» Blog » Garmin

Confruntare: Apple Watch Ultra vs. Garmin Fenix 7X

Taguri: Duel | Garmin | Apple | Smartwatch

16.11.2022 | 10 MIN

Unii dintre voi poate că ați așteptat această confruntare. Iar noi ne-am angajat în cele din urmă să o facem. Punem față în față două modele americane Apple Watch Ultra și Garmin Fenix 7X.

Apple Watch Ultra - Durată foarte lungă? O premieră pentru sportivii adevărați?
8.9.2022
Apple Watch Ultra - Durată foarte lungă? O premieră pentru sportivii adevărați?

Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?
23.3.2022
Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?

Designul

Pătratele sau forma rotundă clasică? Unul a fost cândva retro, acum este modern (carcasă pătrată), iar celălalt este un clasic nepieritor (rotund).

Nu există nicio îndoială că ambele modele au caracteristici tipice pentru exterior. Apple Watch Ultra a devenit mai voluminos decât modelul clasic (AW 8), adăugând un buton de acțiune și creând o barieră în jurul coroanei și al butonului din partea dreaptă. În același timp, displayul este acum complet plat (nu mai are margini rotunjite) și este ușor încastrat în carcasă.

Fenix 7, pe de altă parte, atrage carcasa clasică rotundă cu lunetă metalică tipică cu șuruburi. Acest design a devenit un semn distinctiv în lumea testelor sportive. Am văzut-o la Coros, am văzut-o la Suunto și acum chiar și la Amazfit.

În jurul displayului, se află un cerc roșu-maroniu prin care pătrund razele soarelui, astfel încât ceasul poate fi reîncărcat. Nu întâlnim așa ceva la Apple. Dar cred că, chiar și cu încărcare solară, nu ar avea absolut nicio șansă în ceea ce privește durata de viață a bateriei. Dar mai multe despre asta mai târziu.

Ultra are o înălțime de 49 mm și o lățime de 44 mm, în timp ce Fenix 7X are un diametru de 51 mm, iar la încheietura mâinii se poate observa că Fenix 7X este mai mare. Pe de altă parte. Când compar greutățile... Aproape la fel. Fără curea, ambele ceasuri cântăresc exact 61 de grame (cântărind Fenix 7X din titan).

 

Comparație între Fenix 7X (stânga) și Apple Watch Ultra (dreapta)

Sincer, dacă ar trebui să decid care model este mai bun din punct de vedere al designului, nu aș ști. Nu este vorba că " nu vreau să jignesc nici un brand". Este o decizie dificilă.

Dar asta ține mai ales de aspect. Trecând la specificațiile tehnice, AW Ultra câștigă. Ambele modele respectă standardul militar, dar Apple îl respectă pe cel actualizat (810H), care este puțin mai precis. Și există o mulțime de videoclipuri pe internet în care cineva încearcă să atace AW Ultra. Și este nevoie de câteva lovituri bine țintite pentru a face acest lucru. Chiar și în ceea ce privește rezistența la apă, este un câștigător clar. Fenix 7 poate face scufundări cu snorkeling (și nu oferă o adâncime exactă), AW Ultra poate face o scufundare la 40 de metri de adâncime reală.

Apple câștigă în această categorie.

Displeyul

Nu o să mai lungesc asta. Aici este câștigătorul clar Apple Watch Ultra. Finețea de 338 ppi spune totul. Lumina de fundal de 2000 de nits poate suporta lumina directă a soarelui.

În schimb, Fenix 7X are o finețe de doar 200 ppi. Iluminarea din fundal este "exact cum trebuie", nu este un hit parade. Dar, din nou, acest display nu se stinge și este mult, mult mai economic. Eu, unul, prefer acest tip de display, deoarece nu-mi place să mă chinui cu încheietura mâinii pentru a aprinde displayul. Vreau doar să spun "clipesc și văd".

Displayul este protejat de sticlă de safir la ambele modele, dar la Fenix puteți alege Gorilla Glass. Acest lucru poate avea avantajele sale, deoarece această sticlă poate fi zgâriată, dar, din nou, este mai rezistentă la impact.

Echipamentul senzorial

Din punct de vedere cantitativ, Apple Watch Ultra câștigă, deoarece are un ECG suplimentar și un indicator de adâncime, dar ne bazăm cu adevărat pe cantitate pentru testeri sportivi?

