» Blog » Garmin

Garmin Fenix 6 recenzii - ceasul numărul unu pentru activități în aer liber

Taguri: Recenzii | Garmin | Smartwatch

9.6.2022 | 16 MIN

M-am gândit mult timp la titlul acestui articol, până când am ajuns la concluzia că voi scrie pur și simplu "ceasul de outdoor numărul unu". Cea de-a șasea generație de Fenix nu poate fi descrisă altfel. Este pur și simplu un sporttester versatil, cu hărți topografice, spațiu de stocare imens și unele funcții inteligente, cum ar fi plata fără contact Garmin Pay. În plus, acest ceas are o rezistență incredibilă și un design sportiv-elegant, potrivit pentru purtarea zilnică. Ce alt model de brand poate spune asta? Sincer, niciunul.

Dacă sunteți interesat de anumite informații specifice, puteți accelera căutarea dvs:

[[M3044]]

De data aceasta, voi începe oarecum subiectiv și vag. Mă consider o persoană critică, iar când am început să scriu o recenzie despre Garmin Fenix 6X după o lună de purtare, m-am simțit nesigur. Cea de-a șasea generație a seriei Fenix poartă cu ea o mulțime de prefixe TOP, un număr imens de plusuri și, în întreaga piață, dimpotrivă, puține minusuri. Aș îndrăzni să spun că, poate, niciuna. Și acesta este motivul incertitudinii mele. Poate că nu este nimic de reproșat în cazul navei amiral a companiei americane Garmin.

Un clasic vechi și plăcut în trei dimensiuni

Când vine vorba de aspect, Garmin mizează pe siguranță. Cea de-a șasea serie nu arată foarte diferit față de generațiile anterioare și cred că acesta este un lucru bun. Ceasurile emană un design sportiv-elegant, decorat cu o lunetă metalică, care va fi cu siguranță apreciat de utilizatorii care nu caută un aspect pur plastic al unui sporttester. Fenix 6 este oferit în trei variante de dimensiuni - 6S, 6 și 6X.

Garmin Fenix 6 – Diferențe între variante
27.7.2022
Garmin Fenix 6 – Diferențe între variante

Versiunea pentru femei (Fenix 6S) este îmbunătățită cu o lunetă din oțel auriu sau argintiu.

Cea mai mică versiune este destinată încheieturilor de mână ale femeilor, iar aspectul o arată clar. La Garmin, designerii au slăbit un pic frâiele și au feminizat la propriu modelele Fenix. Fenix 6S este oferit într-o altă culoare decât negrul conservator și îmbogățit cu o lunetă din oțel auriu sau argintiu. Ceea ce înțeleg pe deplin, deoarece multe femei nu doresc să poarte un ceas cu aspect de outdoor în timpul zilei. La urma urmei, trebuie să arate ceva! Versiunea pentru femei are un diametru de 42 de milimetri, un ecran de 1,2 inci și o greutate de aproximativ 60 de grame.

Fenix 6 este o cale de mijloc între a șasea generație de Fenix

Mijlocul trio-ului este varianta Fenix 6, care nu este la fel de "urbană" ca versiunea 6S. Aici, producătorii au mizat deja pe un aspect mai sportiv, ceea ce este valabil și pentru seria 6X. Dar, așa cum am menționat, datorită luntrei metalice, ceasul păstrează și o doză de eleganță. De aceea nu arată rău cu o cămașă, de exemplu.

Fenix 6 are un diametru al carcasei de 47 de milimetri, un ecran de 1,3 inchi și o greutate de aproximativ 80 de grame. Este important de menționat că această dimensiune este oferită și într-o versiune cu lunetă din titan, care a redus greutatea întregului ceas la 72 de grame. Această versiune este ușor de recunoscut - lunetă este ușor mai ușoară și ceasul este vândut cu o curea portocalie ușor extravagantă.

Cel mai mare dintre cele trei (Fenix 6X) cântărește 93 de grame.

