» Blog » Coros

Coros Vertix 2 recenzie – Am venit, am văzut, am câștigat?

Taguri: Recenzii | Coros | Smartwatch

7.4.2022 | 16 MIN

Când am cumpărat prima generație Vertix, m-am gândit că următoarea generație va fi cel mai bun ceas sport smart de pe piață. Acum, după ce am purtat Coros Vertix 2, pentru o perioadă de timp, există o singură întrebare... Am avut dreptate?

Probabil că nu există sportiv orientat spre tehnologie care să nu fi admirat cu entuziasm brandul Coros în ultima vreme. De fapt, brandul a apărut pe piață la fel de neașteptat ca și cum soacra dvs. ar apărea la ușa dvs. într-o sâmbătă. Doar Coros este un lucru frumos. Nu vă faceți griji, glumesc, îmi iubesc soacra. :)

Eram deja captivat de generația anterioară și abia așteptam a doua generație. Cea care m-a captivat cel mai mult:

  • durata de viață a bateriei de două luni
  • măsurarea variabilității ritmului cardiac prin ECG
  • hartă topografică și player de muzică
  • măsurare cu până la cinci sisteme de navigație în același timp

Dimpotrivă, am fost dezamăgit:

  • acuratețea măsurării ritmului cardiac (voi discuta mai jos)
  • harta este lipsită de descrieri și nu este deloc detaliată
  • playerul muzical nu acceptă Spotify și alte servicii de streaming

Dar vom ajunge la toate acestea pe parcurs.

Vertix 2 nu are ce căuta sub o mâneca de la cămașă

La prima vedere, nu este chiar atât de greu să confunzi Vertix 2 cu modelul concurent Garmin Fenix 6. Cu toate acestea, puteți simți vibrația outdoor din fiecare pliu al ceasului. Fiecare curbă spune "Nu sunt un smartwatch de oraș și nu aparțin sub mâneca unei cămăși. Ar trebui să fiu acoperit de sudoare, de noroi, să alerg la ultramaratoane, să mă caţăr pe stânci..."

3 539 lei în stoc

Șuruburi? La Coros, o garanție de onestitate

Deja glumeam cu ultima generație că vom găsi 18 șuruburi pe el. Am obținut același număr la a doua. Dar e bine înșurubat, nu vă faceți griji. Ceasul promite o rezistență la apă de 100 de metri. Ceea ce reprezintă o retrogradare față de ultima generație, care promitea 150 de metri... Adâncimea reală. Din păcate, cea de-a doua generație nu spune nimic despre adâncimea reală.

În general, manopera este de un standard foarte ridicat și nu pot găsi niciun defect. Și sunt destul de pretențios în ceea ce privește manopera. Temperatura de funcționare este cuprinsă între -30 și 50°C, ceea ce reprezintă un interval foarte bun.

Am pus mâna pe versiunea din titan cu o curea din silicon portocaliu aprins. Titanul reprezintă lunetă și capacul, iar carcasa este din plastic. Deși au folosit materialul "haitek" din titan și plastic, au reușit să reducă greutatea la 89 de grame.

Cu toate acestea, nu mă deranjează deloc greutatea de la începutul deceniului, pentru că sunt obișnuit cu același ceas greu. Desigur, este bine să ai un ceas cât mai ușor pentru sport, dar, din nou, acele câteva grame nu te vor scoate din joc. Cu siguranță nu mi se pare că mă doare brațul stâng mai mult decât cel drept.

Vertix 2 se potrivește pe orice încheietură

Diametrul este, de asemenea, destul de peste medie, fiind de 50,3 milimetri. Cu toate acestea, l-am încercat pe două extreme - un coleg cu încheietura mâinii de 16 centimetri și un altul cu încheietura mâinii de 19 centimetri. Se potrivea de minune ambelor mâini, deși cel cu încheietura mai mare strângea coroana când își mișca mâna. Nimic care să nu poată fi rezolvat prin întoarcerea ceasului și inversarea afișajului.

Personal, m-a deranjat puțin faptul că ceasul avea tendința de a aluneca pe o parte la încheietura mâinii.