Să recunoaștem, senzorul de ritm cardiac este perfect pe Apple Watches. Potrivit multor surse, este aproape 100% precis, indiferent dacă sunteți în repaus sau în mișcare. Ceea ce nu este cazul lui Fenix 7X. În timp ce senzorul este destul de precis, aș spune că este precis în proporție de peste 95%, nu este la fel de precis ca cel de la Apple. Dar...

Da, încă un dar. Fenix 7X măsoară fiecare secundă din fiecare zi. În schimb, Apple Watch măsoară doar fiecare secundă în timpul activității. Astfel, în cazul Garmin, datele privind ritmul cardiac sunt disponibile pe tot parcursul zilei, în timp ce AW măsoară aproximativ la fiecare 15 minute.

Un alt avantaj este că senzorul de pe Garmin este ușor încastrat, astfel încât nu îl veți zgâria pur și simplu. În schimb, cel de la Apple Watch este expus la orice zgârietură atunci când este îndepărtat. De fapt, ceasul se sprijină întotdeauna direct pe senzor atunci când este scos. Pentru un dispozitiv bazat pe optică, acesta este un mic minus.

Trecând la receptorul GPS, Fenix 7X recepționează pe mai multe frecvențe, iar AW Ultra pe două frecvențe. Cred că, sincer, nu văd care este diferența.

Când am luat ambele ceasuri pe munte...

Fenix 7X a măsurat o distanță de 17,96 kilometri, un ritm de 6:25 și o altitudine de 822 de metri.

Ultra a măsurat 17,93 kilometri, ritm de 6:26, 812 metri altitudine.

Aproape exact la fel, deci cred că nu aveți de ce să vă faceți griji. În cazul modelului Ultra, GPS-ul începe să sughițe puțin atunci când activați modul de economisire a energiei, deoarece frecvența de recepție este redusă. Mi-ar plăcea să spun că nu veți avea nevoie de acest mod, dar dacă aveți de gând să faceți o activitate mai lungă de cincisprezece ore, trebuie să-l activați.

Lanterna ar putea fi, de asemenea, considerată o caracteristică, care la AW Ultra este gestionată de o strălucire puternică a displayului (care consumă bateria), iar la Fenix 7X veți găsi o lanternă LED reală (care consumă și ea destul de mult din baterie).

Srovnání intenzity svítilen (1,5 metru od kolegy Matěje) – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Tactix 7 (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Comparație a intensității lanternei (la 1,5 metri de colegul meu Matei) - Garmin Enduro 2 (stânga), Garmin Fenix 7X (mijloc) și Apple Watch Ultra (dreapta).

Oricum, aș acorda punctul câștigător mai mult lui Fenix 7X, deoarece GPS-ul este excelent (și nu trebuie să faceți compromisuri în privința duratei de viață a bateriei), senzorul de ritm cardiac funcționează în fiecare secundă a zilei, iar lanterna LED este doar o lanternă LED.

Durata de viață a bateriei

La fel ca și în cazul displayului, nu aveți de ce să vă faceți griji. Câștigătorul clar este Garmin Fenix 7X. Tabelul indică aceasta în mod clar

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Apple Watch Ultra
În modul smartwatch 11 zile (14 zile)
18 zile (22 zile)
28 zile (37 zile)
36 ore
Modul de economisire 38 zile (87 zile)
57 zile (173 zile)
90 zile (1+ an)
60 ore
Recepția semnalului GPS 37 ore (46 ore)
57 ore (73 ore) 89 ore (122 ore)
12 ore
Recepția tuturor sateliților 26 ore (30 ore)
40 ore (48 ore)
63 ore (77 ore)
X
Recepția tuturor sateliților  (multi-frequency)
15 ore (16 ore)
23 ore (26 ore)
36 ore (41 ore)
X
Recepția tuturor sateliților + muzică 7 ore 10 ore 16 ore ?
GPS (modul maxim de economisire a energiei) 90 ore (162 ore)
136 ore (289 ore)
213 ore (578 ore)
15 ore

Apple Watch Ultra rezistă până la 60 de ore în modul de economisire a energiei, iar Fenix 7X durează până la 1 an. Atunci când cineva dă o valoare în ore sau ani. Asta chiar face diferența.

Nu am de gând să lungesc acest lucru, câștigătorul clar este Fenix 7X.

