» Blog » Garmin

Garmin Enduro – Un ceas cu rezistența unui animal

Taguri: Recenzii | Garmin | Smartwatch

13.5.2022 | 13 MIN

Garmin nu a exagerat puțin? Să faci un ceas cu o autonomie de două luni în modul smartwatch? Da, veți plăti un pic mai mult (sau mai degrabă, un pic mai mult) pentru el și va trebui să vă împăcați cu unele dintre caracteristicile inteligente, dar, în opinia mea Garmin Enduro merită cu siguranță. Nu a mai existat un ceas pe care să-l iubesc atât de mult.

Ceasul care a găsit un loc în inima mea

Când am auzit despre lansarea Garmin Enduro, nu m-a emoționat prea mult. De fapt, Garmin nu a făcut decât să avanseze în ceea ce era deja bun la acea vreme. O afirmație destul de contrastantă după introducerea laudativă a articolului, nu? Dar trebuie să recunosc, a fost o prostie. De îndată ce mi-am pus pe mână Garmin Enduro, m-am îndrăgostit. Munca mea constă în a purta un ceas diferit în fiecare zi, așa că sunt tocmai motivat să îmi iau unul. Dar să deții un Enduro? Îmi cam place ideea.

Și de ce? Iată câteva argumente

Ceasul va rezista (cu suficientă lumină) până la 65 de zile în modul smartwatch. În condițiile în care Garmin (și ale concurenților săi), aceasta reprezintă o rezistență de neegalat.

Din punct de vedere dimensional, ceasul este identic cu Garmin Fenix 6X, dar cântărește doar 72 de grame. Iar versiunea din titan cântărește chiar și doar 58 de grame.

O altă caracteristică nouă este capacitatea de a estima VO2 Max și din alergarea pe traseu. Până acum era posibil doar din alergare pe teren plat, dar cine acum aleargă doar pe teren plat?

Acest argument va fi mai mult unul personal. Când îți pui Enduro pe mână, te îndrăgostești imediat de cureaua de nailon. În categoria smartwatch, nu am avut niciodată o curea mai confortabilă la încheietura mâinii mele.

Ce crede Radek Liška despre Garmin Enduro (radek_runner_foxik):

La prima vedere, ecranul cu o bandă verde în jurul ceasului îți atrage atenția, iar butonul de pornire a fost colorat în verde. O frumusețe incredibilă, dar în rest este același corp ca și Fenix 6X. Cureaua este din nailon și este ceva nou - extrem de confortabilă pe mână, dar este nevoie de un pic de îndemânare pentru a o pune. Atunci când un ceas are o asemenea rezistență cu GPS, acea hartă ar fi grozavă acolo (alergări pe trasee în medii necunoscute, drumeții), dar personal, de câte ori am folosit acele hărți pe un ceas? (recenzie completă pe Instagram-ul lui Radek).


Luneta fluorescentă a adăugat o notă de farmec ceasului

Garmin Enduro și Garmin Fenix 6X ca trase la indigo. Singura diferență este reprezentată de elementele fluorescente pe care le găsim pe ceas. În jurul afișajului se află o lunetă, care adaugă pur și simplu o notă de eleganță ceasului. În același timp, butonul START/STOP a fost colorat în același mod și a fost adăugată o ușoară canelură.

Această lunetă este ascunsă sub o sticlă Power Glass temperată chimic. Este de fapt un Gorilla Glass standard, care este mai potrivit pentru modelele solare datorită proprietăților sale optice.

Totul este inclus într-o carcasă din polimer călit, combinată cu un capac și o lunetă din oțel/titan (în funcție de ce primiți). Garmin a acoperit părțile metalice cu un finisaj DLC (Diamond Like Carbon), un tip de acoperire care conține hidrogen și carbon (aceeași compoziție ca și diamantul) pentru a crește rezistența la zgârieturi și la coroziune.