Apropo de coroană, aceasta este cea care controlează complet ceasul. Apoi există două butoane deasupra și dedesubt. Cel de sus activează lumina, iar cel de jos recheamă acțiunea. Butoanele sunt încorporate frumos în carcasă și nu se clatină deloc. Coroana se clatină ușor, dar asta probabil pentru că este rotativă.

Ceea ce mi se pare mișto este cureaua. Dar, probabil, altfel decât v-ați aștepta... Are un sistem de fixare Quick-Fit și o lățime de 26 de milimetri. Știți ce înseamnă asta? Că acest model se potrivește curelelor de la Enduro, Fenix 6X și Tactix. Bineînțeles, mi-am pus imediat cureaua de nailon de la Tactix. :) Este ca și cum Coros se baza pe faptul că mulți utilizatori ai acestor modele au trecut la ele.

Meniul sub formă de listă este un mare pas înainte

Mulți utilizatori vor fi mulțumiți de ecran, care s-a mărit de la 1,2 inci la 1,4 inci. Astfel, Vertix deuces poate conține mult mai multe informații. Acest lucru nu este asigurat doar de dimensiunea ecranului. Meniul sub formă de listă este, de asemenea, util. Widgeturile individuale nu clipesc de la unul la altul, ci sunt afișate frumos unul sub celălalt și puteți vedea întotdeauna trei linii pe ecran.

Chiar și rezoluția a fost mărită la 280x280 pixeli. Numărul de culori rămâne la 64. De ce mai aveți nevoie? Oricum, ochiul uman recunoaște doar trei culori - roșu, albastru și verde. Restul "culorilor" sunt doar combinații ale acestora. Acum, destul cu biologia... Există pur și simplu 64 de astfel de dispozitive ca pe vechiul Nokia, după cum a scris colegul meu în articolul său.

Coros Apex Pro recenzii – La câțiva pași de perfecțiune
17.5.2022
Coros Apex Pro recenzii – La câțiva pași de perfecțiune

EKG? Ce, un EKG?!

Echipamentul senzorial include accelerometru, barometru, giroscop, busolă, senzor de ritm cardiac, termometru, pulsoximetru și... te rog, Antré... ECG! Da, un tester sportiv care poate înregistra ritmul cardiac, aritmia etc. Pur și simplu nu prea funcționează.

Măsurarea electrocardiogramei este prezentă, dar este utilizată doar pentru a măsura cu precizie variabilitatea ritmului cardiac. Această valoare poate detecta tensiunea corpului dumneavoastră. Este probabil măsura mea preferată, pe care o măsor aproape în fiecare zi, iar Coros mi se pare un pic mai rafinat doar prin utilizarea electrocardiogramei.

Indicele HRV este exprimat pe o axă numerică de la 0 la 100. Din păcate, nu puteți seta ceasul să afișeze variabilitatea în milisecunde (ceea ce aș prefera).

81-100: Excelent, relaxat
51-80: ridicat, sub presiune fizică sau mentală moderată
21-50: Mediu, sub presiune fizică sau mentală moderată
1-20: scăzut, sub o presiune fizică sau psihologică considerabilă

Din păcate, măsurarea ECG nu este certificată în niciun fel și reprezintă doar o evaluare numerică a "bunăstării noastre". Deci, nu putem ști cu adevărat dacă funcționează, deoarece nu există date numerice sau grafice mai exacte care să iasă din acest hardware - de exemplu, sinusoida sau variabilitatea în milisecunde.

Senzorul de ritm cardiac a fost mai mult dezamăgitor decât plăcut

De asemenea, am fost puțin deranjat de senzorul de ritm cardiac, care în schimb mi-a plăcut foarte mult pe Coros Vertix .

În timpul zilei, el a prezentat adesea deliruri de 207 bătăi pe minut. Nu spun că nu mi-aș dori să am o astfel de gamă de ritm cardiac... Dar să fim realiști.

Deviațiile au apărut, de asemenea, în timpul activității sportive, când am comparat citirile cu centura de piept în timpul alergării. Oricum, cineva care cumpără Vertix 2 va avea probabil o centură de piept. Optica pur și simplu nu este perfectă. Deși există și o mică problemă aici. Vertix 2 se va asocia doar cu o centură de piept Bluetooth, nu cu una bazată pe ANT+.