Dar putem reflecta pe scurt asupra perspectivelor ambelor branduri. Garmin își construiește dispozitivele pentru a rezista. Apple își construiește dispozitivele pentru o satisfacție maximă a utilizatorului. Mediile netede, animațiile, viteza... Apple nu-și poate permite să se complacă.

Cu Garmin, ne așteptăm să facem compromisuri. Fără culori suplimentare, fără animații suplimentare. Totul este doar un fel de... Bine. Cu Apple, totul este... TOP.

Funcții sportive

Aceasta va fi probabil cea mai dificilă categorie. Dar voi fi sincer, cred că învingătorul este Fenix 7X. Garmin este pur și simplu tunul funcțiilor sportive, iar Apple nu are nicio șansă. La urma urmei, acest brand este un novice în domeniul sportivilor... Garmin a făcut acest lucru încă de la început.

Busolă inteligentă. Am fost încântat de Apple Watch Ultra. Puteți salva punctele de interes, le puteți da un nume și chiar o etichetă specială (foc, cort, apă, orice...) în timp ce desfășurați o activitate. Aceste puncte sunt apoi afișate pe un fel de hartă oarbă simplă și puteți naviga înapoi la ele. Destul de util și sigur.

Fenix 7X poate înlocui acest lucru cu TracBack (navigarea până la punctul de plecare al traseului) și utilizarea hărții pentru a vă orienta. Dar ce-o să ne gândim, o busolă e mișto.

Apropo de hărți, Apple folosește navigația de bază, care are sens în oraș, de exemplu, dar este absolut inutilă pentru sport. Din fericire, acesta poate fi înlocuit cu o aplicație terță parte, dar cel mai bun lucru este întotdeauna origo direct de la producător. Ceea ce este din nou un punct de vedere pentru Garmin, deoarece hărțile și navigația sunt la un standard perfect.

Dacă ne uităm la funcțiile de antrenament, Apple nu are nicio șansă. Acestea oferă suport pentru unele servicii sportive (Adidas, Nike etc.), dar nu se pot compara cu caracteristicile Garmin.

Fenix 7X vă va spune dacă vă suprasolicitați (pe baza zonelor de ritm cardiac și a timpului petrecut în ele), ce ar trebui să antrenați în ziua respectivă, dacă sunteți productiv, dacă ar trebui să vă odihniți, care este variabilitatea ritmului cardiac pe timp de noapte, pe o scară de la 0 la 100, va exprima încărcătura corpului dumneavoastră, stresul, disponibilitatea de a vă antrena. Puteți chiar să descărcați planuri de antrenament de acolo, să vă configurați antrenamentele... Pur și simplu face o mulțime de lucruri.

ALL ON TOPIC: Garmin Watch Starea de antrenament
27.7.2022
ALL ON TOPIC: Garmin Watch Starea de antrenament

Da, Apple Watch se ocupă de planurile de antrenament, dar, din nou, folosind o aplicație terță (are propriile aplicații, dar foarte simple). Ceea ce excelează, însă, este rularea de măsurători. Ceasul în sine poate măsura oscilația verticală sau timpul de contact cu solul. Garmin poate face acest lucru cu ajutorul unei centuri de piept sau iPod. Valorile de la încheietura mâinii și cadența sunt apoi gestionate de ambele dispozitive.

Apple Watch a primit măsurători avansate de alergare și măsurarea puterii la încheietură
9.6.2022
Apple Watch a primit măsurători avansate de alergare și măsurarea puterii la încheietură

O nouă actualizare adaugă măsurarea puterii la încheietura mâinii la Fenix 7 și Epix 2
7.10.2022
O nouă actualizare adaugă măsurarea puterii la încheietura mâinii la Fenix 7 și Epix 2

TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)
15.8.2022
TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)

Ar fi nevoie de mult timp pentru a enumera toate caracteristicile sportive, așa că le voi evidenția pe cele mai importante pe care le are Garmin.