Cureaua din nailon este cea mai confortabilă soluție smartwatch

Dimensiunile sunt de 51 x 51 x 14,9 mm, iar lățimea ansei este de 26 de milimetri. Ansele sunt prevăzute cu o curea de nailon care se fixează cu Velcro. Prinderea manuală este puțin mai dificilă la început, dar te obișnuiești repede. Cureaua este foarte confortabilă și nu deranjează deloc în timpul zilei.

Avantajul acestei curele este cu siguranță confortul imens. Când aveți o curea de silicon, din când în când, când vă treziți dimineața, ceasul este foarte strâns. Pentru că, în mod natural, în timpul nopții, mâna se va umfla puțin. În timp ce cureaua de nailon se ține bine, este și flexibilă, astfel încât cureaua nu vă strânge dimineața.

Dezavantajul este că este un pic mai dificil de manevrat la fixare și, de asemenea, este foarte absorbant. Astfel, atunci când faceți duș seara, cureaua absoarbe apa și are nevoie de ceva timp pentru a se usca. În general, mă îngrijorează și modul în care timpul își va lăsa amprenta pe această curea. Că va deveni "scămoșată" în timp sau că velcro-ul nu va mai ține la fel de bine. Cele pe care le-am testat și pe care le-am purtat timp de aproape trei săptămâni încă mai au cureaua ca nouă, dar ce putem spune, trei săptămâni este o fracțiune de timp.

Dimensiunea ecranului este de 1,4 inci

Enduro utilizează un ecran LCD transflectiv de 1,4 inch, cu o rezoluție de 280 x 280 pixeli, fără atingere. Avantajele acestui ecran sunt durata de viață redusă a bateriei, iluminarea permanentă și lizibilitatea perfectă în lumina directă a soarelui. Cu cât este mai multă lumină pe el, cu atât mai clar este ecranul. Acest lucru se datorează faptului că folosește lumina soarelui. Pe timp de noapte, lumina de fundal ajută. Unii ar putea găsi ecranul plictisitor, dar acest ceas este destinat în principal sportivilor, iar pentru aceștia, saturația culorilor nu este o problemă cheie.

Butoanele de odinioară sunt folosite pentru control

Tocmai pentru că ecranul este non-touch, cinci butoane sunt folosite pentru controlul:

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola

1 – Lumina de fundal / Apăsare lungă pentru a deschide accesări rapide, 2 - Sus / Apăsare lungă pentru a deschide Meniul, 3 - Jos / Apăsare lungă pentru a deschide Muzică, 4 - Buton de confirmare / Începe monitorizarea activității sportive, 5 - Înapoi / Înregistrare manuală a turelor

Fiind special concepuți pentru ultramaratoniști, butoanele Enduro au un scop. Chiar dacă aveți mâna transpirată, plouă sau purtați mănuși, butoanele sunt un lucru sigur. Întindeți mâna și faceți clic. În plus, butoanele sunt mai ușor de utilizat în timpul alergării. De fapt, glisarea degetului pe ecran poate fi puțin problematică atunci când vă deplasați.

Oțel sau titan?

Enduro este disponibil în două versiuni - oțel sau titan. Titanul are unele avantaje față de oțel - este antialergenic și aproape pe jumătate la fel de ușor. În comparație cu versiunea din oțel, care cântărește 72 de grame, cea din titan cântărește doar 58 de grame. Da... Și veți plăti puțin mai mult pentru asta.

În general, îmi place foarte mult Garmin Fenix 6X. Se potrivește cu mâna mea, se potrivește cu echipamentul meu, dar nu-mi place greutatea. Enduro cântărește 58 de grame și nu m-a încurcat deloc în timpul zilei. Deși este un dispozitiv destul de mare, nu m-a deranjat deloc să dorm cu ceasul.

Enduro se bucură de echiparea standard cu senzori a modelelor mai scumpe

Pe capac găsim un senzor optic de ritm cardiac care măsoară toată ziua și un pulsoximetru pentru a măsura saturația de oxigen din sânge. În plus, ceasul dispune de un accelerometru (măsoară numărul de pași), un barometru (înregistrează câștigul în metri verticali), un giroscop, o busolă, un termometru și un altimetru.

