» Blog » Casio

G-Shock GA-B001 recenzie - Stilul futurist mid-size

Taguri: Recenzii | Casio | Clasice

9.1.2023 | 7 MIN

Anul viitor (2023) va fi, fără îndoială, special pentru noi, fanii G-Shock. "G-urile" își vor sărbători cea de-a 40-a (!) aniversare, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la ediții limitate aniversare, dar și la un model nou. Cu toate acestea, nu vom rata nici la sfârșitul acestui an, datorită noului G-Shock GA-B001, care se mândrește nu numai cu un aspect atractiv și futurist, ci și cu un nou design unic. Așa că haideți să aruncăm o privire la acesta.

Atunci când primele informații despre sosirea unui nou ceas au apărut pe forumurile G-Shock în vară, au stârnit un val de speculații cu privire la ceea ce pune la cale Casio. Denumirea noului model a amintit în mod izbitor de G-Shocks G-001, oarecum "ciudat", din 1996, cunoscut și sub porecla "Jason", care a fost câștigată datorită asemănării cu masca personajului principal al seriei de groază "Vineri 13" - Jason Voorhees.

În timp ce reîncarnarea originalelor Jasons nu a avut loc, noile GA-B001 din colecția actuală cu siguranță nu se încadrează în mulțime.

Edit: La începutul lunii decembrie 2022, Casio a anunțat, până la urmă, "Jason" G-B001. Nu le vom vedea decât în 2023 și ar trebui să fie ediții limitate. Consultați pagina fanilor G-Shock pentru detalii.

Așadar, deși GA-B001 nu este atât de radical pe cât se aștepta, a reușit totuși să surprindă destul de mult. Cureaua și rama carcasei (bezel) acestui model sunt conectate într-o singură unitate, în timp ce bezelul care protejează sticla minerală este apoi împărțit în două și atașat de corpul ceasului din lateral și din față cu ajutorul unor șuruburi. Această soluție radicală și, trebuie spus, inedită, aduce cu sine atât avantaje, cât și dezavantaje.

Lucrul pozitiv este că a eliminat spațiul dintre carcasă și conexiunea cu cureaua ceasului, ceea ce a contribuit la confortul pe încheietura mâinii. Cu toate acestea, dacă vă place să vă "tonifiați" ceasul, atunci probabil că nu veți fi de două ori mai impresionat de acest design. Înlocuirea curelei în sine este imposibilă din cauza noii construcții, ceea ce limitează posibilitățile de a modifica ceasul după propria imagine.

În ceea ce privește materialele folosite, nu a existat nicio revoluție și aici cureaua împreună cu luneta este realizată din rășină sintetică, în cazul carcasei este întărită suplimentar cu carbon - de aici și denumirea de Carbon Core Guard. Rezistența la șocuri, precum și rezistența la apă de 200 de metri este, prin urmare, garantată și de această dată.

Aspectul cadranului este futurist și lipsit de ornamente, chiar dacă dispunerea acestuia și forma displayului sunt cunoscute de la modelele anterioare. În mod neobișnuit pentru G-Shock, indecșii rotunzi tridimensionali, inspirați de coridoarele unei nave spațiale, potrivit Casio, și "grila" rotativă care servește drept indicator al funcției activate a ceasului joacă un rol important aici.

Se spune că marginile geometrice ale displayului evocă o încuietoare de securitate, iar aspectul general al cadranului este o "poartă către realitatea virtuală". Ei bine, sincer mă întreb de unde s-au inspirat cei de la Casio când au venit cu astfel de comparații ciudate... În ceea ce mă privește, pot spune că, deși nu mai sunt cel mai tânăr, cadranul noului GA-B001 mi-a plăcut foarte mult în persoană și îl văd ca pe o revigorare frumoasă a colecției G-Shock existente.

Este clar că, cu acest model, Casio încearcă să atragă tinerii, care nu sunt interesați în primul rând de durabilitate, ci de stil. Așa cum am menționat în mai multe recenzii, Casio a reușit practic o lovitură de maestru, pentru că a reușit să transforme un ceas destinat inițial celor mai dure profesii într-un accesoriu stilat.

G-Shock-urile sunt la fel de bune pe mâna unui lunetist în junglă ca și pe mâna unui rapper într-un club de noapte. Astăzi, ne uităm la acesta din urmă, iar culorile se potrivesc. Există, bineînțeles, versiunea clasică - cea complet neagră (GA-B001-1A), dar celelalte trei versiuni sunt foarte funky. Avem o nuanță nouă de roșu vibrant (GA-B001-4A), dar și două modele semitransparente - un albastru (GA-B001G-2A) și o versiune roșie și neagră (GA-B001G-1A), care cu siguranță nu sunt lipsite de stil.

Dar dacă nu vă place niciuna dintre opțiuni, nu-i nimic. Alte variante de culoare, așa cum se obișnuiește la G-Shock, nu vor întârzia să apară.

Confort la cel mai înalt nivel

După cum am sugerat deja, GA-B001 se va potrivi mai bine pe mâna unui adolescent decât pe mâna musculoasă a unui instructor de armată, ceea ce se reflectă și în dimensiunile sale de 42,5 x 46 x 13,8 milimetri și greutatea de numai 51 de grame. Astfel, mai ales proprietarii de încheieturi mai înguste vor fi încântați, cărora (deși sunt mai în vârstă) le aparțin.