Primul sporttester care combină până la cinci sisteme de navigație

Combinația a două sisteme de navigație este destul de standard în lumea tehnologiei. Dar cum rămâne cu cinci? Este exact ceea ce poate face Coros Vertix 2. Acesta poate primi simultan sistemele de navigație GPS și GLONASS, QZSS, Galileo și BeiDou. Și Coros însuși descrie această setare ca fiind cea recomandată. Deși setarea implicită este numai GPS. Deci, dacă o recomandați, de ce să nu o stabiliți ca opțiune implicită?

Cu toate acestea, atunci când am alergat doar pe GPS, reacțiile la schimbările de ritm au fost oribile. Mai ales în zonele împădurite. Dar când am pornit detectarea tuturor celor cinci sateliți, oh, Doamne, a fost o altă poveste!

Rezistența...

Adevărata distracție abia acum începe cu bateria. Este posibil ca toate cele de mai sus să fi fost complet inutile. Cât durează Vertixy 2? Aș descrie-o astfel... Pentru Garmin Enduro, am scris că este "un ceas cu rezistența unei vaci". Nu voi avea suficientă enciclopedie animală pe Vertixy 2.

În modul standard va dura 2 luni. Ceea ce, având în vedere prețul energiei electrice din zilele noastre, poate fi foarte util. De la coroană la coroană...

Dar cu GPS-ul activ?

GPS/QZSS: 140 ore
GPS/QZSS + muzică: 35 ore
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou: 90 ore
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou + muzică: 30 ore
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou (fecvenţă duală): 50 ore
UltraMax (GPS/PDR): 240 ore

Garmin Enduro poate (cu suficientă lumină) să facă o scanare GPS la fiecare secundă timp de 80 de ore. Și asta doar pe GPS. Vertix 2 poate recepționa semnale de la cinci sateliți timp de 90 de ore. Vertix 2 pur și simplu nu are, în prezent, o durată de viață a bateriei concurente în lumea smartwatch-urilori.

Au trecut aproximativ 2 luni de când folosesc Vertix 2. Durata de viață a bateriei este excelentă și nu mai știu exact unde îmi este cablul de încărcare... (Suttiruk K. pe site-ul oficial Coros)

Vertix 2 este, de asemenea, potrivit pentru un singur deget.

Rotiți coroana pentru a derula prin widget-uri. Apăsarea coroanei vă duce la o selecție de activități sportive. Butonul de sus activează iluminarea. Cel de jos vă duce înapoi cu un pas, iar dacă îl țineți apăsat mult timp, ajungeți la următorul meniu, unde veți găsi lucruri precum o hartă, salvarea poziției, alarmă, cronometru și multe altele.

Unul dintre cele mai mari avantaje este, cu siguranță, faptul că acesta este, probabil, singurul control de pe piață care poate fi abordat cu un singur deget. Tot ce ai nevoie este degetul mare.

În general, accesul la sistem este mai ușor. Este ajutat de un procesor mai bun și de un meniu sub formă de listă.

Magic Touch - când touchpad-ul are sens pe un sporttester

Că ecranul tactil și sporttesterul nu au ce căuta împreună? Nu ai auzit de Magic Touch. Este un ecran tactil care apare doar atunci când aveți nevoie de el. Astfel, nu puteți atinge ceasul, dar în momentul în care deschideți informații mai detaliate despre ritmul cardiac, barometru sau chiar o hartă sau navigație, puteți brusc atinge ceasul. Astfel, atingerea se aplică doar acolo unde are sens. În caz contrar, ar interfera în mod inutil.

Vertix 2 nu este o aiureală de stil de viață

Vertix 2 oferă o bază de referință reală sub forma înregistrării pașilor, a arderilor de calorii și a ritmului cardiac.

În timpul zilei, veți înregistra în continuare minutele petrecute în mod activ și etajele urcate în funcție de modificările barometrului.