Și ajungem la versiunea pe care am testat-o. Modelul Fenix 6X are un diametru de 51 de milimetri, un ecran de 1,4 inci și o greutate de 93 de grame. Pe care, sincer, o poți simți pe mână în timpul zilei. Acesta este, în opinia mea, poate singurul minus al întregului ceas. Este pur și simplu greu. Să fiu sincer, nu am dormit cu ceasul pentru că mă bucuram să îl dau jos seara.

Soluția ar putea fi versiunea Fenix 6X Solar, care este puțin mai ușoară decât versiunea fără energie solară datorită luntrei din titan și a celulei solare. Acest model cântărește mai mult sau mai puțin la fel ca mărimea medie - 82 de grame. Bineînțeles, trebuie să plătiți în plus pentru aceasta.

Ecranul 6X crește cu 36%.

Cea de-a cincea generație Fenix mai veche oferea, de asemenea, trei dimensiuni, dar cu o mare diferență. Ecranul a fost același pentru toate variantele, de 1,2 inci, care este același cu cel al celei mai mici versiuni din seria a șasea. A existat mult spațiu nefolosit în jurul ecranului, pe care Garmin a decis să îl valorifice la maximum. Fenix 6X are o suprafață de afișare cu 36% mai mare decât 5X, ceea ce nu este cu siguranță o suprafață mică.

A șasea generație Fenix folosește un ecran LCD transflectiv

Toate modelele utilizează un ecran LCD transflectiv, care se caracterizează prin lizibilitate ridicată chiar și în lumina directă a soarelui, iluminare permanentă, consum redus de energie, dar unii îl pot găsi ușor întunecat (așa cum este tipic pentru ecranele LCD). Dar, sincer, Garmin a făcut o treabă excelentă aici. Ecranul are un contrast suficient de ridicat în opinia mea.

Prezentare generală a parametrilor de bază ai variantelor de mărime

Garmin Fenix 6S Garmin Fenix 6 Garmin Fenix 6X
Diametrul carcasei 42 mm 47 mm 51 mm
Înălțimea carcasei 13,8 mm 14,7 mm 14,9 mm
Lățimea curelei 20 mm 22 mm 26 mm
Dimensiunea ecranului 1,2" 1,3" 1,4"
Rezoluția ecranului 240x240 px 260x260 px 280x280 px
Greutate Pro/Saphir 58/61 g 80/83 g 93/93 g
Versiunea Titan NU DA (72 g) DA (82 g)
Versiunea solară NU NU DA

Este safir sau mineral?

Pentru a face lucrurile un pic mai complicate, Garmin oferă toate mărimile într-o versiune mai ieftină cu sticlă minerală cu Corning Gorilla Glass 3 și una mai scumpă cu sticlă de safir.

Desigur, așa cum se întâmplă, totul are avantajele și dezavantajele sale. Sticla minerală este mai rezistentă la spargere, dar nu este la fel de greu de zgâriat, așa că este recomandat să lipiți sticlă de protecție pe ea. În schimb, sticla de safir este aproape imposibil de zgâriat, dar, din nou, este mai puțin rezistentă la spargere (este mai dură, dar mai fragilă ca urmare). Un alt dezavantaj poate fi o lizibilitate mai slabă, deoarece sticla de safir produce mai multă strălucire, ceea ce reduce contrastul culorilor afișate. Așadar, pentru cineva cu un caracter energic, aș recomanda cu siguranță versiunea cu sticlă minerală.

Comparație între Garmin Fenix 6S cu sticlă minerală (stânga) și cristal de safir (dreapta) la lumină. (Sursa: Garmin Forum)

Cureaua se schimbă în câteva secunde

Ceasul este atașat la încheietura mâinii cu o curea din silicon cu sistem QuickFit, datorită căruia puteți schimba curelele în câteva secunde. Iar gama de curele este foarte largă. Nu este o problemă să vă accesorizați ceasul cu o curea de silicon de altă culoare, curea din piele sau chiar din metal..

În partea de jos a carcasei se află un senzor optic de ritm cardiac și un senzor de oxigenare a sângelui (pulsoximetru). Iar pe părțile laterale ale carcasei găsim 5 butoane mecanice care controlează ceasul.

