau Ultra.

Dar dvs. ce părere aveți? Ce părere aveți despre display și noile funcții introduse?