În interiorul ceasului găsim, de asemenea, un receptor GPS integrat care poate recepționa nu numai semnale GPS, ci și GLONASS și Galileo.

Cel mai utilizat sistem de navigație din țara noastră este cu siguranță GPS-ul. Cu toate acestea, deseori, cineva alege o combinație de GPS + GLONASS sau GPS + Galileo. GLONASS are o acoperire bună în munți, iar Galileo în oraș. Cu toate acestea, combinarea mai multor sisteme de navigație este mai solicitantă în ceea ce privește durata de viață a bateriei.

Un ceas care trebuie să fie reîncărcat la fiecare două luni

Toate funcțiile și senzorii pot menține Enduro în funcțiune... Pentru o perioadă foarte lungă de timp. Sunt atât de multe date, încât mi-am permis să le pun într-un tabel:

Fără acces la lumină Cu destulă lumină
Modul standard 50 zile 65 zile
În modul de economisire a energiei 130 zile 1 an
GPS - În fiecare secundă 70 ore 80 ore
GPS (rată de scanare redusă) 200 ore 300 ore
GPS - Modul expediție 65 zile

95 zile

Și ce înseamnă lumină suficientă?

Este foarte frumos să mă gândesc că ceasul meu va dura 65 de zile și că voi căuta un cablu de șase ori pe an, dar care este lumina amplă? Cifrele privind încărcarea solară se bazează pe ipoteza că ceasul este expus la cel puțin 50.000 de lux de lumină în timpul utilizării. Pentru a vă face o idee - dacă este înnorat iarna, intensitatea luminii este de 3000 lux, în timp ce într-o zi însorită de vară intensitatea este de 100.000 lux.

Panoul solar are un widget special în Enduro care afișează curba intensității luminoase în timpul zilei. Dacă curba ajunge la 100%, intensitatea este de 50.000 lux și mai mare.

Două panouri solare contribuie la rezistența enormă

Pentru a obține această rezistență, Enduro folosește două panouri solare. Unul este ascuns sub ecran și are o transmisie a luminii de 10%. Celălalt este încorporat sub forma unui inel lângă lunetă și are o transmisie a luminii de 100%.

A doua soluție a fost underclockarea procesorului, care a redus consumul de baterie.

Interfața cu utilizatorul este, ca de obicei, sub forma unei liste

Meniul de tip listă este ceva ce mi-a plăcut întotdeauna, iar ei au ales același tip de meniu cu Enduro. Puteți parcurge lista deplasându-vă în jos din ecranul principal. Acolo veți găsi date despre antrenament, ritm cardiac, somn și multe altele. Cam tot ceea ce selectați acolo. De fapt, lista este complet configurabilă. Deci, dacă vă interesează alte date, puteți să le configurați.

Și ce anume puteți seta acolo? Afișarea intensității luminoase, starea antrenamentului, ritmul cardiac, vremea, stresul, somnul, bateria corporală, exercițiile fizice, răsăritul și apusul soarelui, ultima activitate, pași, statistici de sănătate, pulsoximetru, calendar, notificări, controlul muzicii (de pe telefon), busolă, barometru, fuse orare, respirație, istoricul activităților, date despre calorii, rezumatul zilei, numărul de etaje urcate, temperatură și antrenor Garmin.

Enduro vă monitorizează sănătatea 24 de ore din 24

Ceasul are mai multe caracteristici Garmin "lajfstyle" pentru care mulți utilizatori vor găsi o utilizare. Printre cele principale se numără monitorizarea somnului, care pentru prima dată în Enduro este afișată direct pe ceas și nu doar pe telefon.

În timpul zilei, vă puteți măsura ritmul cardiac în repaus, nivelul de stres, oxigenarea sângelui sau funcția Body Battery, care afișează încărcarea corpului dumneavoastră pe o scară de la 0 la 100, în funcție de nivelul de stres, somn sau intensitatea activităților sportive.

Bineînțeles, există și un pedometru, o estimare a caloriilor arse și un contor pentru kilometri parcurși și etaje urcate.