Fenix 6 nu are un ecran tactil

Controlul prin butoane are multe avantaje. Acest tip de control este mult mai ușor de utilizat în timpul activităților sportive, chiar și în ploaie, cu mâinile transpirate, la temperaturi scăzute și chiar cu mănuși. Comenzile sunt foarte intuitive și în câteva minute reușiți să îl stăpâniți.

1 - Podsvícení/Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru/Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů/Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko/Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět/Manuální zaznamenání kola

1 - Lumina de fundal / Apăsare lungă pentru a deschide comenzile rapide, 2 - Sus / Apăsare lungă pentru a deschide Meniu, 3 - Jos / Apăsare lungă pentru a deschide Muzică, 4 - Buton de confirmare / Începe monitorizarea activității sportive, 5 - Înapoi / Înregistrare manuală a turei

Versiunea solară a ceasului are o durată de 120 de zile în modul de economisire a energiei

Durata de viață a bateriei este unul dintre domeniile foarte importante în care concurența între branduri este acerbă. Ceasuri precum Polar Vantage V, Suunto 9, au încercat să ocupe primul loc, dar apoi... A sosit cea de-a șasea generație a seriei de succes Fenix, modelul de top, Garmin Fenix 6X Solar fiind capabil să reziste cu GPS activ timp de 66 de ore (primind date de localizare la fiecare secundă). În modul smartwatch, ceasul poate rezista până la 24 de zile. Doar Garmin Tactix Delta Solar are aceeași durată de viață a bateriei.

Ceasul oferă mai multe moduri pe care le puteți utiliza pentru a afecta durata de viață a bateriei. Atunci când înregistrează un traseu, ceasul trebuie să primească un semnal GPS, ceea ce reduce rapid încărcarea bateriei. Prin urmare, puteți ajusta frecvența de detectare a locației noastre. Cea mai bună setare posibilă este scanarea GPS-ului la fiecare secundă, următorul este modul UltraTrac, în care ceasul scanează GPS-ul la fiecare minut, iar ultimul este modul Expedition, în care puteți seta un interval de 15-90 de minute

Deoarece există atât de multe subgame ale modelului Fenix 6, atașez un tabel cu valorile pentru claritate:

Garmin Fenix 6S Garmin Fenix 6 Garmin Fenix 6X Garmin Fenix 6X Solar
Modul ceas până la 9 zile până la 9 zile până la 21 zile până la 24 zile
Modul ceas cu economizor până la 34 zile până la 48 zile până la 80 zile până la 120 zile
GPS (1s) până la 25 de ore până la 36 de ore până la 60 de ore până la 66 de ore
GPS + muzică până la 6 de ore până la 10 de ore până la 15 de ore până la 16 de ore
GPS (1 min) până la 50 de ore până la 72 de ore până la 120 de ore până la 148 de ore
GPS (1 oră) până la 20 zile până la 28 zile până la 46 zile până la 56 zile

UPDATE - versiunile 6 și 6S sunt disponibile și în versiune solară (versiunile solare ale celei de-a șasea generație a seriei Fenix).

Mulți factori afectează durata de viață a bateriei la recepționarea unui semnal GPS

Desigur, există o mulțime de alte variabile care vor influența posibilitatea de a ajunge la datele din tabel. Unul dintre primele dintre acestea este dacă primiți date de poziționare numai de la sistemul de navigație GPS sau GPS în combinație cu GLONASS sau GALILEO. Atunci când recepționați semnale de la mai mulți sateliți, durata de viață a bateriei scade rapid. Același lucru se întâmplă dacă aveți senzori externi conectați, Wi-Fi activat, un pulsoximetru sau dacă consultați frecvent harta de pe ceas.

Fenix detectează acum și ritmul cardiac sub apă

În ceea ce privește senzorii, ceasul oferă un senzor optic de ritm cardiac care, pentru prima dată în gama Fenix, este capabil să detecteze ritmul cardiac (înotători, ascultați!) și sub apă. De asemenea, ceasul măsoară optic oxigenarea sângelui. Aproape în mod firesc, există un accelerometru și un giroscop pe trei axe, un barometru, un termometru și o busolă.