  • ClimbPro și PacePro - Strategii de ritm care iau în considerare și altitudinea. Ceasul vă arată în timp real ritmul pe care trebuie să-l mențineți pentru a termina în timpul necesar. În același timp, puteți vedea un grafic de altitudine chiar pe ceas.
  • LiveTrack - Partajarea în timp real a locației și a datelor fiziologice.
  • Pregătirea pentru antrenament - Această funcție ia în considerare istoricul dumneavoastră de somn, stres, antrenamente, recuperare, variabilitatea ritmului cardiac și creează un număr pe o scară de la 0 la 100 care reprezintă pregătirea dumneavoastră.
  • Lumină intermitentă - Ceasul luminează la intervale regulate. Acesta funcționează ca un monitor de cadență sau pentru a vă oferi un sentiment de siguranță pe drum.
  • Rezistență în timp real - Ceasul vă arată energia rămasă în timp real, exprimată în procente, kilometri sau timp. Calculul se bazează pe ritmul dumneavoastră, istoricul antrenamentelor și ritmul cardiac.
  • Suport pentru aproape toți senzorii disponibili (fie cu conectivitate ANT+ sau Bluetooth).

Da, Apple nu este de neglijat nici din punct de vedere funcțional. Este dotat cu o sirenă care vă poate salva viața de exemplu, iar pentru înot și scufundări, este absolut mai potrivit decât Fenix 7X. Dar dacă luăm în considerare sporturile mai standard, cum ar fi drumețiile, alergarea, ciclismul, triatlonul... Fenix este câștigătorul clar.

Funcții smart

Dacă în categoria anterioară Fenix a fost câștigătorul clar, aici este exact invers - Apple Watch câștigă.

Mai întâi, să recapitulăm ce poate face Fenix 7X. Platiți cu el, vă afișează notificări și puteți să le răspundeți cu un răspuns prestabilit (editabil) (doar pentru utilizatorii Android) și apoi clasicii... Deșteptător, alarmă, găsește-mi telefonul. Da, Garmin-urile sunt doar pentru atleți, așa că asta e cam tot. Singurul lucru la care mă pot gândi este un player de muzică cu suport pentru servicii de streaming. Asta e la îndemână. :)

Dar Apple... Aceasta este o altă poveste. De îndată ce vă asociați ceasul, aveți posibilitatea de a instala pe ceas toate aplicațiile pe care le aveți pe iPhone cu un singur clic. Atunci când cineva vă trimite un mesaj, puteți selecta un răspuns prestabilit, introduceți textul prin voce sau atingeți-l pe tastatură. Plătiți și un player de muzică este un dat cu Apple.

Atât Apple, cât și Garmin oferă suport pentru aplicații de la terți, dar Apple are sute de mii de aplicații foarte bune. Connect IQ de la Garmin este mai degrabă un amestec de aplicații excelente și de aplicații mai slabe.

Știți, probabil cel mai important lucru este că, teoretic, puteți folosi Apple în locul smartphone-ului. Îl puteți folosi pentru a scrie un e-mail, a efectua un apel, a comanda o pizza, a trimite un mesaj unui prieten pe WhatsApp... Garmin nu poate face toate acestea..

Apple este câștigătorul clar.

Rezumat

Dacă am numărat corect, este echilibrat, dar nu putem generaliza faptul că un model este câștigător absolut. Pentru că trebuie să acceptați victoriile pe care le primiți. Apple a câștigat la categoriile design, display și funcții smart. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui smartwatch destinat exclusiv sportului, sunt acestea elementele esențiale? Întrebați-vă. Cred că nu. Dacă sunteți în căutarea unui ceas pentru o utilizare ocazională la birou, pentru sporturi de agrement și pentru o mișcare extremă ciudată aici și acolo, acestea sunt ideale.

Acum să aruncăm o privire la victoriile lui Fenix 7X - senzori, durata de viață a bateriei și caracteristici sportive. Este ceva de care aveți nevoie ca atlet? Absolut. Fie că este vorba de agrement, de elită sau profesional.

Competiția pentru acest ceas a fost una dintre cele mai dificile pentru mine. Apple încearcă să intre în lumea sportului și nu pot spune despre Ultra că ar fi absolut nepotrivit pentru un atlet de top, de exemplu. Dar, în același timp, știu că Fenix de la Garmin este mult mai potrivit. Personal, nu-mi pot imagina să-l reîncarc la fiecare două zile. Nici măcar nu aș mai putea să mă lipsesc de funcțiile de antrenament din Garmin. Dar pe unii oameni nu-i deranjează să reîncarce și apreciază grămada uriașă de funcții smart. Deci, depinde de priorități.