» Blog » Casio

G-Shock GA-100 recenzie și experiență personală după câțiva ani.

Taguri: Recenzii | Casio | Pentru bărbați | Clasice

Cu o cruce după o înmormântare. Aceasta ar putea fi reacția la o recenzie a unui ceas care a fost la vânzare timp de nouă ani. Pe de altă parte, GA-100 are o serie de succesori și cu siguranță nu este deplasat să ne întrebăm dacă nu cumva joacă deja rolul de vioara a doua în categoria sa. Așadar, înainte de a da click pe butonul "add to cart", luați un moment și citiți mai departe.

CASIO GSHOCK GA100

Aceasta nu este o considerație teoretică. GA-100s au fost tovarăși ocazionali la încheietura mea de peste patru ani. Este unul dintre cele mai ieftine ceasuri din colecția mea de două duzini, dar este cel pe care îl port cel mai des la încheietura mâinii. Aceste mici buburuze și-au câștigat locul.

Nu a fost dragoste la prima vedere.

Disprețuiam ceasurile digitale și cu siguranță nu am căutat G-Shock-uri. Nu a fost din cauza stilului meu rafinat de hogo fogo, ci pur și simplu din ignoranță. Evocau ceasuri ieftine de pe piața vietnameză, iar respectul profund pe care îl am acum pentru marca G-Shock nu era nici măcar la început la acea vreme.

Cu toate acestea, într-o zi am vrut să încerc să trag cu ceasurile acasă, așa că am rugat un coleg din magazin să-mi împrumute câteva din vitrină. GA-100CM-8A camuflat a fost oarecum primul pe care l-am fotografiat.

G-Shock GA-100CM-8A

Primul meu G-Shock. GA-100CM-8A

Între noi a sărit o scânteie în timpul ședinței foto și al testării și nu au mai ajuns înapoi în vitrină. La început, mi-au ținut companie în grădină și în timp ce lucram în garaj. Mai târziu, le-am descoperit cronometrul cu numărătoare inversă cu repetiții, pe care l-am folosit ori de câte ori unul dintre cei doi copii ai mei era bolnav și trebuia să ia antibiotice la intervale regulate. Ceasul de la încheietura mâinii mele era mult mai fiabil decât telefonul meu mobil, care uneori se rătăcea în afara razei de acțiune sau chiar se stingea.

Le-am cântat ode. Iar Casio, cu producția sa nerăbdătoare și intensă de tot mai multe variante, ediții speciale și colecții limitate, a cântat împreună cu mine. Incredibil că nu au rămas fără vopsea după atâția ani.

G-Shock GA-100 barevné varianty

Fichurile care ar fi trebuit să se adreseze clientului m-au lăsat rece

Mă gândesc la trei ajustări care au diferențiat GA-100.

Cronometrul de 1/1000 de secundă. Aici pot să afirm în mod obiectiv că este doar o manevră de marketing. Reacțiile umane nu sunt suficient de ascuțite pentru a exploata potențialul unui cronometru cu un ordin de mărime mai puțin precis (1/100 de secundă), darămite al unei miimi (1/1000 de secundă). Dacă nu sunteți de acord, veniți să mă vedeți la magazin. Dacă opriți cronometrul de două ori la rând în 10.000 de secunde (zece secunde și zero miimi), puteți lua orice GA-100 drept cadou.

Anti-magnetism. Pentru un ceas mecanic plin de piese metalice în mișcare, o caracteristică excelentă. Dar pentru un ceas cu cuarț? Nu eram sigur. M-am dus la ceasornicarul nostru cu 30 de ani de experiență, care avea peste zece mii de ceasuri prin mâinile sale și nu întâlnise niciodată un ceas cu cuarț magnetizat. În cercetările mele, am aflat că magnetul poate afecta funcționarea efectivă a unui ceas cu baterii, dar odată ce este îndepărtat, ceasul revine la funcționarea normală fără efecte de durată. Așadar, dacă nu lucrați la un RMN sau la un accelerator de particule, atunci probabil că nu veți folosi această rezistență.

Ceasurile antimagnetice trebuie să respecte ISO 764, care specifică o rezistență de 4.800 A/m. Ceasurile obișnuite au, de obicei, o treime din această rezistență. Pentru a vă face o idee, micul magnet pe care îl aveți pe frigider are aproximativ 4.000 A/m pe suprafața sa, iar la o distanță de 5 cm de magnet, intensitatea câmpului magnetic este deja de aproximativ o zecime (400 A/m).