Ceasul are o rezistență la apă de 10 ATM, deci cu siguranță nu trebuie să vă faceți griji în privința apei. În plus, ceasul îndeplinește standardul militar MIL-STD-810G pentru rezistență (printre altele, îndeplinește și standardul Garmin Tactix Delta și Instinct).

Garmin oferă, de asemenea, Fenix " decapate " fără hărți, stocare mare, muzică și Wi-Fi

În ceea ce privește funcțiile ceasului, voi începe cu cea mai importantă. Atunci când alegeți, veți întâlni cuvinte precum PRO, Sapphire, Solar și așa mai departe. De ce este acest lucru atât de important? Pentru că, dacă cumpărați un Fenix 6 fără eticheta PRO, nu vă așteptați la o cantitate mare de spațiu de stocare în ceas (doar 64 MB de bază pentru aplicații), un player de muzică, Wi-Fi și hărți. Căutați asta la un cost suplimentar în versiunea PRO.

  • PRO - 32 GB spațiu de stocare, hărți topografice, player de muzică și Wi-Fi
  • Sapphire - toate avantajele versiunii PRO combinate cu un cristal de safir
  • Solar - aceleași beneficii ca și versiunea PRO, la care se adaugă un panou solar care prelungește durata de viață a bateriei cu 10% și o lunetă din titan

Nu numai hărți topografice, ci și hărți ale terenurilor de golf și ale stațiunilor de schi

Dacă vorbim despre versiunea PRO, pot să vă spun direct că este aproape incredibil cât de mult a reușit Garmin să strecoare în carcasa ceasului (poate de aceea și greutatea?). Marea atracție o reprezintă hărțile topografice ale Republicii Cehe, pe care le puteți descărca din Garmin Express atunci când conectați ceasul la computer. În plus, există și o hartă mai simplă a întregii Europe.

Cu toate acestea, în ceas nu veți găsi doar hărți generale detaliate, ci și hărți ale terenurilor de golf și ale stațiunilor de schi. Hărțile includ, de asemenea, navigație avansată, care vă va fi cu siguranță utilă. De exemplu, este utilă funcția de navigare Circular Route, prin care ceasul va crea (cine s-ar fi așteptat la asta) un traseu circular după ce selectați numărul de kilometri. Astfel, dacă ajungeți la un munte necunoscut și doriți un traseu circular de 30 km, nu este nicio problemă, trebuie doar să îl introduceți în ceas. Ceasul utilizează algoritmul TrendLine pentru a înregistra rutele cele mai frecvent utilizate de către alți utilizatori Garmin.

Empetrei sau Spotify? Nici o problemă

Versiunea PRO oferă un spațiu de stocare uriaș de 32 GB pentru aplicațiile dvs., dar mai ales pentru muzică. Aceasta este încărcată în ceas prin Garmin Express pe computerul dumneavoastră. Și, credeți-mă, 32 GB este într-adevăr mult. Asocierea ceasului cu căștile wireless durează aproximativ un minut

Dacă sunteți un fan al serviciilor de streaming, ceasul vine deja cu o aplicație Spotify preinstalată, prin intermediul căreia (odată descărcată) puteți asculta offline listele de redare salvate. Același lucru este valabil și pentru Amazon Music, Deezer sau iHeartRadio. Controlul muzicii de pe telefon este, de asemenea, un avantaj. Astfel, vă puteți pune telefonul în rucsac sau în mână și vă puteți controla muzica confortabil de la încheietura mâinii.

Datorită spațiului mare de stocare, vă puteți îmbogăți ceasul cu mult mai multe aplicații. Eu personal mi-am îmbogățit ceasul cu monitorizarea tenisului, pe care ceasul nu o oferă în baza sa. O altă aplicație utilă este Alcometer, de exemplu, care a calculat când aș fi aproximativ capabil să conduc din nou după o bere la munte. În plus față de aplicațiile pentru ceasuri, aplicația mobilă Connect IQ oferă, de asemenea, mii de modele de fețe de ceas.

Nu numai că există atât de multe caracteristici, dar sunt și ușor de utilizat.