Există un sport pentru toată lumea în Enduro

Cu o rezistență la apă de 10 ATM, Enduro este amfibiu, astfel încât monitorizează alergarea, de exemplu, dar și înotul. Ei bine... Sau o combinație a celor două - Swimrun. De fapt, ceasul este multisport și puteți configura aici o combinație de mai multe sporturi fără a fi nevoie să dezactivați monitorizarea activității sportive.

Ce sporturi poate monitoriza Enduro? Alergare, Alergare pe traseu, Pista de alergare în sală, Alergare virtuală, Bandă de alergare, Ciclism, Ciclism în sală, Ciclism de munte, Swimrun, Triatlon, Mumtisport, Plimbare, Drumeții, Alpinism, Alpinism, Expediție, Bouldering, Alpinism în sală, Schi în aer liber, Schi, Snowboard, Schi fond, Schi clasic XC, Înot în piscină, Înot în ape deschise, Barcă, SUP (Stand Up Paddle Board), Caiac-canoe, Paddle Boarding, Vâslit în sală, Pilates, Yoga, Stepper, Ascensor de scări, Antrenor eliptic, Cardio, Încălzire, Golf, Truswing.

Dacă tot nu reușiți să vă găsiți sportul preferat, gama de sporturi poate fi extinsă prin intermediul aplicației adiționale Connect IQ, care oferă o aplicație terță. În această aplicație puteți găsi, de asemenea, diferite modele de cadrane.

Ce noutăți aduce Enduro în acest sport?

Garmin Enduro aduce patru caracteristici noi pentru acest sport:

Climb Pro 2.0 Descents adaugă o funcție care adaugă informații despre coborâre la activitățile care nu sunt legate de ciclism. În același timp, nu veți avea doar informații despre urcări, ci și despre coborâri.

Alertele Climb Pro 2.0 vă vor avertiza cu privire la o urcare viitoare sau puteți seta o distanță înainte de urcare (de exemplu, 100 de metri), iar ceasul vă va avertiza cu 100 de metri înainte de începerea urcării.

Estimarea VO2 Max de la o alergare pe traseu este noua funcție pe care am apreciat-o cel mai mult. Acum, ceasul este capabil să estimeze această valoare chiar și în teren accidentat în ceea ce privește creșterea în înălțime.

Cronometrul de odihnă Ultra Run Rest Timer este o funcție care înregistrează stațiile de reîmprospătare în timpul alergărilor mai lungi. Aceste stații sunt apoi luate în considerare în analiza ulterioară.

Enduro poate afișa până la opt Câmpuri de date pe ecran în timpul activității

Sunteți genul de atlet care dorește doar datele de bază pe ecran? Poate trei? Nu, nu sunteți? Atunci suntem la fel. Sunt un atlet care se bazează pe numere, iar Enduro m-a făcut fericit. Ca și Fenix 6X, poate afișa până la opt câmpuri de date pe ecran.

Ce pot învăța din monitorizarea activității sportive?

Enduro oferă un astfel de pachet standard de monitorizare a activității sportive folosind algoritmi de la Firstbeat, care sunt experți cu experiență în domeniul evaluării performanțelor.

După ce vă evaluați activitatea sportivă (în acest caz, alergarea), veți afla totul despre ritmul, viteza de mișcare, timpul, distanța, ritmul cardiac, raportul dintre antrenamentul aerobic și cel anaerobic, cadența pașilor, creșterea altitudinii, caloriile arse, ritmul respirator, dar și despre temperatura mediului ambiant sau (chestie mai sofisticată) o estimare a pierderilor de transpirație. Destul de multe informații, așa-i?

TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta
6.6.2022
TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Toate aceste date sunt folosite de ceas pentru a vă evalua condiția fizică, dacă antrenamentul dumneavoastră merge în direcția corectă, care este VO2 Max, cât timp aveți nevoie pentru a vă recupera complet și poate prezice rezultatele viitoare.

Ce înseamnă înregistrarea traseului?