Apoi, noaptea, desigur, puteți conta pe monitorizarea somnului, dar, din păcate, aceasta nu include faza REM. Astfel, veți obține date despre somnul profund și cel ușor, intervalul de ritm cardiac și media acestuia.

Oferta de activități sportive este foarte largă, dar aș spune că accentul principal este pus pe alergare, drumeții, ciclism sau înot. Această facilitate mi se pare cea mai logică pentru alergători, deoarece există o serie de măsurători care îi interesează pe alergători.

În Vertix 2 veți găsi următoarele activități sportive:

Alergare, alergări de interior, alergări pe pistă, alpinism, drumeții, ciclism, piscină, înot în ape deschise, spedesurfing, windsurfing, canotaj, ergometru, rafting, triatlon, antrenament de forță, cardio, cardio în aer liber, schi, schi de fond, schi alpinism, snowboard, multisport.

Ceea ce mi se pare minunat este planul de antrenament și crearea de antrenamente specifice. Planul de antrenament poate fi creat cu 4 săptămâni în avans și pot fi create antrenamente specifice pentru alergare, ciclism, antrenament cu greutăți și înot.

EvoLab - pornit pentru alergătorul exact

Am lăudat foarte mult măsurătorile EvoLab încă de la ultima generație. Îmi place că nu dau doar o reprezentare verbală a modului în care te descurci, ci obținem un rezultat mai exact - cifre.

Nu vreau să le reiau din nou, așa că voi prelua descrierea fiecărei unități de măsură din recenzia mea anterioară despre Coros Vertix.

  • Marathon Level – O reprezentare numerică a abilității dumneavoastră de a alerga în plin pe distanța unui maraton. Această valoare ia în considerare VO2 Max, pragul de lactație și eficiența alergării. Cu cât scorul este mai mare, cu atât mai repede puteți termina maratonul în acel moment.
  • Training Load – O expresie numerică a impactului antrenamentului asupra organismului dumneavoastră în funcție de intensitatea și durata exercițiului.
  • VO2 Max – Cantitatea maximă de oxigen pe care un sportiv o poate folosi în timpul unei activități sportive.
  • Running performance – O expresie a modului cât de bună a fost alergarea dvs. în raport cu condiția dvs. fizică pe o scară de la 80 la 120.
  • Pragul de lactație – Ritmul cardiac sau ritmul la care lactatul începe să se acumuleze în organism în cantități mai mari și oboseala se instalează mai repede.
  • Ritmul cardiac în repaus
  • Base Fitness – O expresie numerică a capacității organismului de a se antrena mai mult timp și mai frecvent la o intensitate mai mare.
  • Load Impact – Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare impactul asupra corpului dumneavoastră și cu atât mai mari sunt limitările în antrenamentul dumneavoastră pe baza oboselii.
  • Fatique – Diferența dintre Fitness de bază și Load Impact. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare suprasolicitarea (valorile peste 60 indică deja suprasolicitarea).
  • Race Predictor – Prognozați rezultatele pentru 5 km, 10 km, semimaraton și maraton pe baza nivelului dumneavoastră de pregătire fizică.
  • Timp de regenerare – Procentul de recuperare de la ultima sesiune de antrenament.

Există o filă separată în aplicația mobilă direct pentru EvoLab, ceea ce pare a fi o comoditate maximă (în sensul bun). Și apropo de aplicație, putem trece puțin prin ea.

Deschiderea aplicației ne duce mai întâi la ecranul principal, care afișează datele de bază privind caloriile arse, caloriile arse activ, pașii, somnul, ritmul cardiac și variabilitatea acestuia.

În a doua secțiune sunt afișate toate antrenamentele, unde le putem deschide mai detaliat cu toate graficele.

A treia secțiune este rezervată pentru EvoLab, iar în ultima secțiune putem "forma" ceasul. Adică, puteţi să configurați câmpuri de date în activitățile sportive, să verificați dacă există actualizări,să modificați aspectul afișajului, să configurați notificări și multe altele. În plus, putem seta ce widget-uri dorim să avem în ceas și în ce ordine, ceea ce nu era posibil în generațiile anterioare.