Am început intenționat cu hărțile, muzica și spațiul mare de stocare pentru aplicații și muzică, deoarece acesta este unul dintre cele mai mari atracții pentru a cumpăra a șasea generație a seriei Fenix. Dar, din nou, nu este nevoie să tragem concluzii pripite că acesta este singurul motiv pentru a le cumpăra. Motivul principal este că fac mult mai mult decât atât. Ar fi prea prostesc dacă aș îndrăzni să spun că poate face tot ceea ce poate face un sporttester modern de astăzi?

Ori de câte ori iau un Fenix, sunt întotdeauna impresionat de claritatea interfeței de utilizator. Derulați în jos pentru a găsi toate informațiile (pentru dumneavoastră) importante. Am menționat intenționat "pentru dumneavoastră", deoarece ecranul principal este complet configurabil. Astfel, veți vedea exact ceea ce vă interesează

Pentru mine personal, derulând în jos se afișează vremea, informații despre apus și răsărit, valoarea VO2Max, busola, starea antrenamentului, ultima mea activitate, numărul de pași, ritmul cardiac, oxigenarea sângelui, calendarul, notificările și controalele Spotify. Toate extrasele pot fi, desigur, "deschise" pentru a afla informații mai detaliate. Dacă preferați alte add-on-uri, ecranul principal poate afișa lucruri precum starea barometrului, altimetrul, monitorizarea stresului, respirația, somnul, numărul de etaje urcate și multe altele. Gama de afișaje accesorii este foarte largă.

Ecranul X mare poate afișa până la opt citiri simultan în timpul activității sportive

Fenix 6 este un tester sportiv universal, ceea ce este confirmat și de gama de activități sportive. Pe lângă sporturile clasice, precum alergarea, ciclismul și înotul, ceasul oferă, de asemenea, Pilates, yoga, surfing, schi fond, bouldering și multe altele.

Toate activitățile sportive au câmpuri de date configurabile (ce date veți vedea în timpul unei activități sportive) și, datorită ecranului mare, puteți vedea până la opt câmpuri de date într-un singur câmp de date pe Fenix 6X în timpul unei activități sportive. Bineînțeles, în cazul versiunilor PRO și Sapphire, există două câmpuri de date dedicate controlului hărții și al muzicii.

După ce ați terminat activitatea sportivă, ceasul generează statistici detaliate privind performanța sportivă. În general, alerg cu ceasul, iar atunci când termin de monitorizat activitatea, ceasul îmi va comunica timpul total, distanța, altitudinea, ritmul mediu, viteza, precum și date mai detaliate, cum ar fi cadența pașilor, caloriile arse, ritmul respirator și pierderea estimată de transpirație. Atunci când conectați un senzor toracic extern, obțineți, de asemenea, date privind lungimea medie a pasului, raportul vertical și oscilația, precum și timpul de contact cu solul și echilibrul.

Imediat după activitate, ceasul va evalua modul în care ați beneficiat de antrenament, sarcina aerobică și anaerobică și timpul de recuperare.

Un măr pe capul lui Newton, Garmins din mâna mea

Am o experiență practică cu Fenix 6X și nu pot să nu o menționez. Având în vedere că ceasul cântărește 93 de grame, este de la sine înțeles că forța gravitațională care acționează asupra lui este puțin mai mare. În timpul activității sportive, ceasul nu stă pe mână din când în când și tinde să se miște. De asemenea, am constatat că nu mi-a marcat corect ritmul cardiac. De exemplu, atunci când pedalam pe bicicletă în urcare, în picioare, și am început să îmi mișc brațele, ceasul a încetat să-mi mai detecteze ritmul cardiac, chiar dacă ritmul cardiac era în mod clar în creștere. Acesta este un avantaj față de, de exemplu, Garmin Forerunner 945, care are aproape jumătate din greutate și se simte un pic mai bine pe mână.

Garmin Fenix 6X mají skutečně robustní a těžké pouzdro

Garmin Fenix 6X au o carcasă foarte robustă și grea

Ceasul monitorizează somnul și nivelul de stres. În timpul zilei, veți aprecia să vedeți notificările de pe telefon.