Untahimetru electronic cu un indicator de viteză supersonică. În ceas, distanța poate fi presetată în modul cronometru de la 0,1 la 99,9 unități (ne imaginăm kilometri, dar funcționează și pentru mile, etc.). De fiecare dată când cronometrul este oprit, ceasul va afișa apoi viteza medie, calculată pe baza distanței presetate și a timpului oprit.

Cred că e mai ușor de explicat cu un exemplu. Setez o distanță de 1 km și pornesc cronometrul. Îl opresc la 6 minute. Ceasul afișează o viteză medie de 10 km/h (dacă parcurg un kilometru în 6 minute, voi parcurge de 10 ori mai mult în 60 de minute, adică 10 km). Ceasul folosește contorul analogic din partea de sus combinat cu afișajul digital din dreapta sus pentru a afișa viteza. Atunci când depășiți viteza sunetului (aproximativ 1225 km/h), apare o pictogramă suplimentară lângă cuvântul MACH (sub afișajul din stânga jos) care vă informează... probabil că trebuie să încetiniți.

Cred că, în anumite situații, funcția poate fi utilă. Eu am evitat aceste situații și nu am folosit funcția în practică.

Cele trei caracteristici menționate mai sus nu mi-au diminuat senzația bună despre ceas, dar, în același timp, nu au îmbunătățit-o. În ciuda iubirii mele pentru acest model, am vrut doar să precizez că, cel puțin pentru mine, acestea sunt mai mult sau mai puțin inutile.

Deoarece am început deja să descriu funcțiile care ar fi putut fi utile, voi comenta lizibilitatea și iluminarea, ca să terminăm cu partea dureroasă.

Lizibilitatea este pe primul loc

Casio obișnuia să folosească iluminarea EL (electro-luminescentă). Dar, treptat, a început să treacă la tehnologia LED, mai modernă și mai economică, care are o durată de viață mai lungă. Clienții nu au fost impresionați. În ceea ce privește ușurința de utilizare, a fost un pas înapoi. Astăzi, Casio a rezolvat problema printr-o mai bună plasare a diodelor (de exemplu, GAW-100) sau prin utilizarea a două diode (de exemplu, GBA-800). Dar modelul GA-100 va purta întotdeauna gustul unei iluminări proaste.

G-Shock GA-100 osvětlení

Iluminarea cu LED-uri în GA-100 și iluminarea EL

G-Shock GA-100 va fi întotdeauna un ceas legendar

Indiferent de cât de bună sau proastă este lumina lor sau de cât de utile sunt caracteristicile lor, modelul GA-100 este pentru totdeauna înscris în sala celebrităților. Este un ceas militar care a fost folosit în mod popular de soldații adevărați în timpul misiunilor militare. Sunt suficient de durabile pentru a rezista la șocurile provocate de armele automate, precum și la mediile inospitaliere prăfuite sau cu umiditate tropicală. Au o curea dură, puternică și durabilă care este, de asemenea, ușoară, deoarece este fabricată din rășină. Iar dacă ceasul supraviețuiește unei misiuni, nu este sfârșitul lumii pentru că a costat "câțiva dolari".

Casio G-Shock GA-100 recenze

La obiect. Merită, nu-i așa?

De fapt, însăși întrebarea "merită?" este deja înșelătoare, deoarece ne degradează procesul decizional la un proces pur rațional. Dar noi suntem creaturi ale sentimentelor și emoțiilor, iar cumpărăturile nu sunt diferite. Am întâlnit odată un client căruia i-am povestit cât de mult mai bine era GBA-800 decât GA-100, iar el a sfârșit totuși prin a cumpăra GA-100, spunând: "Nu-mi pasă de caracteristici și de iluminare. Vreau aceste GA-100 pentru că îmi plac". Înțeleg și respect în totalitate acest lucru. Alegerea unui ceas care vă va plăcea este întotdeauna cel mai important criteriu.

Dacă vă place GA-100, îl doriți și cumpărați cu inima mai degrabă decât cu mintea, vi-l recomand din toată inima. Alegeți o culoare și bucurați-vă de ele așa cum am făcut-o și eu. Dar dacă ești mai degrabă o persoană care se gândește la preț și performanță, s-ar putea să fii interesat de alternative.