După o săptămână de purtare, pot spune că este unul dintre cele mai confortabile G-Shock-uri pe care le-am avut vreodată la încheietura mâinii, în ciuda faptului că, cureaua ceasului este relativ rigidă, mai ales în cazul versiunilor transparente. Principalul motiv pentru care sunt atât de confortabile este dimensiunea lug-to-lug, dacă se poate spune așa, având în vedere construcția lor.Înălțimea carcasei este chiar cu 6,1 milimetri mai mică în comparație cu GA-2100, mai mic din punct de vedere optic, ceea ce face ca noutatea să se potrivească chiar și unei mâini mai subțiri. Un alt aspect pozitiv este reprezentat de biselarea lunetei, care este, de asemenea, un element nou la modelele G. În combinație cu adâncimea carcasei, care este de puțin sub 14 milimetri în punctul cel mai înalt, chiar și mâneca mai îngustă a unui tricou sau a unei jachete nu le va crea probleme. Pur și simplu, brandul ideal.

De data aceasta trebuie să laud și butoanele perfect conturate, care fac ca ceasul să fie foarte ușor de utilizat. Un punct de atracție optic este subcadranul sub forma unei grile rotative. Casio chiar a reușit să facă asta...

Poate că singurul lucru care merită criticat este catarama de plastic a curelei. Arată cam ieftin și nu prea se potrivește cu filozofia durabilă a G-Shock. De asemenea, displayul inversat al ceasului nu este tocmai unul dintre cele mai lizibile, dar pentru un model care este mai mult un ceas de stil decât unul practic, acest lucru poate fi tolerat, la fel ca și luminozitatea slabă a acelor.

Și cum este noutatea futuristă cu caracteristici? Răspunsul scurt este că nu va surprinde, dar nici nu va dezamăgi. Deși... Hai să lămurim asta. Modulul 5690 va oferi genul de clasice cunoscute de la majoritatea modelelor Casio noi. Există un cronometru și o numărătoare inversă de 24 de ore, putem seta până la cinci alarme, există, de asemenea, ora universală și, bineînțeles, un calendar automat în format european, cu numele zilei selectabil din mai multe limbi ale lumii.

Veți fi, de asemenea, mulțumiți de posibilitatea de "curățare a acelor", astfel încât acestea să nu se blocheze, de exemplu, la cronometrul în funcțiune și de iluminarea solidă prin diodă LED cu o durată de iluminare reglabilă... Litera B din nume sugerează că acest model a primit, de asemenea, conectivitate Bluetooth și poate fi conectat la un smartphone. Cu toate acestea, în această privință, nu-mi voi ierta criticile la adresa Casio.

Atunci când este conectat la telefon cu ajutorul aplicației Casio Watches, ceasul poate sincroniza ora și data exacte și puteți, de asemenea, să setați cu ușurință funcțiile menționate mai sus și, eventual, să vă găsiți telefonul pierdut - dacă se află în raza de acțiune a ceasului, desigur, dar asta este totul. Iar mie mi se pare că de data aceasta este prea puțin, având în vedere că acest model este dedicat în principal celor mai tineri

Ceasul, în opinia mea, este de-a dreptul lipsit cel puțin de notificări, ceea ce ar fi cu siguranță pe placul publicului țintă, care navighează constant pe tot felul de rețele sociale. Cu toate acestea, GBA-900, sau GBD-200 sunt o dovadă că acest lucru ar fi posibil. Posibilitatea de a controla muzica de pe telefon ar fi la fel de utilă - aceasta nu a fost o problemă pentru G-Shock în 2016. Doar că Casio a exagerat puțin aici, ceea ce este păcat în opinia mea.

Casio G-Shock GBD-200 recenzie – La marginea inteligenței
25.7.2022
Casio G-Shock GBD-200 recenzie – La marginea inteligenței

De asemenea, am o reținere în ceea ce privește alimentarea cu energie a acestui ceas. GA-B001 are nevoie de două baterii SR726W. Acestea pot funcționa până la 3 ani, ceea ce nu este în întregime rău, dar energia solară ar fi probabil mai utilă pentru un model "Bluetooth". Pe de altă parte, există cel puțin loc pentru un posibil upgrade...

Verdictul final

GA-B001 a fost apreciat de mine nu numai pentru confortul pe care îl oferă pe mână, ci și pentru aspectul său. Datorită butoanelor mari, acestea sunt, de asemenea, plăcute de utilizat. Le-aș recomanda în special pentru o mână mai îngustă și pentru oricine preferă G-Shock-urile de dimensiuni mai "medii". Ceasul ar beneficia cu siguranță de notificări sau de energie solară, dar în rest are tot ceea ce v-ați aștepta de la un G-Shock la un preț mai mic. Ca alternativă de dimensiuni similare, putem recomanda GA-B2100 iar pentru cei care nu se pot lipsi de notificări, GBA-900, puțin mai mare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Casio G-Shock GA-B2100 recenzie - Vocea rațiunii a fost auzită
14.7.2022
Casio G-Shock GA-B2100 recenzie - Vocea rațiunii a fost auzită

Casio G-Shock GBA-900 recenzie - O alternativă interesantă nu doar pentru sportivi
18.7.2022
Casio G-Shock GBA-900 recenzie - O alternativă interesantă nu doar pentru sportivi

Ceasurile menționate în articol