Dintr-un astfel de "pachet clasic Garmin", ceasul oferă extra, cum ar fi monitorizarea detaliată a somnului, monitorizarea stresului, numărul de pași parcurși și, bineînțeles, ceasul vă va arăta toate notificările de pe telefon. Există, de asemenea, suplimentul Body Battery, care determină încărcătura corpului dvs. pe o scară de la 0 la 100, pe baza somnului, a stresului și a activităților dvs.

Sportivii vor aprecia estimarea VO2Max menționată mai sus, care reprezintă cantitatea maximă de oxigen pe care o puteți utiliza în timpul activității sportive. Acesta este considerat în general un bun indicator al nivelului actual de fitness, ceea ce vă poate motiva să vă îmbunătățiți performanțele. Am descris acest indicator în detaliu într-unul dintre articolele noastre din revistă.

În timpul zilei, veți aprecia cu siguranță plățile fără contact și răspunsurile rapide.

Cred că Garmin are un mic avantaj față de concurență în ceea ce privește funcțiile smart. Fenix sixes nu sunt doar un excelent sporttester, ci oferă și câteva funcții smart pentru a vă face viața mai ușoară.

Una dintre cele mai utilizate este cu siguranță plățile fără contact prin Garmin Pay. Deși această opțiune este oferită de concurenți precum Samsung (Samsung Pay) sau Suunto (Google Pay), Garmin are un avantaj incontestabil în această privință. În comparație cu aceste două tehnologii concurente, Garmin Pay este acceptat de marea majoritate a băncilor (bănci care acceptă metoda de plată Garmin Pay).

O întrebare frecventă cu privire la ceasuri este "Pot să-l folosesc pentru a efectua apeluri?". Din păcate, în ceea ce privește Fenixes, trebuie să ofer un răspuns simplu și, pentru unii, probabil nefericit - NU. Niciun model Garmin nu oferă această funcție smart. Cu toate acestea, Fenix 6 oferă cel puțin opțiunea de răspuns rapid la mesaje și de respingere a apelurilor. Dar trebuie să-i dezamăgesc pe proprietarii de "mere" care nu vor primi această funcție în combinație cu Garmin. De fapt, Apple însăși permite răspunsurile rapide doar pe propriile sale ceasuri Apple.

Pentru cine este potrivită cea de-a șasea generație Fenix?

Dacă aș spune că este pentru toată lumea, ar fi un pic adevărat și un pic neadevărat. Cea de-a șasea generație de Fenix este de top din toate punctele de vedere. Are un design grozav, o durată de viață uimitoare a bateriei și îndeplinește toate condițiile pentru a deveni antrenorul dvs. personal. În plus, versiunea PRO oferă hărți, un player de muzică și un spațiu de stocare de 32 GB mai mult decât suficient.

COMPETIȚIE: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7
21.3.2022
COMPETIȚIE: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7

Dar, pe de altă parte, linia Fenix are atât de multe caracteristici încât sunt foarte puțini clienții potențiali care ar profita din plin de acest ceas. Dacă doriți un ceas pentru o alergare ocazională "în jurul localității", Fenix este mai mult sau mai puțin inutil pentru dumneavoastră. Aș căuta opțiuni mai ieftine de la Garmin, cum ar fi Forerunner 245 sau VivoActive 4.

Dacă greutatea acestui model vă deranjează, vă recomand cu siguranță Garmin Forerunner 945, care oferă aceleași caracteristici într-o carcasă de plastic mai ușoară. Dintre concurenți, Suunto 9 sau Polar Vantage V, se disting ca alternative, dar acestea sunt pur sportive și, prin urmare, nu oferă unele dintre funcțiile mai smart (doar notificări telefonice).

Cu toate acestea, dacă sunteți un atlet în suflet și în inimă, cu siguranță nu veți regreta că ați cumpărat acest ceas. Marele avantaj al acestui model este că este potrivit pentru a fi purtat toată ziua, datorită lunetă din oțel, care adaugă o notă de eleganță ceasului. Tocmai din acest motiv, acest ceas se găsește la încheietura mâinii chiar și a celor care poartă mai puțin frecvent ceasuri sport. Așadar, dacă nu regretați prețul relativ ridicat al acestui ceas, chiar dacă nu vă considerați un sportiv de top, optați pentru Fenix. Obțineți vârful pieței.