În general, îmi place înregistrarea traseelor de la Garmin de o perioadă destul de lungă de timp, iar de la lansarea Garmin Forerunner 745 înregistrarea traseelor a urcat un nivel. Enduro s-a descurcat foarte bine la înregistrarea traseelor, netezind frumos traseul și nu m-a scos prea mult de pe drum în teren. Adică, o mulțime de dispozitive au o înregistrare "neregulată" și de multe ori pare că nu alergi pe șosea, ci pe câmpurile din jur. Un Enduro cu acces suficient la semnal GPS nu are probleme în afara orașului.

Există probleme minore în oraș. Nu este doar o problemă a Garmin Enduro, ci o problemă generală de disponibilitate a semnalului în oraș, care este limitată de permeabilitatea clădirilor înalte. Deși pare că ieșiți complet de pe șosea, dar, din nou, nu este în întregime groaznic. Am întâlnit și cazuri mai grave. :)

Cât de precisă este înregistrarea ritmului cardiac?

Pe cei 13 km de alergare, Enduro a avut o singură diferență de o singură bătaie de inimă în comparație cu centura de piept. Centura de piept detectează activitatea electrică a inimii prin intermediul unor electrozi și este considerată cea mai precisă măsurătoare disponibilă în mod gratuit a activității cardiace. O deviație de 1 bătaie de inimă? Un rezultat excelent.

Avantajul senzorilor de ritm cardiac Enduro este că sunt ușori. Atât din oțel, cât și din titan, chiar mai ușor. Am testat personal versiunea din titan și nu pot să o laud îndeajuns. Datorită greutății mai mici, ceasul nu are tendința de a sări pe mână, dar în același timp am o bucată de metal elegant și nu o "jucărie" din plastic.

Enduro și-a pierdut playerul muzical, dar se poate plăti cu el

Deși Enduro este destul de ușor de confundat cu Fenix 6X și prețul este comparabil, a pierdut playerul de muzică. Puteți controla în continuare muzica difuzată pe telefon, dar nu puteți reda muzică direct de pe ceas, fără ca telefonul să fie prezent.

Cu toate acestea, puteți plăti în mod convenabil cu ceasul, deoarece acesta are un cip NFC. Când vreți să plătiți, trebuie doar să apropiați încheietura mâinii de terminal și ați terminat. :)

Summa summarum - cum evaluez Enduro?

Enduro este un ceas destinat în mod special alergătorilor de traseu. De aceea, au pierdut unele dintre caracteristicile mai smart, cum ar fi hărțile topografice, playerul de muzică, dar au lucrat la o greutate mai mică și la o durată de viață a bateriei cu adevărat incredibilă.

Ce părere are alergătorul de cursă ultra Matěj Urbaczka despre Garmin Enduro:

În fiecare an, Garmin te surprinde cu ceva măreț. Fie că este vorba de hărți, plăți sau muzică pe ceas. Nici anul acesta nu s-au lăsat doborâți de acest lucru și au bătut concurența cu un an lumină în ceea ce privește durata de viață a bateriei, ceea ce este pur și simplu ireal. În plus, a adăugat o nouă curea de nailon pe care nu conferă un ceas pe mână, ci o bijuterie pe care nu mai vrei să o dai jos de pe mână. Ceasul este un Fenix în trup, dar cu sufletul noului și incredibilului Enduro.

Bineînțeles, nu este doar un ceas pentru ultra alergători. Mai mult sau mai puțin, este un ceas sportiv pentru oricine care apreciază rezistența sacramentală. Pentru că, să recunoaștem, încărcarea unui ceas din când în când este foarte comodă. În același timp, vă veți bucura cu adevărat de noile caracteristici sportive pe care le aduce acest model. Pentru mine, cel mai mare beneficiu este estimarea VO2 Max de la alergarea pe traseu și analiza somnului direct în ceas.

Pro:

autonomie uriașă a bateriei
curea de nailon
curea de silicon suplimentar în pachet
analiza somnului în ceas
estimarea VO2 Max din alergarea pe traseu (poate fi dezactivată)
greutate redusă

Contra:

ar fi putut exista o versiune cu hărți sau un player de muzică (chiar dacă ar fi fost la un cost suplimentar)