Vorbind de măsurători mai "exacte", unii sportivi ar putea fi tentați și de măsurarea puterii în wați pe care o are acest ceas. Așadar, nu trebuie să te bazezi doar pe ritmul cardiac, ci pe puterea ta de ieșire exprimată în unități.

A doua generație are deja la bază hărți topografice

Puteți încărca hărți topografice ale întregii lumi pe ceasul dumneavoastră. Toată Europa este preinstalată pe ceas și puteți instala mai mult sau mai puțin orice parte a lumii pe site-ul web Coros.

Pentru a fi corect, hărțile nu sunt cu siguranță la fel de detaliate ca cele de la Garmin. Este într-adevăr o hartă foarte simplă, iar Garmin este mult mai bun decât aceasta. Cu toate acestea, este foarte bine că acum avem Corosy cu navigație și bază de hărți. Apropo, Vertix și Apex PRO au primit hărțile prin intermediul unei actualizări.

Primul Corosy cu music player

Puteți încărca melodii MP3 pe Vertix 2. Este o soluție un pic arhaică, deoarece trebuie să conectați ceasul cu un cablu la computer și să extrageți și să plasați melodiile. În epoca serviciilor de streaming, acest lucru poate fi destul de enervant.

Notificările sunt un astfel de clasic, care sunt din nou încadrate ciudat, dar cel puțin acceptă şi diacriticele. :)

Vertix 2 în concluzie

Am venit, am văzut, dar, din păcate, nu a câștigat. Am fost incredibil de entuziasmat de Vertix 2 și am aspirat să fie cel mai bun sporttester de pe piață. Dar a rămas cu această aspirație. Hărțile topografice sunt cu siguranță plăcute, dar, nefiind la fel de detaliate, nu văd un avantaj atât de mare față de navigația pe curbă.

Din păcate, playerul muzical nu suportă servicii de streaming, dar pot înțelege acest lucru, deoarece Coros nu este încă un brand promițător pentru Spotify.

Prin urmare, senzorul de ritm cardiac mă dezamăgește profund și reprezintă un pas uriaș în jos față de generația anterioară.

Cu toate acestea, pentru alergătorii pe distanțe lungi (ultramaratoniști) și alți sportivi care au nevoie de recepție GPS pentru perioade lungi de timp, acest model este absolut logic. Activați recepția de la cinci sateliți și puteți merge timp de 90 de ore. Minunat.

Ca alternativă Garmin Enduro, este cu siguranță o opțiune, rezistența îndelungată fiind, de asemenea, un atribut cheie. Din păcate, însă, nu dispune de hărți și de un player de muzică. Dacă vă doriți aceste caracteristici, alegeți cu siguranță Garmin Fenix 6X. Din rândul sportivilor pur sportivi Polar Vantage V2, este cu siguranță un model care se remarcă, care are, de asemenea, măsurarea puterii în wați, dar, din păcate, aproape nicio funcție inteligentă.

Prezentarea Coros Vertix 2 - Sau când Garmin intră pe tușă

Brandul american Coros există din 2016, iar în acești cinci ani a reușit să creeze câteva ceasuri cu adevărat deosebite. Dar acum a făcut ceva aproape imposibil. Ei au creat Coros Vertix 2 - ceasul care poate detrona Garmin Fenix 6.

Chiar și generația precedentă de Vertixes este grozavă, dar ceea ce a făcut Coros acum... Asta e grozav. Chiar și eu (a se citi un utilizator de Garmin) mă gândesc să trec la Coros. Și eu care credeam că Garmin este dragostea vieții mele.

De ce mă gândesc la asta? Pentru că, Coros Vertix 2 are:

  • durata de viață extraordinară a bateriei - 2 luni cu utilizare normală și 140 de ore cu GPS activ (după o secundă)
  • hărți topografice ale lumii
  • player de muzică
  • 32 GB de stocare
  • procesor cu 20% mai rapid
  • capacitatea de a recepționa semnale de la 5 sisteme de navigație în timp real
  • afișaj de 1,4 inchi
  • măsurarea HRV prin intermediul tehnologiei ECG
  • meniu sub forma unei liste

Am avut un Garmin Tactix Delta Solar ca "dejly-eyes" pentru o perioadă de timp. Da, este cel mai dotat ceas de la Garmin. Dar Vertix 2 merită riscul. Dar dvs.? Sunteți tentați de Coros Vertix 2?

