TOTUL PE TEMA: Barometrul - De ce este într-un smartwatch?

Taguri: Tehnologie și concepte | Smartwatch

28.7.2022 | 5 MIN

Era agățat pe peretele bunicilor noștri și poate că încă mai este agățat în cabana dvs. Dar la ce folosește acest dispozitiv într-un smartwatch?

Ce este un barometru?

Să începem cu elementele de bază. Un barometru măsoară presiunea atmosferică și era folosit în principal pentru prognoza meteo. La presiuni mai mari, tinde să fie senin, la presiuni mai mici se poate transforma în ploaie, iar la scăderi bruște de presiune vă puteți aștepta la furtuni.

Cum măsoară un barometru presiunea?

Cel mai frecvent utilizat este așa-numitul aneroid, care este un barometru cu pană. A fost inventat în 1843 de Lucien Vidia și funcționează prin intermediul deformării unei cutii închise ermetic.Při změnách tlaku se vzduchoprázdná smršťuje a roztahuje. Dnes už samozřejmě zobrazení hodnot neprobíhá analogově, ale digitálně.

Atunci când presiunea se schimbă, golul de aer se contractă și se dilată. Astăzi, desigur, afișarea valorilor nu mai este analogică, ci digitală.

Ce este un altimetru barometric?

Acest dispozitiv se mai numește și altimetru și este utilizat pentru a calcula înălțimea unui obiect deasupra suprafeței. Dezavantajul unui altimetru barometric este dependența sa de condițiile meteorologice (presiunea atmosferică), astfel încât trebuie să introduceți întotdeauna o valoare de referință (în mod ideal, altitudinea la care vă aflați).

Acum am specificat ce este un barometru, dar să ne concentrăm asupra barometrului dintr-un smartwatch.

Cele mai bune aplicații și cadrane pentru ceasurile smart Garmin (de la Connect IQ)
23.3.2022
Cele mai bune aplicații și cadrane pentru ceasurile smart Garmin (de la Connect IQ)

Doar cu un barometru, ceasul poate înregistra metri de altitudine în timp real.

Acesta este probabil cel mai important motiv pentru care ar trebui să aveți un barometru în smartwatch. Așadar, dacă sunteți pasionat de drumeții sau de alergare pe traseu și doriți să urmăriți în timp real numărul de metri urcați/coborâți, aveți nevoie de un barometru. Cu alte cuvinte, doar un ceas cu barometru vă va arăta ascensiunea și coborârea de când ați început activitatea sportivă. În plus, dacă vă aflați într-o locație cu acces slab la semnal GPS, barometrul este mult mai fiabil.

Rețineți că trebuie să calibrați barometrul înainte de fiecare ascensiune. Acest lucru se face fie manual (notați altitudinea curentă conform indicatoarelor, panourilor informative etc.), fie prin GPS. Astfel, ceasul găsește altitudinea curentă folosind datele GPS și ia această valoare ca referință.

Cum înregistrează barometrul metrii ascendenți și descendenți?

Este ușor. Cu cât sunteți mai sus, cu atât presiunea este mai mică. În termeni simpli, există mai puțin aer deasupra dumneavoastră și, prin urmare, mai puțină presiune. Deci, dacă urcați, presiunea scade, iar altimetrul convertește schimbările de presiune în metri de altitudine. Același lucru se întâmplă la coborâre, când altimetrul convertește creșterea presiunii în metri coborâți. Pentru a vă face o idee, la mare, presiunea aerului este în medie de 1013 hPa. În schimb, pe Lysá hora, la 1323 de metri, presiunea atmosferică este astăzi de 872 hPa.

Este GPS-ul suficient pentru a înregistra metri de altitudine?

Da și nu. Dar haideți să modificăm puțin întrebarea. Este GPS-ul suficient pentru a înregistra altitudini în timp real? Nu. Ideea este că profilul de altitudine este analizat doar după ce activitatea este salvată pe telefon. Nu veți ști cât de mult ați urcat în timp real atunci când urcați fără un barometru. Când renunțați, activitatea sportivă este salvată pe telefon, datele colectate sunt evaluate, iar analiza vă spune câți metri ați urcat și câți ați coborât. Dar asta se întâmplă după ce este salvat și trebuie să fiți conectat la internet. Doar cu un barometru veți avea date în timp real despre altitudine.