Alternative mai noi la G-Shock GA-100

Există patru alternative semnificative la GA-100 (din 2010) printre G-Shock-urile ieftine și digitale-analogice: uriașul GA-700, GAW-100 alimentat cu energie solară și controlat prin radio, GA-800 cu secundar sau GBA-800 cu bluetooth și pedometru. Nici unul dintre aceste modele nu are tahimetrul pe care îl are GA-100.

GA-700

Dacă vă plac ceasurile foarte mari, atunci vă va interesa modelul GA-700 (din 2016), deoarece are un diametru cu încă 2 mm mai mare decât GA-100. Este primul G-Shock ieftin care are un buton frontal suplimentar pentru lumină. Cu toate acestea, lumina este în continuare la fel de "impotentă" ca cea de la GA-100 și nu există o funcție de iluminare automată (activată atunci când mâna este înclinată spre față). Dar GA-700 are un cronometru cu pornire rapidă direct din modul principal, indicarea timpului țintă (setezi timpi specifici la cronometru pe care ceasul te va atenționa), tonuri ale butoanelor (pot fi dezactivate) și o funcție de aranjare a mâinilor (dacă acestea îți obstrucționează vederea digitală). Am fost destul de surprins de cât de popular este GA-700 în ciuda dimensiunilor sale (sau mai degrabă din cauza lor), după cum dovedește Casio prin producerea constantă de noi variante de culoare. Dacă vă interesează, citiți mai multe în recenzia lor.

GAW-100

M-am întâlnit de câteva ori cu părerea "De ce să cumperi G-Shock-uri care nu sunt alimentate cu energie solară?". GAW-100 este alimentat cu energie solară și, în plus, este controlat prin radio. Pe scurt - nu necesită întreținere. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la setarea orei, deoarece aceasta este reglată prin semnal radio și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la schimbarea bateriei, deoarece au o celulă care se reîncarcă în mod constant atât prin lumina soarelui, cât și prin lumină artificială. În comparație cu GA-100, sunt cu un milimetru mai late, au o funcție suplimentară pentru a face ordine în mâini și în tonurile butoanelor, dar cel mai important este că au în sfârșit o iluminare bine concepută care luminează atât mâinile, cât și partea digitală. Cu toate acestea, sunt cu aproximativ 1.000 CZK mai scumpe decât GA-100.

GA-800

Dacă vă deranjează dimensiunea GA-100 (51 mm) pentru că aveți încheieturi mai mici, veți fi mulțumiți de dimensiunea mai confortabilă de 48,6 mm a GA-800. Caracteristica sa unică este mâna secundară, pe care o veți găsi cu greu la G-Shock-urile mai ieftine (modelul unisex GMA-S130 cu pedometru o are încă). În comparație cu GA-100, acestea sunt mult mai ușor de citit, au un buton frontal pentru lumină, care funcționează foarte bine datorită unei perechi de LED-uri. Există o funcție de ordonare a mâinilor, tonuri de butoane, iluminare automată.

GBA-800

Am păstrat intenționat pentru final G-Squad GBA-800 cu pedometru și bluetooth. Deoarece am scris o recenzie despre ele și, de asemenea, 7 motive pentru a le alege în locul GA-100, nu voi intra în detalii despre ele aici. Voi rezuma pe scurt. Nu este un ceas militar legendar ca GA-100, ci un ceas pentru civilul obișnuit, cu un raport preț/performanță prefect și cu cea mai bună lizibilitate pe care o găsești la ana/digi G-Shock. Dacă ar fi să iau o decizie pur rațională în ceea ce privește cumpărarea unui G-Shock de mână ieftin, GBA-800 nu are rival din punctul meu de vedere.

Rezumat al recenziei G-Shock GA-100

Model iconic, aproape iconic
cronometru cu numărătoare inversă de 24 de ore, de mare capacitate, cu repetiție
tahimetru electronic pentru măsurarea vitezei medii
iluminare slabă
lizibilitate foarte slabă la unele modele din cauza culorii acelor de la mâini
lipsa funcțiilor obișnuite în zilele noastre: curățarea mâinilor, tonurile butoanelor

Ce părere aveți? Pentru dumneavoastră prevalează rațiunea sau emoția? Opinia dumneavoastră va fi foarte apreciată în comentarii.