Durata de viață a bateriei? O primă etapă clară

Coros a mai surprins înainte cu durata de viață a bateriei, dar acum i-a surprins chiar și pe cei care ar fi putut să nu surprindă. A realizat un ceas care rezistă 2 luni în modul smartwatch normal! Vă puteți imagina cum ar fi să încărcați acest ceas doar de șase ori pe an?

La fel de uimitoare este și rezistența la primirea unui semnal GPS. Primind un semnal la fiecare secundă, acest ceas este capabil să funcționeze timp de 140 de ore. Până în prezent, Garmin Enduro (80 de ore) este probabil cea mai lungă perioadă pe care a reușit să o parcurgă, dar Vertix 2 este într-o altă ligă. Primind un semnal GPS la fiecare minut, poate funcționa timp de 240 de ore.

În plus, este primul smartwatch care primește semnale de la până la cinci sisteme de navigație în același timp. Întrebarea este cât de mult va afecta acest lucru durata de viață a bateriei, dar și ce... Precizia înregistrării înainte de toate!

Garmin a pierdut nervul de aur - Vertix 2 au hărți topografice... din întreaga lume

Garmin a beneficiat de mulți ani de pe urma ofertei de hărți topografice. Uh, Republica Cehă. Dar acum, Coros și-a luat startul.

Pentru că pe site-ul Coros puteți descărca gratuit hărți topografice ale întregii lumi. Se speculează că acestea nu sunt oricum la fel de detaliate ca cele de la Garmin, dar nu pot confirma acest lucru încă. Voi vedea când îl voi avea în mână. Atunci o să vă anunț.

Zdroj: dcrainmaker.com

Sursa: dcrainmaker.com

Oricum, Vertix 2 ar trebui să aibă și navigație "turn-by-turn", care cred că este oricum cea mai utilă. Cu sau fără baza de hartă.

Vertix 2 are, de asemenea, un spațiu mare de stocare pentru muzică

Deși Coros tinde să fie mai mult în lumea sportivilor, are câteva caracteristici inteligente. Cel mai important este, probabil, playerul muzical. Puteți încărca melodii MP3 în memoria mare (32 GB) și puteți conecta căștile la ceas.

Zdroj: dcrainmaker.com

Sursa: dcrainmaker.com

Este păcat că, Coros încă nu are suport pentru aplicații terțe, dar poate în timp.

Cu siguranță un procesor cu 20% mai rapid, totuși. Coros (pentru a economisi procentul de baterie, desigur) erau mai degrabă din familia melcilor, iar accelerarea era necesară ca sarea. Deși melcul și sarea nu este o combinație bună... Dar înțelegeți.

O capacitate mai mare vine, de asemenea, cu un afișaj de 1,4 inchi care afișează până la 7 câmpuri de date pe ecran. Generația anterioară avea un ecran de 1,2 inch. Afișajul mai mare a adus și un meniu de tip listă, ceea ce face ca navigarea să fie mult mai rapidă.

Zdroj: dcrainmaker.com

Sursa: dcrainmaker.com

Personal, am fost foarte mulțumit de testul de variabilitate a ritmului cardiac (HRV), care funcționează pe baza ECG-ului. Puneți degetul pe ceas și acesta măsoară diferențele de timp dintre bătăile inimii. Măsurarea HRV lipsea de la Vertix-urile anterioare și mă bucur că este acolo, deoarece îmi măsor de mai multe ori pe zi și îmi ajustez antrenamentul în consecință.

Zdroj: dcrainmaker.com

Sursa: dcrainmaker.com

Când va apărea Vertix 2?

Vertix 2 ar trebui să fie disponibil la vânzare aici în luna octombrie și eu personal abia aștept. Aceasta a fost doar o scurtă introducere, apoi puteți aștepta cu nerăbdare recenzia.

Ceasurile menționate în articol

3 539 lei în stoc
3 591 lei în stoc