Ceasul cu barometru numără etajele urcate în timpul zilei

Podelele supraînălțate sunt una dintre cele mai populare caracteristici ale stilului de viață. Acestea sunt înregistrate cu ajutorul unui barometru care poate detecta schimbările de presiune și folosește o conversie simplă în care fiecare 3 metri urcați echivalează cu un etaj.

Utilizați barometrul pentru a prezice vremea

Da, această utilizare este, de fapt, funcția originală și încă actuală a barometrului. Pe baza schimbărilor de presiune, puteți prezice schimbările meteorologice.

Ce înseamnă diferitele citiri ale barometrului:

  • Mai mult de 1020 hPa - Vreme constantă, uscată și însorită
  • 1000-1020 hPa - vreme instabilă, înnorări variabile cu probabilitate de precipitații
  • Sub 1000 hPa - Așteptați-vă la vreme ploioasă, cu cât presiunea este mai mică, cu atât mai constantă este vremea ploioasă
  • O scădere bruscă a presiunii este însoțită de vreme furtunoasă

Unele smartwatchuri pot detecta o scădere bruscă a presiunii și pot activa o alarmă de furtună. Astfel, dacă presiunea scade brusc, ceasul vă va avertiza că se apropie o furtună.

Dacă presiunea scade, de unde știu dacă este vorba de o urcare sau de o schimbare a vremii?

Se pune întrebarea: Atunci când urc la o altitudine mai mare, unde presiunea este mai scăzută, cum știu dacă vremea se înrăutățește sau dacă presiunea scade doar din cauza ascensiunii?

Majoritatea dispozitivelor inteligente pot recalcula presiunea aerului la nivelul mării. Adică, nu contează dacă sunteți pe Muntele Alb sau pe malul mării. Ceasul știe la ce altitudine vă aflați și ține cont de acest lucru. În cazul în care ceasul nu convertește această valoare, regula universală este că fiecare 100 m deasupra nivelului mării echivalează cu 8 hPa.

Astfel, dacă vă aflați în vârful muntelui Lysa și presiunea aerului este de 872 hPa, luați un calculator și introduceți 13,23 x 8 și adăugați această valoare la valoarea inițială de 872 hPa. Se obține o valoare de 977,84 hPa. Așadar, vă puteți aștepta la vreme ploioasă și schimbătoare (așa cum este de obicei în munți).

Dar, așa cum am mai scris, majoritatea dispozitivelor inteligente iau în considerare altitudinea curentă și recalculează presiunea atmosferică.

Merită să aveți un smartwatch cu barometru?

Puteți obține o înregistrare a altitudinii în metri de la ceas cu sau fără barometru. Singura diferență este că barometrul poate calcula altitudinea în metri direct atunci când activitatea este în desfășurare, dar ceasul fără barometru poate face acest lucru numai după ce salvează activitatea în aplicația mobilă. Așadar, dacă doriți să urmăriți ascensiunea, aclimatizarea sau vremea în timpul unei activități, un ceas cu barometru este o idee bună.

Un alt factor este faptul că barometrul măsoară întotdeauna cu exactitate, indiferent de condițiile exterioare. În schimb, un receptor GPS se bazează pe raza de acțiune a semnalului, care poate fi uneori inadecvată și poate cauza variații (în special în păduri dense și în locuri similare).

Merită să aveți un barometru într-un ceas clasic?

Am decis să adaug această întrebare pentru că cineva ar putea fi interesat. Barometrul apare în marea majoritate a cazurilor (în ceasurile clasice) la brandul japonez Casio. Ceasul poate măsura presiunea atmosferică curentă, dar nu o poate recalcula în raport cu altitudinea curentă. Deci, în mod realist, puteți avea o presiune foarte scăzută, dar trebuie să o recalculez la altitudinea curentă (conform recalculării de mai sus). Deci, într-un ceas convențional, este puțin mai complicat de utilizat și trebuie să controlați recalculările de presiune și să fiți conștienți de altitudinea la care vă aflați.